Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, defacer είπε

Πέρα από αυτό, ξαναλέω για νιοστή φορά στο θρεντ: όταν βλέπεις διαφήμιση για οικογενειακή βία, εκεί αμέσως καταλαβαίνεις με κάποιο τρόπο ότι δεν εννοεί εσένα. Εδώ δεν το καταλαβαίνεις; How does that work? Ή το καταλαβαίνεις πάλι αλλά κάτι άλλο συμβαίνει;

Καλησπέρα.

Αν η διαφήμιση για την οικογενειακή βία έδειχνε 1ο πλάνο μια πολυκατοικία και μετά ζούμαρε σε κάθε διαμέρισμα και μας έδειχνε έκαστο άνδρα σε αυτό να κακοποιεί γυναίκα και παιδιά πλην ενός διαμερίσματος, τι συμπέρασμα θα έβγαζες; Πως η κακοποίηση είναι υπαρκτό αλλά μεμονωμένο φαινόμενο ή σχεδόν καθολικότητα;

• Like 1
  • Απαντ. 339
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
8 hours ago, Skylined said:

Μετά από πάρα πολλά χρόνια ήρθε ο καιρός να αποχαιρετίσω την Gillette με αφορμή την πρόσφατη "me too" διαφήμιση που ζωγραφίζει μια πολύ σκοτεινή σεξιστική εικόνα των αντρών και ιδιαίτερα των λευκών. Αν σου αρέσει πολύ μια γυναίκα "it is not cool" να πας να τις μιλήσεις, το "boys will be boys" είναι κάτι βλάσφημο και για αυτό οι άντρες πρέπει να διορθωθούν και να γίνουν "the best they can be" δηλαδή να πάψουν να είναι παρενοχλητές και βιαστές. Δεν έχω διάθεση να πληρώνω τέτοιες αθλιότητες οπότε αν θέλετε προτείνετε εναλλακτικά και καλύτερα προϊόντα, ξυραφάκια και αφρό. 

Έχω γυρίσει εδώ προ πολλού, όχι φυσικά για την καμπάνια τους, αλλά για το εξωφρενικό κόστος.

https://www.boldking.com/

Στα στέλνουν σπίτι κι αν θέλεις, έχει και συνδρομή, οπότε δεν ξεχνάς να πάρεις.

Για after shave, δοκίμασε το δικό τους (στην 1η παραγγελία είναι δωρεάν νομίζω) κι αν δε σου αρέσει, υπάρχουν δεκάδες στην αγορά.

• Like 1
Δημοσ.
9 minutes ago, Malthador said:

Το context το εξήγησα ήδη τρεις φορές, ας το κάνω άλλη μία: τριάντα λευκοί άνδρες παρατεταγμένοι στρατιωτικά να αναφωνούν σαν πρόβατα «boys will be boys» και ένας να ξεχωρίζει πηγαίνοντας να χωρίσει τα αγόρια που κοπανιούνται. Ποιό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει; Ότι η πλειοψηφία είναι γίδια και ένας ο «μάγκας», λέω εγώ που έχω πρόβλημα κατανόησης. Στην πραγματικότητα δεν ισχύει αυτό, οι πολλοί είναι οι «μάγκες» ο ένας το γίδι που γουστάρει να βλέπει το παιδί του να παίζει μάπες.

Αγνοείς επιδεικτικά την ουσία της απάντησής μου.

Για ποιο λόγο θεωρείς ότι η εικόνα που επέλεξες να ποστάρεις αυτοτελώς περιέχει ένα μήνυμα;

Αν πάρεις από ένα βιβλίο που λέει ΧΥΖ μία πρόταση χωρίς κανένα context και προσπαθήσεις να βγάλεις συμπέρασμα μόνο από αυτήν, κάνεις κάτι λάθος ή όχι;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, defacer είπε

Πρώτον, δεν έχει "κλίμακα", έχει κοινό (target group), και έχει ακροατήριο (audience).

