Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 161
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
33 λεπτά πριν, lary7 είπε

Καιρός να αρχίσουν οι φοιτητές-τριες να βάζουν νερό στο κρασί τους και να συγκατοικούν αν θέλουν σπίτια με 200-250€.  Όποιος θέλει μόνος του θα πρέπει να τα σκάσει. Όταν σπούδαζα στα χρυσά χρόνια για την Ελλάδα, όπου έλεγα ότι έμενα με συγκάτοικο με κοιτούσαν λές και δεν είχα να φάω, αν και είχαμε σπιταρόνα 100μ2 με 380€ και οι άλλοι έδιναν 250-300+ για γκαρσονιέρα, αρκεί να έμεναν μονοι.

Μόνο που τα σπίτια των 80+ κοστίζουν 600+ πλέον. Δεν είναι θέμα ιδιοτροπίας. 

• Thanks 1
Δημοσ.
36 λεπτά πριν, lary7 είπε

Καιρός να αρχίσουν οι φοιτητές-τριες να βάζουν νερό στο κρασί τους και να συγκατοικούν αν θέλουν σπίτια με 200-250€.  Όποιος θέλει μόνος του θα πρέπει να τα σκάσει. Όταν σπούδαζα στα χρυσά χρόνια για την Ελλάδα, όπου έλεγα ότι έμενα με συγκάτοικο με κοιτούσαν λές και δεν είχα να φάω, αν και είχαμε σπιταρόνα 100μ2 με 380€ και οι άλλοι έδιναν 250-300+ για γκαρσονιέρα, αρκεί να έμεναν μονοι.

Ο καθένας ζυγίζει τι είναι σημαντικότερο και αποφασίζει ανάλογα. Δε θα μπορούσα καν να διανοηθώ να μείνω με άγνωστο. 

Δε λέμε για φίλο ετσι; που κ με φίλους πολλές φορές δεν τα βρίσκεις. Αλλά κάτι περιπτώσεις πχ Αγγελίες ζητείται συγκάτοικος, μου φαίνονται πολύ δύσκολες περιπτώσεις... 

• Like 1
Δημοσ.

Oταν το 2017 καποιοι εβλεπαν οτι η κατασταση με τα ακινητα ειχε ηδη "φρεναρει" και θα ακολουθουσε ραγδαια αναστροφη στην πτωση, που παρατηρουταν εντονα απο το 2012-13, οι πολλοι δεν το πιστευαν και ισως και λοιδωρουσαν τον οποιο ιδιοκτητη κι ας ανηκε στην κατηγορια του "μικρου".

Ηδη λοιπον, απο το καλοκαιρι του 2018 και εδω η ανοδος και στα ενοικια αλλα και στις αξιες ειναι ραγδαια. Οι λογοι πολλοι αν και οχι προφανεις και παλι για τους πολλους. Αν και βασικα συνοψιζονται πολυ απλα σε εναν:

Χρημα και - επιτελους - κερδος.

