Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πρωτον δεν εχουν ολοι την ικανοτητα να μαθουν αγγλικα. Σε αλλες χωρες η φτωχεια δεν τους το επιτρεπει. Ειναι σαν να λες οτι οποιος δεν εχει κινητο Samsung ή Apple ειναι φτωχος και βρωμιαρης και για αυτο δεν πρεπει να του μιλαμε. Κακο θα ηταν αν του ειχε δωθει η ευκαιρια να μαθει αγγλικα αλλα δεν ηθελε γιατι βαριοταν, αλλα αυτο ειναι αλλη υποθεση.

Δηλαδη αν ας πουμε καποιος δεν ξερει αγγλικα αλλα ξερει γαλλικα, γερμανικα και ιαπωνικα για εσενα ειναι ενα αμορφωτο σκουπιδι;

Επεξ/σία από Comic maniak
  • Like 1
Δημοσ.

Αμόρφωτους δεν τους θεωρώ αλλά αν μου πεις να επιλέξω ανάμεσα σε δύο ανθρώπους να συναναστραφώ, εκ των οποίων ο ένας ξέρει Αγγλικά και ο άλλος όχι, θα επιλέξω τον πρώτο. Νιώθω αμήχανα να είμαι σε παρέα με ανθρώπους που δεν ξέρουν αγγλικά, αναιρείται το 30% του χιούμορ μου. Σειρές, ταινίες, τεχνολογία, gaming, χρήση memes, nerdοσυζητήσεις είναι θεματικές που χρειάζονται αγγλικά για να συζητηθούν. 

Η μητέρα μιας πρώην κοπέλας μου ήταν μορφωμένη γυναίκα (2 μεταπτυχιακά, διδακτορικό, ψαγμένη και εκτός ακαδημαϊκής πορείας) αλλά δεν ήξερε ούτε τα βασικά αγγλικά (δεν ξέρω πως έχει τα παραπάνω πτυχία χωρίς αγγλικά) και ένιωθα περιορισμένος στη συζήτηση μαζί της μη πετάξω κάνα αγγλικό και την κάνω να νιώσει άσχημα ή ότι την υποτιμώ ή ντραπεί ή δεν ξέρω 'γω τι...

Πέσατε να το φάτε το παιδί, αλλά το να είναι κάποιος αμόρφωτος δεν είναι δα και το χειρότερο πράγμα του κόσμου. Απλά είναι σκληρό για να το λες για μια χώρα που το ποσοστό των extremely poor είναι πάνω από 10% των κατοίκων. Όλα σχετικά είναι, για σένα ίσως είναι αμόρφωτος, για κάποιον από την διπλανή του φαβέλα είναι μορφωμένος και κυριλές. 

Δεν έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες στην μόρφωση που ακόμα και στο ελλαδιστάν θεωρούνται αυτονόητες...

Όταν έπαιζα μικρός με το πρώτο το Nintendo

στην Ινδία οι ανήλικοι κουβάλαγαν τσιμέντο

όταν έφτιαχνα το δέντρο με φωτάκια και στολίδια

τα παιδιά στην Βραζιλία ψάχναν μέσα στα σκουπίδια

Όταν έκανα ποδήλατο στο δρόμο τα απογεύματα

συνομήλικους στην Κίνα τους σκότωναν για μοσχεύματα

κοκκίνιζα σαν κοίταζα της τάξης τα κορίτσια

ενώ στην Ινδονησία τα πουλούσανε για βίτσια

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Τα πάντα πρέπει να σταθμίζονται, δε γίνεται να κρίνεις αμόρφωτο τον κάτοικο της Βραζιλίας με τα μέτρα της Ελλάδας.

Ένας κάτοικος της Ουγκάντα με το κατά τεκμήριο χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα που δεν έχει πάει σχολείο και αντιμετωπίζει στοιχειώδη προβλήματα επιβίωσης, μπορεί να μιλάει τα αγγλικά ως μητρική του γλώσσα.

Και ένας κάτοικος της Ελβετίας με κατά τεκμήριο υψηλό κατά κεφαλή εισόδημα, μπορεί να διαθέτει σταδιοδρομία, μόρφωση και δεξιότητες αλλά να μη γνωρίζει λέξη αγγλικά.

