Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 ώρα πριν, vasilk είπε

Το ΦΠΑ δεν επιστρέφεται.

γενικά όχι, αλλά σε κάποιες (λίγες βεβαίως) περιπτώσεις επιστρέφεται οπότε είναι παντελώς αδιάφορος 

• Απαντ. 39
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οποτε αυτο ισως ισχυει μονο για ΕΕ και οχι για επιχειρησεις. Εγω πχ αν παω να παρω 4000 λιπασματα θα πληρωσω κανονικα το 13% φπα στον πωλητη. Τον επομενο χρωμα θα το παρω επιστροφη ομως. Λογικα ειναι διαφορετικα στον καθε κλαδο. Ποτε δεν πληρωσα φπα παντως παντα εχω επιστροφη 6-7k αναλογα τις αγορες του προηγουμενου χρονου.

3 λεπτά πριν, logistoulis είπε

γενικά όχι, αλλά σε κάποιες (λίγες βεβαίως) περιπτώσεις επιστρέφεται οπότε είναι παντελώς αδιάφορος 

Το θεμα ειναι τον πληρωνεις 1 χρονο πριν και τον περνεις 1 χρονο μετα. Τουλαχιστον στα αγροτικα. 

Επεξ/σία από Arkin
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τότε ο παραπάνω μάλλον έχει πει κάτι λάθος διότι τα δηλωμένα έξοδα είναι παραπάνω από τα δηλωμένα έσοδα.

Διορθώνω: Θα μπορούσε να γίνεται, αν οι συντελεστές ΦΠΑ είναι διαφορετικοί όταν κάνει έξοδα από αυτούς που σχετίζονται με τα εισοδήματά του.

Επεξ/σία από Ather
Δημοσ.

Μην γενικεύεις μια συγκεκριμένη περίπτωση όμως. Εσύ σαν αγρότης αγοράζεις (πχ. φυτοφάρμακα ή άλλα πράγματα που θεωρούνται έξοδα) με ΦΠΑ ενώ πουλάς τα προϊόντα σου χωρίς ΦΠΑ. Ίδια περίπτωση είναι και οι εξαγωγείς.

Ο ΦΠΑ επιστρέφεται μόνο στους επαγγελματίες και μόνο για τα αναγνωρισμένα έξοδα της επιχείρησης (και όχι για όλα). Ο ΦΠΑ από τα έσοδα πληρώνεται κανονικότητα.

Ο ΦΠΑ είναι ότι λέει και το όνομα του, Φόρος Προστιθέμενης Αξίας. Όταν αγοράζεις κάτι (ένα προϊόν, μια υπηρεσία) 200€ και μετά το πουλάς 300€ (του έχεις προσθέσει 100€ αξία) για αυτή την προστιθέμενη αξία πληρώνεις φόρο 24%, δηλαδή 100€*24%=24€. Αν το πουλάς 400€ του έχεις προσθέσει 200€ αξία και θα πληρώσεις 48€.

• Like 2
Δημοσ.
5 ώρες πριν, Arkin είπε

Οποτε αυτο ισως ισχυει μονο για ΕΕ και οχι για επιχειρησεις. Εγω πχ αν παω να παρω 4000 λιπασματα θα πληρωσω κανονικα το 13% φπα στον πωλητη. Τον επομενο χρωμα θα το παρω επιστροφη ομως. Λογικα ειναι διαφορετικα στον καθε κλαδο. Ποτε δεν πληρωσα φπα παντως παντα εχω επιστροφη 6-7k αναλογα τις αγορες του προηγουμενου χρονου.

Το θεμα ειναι τον πληρωνεις 1 χρονο πριν και τον περνεις 1 χρονο μετα. Τουλαχιστον στα αγροτικα. 

Τι δουλεια εχεις εσυ (και εγω) σαν αγροτης με τους Ελ.Επαγγελματιες?Δεν εχεις ακουστα το Ειδικο Καθεστος Αγροτων?

Δημοσ.
1 ώρα πριν, LouCi4er είπε

Τι δουλεια εχεις εσυ (και εγω) σαν αγροτης με τους Ελ.Επαγγελματιες?Δεν εχεις ακουστα το Ειδικο Καθεστος Αγροτων?

Ναι νομιζα οτι ειμασταν στα ιδια με τους νεους νομους που ειμαστε σαν επιχειρηση. Χαιρομαι που ξεκαθαριστηκε.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, Ather είπε

Τότε ο παραπάνω μάλλον έχει πει κάτι λάθος διότι τα δηλωμένα έξοδα είναι παραπάνω από τα δηλωμένα έσοδα.

Διορθώνω: Θα μπορούσε να γίνεται, αν οι συντελεστές ΦΠΑ είναι διαφορετικοί όταν κάνει έξοδα από αυτούς που σχετίζονται με τα εισοδήματά του.

Τι εννοείς λάθος?

Υπάρχουν και οι ζημιές ξέρεις.Μην αρχίζετε να δημιουργείτε εντυπώσεις...

6 ώρες πριν, vasilk είπε

Μην γενικεύεις μια συγκεκριμένη περίπτωση όμως. Εσύ σαν αγρότης αγοράζεις (πχ. φυτοφάρμακα ή άλλα πράγματα που θεωρούνται έξοδα) με ΦΠΑ ενώ πουλάς τα προϊόντα σου χωρίς ΦΠΑ. Ίδια περίπτωση είναι και οι εξαγωγείς.

Ο ΦΠΑ επιστρέφεται μόνο στους επαγγελματίες και μόνο για τα αναγνωρισμένα έξοδα της επιχείρησης (και όχι για όλα). Ο ΦΠΑ από τα έσοδα πληρώνεται κανονικότητα.

