Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 ώρες πριν, sonikk είπε

Tι μπορώ να κάνω για ηλιακό θερμοσίφωνα ώστε να έχω σταθερη θερμοκρασία ζεστού νερού ή για να το πω πιο απλά όταν έχει συννεφιά και τελειώνει το ζεστό νερό του ηλιακού να μην χρειάζεται να ανάβω αντίσταση αλλά να βρω μια λύση ώστε να καταλαβαίνει το σύστημα ότι δεν υπάρχει ζεστό νερό και αυτόματα να το ζεσταίνει πάλι.

Διευκρινίζω ότι δεν υπάρχει λεβητοστάσιο ή λεβητας ή μποιλερ για να συνδεθεί κάτι και ο ηλιακός είναι διπλής ενέργειας.Βεβιασμενης δεν μπορώ να βάλω γιατί λόγω ιατρικών εξόδων μέλους της οικογένειας μου στην παρούσα φάση δεν μου επιτρέπεται οικονομικά να προβώ σε τέτοια ακριβη αγορα οπότε αναζητώ μια πιο οικονομική λύση εφόσον υπάρχει.

Αν υπάρχει κάποια απορία ή ξεχνάω κάτι να πω ρωτήστε με.

Ευχαριστώ πολύ.

Για αρχή πες μας πόσα λίτρα είναι ο ηλιακός σου. Θα σου πρότεινα να ρυθμίσεις το θερμοστάτη στους 55-60 βαθμούς (με την δέουσα προσοχή στο ρεύμα - επιβεβαιώνοντας πως η φάση είναι τοποθετημένη στη θέση 1 και ο ουδέτερος στην θέση 4) και να το ανάβεις τις μέρες που δεν έχει πυκνή ηλιοφάνεια ή θεωρείς πως θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση ΖΝΧ..

• Thanks 1
  • Απαντ. 9,9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
30 λεπτά πριν, Kozanitis1 είπε

Για αρχή πες μας πόσα λίτρα είναι ο ηλιακός σου. Θα σου πρότεινα να ρυθμίσεις το θερμοστάτη στους 55-60 βαθμούς (με την δέουσα προσοχή στο ρεύμα - επιβεβαιώνοντας πως η φάση είναι τοποθετημένη στη θέση 1 και ο ουδέτερος στην θέση 4) και να το ανάβεις τις μέρες που δεν έχει πυκνή ηλιοφάνεια ή θεωρείς πως θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση ΖΝΧ..

200/4 αλλά όπως προείπα δεν θέλω να ανάβω κάτι χειρονακτικά από τον πίνακα.Αυτοματα να ενεργοποιείται θα ήθελα.Δεν θέλω δηλαδη κάποιος ενώ βρίσκεται στο μπάνιο και τελειώνει το ζεστό νερό να βγαίνει να ανάβει αντίσταση και να περιμένει να ζεσταθεί.

Δημοσ.
30 λεπτά πριν, sonikk είπε

200/4 αλλά όπως προείπα δεν θέλω να ανάβω κάτι χειρονακτικά από τον πίνακα.Αυτοματα να ενεργοποιείται θα ήθελα.Δεν θέλω δηλαδη κάποιος ενώ βρίσκεται στο μπάνιο και τελειώνει το ζεστό νερό να βγαίνει να ανάβει αντίσταση και να περιμένει να ζεσταθεί.

Απλά για να σε βοηθήσω να καταλάβεις, τα 200 λίτρα, για να "θερμανθούν" 30-35 βαθμούς (από πχ 20 στους 55), θέλουν περίπου 11 kWh ρεύματος αν θυμάμαι καλά, οπότε με 3.5 kW ισχύς αντίστασης, πρέπει να τον έχεις αναμμένο γύρω στις 3 ώρες.., το ανάβω μισή ώρα και μπαίνω για ντουζάκι, δεν ισχύει σε τόσα πολλά λίτρα.., απλά νομίζεις πως ζεστάθηκε λόγω της διαστρωμάτωσης του νερού (το ζεστό νερό πάει πάνω)

Το ζεστό νερό των 200 λίτρων δεν τελειώνει εύκολα.., αυτοματισμοί υπάρχουν, αλλά θα μπλέξεις με Wifi, νέες αντιστάσεις με διπλό κυάθιο κλπ.., απλά άναβε τον τουλάχιστον 1-1.5 ώρα τις μέρες που νομίζεις πως δεν θα σε φτάσει..