Όταν στη μέση του ματς δείχνει διαφήμιση για αυτοκίνητα, το κοινό είναι όσοι θέλουν να αγοράσουν αυτοκίνητα και το ακροατήριο είναι όσοι βλέπουν το ματς.

Το να λες ότι το ακροατήριο είναι το ίδιο πράγμα με το κοινό είναι απλά λάθος.

Πέρα από αυτό, ξαναλέω για νιοστή φορά στο θρεντ: όταν βλέπεις διαφήμιση για οικογενειακή βία, εκεί αμέσως καταλαβαίνεις με κάποιο τρόπο ότι δεν εννοεί εσένα. Εδώ δεν το καταλαβαίνεις; How does that work? Ή το καταλαβαίνεις πάλι αλλά κάτι άλλο συμβαίνει;

Ναι φυσικά έχει κοινό.

Και σε αυτό διαφημίζει πως το προιόν του σχετίζεται με αυτό.

Μια διαφήμιση πχ ενος μοτοσυκλετών έχει παραδισοακό κοινό τους άνδρες ας πούμε και αν κρίνει ότι μπορεί να τους πουλήσει μηχανές στα 40+ τους χρόνια, θα βάλει κάνα μεσήλικα να καβαλάει μια μηχανή με κανα γκομενάκι για από πίσω για να νιώσει τζόβενο.

Πατάει δηλαδή πάνω στην υπόθεση ότι υπάρχει ένα ποσοστό από αυτούς, αρκετό ώστε να δικαιολογεί την επιλογή αυτής τη καμπάνιας έναντι κάποιας άλλης, που βλέπει τον εαυτό του στη διαφήμιση  με τον τύπο στη διαφήμιση.

Αντίστοιχα η καμπάνια της Gilette βασίζεται στην υπόθεση ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών που μπορούν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους σε αυτή, περισσότεροι από ότι πχ κάποιοι που απλά θέλουν κάτι που να ξυρίζει καλά (το οποίο πιθανότατα, εν μέσω χιπστερο-μουσιασης μπορεί να είναι και αλήθεια :) ).

Επεξ/σία από DrLo
  • Like 1
Δημοσ.
11 minutes ago, Malthador said:

Η διαφήμιση είναι που δείχνει λευκούς καυκάσιους άνδρες να κάνουν σαχλαμάρες και random άτομα να σώζουν την ημέρα. Μάλλον άλλος έχει ρατσιστική θεώρηση, όχι εγώ.

Και πάλι δεν απαντάς σε αυτό που ρώτησα, ενώ το έχεις παραθέσει:

Γιατί θεωρείς ότι φωτογραφίζει εσένα;

-------------------------

Αν θέλετε να λέτε ότι συζητάμε, πρέπει να απαντάμε και στις ερωτήσεις που μας κάνουν καμιά φορά.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Malthador είπε

Ωραία, ας παίξουμε αυτό το παιχνίδι. Επειδή είμαι λίγο αργός στην εξαγωγή συμπερασμάτων, τι συμπέρασμα βγάζεις εσύ από αυτή την εικόνα:

011519-cnn-gillette-new-ad-metoo-vid.jpg

Ότι πείνασα!!! 

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Snoob είπε

Η κλίμακα στην οποία παρουσιάζεται κάτι δείχνει το ότι περιγράφει την κυρίαρχη κατάσταση. Το καταλαβαίνετε, απλά δεν σας βολεύει και γράφετε τα ασυνάρτητα πως τάχα δεν τσουβαλιάζει.

Τους βάζει ίδιους, στρατιωτάκια, να λένε το ίδιο: πλύση εγκεφάλου. Περιγράφει, με δυο λόγια, μια δήθεν κυρίαρχη κατάσταση.

Να περιγράψω τώρα πώς θα έστεκε (κάπως) αυτό που λέτε: αν είχε δύο οικογένειες, ο ένας πατέρας τα έξυνε ή/και καμάρωνε, ο άλλος αντιδρούσε.