Oι πλατφορμες bnb δειχνουν οι υπαιτιοι λοιπον ομως ακομα και εαν αποτελουν τμημα αυτης της ανοδου, δεν ειναι οι μονοι λογοι. Υπαρχει και η υπερφορολογηση των ιδιοκτητων γενικα, υπαρχει το 15% ελαχιστο ποσοστο φορου στα ενοικια που μπορει ευκολα να φτανει και το 20-25%, αρα και το κρατος εχει συμφερον αφου αυτος ο φορος ειναι ανεξαρτητος των αλλων εισοδηματων, υπαρχει ο εξαιρετικα αδικος ΕΝΦΙΑ ο οποιος και επι πολλα χρονια ηταν και παραμενει ακομα βαρυτατος, υπαρχει η μη αναγνωριση απο την εφορια του κοστους συντηρησης ενος ακινητου ( πχ μια ζημια στα υδραυλικα ενος παλαιου διαμερισματος ευκολα μετρα χιλιαρικα ενω η εφορια βασικα δεν δεχεται τιποτα ως απαλλαγη ), υπαρχουν τα επιδοματα πολλων ενοικιαστων που σωστα δικαιουνται αλλα που ταυτοχρονα δεν πληρωνουν και αντιστοιχα με τις τιμες της αγορας ενοικιο, υπαρχει η ζητηση απο αλλοδαπους που με κινητρο την "χρυση βιζα" εχουν καθε λογο να τοποθετησουν χρημα στην ελληνικη αγορα, υπαρχει η ανυπαρξια νεας οικοδομης που αυξανει την ζητηση στα υπαρχοντα, υπαρχει η αναγκη να στεγαστουν παμπολλοι μεταναστες απο αυτους που πεφτουν στο "μεριδιο" της Ελλαδας να κρατησει εδω ( μονον 2 ΜΚΟ που ασχολουνται με την στεγαση μεταναστων εχουν πανω απο 2500 "κλειδια" στην Αθηνα και τον Πειραια ) και τελος υπαρχει και ο απλος, εστω και στην ελληνικη του μεταφραση, καπιταλισμος. Προσφορα και ζητηση. Τελος, οι τραπεζες εφτιαξαν την φουσκα του 2000 για να πουλησουν δανεια και υποθηκες, εριξαν τις τιμες για να παρουν τα ακινητα και τωρα εχουν καθε συμφερον να τα αξιοποιησουν καταλληλως. Με καποιες προσωπιδες φυσικα, πχ εταιρειες εκμεταλλευσης πολλων ακινητων.

Προβλεψη μου, οι τιμες στα ενοικια οπως και στις αξιες των ακινητων ( πατροπαραδοτος τροπος υπολογισμος του ενοικιου το 1% της αξιας αγορας, πχ 60000€ αξια = περιπου 600€ ενοικιο ), θα συνεχισουν να ανεβαινουν και μαλιστα χωρις αυτη τη φορα να ειναι φαση φουσκας, και το 2020. 

• Like 4
Δημοσ.
6 ώρες πριν, whoose είπε

Ένας ηλίθιος μεσίτης με ρωτούσε που ειναι ο πατερας, τι δουλειά κανει, ποσοι θα μεινουν στο σπτι, τι δουλεια κανει η μανα, η αδερφη θα μείνει μόνη;

Ένιωσα άσχημα κιόλας. Δλδ αν έλεγα ότι ήμουν εργάτης δεν θα με έβαζε?

Έχω απηυδήσει με την κατάσταση που βρήκα, η αδερφή κινδυνεύει να χάσει εξεταστική. Μένω σε χωριό κοντά στη Λαμία και είναι αδύνατον να πάει να δώσει μάθημα αυθημερόν και να επιστρέψει.

Γιατι να μην στα ρωτήσει δε κατάλαβα; Ο ιδιοκτήτης στα ζητάει  ουσιαστικά που σου νοικιάζει την περιουσία του. Πάνε έξω να δεις τι ζητάνε. 

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, vali είπε

Δεν καταλαβαίνω γιατί θέλουν οι φοιτητές σώνει και καλά να βρουν σπίτι στο κέντρο για να μην χάνετε χρόνος για να πάνε στη σχολή ή για βόλτα. Με αυτή την λογική θα έπρεπε και οι δικηγόροι να έχουν σπίτι απέναντι από τα δικαστήρια, οι νοσοκόμες δίπλα στα νοσοκομεία και οι εργάτες κοντά στα εργοστάσια και με τα λεωφορεία και τα αυτοκίνητα να πηγαίνουμε μόνο εκδρομές.

Όσο για τις τιμές των ενοικίων, μεγαλύτερο μερίδιο στην διαμόρφωση τους έχουν οι ενοικιαστές παρά οι ιδιοκτήτες. Για να είναι τόσο ψηλά τα ενοίκια σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετοί πρόθυμοι να τα πληρώσουν.

