Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα... αν ξεκινήσουμε να λέμε υπερβολές διάλογος δεν γίνεται... είπαμε καθολική απαγόρευση σε κλειστούς δημόσιους χώρους και σε μαγαζιά ο μαγαζάτορας να αποφασίζει τι θα κάνει... Από 'κεί και πέρα είναι στο χέρι μας αν με τις πράξεις μας επιβραβεύσουμε μια επιλογή ή όχι! ΠΧ εμένα με εκνευρίζει να βλέπω μαγαζιά των 20 τετραγωνικών και να είναι καπνιστών, όσο καλό εξαερισμό και να έχουν το μαγαζί θα γίνει σίγουρα τεκές... σε τέτοιο μαγαζί εγώ δεν θα ξανά πάω...

@adi32 συμφωνώ στο ότι στην αρχή το ποσοστό των μη καπνιστών ήταν πολύ μικρό, τώρα έχει αλλάξει σε πολλά μαγαζιά που έχω πάει ειδικά σε εστιατόρια ο νόμος ισχύει...

• Απαντ. 910
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Καλημέρα. Είμαι 100% υπερ στο να εφαρμοστεί ο νόμος (είμαι καπνιστής). το ζήτημα είναι ο έλεγχος.  όταν λοιπόν το 2011 ψηφίστηκε ο Νόμος περί καπνίσματος σε κοινόχρηστους χόρους έπρεπε κάποιος να κάνει τον έλεγχο. Τον έλεγχο τον έκανε η Δημοτική Αστυνομία. Τι έγινε όμως το 2013? Ο κύριος Μητσοτάκης κατέργησε σε μια νύχτα τη Δημοτική Αστυνομία. Ως Δημοτικός Αστυνομικός μέχρι  το 2013 είχαμε κάνει κλιμάκιο και πηγαίναμε συνέχεια για ελέγχους σε καταστήματα Υ.Ε και τα 500ρια πέφτανε αβέρτα. Και τι έγινε? στα 20 μαγαζιά που κάναμε επαναλαμβανόμενους ελέγχους μόνο τα 2 συνετίστηκαν. Συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι δεν έχει να κάνει μόνο με τον έλεγχο αλλα και με τη νοοτροπία του έλληνα πολίτη, καταστηματάρχη κτλπ.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 24/7/2019 στις 8:57 ΠΜ, Dante80 είπε

Καπνιστής είμαι, δυστυχώς φανατικός. Ο νόμος είναι ορθός, και θα πρέπει να εφαρμόζεται. Και ένας από τους λόγους που η χώρα μας βρίσκεται σε αυτό το σημείο, είναι απλά γιατί πολλοί από εμάς δεν θέλουν να γίνουν "ρουφιάνοι".

Μα για το καλό σας θα γίνεται η "καταγγελία", για να σας βοηθήσουμε να απεξαρτηθείτε και να βελτιωθεί η υγεία σας. 

Πέρα από την πλάκα αρκετοί έχουμε και μικρά παιδιά και δεν μπορούμε ούτε για ένα καφέ να βγούμε με τα βρωμοτσιγάρα σας. Ούτε τα παιδιά δεν σέβεστε.

Επεξ/σία από Avatar_GR
  • Like 2
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, antonypas7 είπε

Καλημέρα. Είμαι 100% υπερ στο να εφαρμοστεί ο νόμος (είμαι καπνιστής). το ζήτημα είναι ο έλεγχος.  όταν λοιπόν το 2011 ψηφίστηκε ο Νόμος περί καπνίσματος σε κοινόχρηστους χόρους έπρεπε κάποιος να κάνει τον έλεγχο. Τον έλεγχο τον έκανε η Δημοτική Αστυνομία. Τι έγινε όμως το 2013? Ο κύριος Μητσοτάκης κατέργησε σε μια νύχτα τη Δημοτική Αστυνομία. Ως Δημοτικός Αστυνομικός μέχρι  το 2013 είχαμε κάνει κλιμάκιο και πηγαίναμε συνέχεια για ελέγχους σε καταστήματα Υ.Ε και τα 500ρια πέφτανε αβέρτα. Και τι έγινε? στα 20 μαγαζιά που κάναμε επαναλαμβανόμενους ελέγχους μόνο τα 2 συνετίστηκαν. Συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι δεν έχει να κάνει μόνο με τον έλεγχο αλλα και με τη νοοτροπία του έλληνα πολίτη, καταστηματάρχη κτλπ.

Το 500αρι αν γίνει 5000 θα συμορφωθουν ολοι. Αλλά να το πληρώνουν όχι να ξεχνιετε μετά. 