Εκεί θα έστεκε το "να η λάθος συμπεριφορά, να η σωστή, μην κάνεις το λάθος".

Εδώ, όμως, έχουμε σαφή περιγραφή (μέσω της εικόνας) μιας "κυρίαρχης" κατάστασης, και έρχεται αυτός ο ένας που θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης.

Αυτό που σας περιγράφω, λοιπόν, είναι ο ορισμός του τσουβαλιάσματος: είστε έτσι, φέρεστε έτσι, είστε μια κοψιά, μια κοινωνική τάξη, είστε το πρόβλημα.

Και, επαναλαμβάνω, πως εξίσου προβληματικό θα ήταν αν στοχοποιούταν οποιαδήποτε ομάδα, με οποιαδήποτε σύνθεση.

Προβληματικό τσουβάλιασμα θα ήταν και το σενάριο με το push up bra που ανέφερα παραπάνω. Προβληματικό τσουβάλιασμα θα ήταν και αν έβαζε σαράντα μαύρους πατεράδες στο γκέτο, με φιλέ στα μαλλιά και χρυσά δόντια.

Απλό είναι, απλά έχετε στυλώσει τα πόδια σε μια θέση και δεν θέλετε να το παραδεχτείτε.

Ξέρεις τι με ενοχλεί περισσότερο...? Το οτι δεν αναγνωρίζεις το πρόβλημα... Ναι ή σεξουαλική παρενόχληση απέναντι στις γυναίκες είναι πραγματικότητα και ναι ένα μεγάλο ποσοστο ανδρών θα υπερβει το όριο του φλερτ και θα φτάσουν στην παρενόχληση... Αυτό καυτηριάζει το σποτ... Τώρα αν εσένα σε ενοχλεί το ότι δείχνει 100 αντί για 10 ή αν οι γονείς χωρίζουν ή τα παιδιά τους σε ένα τσακωμό και μένεις στην εικόνα και όχι στο μήνυμα... τι να πω??? 

Δημοσ.
Just now, DrLo said:

Ναι φυσικά έχει κοινό.

Και σε αυτό διαφημίζει πως το προιόν του σχετίζεται με αυτό.

Μια διαφήμιση πχ ενος μοτοσυκλετών έχει παραδισοακό κοινό τους άνδρες ας πούμε και αν κρίνει ότι μπορεί να τους πουλήσει μηχανές στα 40+ τους χρόνια, θα βάλει κάνα μεσήλικα να καβαλάει μια μηχανή με κανα γκομενάκι για από πίσω για να νιώσει τζόβενο.

Πατάει δηλαδή πάνω στην υπόθεση ότι υπάρχει ένα ποσοστό από αυτούς, αρκετό ώστε να δικαιολογεί την επιλογή αυτής τη καμπάνιας έναντι κάποιας άλλης, που βλέπει τον εαυτό του στη διαφήμιση  με τον τύπο στη διαφήμιση.

Συνεχίζοντας ακριβώς αυτό που λες, εδώ το κοινό είναι όσοι ξυρίζονται. Αυτοί είναι που η Gillette θεωρεί πως δείχνοντάς τους κάτι (κοινωνική ευαισθησία) θα αποκτήσει goodwill, και ίσως και ξερές πωλήσεις.

Επίσης, πολλοί εδώ λένε πως οι κακοί τύποι είναι μεγάλη μειοψηφία. Ας το πάρουμε σα δεδομένο.

Τώρα, τι πιστεύεις πως είναι πιθανότερο, ότι η Gillette το ίδιο το κοινό από το οποίο θέλει πωλήσεις συνειδητά το εξισώνει με κακή μειοψηφία, ή ότι απλά δίνεις αυθαίρετη δική σου ερμηνεία;

• Super Moderators
Δημοσ.
21 λεπτά πριν, AtiX είπε

Γίνεσαι επιθετικός χωρίς λόγο...

στην τελική δεν είναι και δικό μου πρόβλημα στο που θα κατατάξεις τον εαυτό σου...

θες στους 10 μείνε στους 10...