Είναι λογικό και αναμενόμενο να θέλει κάποιος να μένει κοντά στην σχολή/εργασία του. Επειδή λοιπόν όλοι το θέλουν, αυξάνουν τις τιμές. Το ίδιο αλλά σε μικρότερο βαθμό ισχύει αν πας ναι μεν μακρυά αλλά κοντά σε σταθμό μετρό ή ηλεκτρικού, επίσης τσιμπάνε τις τιμές. Όσο για ποιος διαμορφώνει και ευθύνεται για την τιμή, πιστεύω φταίνε και τα δύο μέρη 50-50 αν και είναι πολύ δύσκολο να το ξεκαθαρίσουμε. Ψηλά ενοίκια δεν σημαίνει κατ' ανάγκην οτι βρίσκουν εύκολα ενοικιαστές, απλά τσίμπησαν όλοι από το φαινόμενο του airbnb, γνωστός μας ήθελε να παντρευτεί και έψαχνε 1 έτος να βρει σπίτι για να μείνει με την γυναίκα του λόγω υψηλών ενοικίων, τελικά έβαλαν νερό στο κρασί τους και βρήκαν μικρότερο και παλαιότερο σπίτι από αυτό που ήθελαν.

Δημοσ.

Στο θέμα της αυξημένης ζήτησης (και άρα των τιμών) φαίνεται να έχει συνεισφέρει και ένας ακόμη παράγοντας πέρα από το airbnb. Έχω ακούσει ότι το κράτος ή οι μκο νοικιάζουν σπίτια με κάποια κονδύλια, ώστε να μένουν μετανάστες.

Ωστόσο είναι κάτι που δεν έχω διασταυρώσει ως προς την εγκυρότητα αλλά κυρίως ως προς την έκταση του ζητήματος.

Θα είχε πολύ ενδιαφέρων αν μπορούσε κάποιος να παραθέσει στοιχεία που να δείχνουν πόσα σπίτια στην Ελλάδα είναι διαθέσιμα για μίσθωση airbnb και πόσα έχουν ενικιαστεί (μαζικά?) λόγω του προσφυγικού/μετανάστευσης

Δημοσ.

Είμαι και ενοικιαστής και νοικιαζω ο ίδιος.

Προσωπικά, προτιμώ να παίρνω 50-100€ κάτω ΜΑΚΡΟΧΡΌΝΙΑ όμως από κάποιον συνεπή ενοικιαστή και προσεκτικό με το σπίτι μου, παρά να βγάζω περισσότερα αλλά να μην ξέρω ποιος τι πως να με φεσωνουν και να μου κάνουν ζημιές.

• Like 4
Δημοσ.
50 λεπτά πριν, lary7 είπε

Όσο και να έχεις δίκιο, καθώς η συγκατοίκηση συμβαίνει επί το πλείστον στο εξωτερικό, ειδικά σε εμάς δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Η βασική διαφορά είναι οτο εξωτερικό οι τιμές είναι τέτοιες που θες δεν θες δεν αποφεύγεις να μείνεις με άλλους και το φαινόμενο είναι παγιωμένο εδώ και πολλά χρόνια, οπότε ξέρεις από πριν πως θα κινηθείς. Εδώ Ελλάδα το πρόβλημα έχει αρχίσει να παρουσιάζεται τα τελευταία 2.5 χρόνια.

Επίσης κάτι άλλο σημαντικό κατ' εμέ, οι φοιτητές στο εξωτερικό φεύγουν με διαφορετική νοοτροπία απ' οτι να σπουδάζεις στην χώρα σου, εκεί σου λέει ο άλλος θα φύγω για 4-5 χρόνια, θα υποστώ οτι είναι να υποστώ αλλά με πτυχίο από πανεπιστήμιο καλύτερου εως πολύ καλύτερου από τα περισσότερα ελληνικά ΑΕΙ, με άριστη γνώση της ξένης γλώσσας, με γνώσεις, εμπειρία και διαβίωση σε μια χώρα με άλλο σύστημα και νοοτροπία, που αν γυρίσει στην Ελλάδα θα έχει οπωσδήποτε πλεονέκτημα σε σύγκριση με έναν απόφοιτο από εδώ. Οπότε... σιγά μέσα σε όλα αυτά μην κολλήσουμε στην συγκατοίκηση.