• Super Moderators
Δημοσ.
36 minutes ago, AtiX said:

Καλημέρα... αν ξεκινήσουμε να λέμε υπερβολές διάλογος δεν γίνεται... είπαμε καθολική απαγόρευση σε κλειστούς δημόσιους χώρους και σε μαγαζιά ο μαγαζάτορας να αποφασίζει τι θα κάνει... Από 'κεί και πέρα είναι στο χέρι μας αν με τις πράξεις μας επιβραβεύσουμε μια επιλογή ή όχι! ΠΧ εμένα με εκνευρίζει να βλέπω μαγαζιά των 20 τετραγωνικών και να είναι καπνιστών, όσο καλό εξαερισμό και να έχουν το μαγαζί θα γίνει σίγουρα τεκές... σε τέτοιο μαγαζί εγώ δεν θα ξανά πάω...

@adi32 συμφωνώ στο ότι στην αρχή το ποσοστό των μη καπνιστών ήταν πολύ μικρό, τώρα έχει αλλάξει σε πολλά μαγαζιά που έχω πάει ειδικά σε εστιατόρια ο νόμος ισχύει...

Μου κάνει εντύπωση ότι αναφέρεσαι επανειλημμένα σε δήθεν "επιλογή" του εκάστοτε καταστηματάρχη να έχει το κατάστημά του ως καπνιζόντων ή μη. Έχει γραφτεί κατ'επανάληψη παραπάνω ότι τέτοια "επιλογή" ακυρώνει στην πράξη το νόμο αφού όλοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων μαζικής εστίασης (καφετέριες, μπαρ κλπ) θα προτιμήσουν σαφώς να έχουν κατάστημα καπνιζόντων για να μην χάσουν την πελατεία. Όπως αντίστοιχα δεν μπορεί να εφαρμοστεί μέτρο ποσόστωσης (το 50% των καταστημάτων της πόλης θα είναι έτσι και το άλλο 50% αλλιώς) γιατί κι εκεί προκύπτουν πολλαπλά ζητήματα (ποιό θεωρείται μαγαζί εντός πόλης, γιατί να μην έχω κι εγώ κατάστημα που έχει κι ο απέναντι, δωροδοκίες κλπ). Ούτε φυσικά μπορεί να γίνει επιτρεπτό να διατηρείται χώρος για καπνιστές και για μη καπνιστές στο ίδιο κατάστημα (βλ. κόστος εγκατάστασης εξαερισμού, αδυναμία διαχωρισμού σε μικρά καταστήματα κλπ). 

Η μόνη λύση είναι: στο εσωτερικό οποιουδήποτε δημόσιου χώρου απαγορεύεται αυστηρά κάθε είδους κάπνισμα (συμπεριλαμβανομένου του 'ατμίσματος', του ηλεκτρονικού τσιγάρου και των συσκευών θέρμανσης (iQOS). Πρόστιμο 500 ευρώ στον καπνίζοντα και 5.000 ευρώ ανά καπνίζοντα στην επιχείρηση. Σε περίπτωση υποτροπής της επιχείρησης εντός μηνός από το προηγούμενο πρόστιμο, προσωρινή σφράγιση του καταστήματος για τριήμερο. Σε περίπτωση περαιτέρω υποτροπής, οριστική σφράγιση. Στο εξωτερικό των δημόσιων χώρων, επιτρέπεται ελεύθερα το κάπνισμα. 

Οτιδήποτε άλλο πέραν των ανωτέρω είναι ημίμετρα.

• Like 13
  • Thanks 1
  • Moderators
Δημοσ.

Όσοι αναφέρονται στο να είναι στην κρίση του καταστήματαρχη αν θέλει να επιτρέπει το κάπνισμα η όχι αν είναι έτσι μπορούμε να σου μετά ο άλλος ξες στο κατάστημα μου δεν κόβω αποδείξεις γιατί το επέλεξα, η θα σου δίνω χαρτάκια χειρόγραφα με φιλάκια αντί για απόδειξη γιατί δεν συμφωνώ με τον ΦΠΑ