θες στους υπόλοιπους πήγανε με τους υπόλοιπους, αλλά μην τρελαίνεσαι γιατί μια εταιρία αποφάσισε να κράζει αυτούς τους 10 που έχουν συγκεκριμένη συμπεριφορά...

Επιθετικός, γιατί;

Επειδή επισημαίνω ότι γράφεις ασυναρτησίες; Πόσο πιο κόσμια να πω ότι αυτά που υποστηρίζεις δεν έχουν απολύτως καμία λογική; Ή σοβαρά υποστηρίζεις πως το να σκηνοθετείς 30 ίδιους, με ίδια συμπεριφορά, ίδια κοψιά, ίδια φυλετικά χαρακτηριστικά, δεν συνιστά τσουβάλιασμα; Η περιγραφή μιας κατάστασης με όρους απόλυτης ταύτισης στην οποία αντιδρά ο ένας δεν συνιστά ρατσιστικό τσουβάλιασμα;

Αν πράγματι πεις "όχι", σε παρακαλώ να μου εξηγήσεις γιατί οι τριάντα λευκοί αδιάφοροι πατεράδες συνιστούν δεκτό κοινωνικό σχόλιο και οι τριάντα θυληπρεπείς γκέι "τσουβάλιασμα", όπως σε έχω ρωτήσει ήδη τόσες φορές και μονίμως "απαντάς" με δική σου ερώτηση.

Από εκεί και πέρα, με καμία εταιρία δεν "τρελαίνομαι", όπως προβοκατόρικα γράφεις. Εξηγώ συγκροτημένα για ποιο λόγο η διαφήμιση είναι κακή, σε επίπεδο σκηνοθεσίας, επιλογής προσώπων και τελικά του δήθεν "μηνύματος" που προσπαθεί να περάσει.

5 λεπτά πριν, AtiX είπε

Ξέρεις τι με ενοχλεί περισσότερο...? Το οτι δεν αναγνωρίζεις το πρόβλημα... Ναι ή σεξουαλική παρενόχληση απέναντι στις γυναίκες είναι πραγματικότητα και ναι ένα μεγάλο ποσοστο ανδρών θα υπερβει το όριο του φλερτ και θα φτάσουν στην παρενόχληση... Αυτό καυτηριάζει το σποτ... Τώρα αν εσένα σε ενοχλεί το ότι δείχνει 100 αντί για 10 ή αν οι γονείς χωρίζουν ή τα παιδιά τους σε ένα τσακωμό και μένεις στην εικόνα και όχι στο μήνυμα... τι να πω??? 

Ξέρεις τι με ενοχλεί περισσότερο; Ότι δεν διαβάζεις τι γράφω.

Πουθενά δεν λέω πως δεν υπάρχουν προβλήματα. Αντίθεταπροσθέτω στα μηνύματά μου και άλλα, τα οποία η δήθεν βαθυστόχαστη διαφήμιση δεν αγγίζει (ενδοοικογενειακή βία, λ.χ., εκμετάλλευση της γυναίκας, παραπάνω τα γράφω, κάνε έναν κόπο να διαβάσεις).

Αυτό που λέω (εκτός του προφανούς, πως οι διαφημίσεις δεν προσφέρονται για ανάλυση πολυσύνθετων προβλημάτων) είναι πως ο τρόπος που επιχειρεί να περάσει το μήνυμα η Ζιλέτ είναι τίγκα στα στερότυπα και είναι υγιές ότι βλέπουμε νέους άντρες αντιδρούν σε αυτό.

• Like 5
Δημοσ.
9 minutes ago, punky said:

Καλησπέρα.

