Προς το περιεχόμενο

Εργόσημα


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτή τη περίοδο είμαι άνεργος. Μου προτάθηκε από μερικούς γείτονες και γνωστούς να κάνω ιδιαίτερα μαθήματα (κυρίως μαθηματικά γυμνασίου-λυκείου στα παιδιά τους, και χρήση υπολογιστών σε μεγάλους). Η δουλειά θα είναι εντελώς περιστασιακή και προφανώς δεν συμφέρει να ανοίξω μπλοκάκι και να γίνω νόμιμος στην εφορία μιας και θα παίρνω ψίχουλα και θα μου τα τρώνε όλα στους φόρους.

Εγώ όμως θα ήθελα να έχω κάποιου είδους ασφάλιση, καθώς και να είμαι νόμιμος μήπως και στο μέλλον αν πάει καλά η δουλειά τότε να το προχωρήσω και παραπέρα αλλά και να μπορώ να διαφημίζομαι χωρίς να φοβάμαι μην με πιάσει η εφορία ή το ΣΔΟΕ. Ψάχνοντας διαπίστωσα ότι υπάρχει κάτι που λέγεται "εργόσημο", καλύπτει συγκεκριμένες δουλειές μεταξύ των οποίων και τα ιδιαίτερα μαθήματα κατ οίκων, και είναι πολύ εύκολο να εκδοθεί ακόμη και από ιδιώτη που θέλει να πληρώσει κάποιον που του έκανε μια εργασία. Δεν χρειάζεται να γίνει σύμβαση εργασίας, να τρέχουμε σε λογιστές και εφορίες, και εκδίδεται μόνο για όσες ώρες δούλεψε κάποιος. Το θέμα είναι ότι το ανέφερα σε μερικούς γονείς (των οποίων θα κάνω ιδιαίτερα στα παιδιά τους) και ήταν κάπως διστακτικοί μιας και δεν είχαν ιδέα τι είναι αυτό το "εργόσημο".

Και αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής, ο ιδιώτης μπορεί να εκδώσει εργόσημο για κάποια εργασία που έλαβε από κάποιον; Πχ για ιδιαίτερα στα παιδιά του; Και αν ναι, πρέπει να δηλώσει κάτι στην εφορία ή στη φορολογική δήλωση ή κάπου αλλού; και γενικώς τι πρέπει να γνωρίζει αυτός που ΕΚΔΙΔΕΙ το εργόσημο για να πληρώσει κάποιον; Θέλω να γνωρίζω ποιο πολύ εγκυκλοπαιδικά ώστε να ενημερώνω τους γονείς όταν με ρωτάνε τι είναι αυτό που ζητάω.

Να σημειώσω ότι δεν θέλω λινκ προς άλλες σελίδες μιας και έχω ψάξει ότι μου έχει βγάλει το Google (τα περισσότερα κιόλας είναι αντιγραφή-επικόλληση από την ίδια πηγή, δεν αναφέρουν τίποτα διαφορετικό) και αναφέρουν μερικά εντελώς τυπικά πράγματα για το εργόσημο. Θα ήθελα αν γνωρίζει κάποιος να μου πει κάτι έξτρα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Επεξ/σία από gokuthelegend
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, NikosKallithea είπε

Δεν το διάβασα, αλλά δεν γράφει κάτι διαφορετικό από τα άλλα που διάβασα, δηλαδή τα γνώριζα ήδη αυτά που γράφει. Όλα λένε πάνω κάτω τα ίδια απλώς με διαφορετικό τρόπο. Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής, επειδή ο εργοδότης σαν ιδιώτης πρέπει να δηλώσει το δικό του ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, αυτό έχει κάποια επίπτωση στην φορολογία την δικιά του; ή είναι μόνο για ελεγκτικούς λόγους; Γενικώς αυτός που θα με πληρώσει, αν είναι ιδιώτης πρέπει να γνωρίζει κάτι;

Να σημειώσω ότι γνωίζω πως πηγαίνοντας σε οποιαδήποτε τράπεζα μπορείς να εκδόσεις εργόσημο, το οποίο είναι πολύ εύκολο, καθώς και τι κρατήσεις υπάρχουν. Εγώ θέλω να μάθω αν κάποιος ξέρει κάτι επιπλέον που δεν το αναφέρουν από δω και απο εκεί.

Επεξ/σία από gokuthelegend
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...