Pleo Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 6 λεπτά πριν, punky είπε Η θέση σου δηλαδή είναι πως συναινείς με τον αντικαπνιστικό νόμο στα πάντα, πλην της εφαρμογής του στα μπαρ/κλαμπ, τα οποία θα έπρεπε να αποφασίσουν μόνα τους με ποιον θα παν και ποιον θα αφήσουν, γιατί δεν είναι αναγκαία για την επιβίωση μας η επίσκεψη σε αυτά; Κι αυτοί που δουλεύουν σε αυτά; Ας το πούμε κι έτσι όπως το θέτεις χοντρά χοντρά. Τώρα, σε ότι αφορά όσους εργάζονται προφανώς και ο κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα να εργάζεται χωρίς να κινδυνεύει η υγεία του. Ωστόσο και αυτό μπορεί να τεθεί υπό συζήτηση. Δεν πρόκειται για τους μοναδικούς εργαζόμενους που θα έκαναν επικίνδυνο επάγγελμα. Δεν πρόκειται για τους μόνους στους οποίους δεν μπορεί πολύ εύκολα να προστεθεί ένα ακόμα επίδομα ως αποζημίωση για τον όποιο ρίσκο ενέχει η δουλειά τους αλλά και μέτρα προστασίας που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν όπως σε κάθε επάγγελμα που ενέχει κίνδυνο υγείας. Καταλαβαίνω βέβαια πως το θέτεις, αλλά δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να ρυθμιστεί. Και μάλιστα να τεθεί υπό νέα βάση, αναθεώρηση και ανανέωση η επιλογή του συγκεκριμένου επαγγέλματος με νέα δεδομένα στην αγορά. ιδού η Ρόδος. Η αγορά λατρεύει τον ανταγωνισμό και την ανανέωση των συνθηκών έχε υπ' όψη γενικότερα. Εκείνοι το οποίο δεν αντέχει είναι να μην.... υπάρχει αγορά. Έχε το κι αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού σου. 1 1
Maverickj13 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 4 ώρες πριν, bromiaris είπε Ολόκληρη η Αντικαπνιστική Νομοθεσία του Ελλαδιστάν, συνοψίζεται σε αυτή την φωτογραφία… Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας και διάσημος καρδιοχειρουργός, δεν μπορεί να κατανοήσει τι ζώα ψήφισαν και ανέχονται αυτό το «πράγμα» για υπουργό Υγείας… Καληνύχτα Ελλάδα. Ζήτω η τελευταία ζωντανή Σοβιετία! Κλασσικα αφοριστικος και ολοκληρωτικος. Εδω καπνιζανε μεσα στο eurogroup οταν ηταν ο γιουνκερ προεδρος, ο οποιος 18 χρονια που ηταν πρωθ. στο Λουξεμβουργο ειχε νομο οτι ο ιδιος μπορει να καπνιζει οπου θελει. Αλλα οχι, οι αμολυντοι Ελληνες θεωρουν οτι οι υπολοιποι ειναι Ελλαδισταν λες και τα -σταν ειναι καταντια. Καληνυχτα ζωη 2 1
bromiaris Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 1 λεπτό πριν, Maverickj13 είπε Κλασσικα αφοριστικος και ολοκληρωτικος. Εδω καπνιζανε μεσα στο eurogroup οταν ηταν ο γιουνκερ προεδρος, ο οποιος 18 χρονια που ηταν πρωθ. στο Λουξεμβουργο ειχε νομο οτι ο ιδιος μπορει να καπνιζει οπου θελει. Αλλα οχι, οι αμολυντοι Ελληνες θεωρουν οτι οι υπολοιποι ειναι Ελλαδισταν λες και τα -σταν ειναι καταντια. Καληνυχτα ζωη Συγγνώμη που σου έθιξα την Σοβιετία... Να την χαίρεσαι μαζί με το "πράγμα"... 3 1