Απ' την άλλη βέβαια, το ίδιο πάνω κάτω μπορεί να υποστηρίξει και ένας που σπουδάζει εδώ, οτι θα έχει κάποιο πλεονέκτημα π.χ σε σχέση με κάποιον που δεν θα σπουδάσει καθόλου, οπότε και πάλι αξίζει ο κόπος να προσπαθήσεις ακόμα και με συγκάτοικο, πάντως αυτό δεν αναιρεί οτι θέμα συγκατοίκηση στην χώρα μας με τα προβλήματα συνεννόησης και νοοτροπίας που έχουμε, είναι δύσκολο. Στο τι θα γίνει μελλοντικά και αν θα παγιωθεί και στην χώρα μας η συγκατοίκηση στους φοιτητές, μένει να το δούμε.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι τιμές ειναι υψηλές αναλογικά του μισθού. Όσο για το εξωτερικό μιλώντας προφανώς για χώρες γνωστές προς εμάς Γερμανία - Βρετανία τα ενοίκια είναι μεγάλα σε συγκεκριμένες πόλεις και όχι σε όλες. Για παράδειγμα  στην Πάτρα τα φοιτητικά είναι 250-350€ δηλαδή το 50% του βασικού ενώ σε μια αντίστοιχη πόλη της Βρετανίας πχ το Middlesbrough το ενοίκιο για ένα φοιτητικό studio είναι 350-450 λύρες με βάσικο μισθό τα 1250 λύρες δηλαδή το 30% του μισθού. Στην Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα καθώς ένας καλό σπίτι πλέον είναι πάνω από τα 400€ δηλαδή 75% του βασικού. Το αποτέλεσμα είναι ο κάθε ένας να μένει με τους γονείς του για να μπορεί να τα βγάλει πέρα στερώντας από τον εαυτό του ένα στάδιο της ζωής που είναι και ο "απογαλακτισμος" από το σπίτι της οικογένειας. Προς του κατόχους ακινήτων έχουν δικαίωμα να ανεβάσουν τις τιμές τους ακόμα και 30% από σήμερα αν το δούνε αυστηρά επενδυτικά καθώς αλλιώς η αγορά και η επένδυση του σπιτιού στην συνέχεια δεν είναι ρεαλιστική. Από την άλλη εχουν δικαίω οι ενοικιαστές να παραπονιούνται καθώς αν αυξηθούν και άλλο οι τιμές είναι μάλλον άπιαστο όνειρο να ενοικιάσεις σπίτι με τον μέσο μισθό (ακόμα και για εργαζόμενο ζευγάρι). Στις χώρες που προανέφερα κάθε χρόνο αυξάνονται οι μισθοί κατά 3% καθώς και ο Ρυθμός πλυθορισμου αυξάνεται κατα 3% συνεπώς και το σούπερ μάρκετ,το ενοίκιο κλπ αυξάνετε αναγκαστικά κατά 3%. Στην Ελλάδα επι χρόνια όχι μόνο δεν αυξάνετε ο μισθός 3% αλλά μέχρι πέρσι έπεφτε μέχρι και 10-20%. Εν κατακλείδι η Ελλάδα είναι ένα πτοχευμενο κράτος με ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να ζει στα όρια της φτώχειας και πρέπει όλοι να κάνουν υπομονή....

Επεξ/σία από babble tribe
  • Like 1
Δημοσ.

Αρχές καλοκαιριού ξεκίνησα το ψάξιμο και μάλιστα με πίεζε ο χρόνος να βρω μέχρι τον Αύγουστο γιατί ήξερα ότι από εκεί και μετά θα έρχονται φοιτητές και άρα θα ανέβουν τα ήδη υψηλά ενοίκια. Έβλεπα κι εγώ κάτι γκαρσονιέρες 20τμ στη Μπότσαρη (ούτε καν κέντρο) με 380€ και πολλά άλλα κουλά.

Μέσα σε όλα αυτά μάγκεψαν και οι μεσίτες. Ήξερα ότι πάντα παίρνανε μισή αμοιβη από τον ενοικιαστή και μισή από τον ιδιοκτήτη. Εγώ έδωσα ολόκληρο ενοίκιο αμοιβή, δεν ξέρω τι πήρε από τον άλλο αλλά φταίω κι εγώ που δε φρόντισα να ρωτήσω από πριν.

