Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας και Καλή χρονιά να έχετε

Δίνει η ανηψιά μου, φέτος πανελλήνιες και έχει φαγωθεί να σπουδάσει Δημοσιογραφία. Κάνοντας μια έρευνα στο Διαδίκτυο , βρήκα ότι έχει 3 σχολές. Πάντειο-ΕΚΠΑ-ΑΠΘ. Γενικά είναι πολύ καλή μαθήτρια και διαβάζει. Το θέμα είναι ότι ακούω διάφορα σήμερα για το εν λόγω επάγγελμα. Βλέπουμε απολύσεις σε εφημερίδες-κανάλια-ραδιόφωνο και γενικά τεράστια ανεργία στο επάγγελμα. Επειδή έκανα και μια έρευνα από φίλες μου , που έχουν γνωστούς ή τα παιδιά τους στο αντίστοιχο επάγγελμα, οι αμοιβές είναι ψίχουλα εν συγκρίση με τις ώρες που εργάζονται , όπως και σε πολλά επαγγέλματα. Το θέμα είναι ότι περά από τη πλευρά των γνώσεων, δεν ξέρω ποια είναι η διαφορά ενός ΙΕΚ Δημοσιογραφίας, από έναν που θα τελειώσει Πανεπιστήμιο Δημοσιογραφίας. Είναι ανοιχτό επάγγελμα, και θαρρώ ότι όποιος θέλει το κάνει. Είτε μέσω ενός μπλοκ είτε διαφόρων καταστάσεων

Ποια είναι η γνώμη σας για όλα αυτά? Από ανθρώπους και παιδιά που έχουν κάνει , ή είναι στο χώρο της Δημοσιογραφίας ή γενικα ήταν και έφυγαν και όλες οι περιπτώσεις. Προσπαθούμε με την αδερφή μου να την μεταπείσουμε να μη κάνει κατευθείαν ΔΗμοισογραφία, Να πάει σε ένα διαφορετικό κλάδο πιο ασφαλή και μετά να το κάνει είτε από μια ιδιωτική είτε από ένα μαστερ στο Εξωτερικό

Δημοσ.

καλυτερη επιλογη βγαζει ενα αλλο πανεπιστημιο και μετα μπορει να βγαλει σχολη δημοσιογραφιας σε αντεννα,σταρ σε μονοετες προγραμμα...

Δημοσ.

Παντειος-δημοσιογραφια ειναι το συνηθέστερο πτυχιο στις κοπελες που στελνουν βιογραφικα για γραμματεις

Ο κλαδος δεν εχει ουτε μισθους,ουτε σταθερη εργασια,ουτε αξιοπρεπεια.Ενας δημοσιογραφος ειναι κατ'επαγγελμα προπαγανδιστης,αλλοτε χυμα (Βερυκιος),αλλοτε πιο διακριτικα (Παπαχελας).

Μπορει -αν επιμενει- να ασχοληθει με τον κλαδο χωρις να χασει 4 χρονια απο τη ζωη της στη Παντειο,τα ιδια αποτελεσματα θα εχει.

Σε καθε περιπτωση πρεπει να της αρεσει αυτο που θα κανει,μην την βαλετε με το ζορι σε μια σχολη απλα γιατι πιστευετε οτι θα εχει καλυτερη αποκατασταση,δεν υπαρχει τετοιο πτυχιο πια.

Θα ηθελε να παει πχ για στελεχος τουριστικων επιχειρησεων;Ξεναγος;φυσιοθεραπευτης ΑΜΕΑ; Για να μην αναφερω καν "ταπεινα" επαγγελματα,η καθαριστρια μου πηγε Αραχωβα το χειμωνα και Παρο το καλοκαιρι.

Δημοσ.