Αν η διαφήμιση για την οικογενειακή βία έδειχνε 1ο πλάνο μια πολυκατοικία και μετά ζούμαρε σε κάθε διαμέρισμα και μας έδειχνε έκαστο άνδρα σε αυτό να κακοποιεί γυναίκα και παιδιά πλην ενός διαμερίσματος, τι συμπέρασμα θα έβγαζες; Πως η κακοποίηση είναι υπαρκτό αλλά μεμονωμένο φαινόμενο ή σχεδόν καθολικότητα;

Δεν περιμένω να βγάλω συμπέρασμα για την καθολικότητα η μη οποιουδήποτε κοινωνικού φαινομένου από αυτά που βλέπω στην τηλεόραση. Όπως επίσης και δε βγάζω συμπέρασμα για το ποσοστό εγκληματικότητας από την τηλεόραση ή τις εφημερίδες, και πολλά ακόμα πράγματα.

Αν θέλω να βγάλω συμπέρασμα, πηγαίνω στην πηγή: επίσημα στοιχεία, και συζήτηση με αυτούς που έρχονται σε επαφή με το φαινόμενο.

Fun fact, σε μια συζήτηση τις προάλλες άκουσα μια γυναίκα να λέει "κλασική τεχνική dick pic". Από αυτό βγάζω συμπερασμα για το πόσο συνηθισμένες είναι οι dick pics, όχι από αυτά που θέλω μόνος μου να σκέφτομαι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, defacer είπε

Τώρα, τι πιστεύεις πως είναι πιθανότερο, ότι η Gillette το ίδιο το κοινό από το οποίο θέλει πωλήσεις συνειδητά το εξισώνει με κακή μειοψηφία, ή ότι απλά δίνεις αυθαίρετη δική σου ερμηνεία;

Δε ξέρω ποιά είναι η λογική πίσω από τη στρατηγική marketing της κάθε εταιρείας ούτε αν αυτή είναι σωστή/λάθος , αποτελεσματική/αναποτελεσματική.

Έχουνε γίνει τεράστιες γκάφες στην ιστορία της διαφήμισης.

Επεξ/σία από DrLo
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Snoob είπε

Πάμε άλλη μία:

Το "κοινωνικό μήνυμα" που προσπαθεί να περάσει η εταιρία περιγράφει καταστάσεις που δεν υπάρχουν (δεν υπήρχαν καν πριν από 40 χρόνια, όταν μεγάλωνα εγώ, πόσω μάλλον τώρα που τα πράγματα είναι πολύ πιο προσεγμένα έως καταπιεσμένα), τις μπλέκει με υπαρκτές καταστάσεις που όμως ΔΕΝ είναι θέμα των ανδρών γενικά (σιγά μην απολογηθώ εγώ για τον πέφτουλα τον Γουάινστιν ή τον Σπέισι που για να δώσει ρόλους ήθελε να του κάθονται τα αγοράκια) και τελικά το κάνει με όρους που στοχοποιούν -εντελώς συμπτωματικά, είμαι βέβαιος- μια συγκεκριμένη ομάδα αντρών.

Έδωσα ένα πάρα πολύ απλό παράδειγμα μέσα από τη διαφήμιση: ο πέφτουλας είναι λευκός, ο σωστός είναι μαύρος. Ας έρθει τώρα όποιος θέλει να μου πει ότι αυτό είναι τυχαίο, να του πω κι εγώ πόσο στουθοκαμηλίζει.

Είναι ευτύχημα το ότι υπάρχουν αντιδράσεις σε αυτά τα μπουγαδόνερα που πλάσαρε για "κοινωνικό μήνυμα" η Ζιλέτ. Το πρόβλημα είναι πως και οι αντιδράσεις πρέπει να βαφτιστούν σαν κάτι το αρνητικό.

Καλλούμαστε να σκεφτούμε χωρίς δικαιολογίες γιατί αντιδράμε σε κουβαδιάσματα και στερότυπα. 

Μήπως γιατί είναι κουβαδιάσματα και στερεότυπα; Δεν ξέρω, μια ιδέα ρίχνω.

@Snoob και για το τελευταίο του ποστ..

Αυτοαναιρείσαι... Όταν καταλάβεις τι και γιατί το έγραψες ελα να τα πούμε...

ΥΓ:Είμαι από κινητό και δεν έκανα παράθεση το τελευταίο του ποστ... Εκεί αναφέρομαι... 

