Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά! Χρειάζομαι επειγόντως βοήθεια! Κάνω την πρακτική μου και μου έχει ανατεθεί να φτιάξω έναν σέρβερ ο οποίος θα επικοινωνεί με μία βάση δεδομένων. Δεν έχω ιδέα από που καν να ξεκινήσω! Το μόνο που έχω βρει είναι να κατεβάσω το Xampp. Βοήθεια από καθηγητές δεν έχω καθόλου. Σε αυτόν τον σέρβερ θα στέλνονται κάποιες μετρήσεις από ένα μηχάνημα! Το μηχάνημα αυτό έχει επάνω του gprs και κάρτα sim.

Δημοσ.

Να φανταστώ είσαι φοιτητής πληροφορικής και αυτό ειναι κάποιο project? Πως είναι δυνατόν να μην έχεις ιδεά απο που να ξεκινήσεις;;

Δημοσ.

Εάν είναι λογικό να μην έχεις ιδέα από αυτά (π.χ., δεν τα έχεις διδαχθεί ποτέ) τότε είτε είναι εντελώς παράλογοι αυτοί που στα αναθέτουν είτε θα έρθει η βοήθεια. 

Εάν δεν είναι λογικό να μην έχεις ιδέα, τότε είσαι παράλογος εσύ που και δεν έχεις ιδέα και ανέλαβες κάτι τέτοιο. 

Οπότε, είτε φεύγεις από αυτή την παράλογη κατάσταση είτε περιμένεις να σου δώσουν βοήθεια σε λίγο αυτοί που σου τα αναθέσανε. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το αξεπέραστο πρόβλημα της αδυναμίας διασύνδεσης θεωριας <--> πράξη...

Κάπως έτσι τελειώνει σχολές και τον βλέπεις τον άλλο με 1 κάρο πτυχία και δεν ξέρει απο που ανοίγει ο υπολογιστής...και προς αποφυγή παρεξηγήσεων δεν κατακρίνω κανένα πτυχίο --και εγώ άλλωστε συμπεριλαμβάνομαι στους πτυχιούχους - αλλά 1 απογευματάκι θα ήταν αρκετό  για τα βασικά...

Τώρα όσον αφορά το θέμα..εαν δώσεις πλήρη περιγραφή των απαιτήσεων της πρακτικής πιθανόν να πάρεις μια ουσιαστικότερη βοήθεια...γιατί έτσι όπως το γράφεις "σέρβερ ο οποίος θα επικοινωνεί με μία βάση δεδομένωνλάβε υπόψιν σου ότι όλα τα μηχανήματα μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο server..ακόμα και το κινητό σου...και σχεδόν όλα τα αρχεία  μπορούν να είναι βάσεις δεδομένων (όπως απλά αρχεία κειμένου)

Επεξ/σία από masteripper
  • Like 2
  • Moderators
Δημοσ.
37 λεπτά πριν, solarpower είπε

Ακόμα να δω την κάρτα του Bingo και ανησυχώ!

Φαίνεται ότι legit ζητάει βοήθεια, αλλά θα δείξει...

• Like 3
Δημοσ.

Δεν θα επικεντρωθώ στο γιατί δεν ξέρεις από που να αρχίσεις...
Πρέπει να απαντήσεις σε βασικές ερωτήσεις ή να δώσεις μια ολοκληρωμένη περιγραφή τι χρειάζεσαι. Αυτό που λες είναι πολύ γενικό. Μερικές ερωτήσεις που μου έρχονται χωρίς πολλή σκέψη είναι:

• Τι τεχνολογίες θέλεις να δουλέψεις?
  • Το εξωτερικό μηχάνημα (θα το λέω κόμβο) με το gprs και κάρτα sim είναι arduino,  raspberry κάποιο άλλο board?
  • Ο κόμβος σου με τι τρόπο θα επικοινωνεί με τον server? Παράδειγμα με χρήση API που θα έχει υλοποιηθεί σε backend.
  • Το backend σε τι τεχνολογία θα είναι? Python, PHP, ruby, C#
  • Θα έχεις κάποιο framework?  Django, CodeIgniter, Laravel, Wordpress, Drupal, Joomla!
  • Ο κεντρικός server θα κρατάει την βάση δεδομένων σου. Φαντάζομαι δεν θα έχεις άλλο μηχάνημα για βάση και άλλο για apache/nginx
  • Η βάση δεδομένων σου τι δομή θα έχει?
  • Θα έχεις κάποιο είδος αυθεντικοποίησης?