Εγώ πάντα έχω την άποψη , ότι είναι ένα επάγγελμα που πρέπει να το αγαπάς για να το κάνεις και όχι να το κάνεις για επιβίωση. Πάντα είμαι της άποψης με αυτά που εχω δει, ότι τα επαγγέλματα του καλλιτεχνικού χώρου, έχουν ημερομηνία λήξεως. Άλλωστε, ποσοι γνωστοί δημοσιογράφοι με την κρίση, και με τους νέους που εμφανίστηκαν, εξαφανίστηκαν από το δημοσιογραφικό χάρτι. Ακόμα και στο Εξωτερικό μη νομίζετε ότι είναι όλα ρόδινα γύρω από το επάγγελμα. Το κακό είναι ότι δεν είναι safe job. Δηλ καλύτερα να σπούδασζε αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω ή ακομα να ασχολούνταν με τα ναυτιλιακά ή με τα λογιστικά παρά με τη δημοσιογραφία

Δημοσ.

Και μην κοιτάει μόνο τη βιτρίνα αυτών που βγαίνουν στα κανάλια...

Γιατί δεν κάνετε μια επίσκεψη σε μια εφημερίδα - σίγουρα κάποιος θα σας δείξει τα κατατόπια αν πείτε πως θέλει να ασχοληθεί.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ΑΕΙ για δημοσιογραφία!!! Το καταφέραμε και αυτό. Προσωπικώς συμφωνώ με tzoyris7. Τελειώνει κάτι πολύ καλλίτερο, και μετά τελειώνει ένα μονοετές πρόγραμμα στα διάφορα καναλάκια. Χάσιμο χρόνου για να καταντήσεις γραμματεία. 

Επεξ/σία από gdriver
Δημοσ.

Εγώ πάντως την ερευνά μου, που έκανα στο Εξωτερικό, ήταν ότι δεν είναι τόσο safe job η ΔΗμοσιογραφία και εκεί. Όχι λόγω fake news, αλλά γενικά δεν θεωρείται η δημοσιογραφία πλέον πλούσιο επάγγελμα και δεν ειναι αυτό που λέμε  safe job. Πολλοί γνωστοί μας από το εξωτειρκό, μας είπαν καλύτερα να γίνει Δικηγόρος, Λογιστρια, παρά να ξεκινήσει σε κάποιο σαιτ , όπου και θα ειναι από το πάτο του βαρελιού. Από ότι κατάλαβα οι σπουδες Δημοσιογραφίας στην Ελλάδα δεν έχουν καμία απολύτως σημασία. Από τι στιγμή που είναι ανοιχτό επάγγελμα, μπορεί να το κάνει ο καθένας. Όποιος θελει παει αυριο στη ΔΟΥ, ανοιγει μπλοκάκι με απολύτηριο λυκειου και θεωρείται δημοσιογραφος

Δημοσ.

Για να κανω τον δικηγορο του διαβολου:

Αν γινει δικηγορος χωρις να υπαρχει καποιο ετοιμο γραφειο απο πισω,το πιθανοτερο ειναι οτι θα δει τον πρωτο πελατη το 3019

Αντιθετα ως δημοσιογραφος σε site μπορει αμεσα να κανει καποια "δουλεια" του στυλ ρεπορταζ για ταβερνες,μπαρ και οτι να ναι,για ψιχουλα βεβαιως.

Οι λιγοι καλοι δημοσιογραφοι, που ειναι κατα βασην στου Αλαφουζου,εχουν σοβαρες σπουδες ειτε στο αντικειμενο (Πχ Παπαχελας) ειτε στο θεμα που αναλυουν (πχ οικονομικα)

Ταυτοχρονα βεβαια δουλευουν στο ιδιο μαγαζι κομματοσκυλα απο ολα τα κομματα που δεν εχουν κανενα προσον σε κανενα τομεα

Δημοσ.
Στις 22/1/2019 στις 8:17 ΠΜ, gdriver είπε

ΑΕΙ για δημοσιογραφία!!! Το καταφέραμε και αυτό. Προσωπικώς συμφωνώ με tzoyris7. Τελειώνει κάτι πολύ καλλίτερο, και μετά τελειώνει ένα μονοετές πρόγραμμα στα διάφορα καναλάκια. Χάσιμο χρόνου για να καταντήσεις γραμματεία. 