Επεξ/σία από AtiX
Δημοσ.
Just now, DrLo said:

Δε ξέρω ποιά είναι η λογική πίσω από τη στρατηγική marketing της κάθε εταιρείας ούτε αν αυτή είναι σωστή/λάθος , αποτελεσματική/αναποτελεσματική.

Αυτή είναι ειλικρινής απάντηση;

Ναι, το ξέρω ότι με την κυριολεκτική έννοια της λέξης δεν το ξέρεις, γιατί δεν ήρθε ο υπεύθυνος της καμπάνιας να σου το πει.

Παρόλα αυτά βλέπω πως είσαι γενικά ικανός και πρόθυμος να βγάζεις λογικά συμπεράσματα, οπότε ξαναρωτάω: το λογικό συμπέρασμα εδώ είναι ότι εξισώνουν επίτηδες τους υποψήφιους ή υπάρχοντες πελάτες τους με κακούς ανθρώπους;

• Moderators
Δημοσ.

@defacer άμα θες όμως, μην κάνεις σε κάθε ποστ κι από μία παράθεση, είναι κουραστικό να ψάχνω. Εκτός κι αν αυτός είναι ο σκοπός, ώστε να νικήσεις! :P

15 minutes ago, defacer said:

Ξέρω γω; Ίσως επειδή όλο αυτό γίνεται σε ένα βίντεο που θέλει να περάσει το μήνυμα μην της πιάνετε τον κώλο;

Λέω τώρα ε.

Ξέρω 'γω μήπως πρώτα θα έπρεπε να της πιάσει τον κώλο και μετά να επέμβει ο «νοτ κουλ»; Μήπως κάπως έτσι φτάνουμε στην αυτολογοκρισία και στην αυτοκαταπίεση; Στην τελική αφήνεις κάποιο ενδεχόμενο να λαμβάνεις λάθος το μήνυμα της διαφήμισης;

17 minutes ago, defacer said:

Αγνοείς επιδεικτικά την ουσία της απάντησής μου.

Για ποιο λόγο θεωρείς ότι η εικόνα που επέλεξες να ποστάρεις αυτοτελώς περιέχει ένα μήνυμα;

Αν πάρεις από ένα βιβλίο που λέει ΧΥΖ μία πρόταση χωρίς κανένα context και προσπαθήσεις να βγάλεις συμπέρασμα μόνο από αυτήν, κάνεις κάτι λάθος ή όχι;

Η εικόνα που πόσταρα ήταν thumbnail από ένα βίντεο με συγκεκριμένο context στο συγκεκριμένο σημείο. Με συγχωρείς αν δεν ήταν προφανές, λάθος μου.

Προτιμάς να σου ποστάρω ακριβώς τα δευτερόλεπτα του βίντεο για να σου είναι πιο ευκολονόητο;

17 minutes ago, defacer said:

Και πάλι δεν απαντάς σε αυτό που ρώτησα, ενώ το έχεις παραθέσει:

Γιατί θεωρείς ότι φωτογραφίζει εσένα;

Γιατί έχω κοινά χαρακτηριστικά με την πληθυσμιακή ομάδα που δείχνει. Νομίζω το απάντησα και σε άλλο μέλος αυτό.

• Thanks 1
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, Snoob είπε

Αν πράγματι πεις "όχι", σε παρακαλώ να μου εξηγήσεις γιατί οι τριάντα λευκοί αδιάφοροι πατεράδες συνιστούν δεκτό κοινωνικό σχόλιο και οι τριάντα θυληπρεπείς γκέι "τσουβάλιασμα", όπως σε έχω ρωτήσει ήδη τόσες φορές και μονίμως "απαντάς" με δική σου ερώτηση.

Που έχουμε φτάσει πραγματικά. 

Τι να λέμε τώρα. Τι συγκρίνουμε. 

Σε ποια κοινωνία θα φέρουμε τα παιδιά μας νικο τσιαμτσικα. 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...