Είχα κάνει την παρακάτω πτυχιακή το 2014, μπορείς να ρίξεις μια ματιά για να κάνεις κάποια βήματα ή να την πάρεις και να την δώσεις ίδια με άλλο όνομα.
Δεν με πειράζει, εγώ ότι ήταν να μάθω από το project το έμαθα.

Βέβαια άλλα μυαλά τότε άλλα τώρα... Αν έκανα ξανά την πτυχιακή θα είχε πολύ διαφορετική υλοποίηση.

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στη σχολή μου(πληροφορική) δεν έχω διδαχθεί κάτι παρόμοιο και δεν το λέω εγώ αλλά οι ίδιοι οι καθηγητές. Μου είπαν ότι πρέπει να καθίσω να ψάξω και να το φτιάξω μόνη μου και όπου κολλήσω να με βοηθήσουν! Το θέμα είναι ότι εγώ ξεκίνησα κόλλησα κάπου και τους ρώτησα αλλά μου είπαν ότι δεν έχουμε χρόνο να σε βοηθήσουμε τώρα, αλλά ταυτόχρονα μου ζητάνε να το έχω έτοιμο στον επόμενο μήνα.  Λοιπόν το μηχάνημα που έχω λέγεται TAOMA και παίρνει μετρήσεις Η/Μ ακτινοβολίας. Αυτές ουσιαστικά θα στέλνονται ασύρματα στον σερβερ μου. Ο κεντρικός σέρβερ θα κρατάει τη βάση δεδομένων. Η βάση δεδομένων μου θέλω να έχει πολύ απλή δομή.[πχ κάτι τέτοιο)(Α-2,5)]. Τι εννοείς είδος αυθεντικοποίησης; Επίσης επειδή ότι φτιάχνω είναι απ'ότι βρίσκω στο ιντερνετ και από διάφορα βιντεάκια στο youtube δεν ξέρω τι από όλα αυτά είναι σωστά και ποιο μου είναι χρήσιμο. Κάποια βίντεο που βλέπω μου λένε οτι πρέπει να έχω και το μηχάνημα σε λειτουργία, αλλά όταν λέω στον καθηγητή μου να το ανοίξουμε μου λέει όχι ακόμα. Σε ευχαριστώ πολύ για την πτυχιακή σου με βοήθησε.

Επεξ/σία από nenh1
  • Like 1
Επισκέπτης
Δημοσ.

Καλησπέρα,

έχω την εντύπωση ότι όλη η εργασία είναι η απόφαση για το τι αρχιτεκτονική θα χρησιμοποιήσεις.

Δεν πολυβλέπω να χρειάζεσαι Xampp,  γιατί να μπλέξεις με http;;; χρειάζεσαι κάποια γραφική διασύνδεση χρήστη; (αν βέβαια έχεις κάτι στο μυαλό σου ΚΑΝΤΟ)

Προσωπικά μου φαίνεται ότι το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα vpn.

Τώρα τα δεδομένα εσύ ξέρεις σε τι μορφή στα δίνει η εφαρμογή σου, τι λειτουργικό σύστημα διαχειρίζεται την μηχανή σου κτλ, οπότε πράτεις αναλόγως. Διαλέγεις μια γλώσσα, προγραμματισμού που σε βολεύει και γράφεις ένα τύπου daemon σε client και server.

Τέλος για βάση δεδομένων, υπάρχουν σχεσιακές και μη, όλες free διαλέγεις μια την κάνεις εγκατάσταση και απλά αποθηκεύεις.

Y.Γ

Θα μπορούσες ακόμα και με ένα απλό rsync ή ssh να κάνεις την δουλειά σου (λίγο μπακάλικα βέβαια).