Έχεις ακούσει τον όρο "4η εξουσία" ; 

Μόνο εύκολη δουλειά δεν είναι, και ναι, προφανώς πρέπει να υπάρχει ένα υπόβαθρο για να κάνεις αυτό το επάγγελμα 

Το ότι στο χώρο απασχολούνται και δηλώνουν δημοσιογράφοι εντελώς άσχετοι με τον χώρο δε πάει να πει ότι να απαξιώνουμε το αντικείμενο 

Συμφωνώ πάντως μαζί σου ότι δεν είναι καθόλου σοφή επιλογή σπουδών, εκτός αν κάποιον τον παίρνει να είναι χομπίστας (κοινώς να μην αντιμετωπίζει βιοποριστικά ζητήματα) 

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, vagos789 είπε

Για να κανω τον δικηγορο του διαβολου:

Αν γινει δικηγορος χωρις να υπαρχει καποιο ετοιμο γραφειο απο πισω,το πιθανοτερο ειναι οτι θα δει τον πρωτο πελατη το 3019

Αντιθετα ως δημοσιογραφος σε site μπορει αμεσα να κανει καποια "δουλεια" του στυλ ρεπορταζ για ταβερνες,μπαρ και οτι να ναι,για ψιχουλα βεβαιως.

Οι λιγοι καλοι δημοσιογραφοι, που ειναι κατα βασην στου Αλαφουζου,εχουν σοβαρες σπουδες ειτε στο αντικειμενο (Πχ Παπαχελας) ειτε στο θεμα που αναλυουν (πχ οικονομικα)

Ταυτοχρονα βεβαια δουλευουν στο ιδιο μαγαζι κομματοσκυλα απο ολα τα κομματα που δεν εχουν κανενα προσον σε κανενα τομεα

Δεν θα διαφωνήσω σε αυτά που λες. Αλλά εγω βλεπω το γιο μου που τελειωσε Λογιστικα και Χρηματοοικονομικα και δεν εχει κατσει ποτε ανεργος. Έχει ένα σίγουρο μισθό, σταθερό επαγγελμα , ενω χτυπα ξυλο τον διωξουν απο εκει που εργαζεται, γνωριζει οτι μπορει να βρει δουλεια σε αλλα λογιστικα γραφεια και εταιρειες. Για το δικηγορο θα συμφωνησω. Υπαρχουν δικηγοροι που κλιενουν τα γραφεια τους ενω καποιοι εξ αυτων διαγράφονται από τα Μητρωα τους. Τι ψαχνεις τωρα...

Μη ξεχνάς όμως ότι το επάγγελμα του Δημοσιογραφου, ειναι 10 αυτοι που πληρωνονται καλα και οι αλλοι χαροπαλευουν να τα βγαλουν περα. Μη βλεπεις γενικα στη τηλεοραση ποσοι εμφανιζονται. Οταν βλεπεις ενα επαγγελμα και εχει 60 τα εκατο ανεργία. 

Όσοι έχουν πτυχια ή μαστερ στη δημοσιογραφια, απλα πιστευω οτι εχουν πλεονέκτημα για την ΕΡΤ. Αυτό.

2 λεπτά πριν, AristidisZ είπε

Μόνο εύκολη δουλειά δεν είναι, και ναι, προφανώς πρέπει να υπάρχει ένα υπόβαθρο για να κάνεις αυτό το επάγγελμα 

Το ότι στο χώρο απασχολούνται και δηλώνουν δημοσιογράφοι εντελώς άσχετοι με τον χώρο δε πάει να πει ότι να απαξιώνουμε το αντικείμενο 

Συμφωνώ πάντως μαζί σου ότι δεν είναι καθόλου σοφή επιλογή σπουδών, εκτός αν κάποιον τον παίρνει να είναι χομπίστας (κοινώς να μην αντιμετωπίζει βιοποριστικά ζητήματα) 