• Thanks 1
Δημοσ.
10 ώρες πριν, sonikk είπε

Μα έτσι κι αλλιώς αυτό κάνει ο Θερμοστάτης. Τον βάζεις στην θερμοκρασία που θέλεις, έχεις συνέχεια ανεβασμένο το κουμπί από τον πίνακα  και όταν το νερό πέσει κάτω από αυτή, ενεργοποιεί την αντίσταση. "Αυτόματα" ;)

Προφανώς και αυτό (αντίσταση πάντα "on") δεν είναι το καλύτερο ενεργειακά. Μπορείς όμως να βάλεις την θερμοκρασία του θερμοστάτη κάπου χαμηλότερα (όχι 60-65 βαθμούς) και άρα να έχεις κατά το δυνατόν μικρότερες απώλειες.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
31 λεπτά πριν, gsisr είπε

τι λεει; ξεσκεπασατε;

Ε, ναι. 

Προσωπικά επειδή, όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα, προσπαθώ να κρατάω τη ζωή μου λίγο απλή δεν μπαίνω στην διαδικασία να κοιτάω καθημερινά τον καιρό για να αποφασίσω σκέπασμα/ξεσκέπασμα.

Μετά το Πάσχα, στην πρώτη ένδειξη ατμοποίησης στο καζάνι (το γνωστό "τσουφ-τσουφ" στη βρύση το ζεστού) σκεπάζω και κατά το τέλος Σεπτέμβρη (το έκανα πριν 3-4 μέρες) ξεσκεπάζω.

Καλά να είμαστε, του χρόνου πάλι, αισίως με τον καινούργιο ηλιακό (αν τελικά βγουν τα αποτελέσματα του προγράμματος και είμαι μέσα, ακόμα καλύτερα :)).

Επεξ/σία από haris_216
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
On 29/09/2025 at 09:29, haris_216 said:

Μα έτσι κι αλλιώς αυτό κάνει ο Θερμοστάτης. Τον βάζεις στην θερμοκρασία που θέλεις, έχεις συνέχεια ανεβασμένο το κουμπί από τον πίνακα  και όταν το νερό πέσει κάτω από αυτή, ενεργοποιεί την αντίσταση. "Αυτόματα" ;)

Προφανώς και αυτό (αντίσταση πάντα "on") δεν είναι το καλύτερο ενεργειακά. Μπορείς όμως να βάλεις την θερμοκρασία του θερμοστάτη κάπου χαμηλότερα (όχι 60-65 βαθμούς) και άρα να έχεις κατά το δυνατόν μικρότερες απώλειες.

να κανείς μπάνιο με αναμμενη αντίσταση σε θερμοσίφωνο- ηλιακό δεν είναι καλό  ........

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, kostasbm είπε

να κανείς μπάνιο με αναμμενη αντίσταση σε θερμοσίφωνο- ηλιακό δεν είναι καλό  ........

εννοείται πως δεν είναι καλό και προσωπικά είμαι κατά, άσχετα από αυτά που μπορεί να λένε για ρελέ διαφυγής ή την όποια άλλη διάταξη ασφαλείας.

Αλλά από τη στιγμή που ο συνφορουμίτης θέλει αδιάκοπα νερό no matter what χωρίς την όποια δική του παρέμβαση, σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα βρεθεί να κάνει χρήση (μπορεί να μην είναι μπάνιο αλλά πλύσιμο πιάτων ή ακόμα και χεριών το χειμώνα και θέλει ζεστό νερό) με αντίσταση αναμμένη.

• Thanks 1
Δημοσ.
On 28/09/2025 at 22:47, sonikk said:

Γιατί δεν βάζεις ταχυθερμοσίφωνα; Πάρε έναν σχετικά μικρό, να τον έχεις με 2,5 καλώδιο. Ρυθμίζεις θερμοκρασία, ανοίγεις τέρμα το ζεστό και τραβάει όσο χρειάζεται.
Εννοείται σε καλή/καινούρια ηλεκτρολογική γραμμή.

• Thanks 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, csontheline είπε

Γιατί δεν βάζεις ταχυθερμοσίφωνα; Πάρε έναν σχετικά μικρό, να τον έχεις με 2,5 καλώδιο. Ρυθμίζεις θερμοκρασία, ανοίγεις τέρμα το ζεστό και τραβάει όσο χρειάζεται.
Εννοείται σε καλή/καινούρια ηλεκτρολογική γραμμή.

Ναι το είδα σκεφτεί και αυτό.θελει ηλεκτρολόγο για εγκατάσταση αυτό;

Όταν λες δυόμιση μέτρα καλώδιο τί εννοείς;

Δημοσ.
1 ώρα πριν, sonikk είπε

Όταν λες δυόμιση μέτρα καλώδιο τί εννοείς;

Που είδες να γράφει μέτρα; Για 2.5αρα διατομή καλώδιου προφανώς αναφέρεται.

• Thanks 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, csontheline είπε

Πάρε έναν σχετικά μικρό, να τον έχεις με 2,5 καλώδιο

οι ταχυ/νες ειναι απο 5 και πανω Kw συνηθως 8 αρα ξεκιναμε με καταναλωση 25Α οποτε ξεκινας με 6αρι καλωδιο και πας παραπανω

image.png.9d602e28e8611b8c85ebb8a555b7fa0b.png

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...