Ο ΦΠΑ είναι ότι λέει και το όνομα του, Φόρος Προστιθέμενης Αξίας. Όταν αγοράζεις κάτι (ένα προϊόν, μια υπηρεσία) 200€ και μετά το πουλάς 300€ (του έχεις προσθέσει 100€ αξία) για αυτή την προστιθέμενη αξία πληρώνεις φόρο 24%, δηλαδή 100€*24%=24€. Αν το πουλάς 400€ του έχεις προσθέσει 200€ αξία και θα πληρώσεις 48€.

Ουσιαστικά πληρώνεις την διαφορά φπα εσόδων-φπα εξόδων ανάλογα την εταιρία και κάθε πότε κάνεις δήλωση φπα.

Επεξ/σία από umad
Δημοσ.
44 λεπτά πριν, GrMikeD είπε

Τελείως εμπειρικα, να υπολογίζεις για κάθε 1 ευρώ που βγάζεις ότι το μισό μένει στην τσέπη σου

Το αυτό χοντρικά, εγώ έτσι βγάζω τιμές στα γρήγορα. Έστω ότι παίρνεις 1000€ από έναν πελάτη, δίνεις:

1)Το 24% στο κράτος σαν ΦΠΑ, δηλαδή 1000-1000/1,24=193€

2) Από τα υπόλοιπα 806€ δίνεις το 27% για ασφάλεια, δηλαδή 806*,27=217,62€

3) Επειδή είμαστε μάγκες δίνεις και 22% φόρο κερδών μέχρι τα 20.000 κέρδη χωρίς να προσμετράται πλέον η ασφάλεια, δηλαδή 806*0,22=177,32€.  Όλα αυτά για εισόδημα έως 20.000€

Σύνολο που πάει στον νταβατζή = 193+217,62+177,32=587,94€   ή το 58,94% των κερδών σου. Σε αυτά βάλε το χαράτσι-τέλος επιτηδεύματος που φτάνει τα 650€ αν είσαι πάνω από 5 χρόνια επαγγελματίας.  Προκαταβολές και λοιπούς καρκίνους δεν τα βάζω γιατί θα τα πάρεις πίσω.

Με λίγα λόγια ,αν τα λεφτά που θα πάρεις από τους πελάτες σου είναι κάτω από 25.000€ και δεν μπορείς τουλάχιστον το 50% να το πάρεις μαύρα - τότε καλύτερα βγάλε διαβατήριο.

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.

Να ρωτήσω... κάποιος μου έλεγε πως, ένας ελεύθερος επαγγελματίας πρέπει να έχει πάνω απο τρεις πελάτες για να τους εξυπηρετεί με μπλοκάκι, αλλιώς για λιγότερους η συναλλαγή πρέπει να γίνεται μόνο μέσω ΙΚΑ. Ίσως να μην τα λέω ολόσωστα αλλά αυτή είναι η γενική ιδέα. Το έχει κάνεις υπόψιν του αυτό;

Δημοσ.
Στις 3/2/2019 στις 10:47 ΜΜ, zoranb είπε

Να ρωτήσω... κάποιος μου έλεγε πως, ένας ελεύθερος επαγγελματίας πρέπει να έχει πάνω απο τρεις πελάτες για να τους εξυπηρετεί με μπλοκάκι, αλλιώς για λιγότερους η συναλλαγή πρέπει να γίνεται μόνο μέσω ΙΚΑ. Ίσως να μην τα λέω ολόσωστα αλλά αυτή είναι η γενική ιδέα. Το έχει κάνεις υπόψιν του αυτό;

Δεν ισχύει. Απλά, αν έχεις μπλοκάκι και εξυπηρετείς μόνο έναν πελάτη, μπορείς να φορολογηθείς ως μισθωτός στο τέλος της χρονιάς αν δει ο λογιστής ότι σε συμφέρει (συνήθως συμφέρει αν δεν έχεις πάρα πολλά έξοδα)

• Like 1
Δημοσ.

Ποιός είναι ο τζίρος ο οποίος θα με βάλει σε μια τέτοια διαδικασία φορολόγησης ως μισθωτού; Υπάρχουν κάποιες σχετικές κλίμακες;

Δημοσ.
Στις 7/2/2019 στις 11:35 ΠΜ, zoranb είπε

Ποιός είναι ο τζίρος ο οποίος θα με βάλει σε μια τέτοια διαδικασία φορολόγησης ως μισθωτού; Υπάρχουν κάποιες σχετικές κλίμακες;

δεν ειναι θεμα τζιρου. αν εχεις τιμολογησει σε κατω απο 3 ΑΦΜ το χρονο, τοτε μπορεις να φορολογηθεις σαν μισθωτος και 99% θα σε συμφερει κιολας.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 3/2/2019 στις 10:47 ΜΜ, zoranb είπε

Πέρα από τους μέχρι τρεις πελάτες, που αφορά τη φορολογία εισοδήματος στα μπλοκάκια, όντως υπάρχει και η κατηγορία αυτών με μπλοκάκι που ασφαλίζονται «ως οιονεί μισθωτοί» και είναι οι του άρ. 39 παρ. 9 του Ν. 4387/2016 (δλδ οι με μέχρι δύο εργοδότες) και έχουν ΙΚΑ με εισφορές εργοδότη.

Δημοσ.

Απλά να ξέρεις ότι αυτό με τους 3 πελάτες αν το κανείς ,φορολογείσαι σαν μισθωτός αλλά δεν περνάνε σαν δαπάνες τα έξοδα που ενδεχωμενος να έχεις ,αν δεν έχεις πολλά έξοδα σε αυτο που θες να κανείς σε συμφέρει σίγουρα .

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...