εγώ αυτό που λέω πάντα, είναι επιλογη σπουδων με κλειστα επαγγελματικα δικαιωματα. Δυστυχώς ή ευτυχως, το δημοσιογραφο μπορει να παει να τον κανει ο καθενας μας. Το ξερεις πολυ καλα και με την ερευνα που εκανα, οτι μπορεις να αρχιζεις να γραφεις σε σαιτ, σε μπλογκ και χωρις να σου πει κανεις τιποτα. Και στο εξωτερικο ετσι ειναι. Υπαρχουν δημοσιογραφοι οπως και εδω , όπου κανουν το επαγγελμα χωρις πτυχιο. Εξάλλου μη μπερδευουμε τη λεξη δημοσιογραφος με τη λεξη παρουσιαστης μιας εκπομπης που δεν ειναι ενημερωτική. Τα ελληνικα καναλια , νοιαζονται για τα νουμερα τηλεθεασης καθως η διαφημιση εχει πεσει πολυ. Αν παρατηρησεις απο αλλου ειδους εκπομπες κανενας δεν εχει πτυχιο δημοσιογραφιας ( πχ Κανακης, Αρναουτογλου και κλπ)

Δημοσ.
1 ώρα πριν, AristidisZ είπε

καταλαβαίνω αυτό που λες απολύτως και δε διαφωνώ. Η αλήθεια είναι πως έτσι όπως το έγραψα φάνηκε απαξιωτικό, απλώς δε θεωρώ τη δημοσιογραφία κάτι το εξειδικευμένο ωστε να τελειώνεις πανεπιστήμιο. Ιδιωτικές σχολές του ενός χρόνου άντε και δύο, είναι υπεραρκετές για αυτό το χώρο ,και με το παραπάνω κιόλας.  

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, gdriver είπε

καταλαβαίνω αυτό που λες απολύτως και δε διαφωνώ. Η αλήθεια είναι πως έτσι όπως το έγραψα φάνηκε απαξιωτικό, απλώς δε θεωρώ τη δημοσιογραφία κάτι το εξειδικευμένο ωστε να τελειώνεις πανεπιστήμιο. Ιδιωτικές σχολές του ενός χρόνου άντε και δύο, είναι υπεραρκετές για αυτό το χώρο ,και με το παραπάνω κιόλας.  

Κοίτα επειδή γνωρίζω τι κάνουν στα ΙΕΚ και αντίστοιχα το τι κάνουν στο Καποδιστριακό, θα σου πω ότι ουδεμία σχέση έχουν οι γνώσεις και η εμβάθυνση / σφαιρικότητα που αποκτά στο αντικείμενο ο ένας και ο άλλος απόφοιτος 

Το τι χρειάζεται στο τέλος από αυτά για να δουλέψεις έξω είναι άλλου παπά ευαγγέλιο βέβαια, για αυτό σου είπα ότι συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, είναι κατά πάσα πιθανότητα μια από τις πιο αποτυχημένες επιλογές ΑΕΙ για επαγγελματική αποκατάσταση 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δημοσιογραφία δεν ειναι μονον η τηλεόραση.
Υπάρχει ο ηλεκτρονικός κ ο έντυπος τύπος.
Ως δημοσιογράφος μπορεί να απασχοληθεί εκτός απο την τηλεόραση, ράδιο, σε δημοσιογραφικά website που παράγουν περιεχόμενο ή να ξεκινησει να παράγει δικό της περιεχόμενο στο ιντερνετ.
Έντυπα υπάρχει η εφημερίδα, περιοδικά ή σε οποιαδήποτε γραφείο που εκτός απο γραφίστες ψαχνουν δημοσιογραφους για παραγωγή κ έλεγχο κειμένων.

Απο τη στιγμή που αγαπάει κ θέλει να ασχοληθει με την δημοσιογραφία θα πρότεινα να παει ΑΕΙ κι αυτο γιατί θα εχει καλυτερη ποιότητα εκπαίδευσης.
Ιδιωτικές σχολές του ενός έτους το μονο που προσφέρουν ειναι μεσοβέζικες λύσεις που κάθε παρατηρητικός μπορει να καταλάβει ποιός δημοσιογράφος έρχεται απο ΑΕΙ κ ποιός απο Ant1/alpha/skai. 

Ως απόφοιτη στην Ελλάδα τις ιδιες δυσκολιες θα αντιμετωπήσει για να βρει δουλεια με οποιονδήποτε αλλο.
Ενδεχομενως να το κυνηγησει περισσοτερο επειδη θα ειναι κατι που αγαπαει.

Επεξ/σία από _filippos_

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...