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 λεπτά πριν, paredwse είπε

Μου κάνει εντύπωση ότι αναφέρεσαι επανειλημμένα σε δήθεν "επιλογή" του εκάστοτε καταστηματάρχη να έχει το κατάστημά του ως καπνιζόντων ή μη. Έχει γραφτεί κατ'επανάληψη παραπάνω ότι τέτοια "επιλογή" ακυρώνει στην πράξη το νόμο αφού όλοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων μαζικής εστίασης (καφετέριες, μπαρ κλπ) θα προτιμήσουν σαφώς να έχουν κατάστημα καπνιζόντων για να μην χάσουν την πελατεία. Όπως αντίστοιχα δεν μπορεί να εφαρμοστεί μέτρο ποσόστωσης (το 50% των καταστημάτων της πόλης θα είναι έτσι και το άλλο 50% αλλιώς) γιατί κι εκεί προκύπτουν πολλαπλά ζητήματα (ποιό θεωρείται μαγαζί εντός πόλης, γιατί να μην έχω κι εγώ κατάστημα που έχει κι ο απέναντι, δωροδοκίες κλπ). Ούτε φυσικά μπορεί να γίνει επιτρεπτό να διατηρείται χώρος για καπνιστές και για μη καπνιστές στο ίδιο κατάστημα (βλ. κόστος εγκατάστασης εξαερισμού, αδυναμία διαχωρισμού σε μικρά καταστήματα κλπ). 

Η μόνη λύση είναι: στο εσωτερικό οποιουδήποτε δημόσιου χώρου απαγορεύεται αυστηρά κάθε είδους κάπνισμα (συμπεριλαμβανομένου του 'ατμίσματος', του ηλεκτρονικού τσιγάρου και των συσκευών θέρμανσης (iQOS). Στο εξωτερικό των δημόσιων χώρων, επιτρέπεται ελεύθερα το κάπνισμα. 

Οτιδήποτε άλλο πέραν των ανωτέρω είναι ημίμετρα.

Ο νόμος ξεκινάει από την προσπάθεια να προστατεύσει τους μη καπνιστές από αυτούς που καπνίζουν, αν ένα κατάστημα εξασφαλίσει την μη επικινδυνότητα από τον καπνό για τι να υπάρχει απαγόρευση...? Ακόμα και τώρα κανένας επιστήμονας δεν έχει μελετήσει ποιά είναι τα όρια επικινδυνότητας για τον παθητικό καπνιστή... Δηλαδή κανένας δεν έχει αναφέρει ποιές και σε τι ποσοστό θα πρέπει να είναι οι ουσίες για να χαρακτηριστεί η ατμόσφαιρα επικίνδυνη. Αν υπήρχε κατι τέτοιο Θα μπορούσαν άνετα και εύκολα με μια μέτρηση να βλέπουν αν η ατμόσφαιρα είναι επικίνδυνη ή όχι... αν είναι επικυνδηνη τοτε να κοβεις ενα ωραιότατο πρόστιμο όπως θα έκοβες και αν έβρισκες κατσαρίδα στην κουζίνα.... θα μου πεις τώρα λεπτομέριες αλλά και το πονάει χέρι κόβουμε και τα χέρια των άλλων δεν είναι λύση...

Επεξ/σία από AtiX
  • Super Moderators
Δημοσ.

Αναρωτιέμαι αυτά τα "κατάλληλα συστήματα εξαερισμού" που διαβάζω ότι κάνουν τόσο φοβερή δουλειά, τα έχει δει ποτέ κανείς? 😛

• Thanks 1
Δημοσ.
13 ώρες πριν, adi32 είπε

Το κάπνισμα σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο αποτελεί θλιβερή παράνομη δραστηριότητα του παρελθόντος. 

Όχι τόσο θλιβερή, ούτε τόσο παράνομη όμως, ώστε να απαγορεύεται η πώληση τσιγάρων.

«Σκοτώνει», «βρωμάει», «ενοχλεί», αλλά αποδίδει έσοδα στο - κατά τ' άλλα «πολιτισμένο»... - κράτος, το οποίο αρκείται σε μακάβριες φωτογραφίες στα πακέτα και σε περιορισμό τής χρήσης ενός εξαρτησιογόνου προϊόντος, το οποίο όμως αφήνει να πωλείται ελεύθερα, διότι...

...«από τους φόρους να εισπράττουμε, δικέ μου, και στα παπάργια μας η ζημιά που προκαλείται στον κόσμο». Διότι, εάν όντως το μέλημα τού κράτους ήταν η προστασία τής υγείας των πολιτών, δεν θα τους άφηνε πρώτα να εξαρτηθούν - και, όχι, όποιος δεν έχει υπάρξει καπνιστής, δεν έχει ιδέα για το πόσο ισχυρή εξάρτηση μιλάμε... - κάνοντας, κατόπιν εορτής, εκστρατείες τού κώλου, με υποχρεωτικές φωτογραφίες μαυρισμένων πνευμόνων στα πακέτα και επιβάλλοντας απαγορεύσεις.

Εφόσον λοιπόν και εκεί, στον περίφημο «πολιτισμένο κόσμο» που τον έχετε ως μόνιμη καραμέλα μερικοί, επιτρέπεται - όπως και στην Ελλάδα - η πώληση των τσιγάρων, sorry, αλλά τα εισαγωγικά είναι άκρως απαραίτητα. Κάποιοι το λέτε «πολιτισμό», εγώ το λέω περίσσευμα υποκρισίας.

