Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 hour ago, Γιάννης Platano said:

Ο πίνακας του σπιτιού είναι μόνο 40 εκατοστά μακρυά από την παροχή;; 

Πως γίνεται; 

Συνήθως ο πίνακας είναι μέσα στο σπίτι και ο μετρητής έξω. 

Γίνεται, άμα πας πίσω στο χρόνο!

Παλιό κατάστημα του '54 και πιθανώς το πρώτο κτίσμα με μπετόν στην περιοχή. Το ρολόι είναι τοποθετημένο ακριβώς πίσω από την τζαμαρία και ο πίνακας δίπλα.

ρολοι πινακας.jpg

• Like 1
  • Haha 1
  • Απαντ. 120
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Τον άλλο μήνα ξεκινάμε εργασίες για ν μπει αντλία. Έχω φέρει ηλεκτρολόγο ώστε να φέρει καινούρια παροχή από από το ρολόι μέχρι τον πίνακα 3χ10. Η παλιά παροχή ήταν 3χ6 με 40αρα ασφάλεια στο ρολόι. 

Από ότι μου είπε θα σηκώνει άνετα την 9αρα  αντλία. Απλά μου είπε να προσέχω όταν λειτουργεί η αντλια να μην  ανάψουμε όλα τα μάτια της κουζίνας ή το θερμοσίφωνο. Ρώτησα δύο ηλεκτρολόγος και μου είπαν ότι πλέον δεν κάνει η ΔΕΗ επαύξηση και ότι όλοι βάζουν αντλία με την ίδια παροχη που έχουν τόσα χρόνια.  

Και στην ΔΕΗ που ρώτησα το ίδιο μου είπαν.  Μου ειπαν μόνο αν το γυρίσω σε τριφασικό.

Δημοσ.
4 ώρες πριν, pavloa είπε

Τον άλλο μήνα ξεκινάμε εργασίες για ν μπει αντλία. Έχω φέρει ηλεκτρολόγο ώστε να φέρει καινούρια παροχή από από το ρολόι μέχρι τον πίνακα 3χ10. Η παλιά παροχή ήταν 3χ6 με 40αρα ασφάλεια στο ρολόι. 

Από ότι μου είπε θα σηκώνει άνετα την 9αρα  αντλία. Απλά μου είπε να προσέχω όταν λειτουργεί η αντλια να μην  ανάψουμε όλα τα μάτια της κουζίνας ή το θερμοσίφωνο. Ρώτησα δύο ηλεκτρολόγος και μου είπαν ότι πλέον δεν κάνει η ΔΕΗ επαύξηση και ότι όλοι βάζουν αντλία με την ίδια παροχη που έχουν τόσα χρόνια.  

Και στην ΔΕΗ που ρώτησα το ίδιο μου είπαν.  Μου ειπαν μόνο αν το γυρίσω σε τριφασικό.

Εξαρια καλωδια σε παροχή ισως και να μην εχω ακουσει ποτέ, ποσών χρόνων ειναι το σπιτι;

Δημοσ.

δεν είναι θέμα ηλικίας αλλά εργασίας, ένας νέος (όχι εγώ) μπορεί να δουλεύει και σε παλιά κτήρια

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα 6αρια καλώδια μπαίναν σε παροχή 3 Χ 25   = 15KVA . 

Τώρα πια δεν δεχονται 3 Χ 6 ακόμα και αν είναι να ζητήσεις 3Χ 25.

Η ελάχιστη αποδεκτή διατομή πια είναι 3 Χ 10 για τριφασικό.

Υπάρχουν βέβαια ακόμα παλαιές παροχές. 

Επεξ/σία από Vasileios-gr
Δημοσ.

Για 9αρα αντλία και τις υπόλοιπες ηλεκτρονικές συσκευές (εννοείται οτι δεν θα αναβω 10 συσκευές μαζί) είμαι καλυμμένος με το 3x10 με Συμφωνημένη ισχύ παροχής 8kva ή θα χρειαστεί να κάνω επαύξηση σε 12kva? 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, pavloa είπε

Για 9αρα αντλία και τις υπόλοιπες ηλεκτρονικές συσκευές (εννοείται οτι δεν θα αναβω 10 συσκευές μαζί) είμαι καλυμμένος με το 3x10 με Συμφωνημένη ισχύ παροχής 8kva ή θα χρειαστεί να κάνω επαύξηση σε 12kva? 

Εαν σε βοηθάει:

Μια 9αρα αντλία όταν ξεκινάει θα δώσει μέχρι 13Α (ενδεικτικά αναλόγως την αντλία) σταδιακα για μερικά λεπτά και μετα θα ινβερτάρει στα μισά και λιγότερα αν είναι καλά ρυθμισμένη. Και αναλόγως πως ειναι ρυθμισμένη θα κάνει κυκλους ον/οφ (σε διαστήματα απο 15 λεπτά μέχρι και ποτέ).