punky Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 24 λεπτά πριν, Pleo είπε Ας το πούμε κι έτσι όπως το θέτεις χοντρά χοντρά. Τώρα, σε ότι αφορά όσους εργάζονται προφανώς και ο κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα να εργάζεται χωρίς να κινδυνεύει η υγεία του. Ωστόσο και αυτό μπορεί να τεθεί υπό συζήτηση. Δεν πρόκειται για τους μοναδικούς εργαζόμενους που θα έκαναν επικίνδυνο επάγγελμα. Δεν πρόκειται για τους μόνους στους οποίους δεν μπορεί πολύ εύκολα να προστεθεί ένα ακόμα επίδομα ως αποζημίωση για τον όποιο ρίσκο ενέχει η δουλειά τους αλλά και μέτρα προστασίας που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν όπως σε κάθε επάγγελμα που ενέχει κίνδυνο υγείας. Καταλαβαίνω βέβαια πως το θέτεις, αλλά δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να ρυθμιστεί. Και μάλιστα να τεθεί υπό νέα βάση, αναθεώρηση και ανανέωση η επιλογή του συγκεκριμένου επαγγέλματος με νέα δεδομένα στην αγορά. ιδού η Ρόδος. Η αγορά λατρεύει τον ανταγωνισμό και την ανανέωση των συνθηκών έχε υπ' όψη γενικότερα. Εκείνοι το οποίο δεν αντέχει είναι να μην.... υπάρχει αγορά. Έχε το κι αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού σου. Σε ακούω. Και σε ένα θεωρητικό επίπεδο θα μπορούσα να συμφωνήσω. Νομίζω όμως πως στην πράξη γεννά πολυπλοκότητες και παραθυράκια, συν του ότι δεν ικανοποιεί κι άλλη μια διάσταση του πνεύματος του νόμου που είναι να κάνει την υπόθεση κάπνισμα δύσκολη έτσι ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά για τις επόμενες γενιές ή να τσιγκλάει τους νυν καπνιστές να το κόψουν. Ούτε αποτρέπει εξαναγκασμό κάποιων ανθρώπων να υποστούν βλάβη στην υγεία τους λόγω peer pressure για να πάνε στο free to smoke μαγαζί. Μετά έχεις τους ανήλικους, την εγκυμονούσα εργαζόμενη που να το βράσει το επίδομα κοκ. Δεν ακυρώνω την προσέγγιση σου αλλά νομίζω πως ο νομοθέτης προτίμησε να κόψει τον γόρδιο δεσμό από το να κάτσει να τον λύσει, με κίνδυνο να μην αλλάξει τίποτα.
Pleo Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 2 λεπτά πριν, punky είπε Σε ακούω. Και σε ένα θεωρητικό επίπεδο θα μπορούσα να συμφωνήσω. Νομίζω όμως πως στην πράξη γεννά πολυπλοκότητες και παραθυράκια, συν του ότι δεν ικανοποιεί κι άλλη μια διάσταση του πνεύματος του νόμου που είναι να κάνει την υπόθεση κάπνισμα δύσκολη έτσι ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά για τις επόμενες γενιές ή να τσιγκλάει τους νυν καπνιστές να το κόψουν. Ούτε αποτρέπει εξαναγκασμό κάποιων ανθρώπων να υποστούν βλάβη στην υγεία τους λόγω peer pressure για να πάνε στο free to smoke μαγαζί. Μετά έχεις τους ανήλικους, την εγκυμονούσα εργαζόμενη που να το βράσει το επίδομα κοκ. Δεν ακυρώνω την προσέγγιση σου αλλά νομίζω πως ο νομοθέτης προτίμησε να κόψει τον γόρδιο δεσμό από το να κάτσει να τον λύσει, με κίνδυνο να μην αλλάξει τίποτα. Σε πολλά από αυτά που λες συμφωνώ, αλλά υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ μας. Εσύ συνεχίζεις να θεωρείς ότι είναι εξαναγκασμός η περίπτωση των κλαμπ/μπαρ ενώ - και αυτή είναι η πραγματικότητα - πρόκειται για κάτι που δεν είναι