Προς το περιεχόμενο

Σύνδεση χωνευτού χρονοδιακόπτη


niyo66

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπερα σε όλους,

Έχω έναν χωνευτό χρονοδιακόπτη, με οδηγίες στα γερμανικά. Έχει LCD οθόνη και δυο μπαταριούλες ρολογιού για να τροφοδοτείται.

Βρήκα πώς προγραμματίζεται κλπ, αλλά εκεί που έχω κολλήσει είναι η σύνδεση στο κουτί του τοίχου (έχει δυο καλώδια).

Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει; Επισυνάπτω τη συνδεσμολογία από τις οδηγίες χρήσης. Τί εννοεί ο ποιητής;

Schaltplan.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στον τοίχο έχεις 2 καλώδια που πάνε που; Γιατί αν είναι καλώδια που ήταν για διακόπτη τότε τα 2 καλώδια αυτά είναι το ένα η φάση (L) και το άλλο που πάει στο φως (OUT). Αν (και λέω αααααν) είναι έτσι σου υπολείπεται ο ουδέτερος (Ν) που θα πρέπει να βρεις απο που θα τον τραβήξεις.

Δεν ξέρω τι σχέση έχεις με τα ρεύματα αλλά τα 230 με προσοχή :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο διακοπτης αυτος θελει ουδετερο, στην ουσία σου ειναι άχρηστο

Εκτος αν φωναξεις ηλεκτρολόγος ανοιξει τα κουτιά στο τοιχο και σου τραβήξει ουδέτερο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το κουτί του τοίχου έχει δυο καλώδια που τα χρησιμοποιεί ο υπάρχων κανονικός διακόπτης. Δεν υπάρχει ουδέτερος, αλλά ο πίνακας είναι πολύ κοντά, οπότε αυτό λύνεται.

Ο χρονοδιακόπτης έχει τρεις υποδοχές σύνδεσης, L, N, βέλος.

Βρήκα στο google ότι ουδέτερο χρειάζονται μόνο οι χρονοδιακόπτες που θέλουν τροφοδοσία κι όχι αυτοί που χρησιμοποιούν μπαταρίες.

Αλλά ακόμα κι αν έχω τον ουδέτερο στο κουτί, τί εννοεί το σχήμα πρέπει να κάνω βραχυκύκλωμα;

Επεξ/σία από niyo66
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τροφοδοσία πρέπει να θέλει και ο δικός σου, απλά τις μπαταρίες τις χρησιμοποιεί όταν δεν έχει ρεύμα λογικά για να μην απενεργοποιείται και απορυθμίζεται.

Που το είδες στο σχήμα το βραχυκύκλωμα; Αριστερά πάει φάση, μέση ουδέτερος και στην δεξιά είναι το καλώδιο που πάει στο φορτίο (λάμπα). Μια χαρά φαίνεται η συνδεσμολογία.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πρωτα απ'ολα προτεραιοτητα εχει η προσωπικη ΑΣΦΑΛΕΙΑ σου,σε οτι σου πω και κανεις πρωτα θα κλεισεις το γενικο διακοπτη στο πινακα σου(καλο ειναι να κολλησεις ενα σημειωμα επανω στο πινακα  αν εισαι μακρυα απο το σημειο που θα κανεις την εργασια για παν ενδεχομενο)εννοειται κανενας αλλος στο σπιτι δεν παρεμβαινει μεχρι να τελειωσεις.

Εξυπακουεται  οτι εχεις αντιηλεκτροπληξιακο στον πινακα και ειναι λειτουργικος,πατωντας το τεστ κουμπι που εχει επανω θα το διαπιστωσεις.

Οχι βιασυνη και επιπολαιοτητα οταν εχουμε να κανουμε με 230V ταση!

Βλεποντας το σχεδιο (θα στα πω οσο πιο απλα για να καταλαβεις) αυτο που καταλαβαινω ειναι οτι π.χ εχουμε να χειριστουμε μια λαμπα,για να αναψει μια λαμπα

χρειαζονται 2 καλωδια ή 3  το ενα ειναι η ΦΑΣΗ ( L ) ή ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ (LOAD) αν παρεμβαλλεται ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ (ειναι αυτο που λες παραπανω οτι εχεις 2 καλωδια στο κουτι το ενα ειναι η ΦΑΣΗ μαυρου χρωματος  και το αλλο η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ )  και ο  ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ (Ν) μπλε χρωματος,που παντα παει απευθειας στη λαμπα.

Θα κανεις μια δοκιμη πρωτα θα χρειαστεις και ενα πορτατιφ θα πρεπει να αφαιρεσεις  το φις ή μια λαμπα με ενα ντουι με τα 2 ακρα γυμνα,

θα βγαλεις μια πριζα θα την αποσυνδεσεις την γειωση την αποκλειουμε,τωρα εχουμε την ΦΑΣΗ μαυρο χρωμα και τον ΟΥΔΕΤΕΡΟ μπλε χρωμα ή και γκρι αν ειναι παλαια εγκατασταση.

Θα παρεις την ΦΑΣΗ δηλαδη (μαυρο καλωδιο) που ερχεται απο την πριζα και θα το συνδεσεις στο L,αριστερα οπως κοιταμε το σχεδιο.

Μετα θα παρεις τον ΟΥΔΕΤΕΡΟ (μπλε καλωδιο)  που ερχεται απο την πριζα και θα το συνδεσεις στο Ν (στην μεση )το ιδιο θα κανεις και με το ενα ακρο απο το καλωδιο απο την λαμπα αυτο ειναι ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ   οποτε αυτα τα 2 μαζι.

Τωρα στο τελος μας μενει το αλλο ακρο που ερχεται απο το καλωδιο απο την λαμπα,αυτο θα το συνδεσεις στο βελακι στην δεξια επαφη,αυτη ειναι η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

Αφου τελειωσεις τις συνδεσεις κανε προγραμματισμο και δες αν δουλευει,αν δουλεψει,θα σου γραψω πως να τον συνδεσεις μονιμα στο κουτι του διακοπτη.

Στο ξαναγραφω παντα πρωτα η προσωπικη σου ΑΣΦΑΛΕΙΑ......οποτε ΠΡΟΣΟΧΗ!

 

 

Επεξ/σία από letni
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ελπίζω να έχεις ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι τουλάχιστον για να σιγουρευτείς ότι όντως η φάση είναι το μαύρο ή το καφέ(ανάλογα την εγκατάσταση.Ότι σου είπε ο letni.
Φάση,ουδέτερος και στην επιστροφή η λάμπα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο ποιητής σου λέει πώς αυτός ο χρονοδιακόπτης θέλει τροφοδοσία για να δουλέψει,έχει μία φάση (L) έναν ουδέτερο (N) και άλλο ένα καλώδιο προς την λάμπα (out),εσύ πρέπει με ένα δοκιμαστικό να βρεις αυτό που έχει ρεύμα να το συνδέσεις στο L ,  το άλλο στο out, και να τραβήξεις έναν ουδέτερο (μπλέ 15άρι) από το πλησιέστερο κυτίο που θα πάει στο N.

Όλα αυτά υποθετικά γιατί δεν ξέρω τι εγκατάσταση έχεις, προσωπικά θα σου πρότεινα να βάλεις ηλεκτρολόγο γιατί δεν ξέρεις τι θα συμβεί, εγώ κάποτε κόντεψα να σκοτωθώ γιατί έπεσα σε εγκατάσταση που ο προηγούμενος είχε παραβεί όλους τους κανόνες της ηλεκτρολογίας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...