Καλη επιτυχία.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, nenh1 είπε

Στη σχολή μου(πληροφορική) δεν έχω διδαχθεί κάτι παρόμοιο και δεν το λέω εγώ αλλά οι ίδιοι οι καθηγητές. Μου είπαν ότι πρέπει να καθίσω να ψάξω και να το φτιάξω μόνη μου και όπου κολλήσω να με βοηθήσουν! Το θέμα είναι ότι εγώ ξεκίνησα κόλλησα κάπου και τους ρώτησα αλλά μου είπαν ότι δεν έχουμε χρόνο να σε βοηθήσουμε τώρα, αλλά ταυτόχρονα μου ζητάνε να το έχω έτοιμο στον επόμενο μήνα.  Λοιπόν το μηχάνημα που έχω λέγεται TAOMA και παίρνει μετρήσεις Η/Μ ακτινοβολίας. Αυτές ουσιαστικά θα στέλνονται ασύρματα στον σερβερ μου. Ο κεντρικός σέρβερ θα κρατάει τη βάση δεδομένων. Η βάση δεδομένων μου θέλω να έχει πολύ απλή δομή.[πχ κάτι τέτοιο)(Α-2,5)]. Τι εννοείς είδος αυθεντικοποίησης; Επίσης επειδή ότι φτιάχνω είναι απ'ότι βρίσκω στο ιντερνετ και από διάφορα βιντεάκια στο youtube δεν ξέρω τι από όλα αυτά είναι σωστά και ποιο μου είναι χρήσιμο. Κάποια βίντεο που βλέπω μου λένε οτι πρέπει να έχω και το μηχάνημα σε λειτουργία, αλλά όταν λέω στον καθηγητή μου να το ανοίξουμε μου λέει όχι ακόμα. Σε ευχαριστώ πολύ για την πτυχιακή σου με βοήθησε. 

Έψαξες και κόλλησες σωστά; Well here's a self surviving Kit by pc_magas, ύστερα από χρόνια νεύρων και πόνου:

Α) Απαντώντα στον εαυτό σου σε αυτες τις ερωτήσεις:

1. Ποιο είναι το πρόβλημα;
  2. Τι έχεις στα χέρια σου για να λύσεις το πρόβλημα;
  3. Τι έκανες για αν αποκτήσεις αυτά που θες για να λύσεις το πρόβλημα;
  4. Τι έκανες για να λύσεις το πρόβλημα;
  5. Ποιο είναι το νέο πρόβλημα;

Β) Από βάση του 3,4 και 5 αναπαρήγαγε το πρόβλημα σε άλλη βάση.

Γ) Περιέγραψε το νέο πρόβλημα στα Αγγλικά

Δ) Ρώτα σε ένα από τα site ανάλογα της φύσεως του προβλήματος:

1. Για προγραμματιστικό πρόβλημα κώδικας που δεν παίζει: https://stackoverflow.com
  2. Για σέρβερ πρόβλημα: https://serverfault.com
  3. Για κέλυφος Linux/Unix/Freebsd πρόβλημα: https://unix.stackexchange.com
  4. Για πρόβλημα οργάνωσης ομάδας developer/αρχιτεκτονικής λογισμικού: https://softwareengineering.stackexchange.com/

Εν ολίγοις μην εμπιστεύεστε καθηγητές κλπ κλπ εμπιστέψου το stackexchange. ;)

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: Το stackoverflow είναι ολίγον τοξικό παρακαλώ να είσαι ΣΑΦΗΣ και να είναι στο scope του site.

Ακόμα για το task σου ψάξε σε google (η καλύτερα duckduckgo):  Setup LAMP Stack, Setup LEMP Stack εφόσον μάθεις τι λειτουργικό είναι ο σέρβερ. Υποψιάζομαι ένα Linux server που θα αξιοποιείτε σαν web & database server. Ακόμα σκάλισε ένα ελαφρώς παλαιό άρθρο στο blog μου.

Γενικά για web υπάρχουν οι τυπικές λύσεις:

• Linux Apache Mysql php
  • Linux EngineX Mysql php <==== Δημοφιλές σε εταιρείες και είναι ότι ποιο hot. Σου το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Αλλά υπάρχει και η postgresql που μπορείς να παίξεις. Το ποιο εύκολο είναι να πάρεις ένα Linux VM και να το ξεκοκαλλήσεις δοκιμάζοντας διάφορα. Ακόμα μια άλλη ποιο προχώ λύση είναι το docker: https://www.docker.com/get-started, που προσωπικά με βοηθάει στο ότι κάνω σε σκρίπτ το περιβάλλον που θέλω και το κουβαλώ όπου μπορεί να τρέξει docker.