εξαναγκασμός, από όποια πλευρά και να το δεις, από όποια πλευρά και να το έχουμε συζητήσει έως τώρα τουλάχιστον. Επιλέγεις να πας, δεν σε επέλεξαν να πας. Ανήλικοι και μπαρ κλαμπ, εγκυμονούσες και παιδιά ως επιχείρημα νομίζω ότι είναι τραβηγμένο από τ' αυτιά. Και έστω ότι οι εγκυμονούσες αισθάνονται peer pressure. Η επιλογή τους ως ενήλικες είναι τόσο πια δύσκολο να γίνει στη βάση του να επιλέξουν να πάνε σε άκαπνο περιβάλλον, που σώνει και καλά θα πρέπει να υπάρχουν μόνο άκαπνα περιβάλλοντα παντού; Τότε τι είδους ενήλικες είναι που μπορούν να θεωρούνται υπεύθυνες τόσο ώστε να φέρουν ένα παιδί στον κόσμο, αλλά όχι να έχουν την ελάχιστη κρίση που να αφορά την επιλογή περιβάλλοντος; Μα τόσο πια προστασία, ή μάλλον υπερ-προστασία; Νομίζω ότι υπάρχουν και όρια, για να μην πω ότι αρχίζει και θυμίζει λούμπεν καταστάσεις όλο αυτό το αντικαπνιστικό hype. 2 1
telis Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Γελάω πάντα με τα επιχειρήματα των καπνιστών. Είναι τόσο αστεία... 11 2
tsofras Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Τα καλύτερα μπουζούκια που έχω πάει ήταν τις πρώτες ημέρες που βγήκε ο νόμος. Δεν κάπνισε κανείς μέσα , έκανα όλο το βράδυ 3 τσιγάρα( για τους καπνιστές μπουζούκι είναι το λιγότερο 1 πακέτο = στόμα τσαρούχι για μία εβδομάδα) , γύρισα σπίτι και μύριζα φρεσκάδα. Απο τότε όποτε έχω ξαναβγεί βράδυ γυρνάω με στόμα τσαρούχι και κάνω μπάνιο γιατί βρωμάει τσιγαρίλα μέχρι και το βρακί μου. Είχα μια ελπίδα αυτή την πρώτη μέρα, γιατί όσο και να νόμιζα ότι θα με χάλαγε τελικά ήταν πολύ καλύτερα. Επίσης απο όταν έκανα παιδιά , αν και ακόμη καπνίζω ( στο μπαλκόνι στο σπίτι 3-4 την μέρα) εκνευρίζομαι όταν βγαίνω έξω και δεν ξέρω που να πάω με τα παιδιά μου για να μην καπνίζει ο κάθε καραγκιόζης. Εγώ πλέον κάνω μόνο στο σπίτι και 3-4 φορές που θα βγώ τον χρόνο το βράδυ , αλλά ειλικρινά μακάρι να το κόψουν παντού. Δυστυχώς όμως υπάρχει κόσμος που κοιτάει την πάρτη του, εδώ έχω δεί εγκυμονούσες να καπνίζουν , τον κολλητό μου να κρατάει το τσιγάρο πάνω απο καρότσι ενώ το μωρό είναι μέσα κτλ. Τι να πείς , δύσκολα αλλάζουν πράγματα σε αυτή τη χώρα. Αν και καπνιστής συμφωνώ με όλους τους μη καπνιστές και προσπαθώ χρόνια να κόψω την κωλο συνήθεια 6
Pleo Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 1 λεπτό πριν, tsofras είπε Αν και καπνιστής συμφωνώ με όλους τους μη καπνιστές και προσπαθώ χρόνια να κόψω την κωλο συνήθεια Σε κατανοώ απόλυτα αν και δεν είμαι καπνιστής εδώ και χρόνια και ούτε έχω ξαναβάλει τσιγάρο από τότε στο στόμα μου, ούτε καν τζούρα. Είναι θέμα αλληλοκατανόησης. Και ίσως τελικά εκείνοι που κατανοούν καλύτερα το όλο θέμα είναι οι καπνιστές και οι πρώην καπνιστές ειδικότερα μια και οι τελευταίοι έχουν εμπειρία και από τις δυο καταστάσεις. Ίσως είναι το θυμικό του λαού, ίσως και να μην είναι ώριμη η κοινωνία για την αλληλοκατανόηση αυτή που πράγματι θα έλυνε μονομιάς το ζήτημα. Δεν ξέρω. 1