Στο σπίτι μου, είχα ταυτόχρονα αντλία, πλυντήριο ρούχων, πιάτων, φούρνο και επαγωγική εστία στο booster που τραβάει πάω απο 10Α. Το μεγιστο που είχα δει στον πίνακα στιγμιαία (έχω πολύμετρο) είναι 30+ Α σε ακραίες συνθήκες που ανέφερα. Και το σπιτι μου είναι φορτωμένο με αρκετές συσκευές που τρεχουν συνεχώς. Στο 90% του χρόνου η κατανάλωση θα πρεπει να είναι κάτω απο 10Α.

Ενας ηλεκτρολόγος θα σε βοηθήσει για την δικιά σου περιπτωση, απλά να έχεις και ένα παράδειγμα χρήσης ήθελα.

Επεξ/σία από macrun
Δημοσ.
2 ώρες πριν, macrun είπε

Εαν σε βοηθάει:

Μια 9αρα αντλία όταν ξεκινάει θα δώσει μέχρι 13Α (ενδεικτικά αναλόγως την αντλία) σταδιακα για μερικά λεπτά και μετα θα ινβερτάρει στα μισά και λιγότερα αν είναι καλά ρυθμισμένη. Και αναλόγως πως ειναι ρυθμισμένη θα κάνει κυκλους ον/οφ (σε διαστήματα απο 15 λεπτά μέχρι και ποτέ).

Στο σπίτι μου, είχα ταυτόχρονα αντλία, πλυντήριο ρούχων, πιάτων, φούρνο και επαγωγική εστία στο booster που τραβάει πάω απο 10Α. Το μεγιστο που είχα δει στον πίνακα στιγμιαία (έχω πολύμετρο) είναι 30+ Α σε ακραίες συνθήκες που ανέφερα. Και το σπιτι μου είναι φορτωμένο με αρκετές συσκευές που τρεχουν συνεχώς. Στο 90% του χρόνου η κατανάλωση θα πρεπει να είναι κάτω απο 10Α.

Ενας ηλεκτρολόγος θα σε βοηθήσει για την δικιά σου περιπτωση, απλά να έχεις και ένα παράδειγμα χρήσης ήθελα.

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.  Βασικά ο ηλεκτρολόγος μου είπε ότι με λίγο προσοχή στα φορτία δεν θα έχω πρόβλημα με την παροχή που θα βάλουμε 3x10 και με 8 kva.  Απλά το ψάχνω λίγο παραπάνω για να δω τι έχετε οι υπόλοιποι να ξέρω προς τα που να κινηθώ.   

Τι έχεις βάλει στον πίνακα ώστε να βλέπεις τα Α?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, pavloa said:

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.  Βασικά ο ηλεκτρολόγος μου είπε ότι με λίγο προσοχή στα φορτία δεν θα έχω πρόβλημα με την παροχή που θα βάλουμε 3x10 και με 8 kva.  Απλά το ψάχνω λίγο παραπάνω για να δω τι έχετε οι υπόλοιποι να ξέρω προς τα που να κινηθώ.   

Τι σημαίνει με λίγη προσοχή ? Πώς θα ξέρεις πότε δουλεύει η αντλία ή πότε θα ξεκινήσει να δουλεύει ?  

Και να το ξέρεις τι θα κάνεις? Θα σβήσεις το φούρνο που μαγειρεύεις? Θα σταματήσεις το πλυντήριο? 

Μήπως να πάρεις και μια δεύτερη γνώμη από επαγγελματία ?

Επεξ/σία από Tsino
Δημοσ.
4 ώρες πριν, pavloa είπε

Εγω εχω μια απορία περνάς νεα καλωδια και αντι για 16αρια και ενισχυμένη μονοφασική πας στα κλασικα χωρις ούτε εναν λογω και με αντλία στο σπίτι που ο "ηλεκτρολόγος" σου λέει κλείσε το ενα και άνοιξε το άλλο🤣🤣🤣

Καμία λογική 

Δημοσ.
9 ώρες πριν, pavloa είπε

Σου έδωσα ένα παράδειγμα για να πάρεις μια ιδέα. Ίσως κακώς. Μην πας και βάλεις ένα αμπερόμετρο και είσαι απίκο μην βγεις 2Α παραπάνω, εκτος απο αστείο θα ήταν και επικίνδυνο. 

Θεωρώ δεδομένο ότι κάποιος επαγγελματίας θα σου κάνει μια σωστή εγκατάσταση ώστε να μην έχεις θέματα. Δεν μπορώ να ακουω ηλεκτρολόγους να ρίχνουν το βάρος στον χρήστη. Δεν είναι δουλειά σου να ξέρεις για 6αρια, 10αρια, και 16αρια.

Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού ήταν απ' τα πιο σοβαρά και χρονοβόρα θέματα που ασχολήθηκα όταν έφτιαχνα το σπίτι για να ελέγχω τα πάντα. Και δεν μετάνιωσα λεπτό ούτε τον χρόνο μου ούτε το κόστος. Έναν καλό ηλεκτρολόγο χρειάζεσαι και συ και όλα γίνονται.

Άντε με το καλό! 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...