(Επί τριάντα έτη καπνιστής εδώ και πλέον ατμιστής για πάνω από επτά χρόνια - ακόμα με νικοτινούχο υγρό, αν και χαμηλής περιεκτικότητας, διότι η εξάρτηση είναι βαριά - με χειροπιαστή και δραματική βελτίωση από τότε που το «γύρισα», ο οποίος δεν κάπνισε ποτέ σε χώρο όπου απαγορευόταν, πάντα ρωτούσε τους διπλανούς του αν ενοχλούνται από τον καπνό του και δεν κάπνιζε εφόσον ενοχλούσε, συνεχίζει να κάνει το ίδιο και ως ατμιστής, αλλά και σταμάτησε να είναι πελάτης στα μαγαζιά όπου δε μπορούσε/μπορεί να καπνίσει/ατμίσει).

Να τον χαίρονται τον «πολιτισμό» τους, τόσο οι παλιοί όσο και οι νεοεισερχόμενοι στο συγκεκριμένο τσίρκο.

(Α! Να μην το ξεχάσω: Αλήθεια...η πώληση μαριχουάνας γιατί απαγορεύεται; Δεν είμαι φαν, απλά ψάχνω το διαφορετικό κριτήριο, μήπως και αποδειχθεί ότι δεν είναι τα κράτη ανεύθυνα, αλλά εγώ ανίκανος να κατανοήσω την υπευθυνότητά τους απέναντι στους πολίτες...) 

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, ThReSh είπε

Αναρωτιέμαι αυτά τα "κατάλληλα συστήματα εξαερισμού" που διαβάζω ότι κάνουν τόσο φοβερή δουλειά, τα έχει δει ποτέ κανείς? 😛

Μόνο στον ύπνο μας. 

Δημοσ.

Πολύς θόρυβος για το τίποτα, σε λίγους μήνες θα επανέλθει η τωρινή κατάσταση και θα τα έχουμε ξεχάσει. Οι μπάτσοι πολύ δύσκολα θα αναλάβουν τόσο βαριές ευθύνες, να κόψουν ψηλά πρόστιμα, να γίνουν οι κακοί και να στοχοποιηθούν.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, ThReSh είπε

Παρών. Σε όλα σχεδόν τα μπαρ των οποίων ήμουν θαμώνας στην Ελλάδα, αλλά και εδώ που βρίσκομαι πλέον σε πολλά εστιατόρια, cafe, μπαρ και παρεμφερείς χώρους: Ο εξαερισμός είναι απίστευτος και δεν υφίσταται καν οσμή καπνού στον αέρα.

Δημοσ.
16 ώρες πριν, georgepppo είπε

Αφου ειμαστε χωρα που καπνιζει ο κοσμος αρα θα καπνιζουμε σε ανοιχτους χ ρους και ολα τα κομπλεξακια καντε καταγγελιες και πειτε το και στη μαμα σας ....... μονο αν παρεις την αστυνομια για αυτο μη σε παρουν στο ψιλο η σου πουνε κοψε την πρωινη.

ελάχιστα κατάλαβες ακόμη λιγότερα έγραψες και αυτά με πολύ περιορισμό και καθυστέρηση ημερών. Δεν πειράζει , δεν κατεβάζει ιδέες εύκολα ένας εγκέφαλος που η ντοπαμίνη του έχει αντικατασταθεί από νικοτίνη.

• Super Moderators
Δημοσ.
6 minutes ago, deesnider said:

Παρών. Σε όλα σχεδόν τα μπαρ των οποίων ήμουν θαμώνας στην Ελλάδα, αλλά και εδώ που βρίσκομαι πλέον σε πολλά εστιατόρια, cafe, μπαρ και παρεμφερείς χώρους: Ο εξαερισμός είναι απίστευτος και δεν υφίσταται καν οσμή καπνού στον αέρα.

No offense Dee, αλλά η όσφρηση των καπνιστών δεν είναι κριτήριο για το πόσο καλά δουλεύει ο εξαερισμός. 

Μπορεί να σου φανεί ακραίο, αλλά φιλαράκι μου που έβγαινε έξω στο μπαλκόνι να καπνίσει (κλειστή μπαλκονόπορτα), όταν έμπαινε μέσα στο δωμάτιο η μυρωδιά από τα ρούχα/σώμα έμενε στο χώρο. Εκείνος δεν το καταλάβαινε γιατί το είχε συνηθίσει τόσα χρόνια, εμένα μου μύριζε εύκολα 1 ώρα μετά αφού είχε φύγει από το σπίτι.

• Like 2
  • Thanks 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...