tsofras Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 3 λεπτά πριν, Pleo είπε Σε κατανοώ απόλυτα αν και δεν είμαι καπνιστής εδώ και χρόνια και ούτε έχω ξαναβάλει τσιγάρο από τότε στο στόμα μου, ούτε καν τζούρα. Είναι θέμα αλληλοκατανόησης. Και ίσως τελικά εκείνοι που κατανοούν καλύτερα το όλο θέμα είναι οι καπνιστές και οι πρώην καπνιστές ειδικότερα μια και οι τελευταίοι έχουν εμπειρία και από τις δυο καταστάσεις. Ίσως είναι το θυμικό του λαού, ίσως και να μην είναι ώριμη η κοινωνία για την αλληλοκατανόηση αυτή που πράγματι θα έλυνε μονομιάς το ζήτημα. Δεν ξέρω. Δεν είναι θέμα κατανόησης , είναι θέμα απλής λογικής, όταν καπνίζεις σε κλειστό χώρο κάνεις κακό στην υγεία του άλλου. Οπότε πολύ απλά πρέπει να απαγορεύεται. Μας αρέσει δεν μας αρέσει 1
telis Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 56 λεπτά πριν, punky είπε Σε ακούω. Και σε ένα θεωρητικό επίπεδο θα μπορούσα να συμφωνήσω. Νομίζω όμως πως στην πράξη γεννά πολυπλοκότητες και παραθυράκια, συν του ότι δεν ικανοποιεί κι άλλη μια διάσταση του πνεύματος του νόμου που είναι να κάνει την υπόθεση κάπνισμα δύσκολη έτσι ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά για τις επόμενες γενιές ή να τσιγκλάει τους νυν καπνιστές να το κόψουν. Ούτε αποτρέπει εξαναγκασμό κάποιων ανθρώπων να υποστούν βλάβη στην υγεία τους λόγω peer pressure για να πάνε στο free to smoke μαγαζί. Μετά έχεις τους ανήλικους, την εγκυμονούσα εργαζόμενη που να το βράσει το επίδομα κοκ. Δεν ακυρώνω την προσέγγιση σου αλλά νομίζω πως ο νομοθέτης προτίμησε να κόψει τον γόρδιο δεσμό από το να κάτσει να τον λύσει, με κίνδυνο να μην αλλάξει τίποτα. Ειλικρινά η θέση σου περί αλληλοκατανόησης με ξεπερνάει. Τι κατανόηση να δείξει ένας μη καπνιστής; δεν καταλαβαίνω... 1
Pleo Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 (επεξεργασμένο) 12 λεπτά πριν, tsofras είπε Δεν είναι θέμα κατανόησης , είναι θέμα απλής λογικής, όταν καπνίζεις σε κλειστό χώρο κάνεις κακό στην υγεία του άλλου. Οπότε πολύ απλά πρέπει να απαγορεύεται. Μας αρέσει δεν μας αρέσει Ναι φυσικά, όταν ο άλλος δεν έχει άλλη επιλογή. Όχι όταν έχει και πολύ περισσότερο επέλεξε να βρίσκεται εκεί χωρίς κάποια αναγκαιότητα. 8 λεπτά πριν, telis είπε Ειλικρινά η θέση σου περί αλληλοκατανόησης με ξεπερνάει. Τι κατανόηση να δείξει ένας μη καπνιστής; δεν καταλαβαίνω... Εφ' όσον μιλάμε για αλληλοκατανόηση προφανώς εννοούμε την ίδια κατανόηση με τον καπνιστή, αν και δύσκολο κάπως γιατί χρειάζεται υπέρβαση που δεν υποβοηθείται από κάποια εμπειρία σε εκείνους που δεν έχουν υπάρξει καπνιστές. Επεξ/σία 6 Φεβρουαρίου 2019 από Pleo 1
telis Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 18 λεπτά πριν, Pleo είπε Ναι φυσικά, όταν ο άλλος δεν έχει άλλη επιλογή. Όχι όταν έχει και πολύ περισσότερο επέλεξε να βρίσκεται εκεί χωρίς κάποια αναγκαιότητα. Εφ' όσον μιλάμε για αλληλοκατανόηση προφανώς εννοούμε την ίδια κατανόηση με τον καπνιστή, αν και δύσκολο κάπως γιατί χρειάζεται υπέρβαση που δεν υποβοηθείται από κάποια εμπειρία σε εκείνους που δεν έχουν υπάρξει καπνιστές. Να δείξει ο μη καπνιστής κατανόηση, για να απολαύσει ο άλλος το πάθος του, κάνοντας του παράλληλα κακό στη υγεία του μη καπνιστή. Και να δείξει κατανόηση.... Σοβαρά μιλάμε τώρα; 1 1