Και επειδή τα πάντα σταθμίζονται με αναλογικότητα, ένας Έλληνας μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να έχει μόρφωση και να μην ξέρει αγγλικά επειδή πριν δεκαετίες η κυρίαρχη γλώσσα της εποχής υπήρξαν διεθνώς λχ τα γαλλικά. Αντίστοιχα σήμερα με τις προσλαμβάνουσες της εποχής, ένας νέος και ιδιαίτερα ένας νέος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μάλλον μοιάζει παράταιρος αν δεν συνεννοείται στα αγγλικά.

Δημοσ.

Προφανως και ειναι κακο. Εχω γνωρισει ανθρωπους που μπορει να μην εχουν καποια μορφωση κολεγιου η να ξερουν Αγγλικα αλλα εχουν να σε διδαξουν αληθινα πραγματα βγαλμενα απο τη ζωη. Και εχω γνωρισει και μορφωμενους οι οποιοι δεν ειχαν ιδεα για τιποτα και δεν σου προσφεραν τιποτα τους βαριοσουν αμεσως. Η μορφωση δεν ειναι μονο το να ξερεις Αγγλικα η να εχεις 2 3 πτυχια αλλου ειναι τα σημαντικα. 

Ξερω πολυ καλα Αγγλικα αλλα ταμπελες δεν βαζουμε πουθενα. Ο καθενας απο αυτα που εχει ζησει εχει και αναλογη μορφωση.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ρε μορφωμένοι, δε πάτε να μεταφράσετε κανα υπότιτλο που εχει στερέψει η πιάτσα; Άιντε..  :P

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.
2 ώρες πριν, aledjo είπε

ναι ειναι πολυυυυ κακο, διοτι

1) αμορφωτος δεν ειναι αυτος που δεν εχει γνωσεις, οπως και μορφωμενος δεν ειναι αυτος που εχει γνωσεις.

Οι γνωσεις αποκτώνται σε χρόνο dt, ειναι θεμα δευτερολεπτων.

2) Ειδικοτερα για το θεμα Αγγλικων δεν ειναι θεμα μορφωσης διοτι ΔΕΝ μπορουν ολοι οι ανθρωποι να μαθουν ξενες γλωσσες

οπως και δε μπορουν ολοι οι ανθρωποι να τραγουδισουν. Αυτο δε τους χαρακτηριζει αμορφωτους λογο ικανοντητας.

Αντιθετα υπαρχουν ανθρωποι που γνωριζουν αρκετες ξενες γλωσσες και σε καθε αγωνα ολυμπιακο-παναθηναικο βαζουν φωτιες

στους δρομους. Ειναι αυτοι οι ανρθωποι μορφωμενοι?

Άσχετο αλλά όλοι οι άνθρωποι μπορούν να τραγουδήσουν αν έχουν την όρεξη και την επιμονη να διδαχθούν. Απλώς δεν θα επιβιώσουν στη ζωή τραγουδώντας 😎

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, IceMC είπε

Θεωρώ τα Αγγλικά άκρως απαραίτητα, και άμα ένα άτομο δε γνωρίζει Αγγλικά αμέσως τον κατατάσσω ως αμόρφωτο.

Γενικά, ποια η γνώμη σας για όσους δε γνωρίζουν Αγγλικά; Δε μιλάμε να μιλάς άπταιστα και με προφορά, αλλά να ξέρεις να συνεννοείσαι.

Για έναν που μιλάει τα αγγλικά fluent ενώ εσύ τα μιλάς moderate είσαι αμόρφωτος. Άρα σε θεωρώ αμόρφωτο θα πει αυτός που μιλάει fluent. 

Επεξ/σία από mp123
Δημοσ.

Tα αγγλικά είναι πράγματι κριτήριο, όχι για το αν είσαι μορφωμένος ή όχι , αλλά για το αν είσαι λειτουργικά αναλφάβητος ή όχι. Πράγματι, κάποιος χωρίς επικοινωνιακή γνώση αγγλικών και υπολογιστών σήμερα είναι λειτουργικά αναλφάβητος. Το ίδιο και κάποιος με αδυναμία μαθηματικής σύνθεσης και κατανόησης κειμένου.

Ο τόπικ στάρτερ κάνει το λάθος να μη χρησιμοποιεί τον ορθό όρο και χάνει το δίκιο του.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...