Πλέον έχεις ακρετό spoiler που μπορείς να κάνεις εργασία σαν αυτό το αμάξι:

?u=https%3A%2F%2Ftse4.mm.bing.net%2Fth%3

TOYMΠANO

Επεξ/σία από PC_MAGAS
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 23/5/2019 στις 2:02 ΜΜ, nenh1 είπε

Καλησπέρα παιδιά! Χρειάζομαι επειγόντως βοήθεια! Κάνω την πρακτική μου και μου έχει ανατεθεί να φτιάξω έναν σέρβερ ο οποίος θα επικοινωνεί με μία βάση δεδομένων. Δεν έχω ιδέα από που καν να ξεκινήσω! Το μόνο που έχω βρει είναι να κατεβάσω το Xampp. Βοήθεια από καθηγητές δεν έχω καθόλου. Σε αυτόν τον σέρβερ θα στέλνονται κάποιες μετρήσεις από ένα μηχάνημα! Το μηχάνημα αυτό έχει επάνω του gprs και κάρτα sim.

Εγκατεστησε ubuntu linux , apache2 http server  , mysql server , καποιον mysql client ( καλυτερα GUI ) , και θες και PHP 7 σαν module στον http server για να τρεχει scriptακια που θα "επικοινωνουν" με τη βαση.

Επεξ/σία από Bloodskin
Δημοσ.
Στις 28/5/2019 στις 1:01 ΜΜ, nenh1 είπε

μου λένε οτι πρέπει να έχω και το μηχάνημα σε λειτουργία, αλλά όταν λέω στον καθηγητή μου να το ανοίξουμε μου λέει όχι ακόμα

Μία συσκευή μετράει τιμές Η/Μ ακτινοβολίας και τις στέλνει σε web server. Προφανώς και πρέπει το μηχάνημα να είναι σε λειτουργία αν δεν ξέρεις τι δεδομένα στέλνει. Αν τα ξέρεις δε χρειάζεται.

Για αρχή μη σε απασχολεί ο server και η database. Ο server (το πρόγραμμα) που χρειάζεται να υλοποιήσεις (αν δεν χρησιμοποιήσεις κάποιον έτοιμο) θα είναι 20 γραμμές (άντε 50) για τις ανάγκες της εργασίας σου, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών εισαγωγής των δεδομένων στη βάση.

Εστίασε στον τρόπο/πρωτόκολλο αποστολής/λήψης των δεδομένων από της συσκευή στο πρόγραμμα. Τι στέλνει; txt αρχείο; XML, Raw data; τι μορφή έχουν τα δεδομένα;

Διάβασε το manual ή κάνε δοκιμές με ένα  "πρόχειρο" server των 10 γραμμών, για να καταλάβεις τι τύπου δεδομένα στέλνει η συσκευή. Δεν ξέρω τι γλώσσα/ες έχεις διδαχθεί στη σχολή.

Πάντως αυτά που θες να κάνεις στην πτυχιακή σου θα έπρεπε να τα έχεις διδαχθεί ήδη από το δεύτερο έτος. Όπως και να 'χει δεν τρέχει κάτι. Νομίζω ότι προλαβαίνεις σε ένα μήνα έστω και αν δεν ξέρεις τίποτα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 28/5/2019 στις 1:01 ΜΜ, nenh1 είπε

Για την εργασία σου μπορείς να το δεις στα εξής μέρη:

• Μέρος αποστολής των μετρήσεων σε μια εφαρμογή συλλογής.
  • Τρόπος αποθήκευσης των δεδομένων.
  • Εφαρμογή εμφάνισης των δεδομένων αυτών.

Η βάση δεδομένων μπορεί να είναι μια ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ σχεσιακή ή μη σχεσιακή βάση δεδομένων. Ενώ οι εφαρμογές που θές είναι 2:

• Μια που θα γράφει στην βάση.
  • Μια που θα διαβάζει από αυτήν.

Εναλλακτικά μπορείς να τις ενώσεις ΚΑΙ σε μία αλλά θα πρέπει ο αισθητήρας να έχει σύνδεση σε 3g/Wi-fi και να εκτελεί ενέργειες βάση του HTTP πρωτοκόλλου ενώ η ενιαία εφαρμογή θα πρέπει να έχει διεπαφή τύπο REST.

Τεχνολογίες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι:

• PHP και κάποιο framework.
  • Web Τεχνολογίες για το frontend.
  • Node.js είτε αυτούσια είτε σε συνδυασμό με PHP. (H Node.js έχει τη δυνατότητα να ενσωματώνεις webserver στην εφαρμογή αυτή καθ' αυτήν)
  • Μια τεχνολογία που σου επιτρέπει να επικοινωνεί ο αισθητήρας με την εφαρμογή συλλογής. Μερικές είναι 3g/4g & Rest API, LoRa & LoRaWaN, AWMN
  • Βάση δεδομένων που μπορεί να είναι είτε σχεσιακή τύπου Mysql/Postgresl ή και για τις αυτού καθ' αυτού μετρήσεις μπορείς να τις αποθηκεύεις και σε μια Elastic Search βάση δεδομένων.