Δημοσ.
38 λεπτά πριν, 29gk είπε

Προβλεψη μου, οι τιμες στα ενοικια οπως και στις αξιες των ακινητων ( πατροπαραδοτος τροπος υπολογισμος του ενοικιου το 1% της αξιας αγορας, πχ 60000€ αξια = περιπου 600€ ενοικιο ), θα συνεχισουν να ανεβαινουν και μαλιστα χωρις αυτη τη φορα να ειναι φαση φουσκας, και το 2020. 

Υπερβολικός μου φαίνεται αυτός ο πατροπαράδοτος τρόπος υπολογισμού με το 1%; Δηλαδή αν έχεις διαμέρισμα αξίας 100000 ευρώ το μηνιαίο μίσθωμα θα πρέπει να είναι 1000 ευρώ; Εγώ κάτι που είχα διαβάσει πριν χρόνια σε σημειώσεις εκτιμητικής ακινήτων, ο λόγος της ετήσιας μισθωτικής αξίας προς την αγοραία αξία κυμαίνεται μεταξύ 5 - 7% ανάλογα το ακίνητο και το μέρος.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, 1988panos2171 είπε

Αρχές καλοκαιριού ξεκίνησα το ψάξιμο και μάλιστα με πίεζε ο χρόνος να βρω μέχρι τον Αύγουστο γιατί ήξερα ότι από εκεί και μετά θα έρχονται φοιτητές και άρα θα ανέβουν τα ήδη υψηλά ενοίκια. Έβλεπα κι εγώ κάτι γκαρσονιέρες 20τμ στη Μπότσαρη (ούτε καν κέντρο) με 380€ και πολλά άλλα κουλά.

Μέσα σε όλα αυτά μάγκεψαν και οι μεσίτες. Ήξερα ότι πάντα παίρνανε μισή αμοιβη από τον ενοικιαστή και μισή από τον ιδιοκτήτη. Εγώ έδωσα ολόκληρο ενοίκιο αμοιβή, δεν ξέρω τι πήρε από τον άλλο αλλά φταίω κι εγώ που δε φρόντισα να ρωτήσω από πριν.

Έβλεπα σήμερα στο κανάλι ONE την εκπομπή ανάπτυξη και είχε θέμα τις τιμές ενοικίου. Καλεσμένος ήταν ο πρόεδρος των μεσιτών είπε ότι η αμοιβή πρέπει να είναι ένα ενοίκιο ή και 2 σε περιπτώσεις που ο μεσίτης εργάστηκε ώρες για να βρει σπίτι στον ενδιαφερόμενο (ειδικά γούστα). Συνεπώς αυτή είναι πλέον η πραγματικότητα ένα ενοίκιο αμοιβή + ένα εγγύηση + ένα να τρέχει στην καλύτερη. Πέρσι πάντως είναι περίπου το 70% της τιμής η αμοιβή αλλά .... Ήρθε η ανάπτυξη

Δημοσ.

Μεγάλο ρόλο έπαιξε και το airbnb όπου λόγω μικρής προσφοράς και μεγάλης ζήτησης οι λίγοι που δε τα δώσανε χτυπήσανε τις τιμές. Μετά ακολούθησαν και οι άλλοι.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, 1988panos2171 είπε

Μεγάλο ρόλο έπαιξε και το airbnb όπου λόγω μικρής προσφοράς και μεγάλης ζήτησης οι λίγοι που δε τα δώσανε χτυπήσανε τις τιμές. Μετά ακολούθησαν και οι άλλοι.

Ο πρόεδρος μεσιτών σήμερα στο one θεωρεί ότι το airbnb δεν επεξε μεγάλο ρόλο. Έφαγαν πολλοί στεναχώρια με το Airbnb καθώς δεν είχαν τα αναμενόμενα κέρδη ενώ σχεδόν οι περισσότεροι AIRBNBαδες έκαναν και μεγάλες ανακαινίσεις. Λέει ότι στην Αθήνα θα βγουν στην αγορά 20.000 ακίνητα προς ενοικίαση που μέχρι σήμερα ήταν Airbnb και για να ρεφαρουν θα έχουν τσιμπιμενες τιμές παρασέρνοντας την γενική αγορά. Άρα η αποτυχία του Airbnb θα οδηγήσει σε αύξηση τιμών ;)

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...