johnnieinlab Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Δεν ξέρω αν συνεισφέρω στο νήμα, αλλά θα παραθέσω την πρόσφατη εμπειρία μου. Πριν λίγες μέρες πήγα σε εστιατόριο γεμάτο κόσμο (Κυριακή μεσημέρι) και, ακριβώς πίσω από το τραπέζι που μας έβαλαν, κάπνιζε ένας κύριος. Το μαγαζί του είχε προμηθεύσει και τασάκι. Ρώτησα αθώα "επιτρέπεται το κάπνισμα;", καθώς δεν είμαι ενημερωμένος για το τι τελικώς ισχύει με τους κλειστούς χώρους στα καταστήματα (νομίζω έως και σήμερα ότι το κάπνισμα απαγορεύεται παντού) και ο κύριος μου απάντησε ευγενικά "ναι". Του εξήγησα ότι έχω πρόβλημα (σ.σ. παθαίνω εύκολα βρογχίτιδες) με τον καπνό και με διαβεβαίωσε ότι θα το σβήσει και ότι δεν υπάρχει θέμα. Παρόλα αυτά, είπα να ρωτήσω και τον καταστηματάρχη. -"Συγγνώμη, επιτρέπεται το κάπνισμα στο μαγαζί;" -"Εσείς θέλετε να καπνίσετε; Μπορείτε!" -"Όχι, απλώς καπνίζει ένας κύριος ακριβώς πίσω μου και δεν μπορώ τον καπνό" -"Εντάξει!" Φωνάζει έναν σερβιτόρο και του λέει "Μάζεψε τώρα αμέσως όλα τα τασάκια από το μαγαζί!" Οι σερβιτόροι μάζεψαν τα τασάκια, απολογούμενοι (ακριβώς πίσω μου) ότι "δεχθήκαμε παράπονα", και απολαύσαμε το γεύμα μας χωρίς περαιτέρω προβλήματα. Δεν είναι το άριστο, αλλά θεωρώ ότι είναι σαφώς πιο πολιτισμένη και "ευέλικτη" αντιμετώπιση σε σχέση με άλλα χρόνια. 12 λεπτά πριν, telis είπε Να δείξει ο μη καπνιστής κατανόηση, για να απολαύσει ο άλλος το πάθος του, κάνοντας του παράλληλα κακό στη υγεία του μη καπνιστή. Και να δείξει κατανόηση.... Σοβαρά μιλάμε τώρα; Σε μέρες που έχει πολύ κρύο έχω προτείνει σε καλεσμένους καπνιστές να καπνίσουν μέσα στο σπίτι, κοντά στο τζάκι ή στον απορροφητήρα, ή ακόμα και χύμα στο σαλόνι. Σε φάσεις που είμαι συναχωμένος ή είμαι έτοιμος να πάθω βρογχίτιδα ή αναρρώνω, και έχω πρόβλημα να αναπνεύσω, έχω ζητήσει από τον άλλον να μην καπνίσει στο σπίτι του! Το θέμα είναι να υπάρχει όντως αλληλοκατανόηση. Ο καπνιστής που δεν παίρνει τη "δόση" του, είναι ένας άνθρωπος σε κρίση και κάποιες φορές χρειάζεται αυτού του είδους τη βοήθεια, της ελαστικότητας. 1
Pleo Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 18 λεπτά πριν, telis είπε Να δείξει ο μη καπνιστής κατανόηση, για να απολαύσει ο άλλος το πάθος του, κάνοντας του παράλληλα κακό στη υγεία του μη καπνιστή. Και να δείξει κατανόηση.... Σοβαρά μιλάμε τώρα; Βεβαίως. Εφ' όσον μιλάμε για επιλογή που έχεις, όχι όταν δεν έχεις. 1
bromiaris Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2019 4 λεπτά πριν, Pleo είπε Βεβαίως. Εφ' όσον μιλάμε για επιλογή που έχεις, όχι όταν δεν έχεις. Καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς...
Προτεινόμενες αναρτήσεις