Για μηχάνημα μπορείς να ζητήσεις μια εικονική μηχανή στη σχολή σου ή στον οκεανό ( https://okeanos.grnet.gr/home/).

Ακόμη μπορείς να στήσεις locally κάτι και μετά να το ανεβάσεις στον Οκεανό το να στήσεις σε Docker images ναι μεν είναι σαν να βάζω καρφί στο φέρετρο ΑΛΛΑ:

1. Βοηθάει επαγγελματικώς και σου δίνει αβαντάζ εν αντίθεσή με άλλους.
  2. Μπορείς να έχεις ένα ενιαίο περιβάλλον εργασίας.
  3. Μπορείς να πακετάρεις την εφαρμογή σου να την ανεβάσεις στον οκεανό ή εάν δεν έχετε internet να τη στήσετε τοπικά σε ένα laptop.

Για αρχή δες πως μπορείς να λάβεις μετρήσεις από το ΤΑΟΜΑ και από αυτό να εξάγεις τις μετρήσεις δες μήπως κάποια Node.js μπορεί να σε βοηθήσει στον τομέα αυτόν. Σε Node.js υπάρχουν βιβλιοθήκες που μπορείς να επικοινωνήσεις με βάση δεδομένων:

Τέλος, μια ποιο απλή προσέγγιση (χωρίς docker) είναι να δείτε πως μπορείτε μέσω ενός desktop application σε javascript μέσω electron (που το UI μπορεί να γίνει με ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ web τεχνολογία) και sqlite να παίξετε μπάλα. Η sqlite είναι μια βάση δεδομένων που ενσωματώνετε στην εκάστοτε εφαρμογή όλη η βάση είναι ένα αρχείο που μέσω ειδικού API που ανοίγει η εφαρμογή παίζει. Σε Node.js και electron έχει το https://www.npmjs.com/package/sqlite3 χρησιμοποιώντας ένα convention (βάση αυτού) για τη θέση στον φάκελό του χρήστη πχ. για GNU/Linux στο ~/.taoma/db.sqlite.

Σε περίπτωση που ΔΕΝ βρίσκετε τρόπο να το κάνετε σε javascript/node.js/electron κάλλιστα μπορείτε να κάνετε τα λεγόμενα bindings με C/C++ σε node.js, σημείωση η javascript είναι κυρίως ενός thread τεχνολογία με πολλά events έτσι τα περί thread από λειτουργικά ίσως να φανούν χρήσιμα. Γι αυτό δες τα παρακάτω link:

Τέλος, για εργαλείο περί sqlite3 δείτε το: https://sqlitebrowser.org/

Επεξ/σία από PC_MAGAS
Δημοσ.

Δώσε μας λίγες πληροφορίες για το ΤΑΟΜΑ. Είναι κάποια συσκευή? δεν έχει κάποιο software που σου μαζεύει τις τιμές?
προγραμματίζεται ώστε να στέλνει κάπου τις τιμές?

Μυρίζομαι έυκολη υλοποίηση αν δώσεις παραπάνω πληροφορίες.

με php και sql μπορεις να στείλεις τα δεδομένα στην βάση σου πολύ απλά και επίσης να τα διαβάσεις και να τα εμφανίσεις.

Δημοσ.

Eγώ θα πρότεινα κάτι pythonic. Ένας server σε python είναι 15-20 γραμμές. Εσύ εφόσον θες να δείξεις ότι ασχολήθηκες θα τον στολίσεις και θα τον κάνεις 105, θα βάλεις και πολλά comments και docstrings και tests και το μεγαλώνεις όσο θες.  Θα τρέχει παντού.

https://docs.python.org/3/library/socket.html  Θα πας κάτω κάτω έχει παραδείγματα.

Database τι άλλο από την φοβερή και τρομερή sqlite3  επικοινωνία πάλι με python 10-15 γραμμές, πάλι θα την στολίσεις και θα την κάνεις 100.

https://docs.python.org/3/library/sqlite3.html

Στον κινητό τώρα αν μπορείς να βάλεις python 😄 (υπάρχουν plugins για adroid) άλλες  10-15 γραμμές 🙏.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...