Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εγώ όπως έχω εξηγήσει παλαιότερα δεν άφησα τον εργολάβο να την βάλει την οπτική γιατί ήθελε να κάνει ότι γουστάρει και ο συγκεκριμένος τις έβαζε σε κανάλια κολλημένα στο κάγκελο με αποτέλεσμα σε άλλη οικοδομή συγγενούς μου που έκανε την εγκατάσταση τα κανάλια με τις οπτικές να κρέμονται σήμερα. Τους ζήτησα να τις φέρουν μέσα από το πεζοδρόμιο καθώς το κουτί διανομής του ΟΤΕ το ξύλινο βρίσκεται στο πεζοδρόμιο θαμμένο, μόλις 50 εκατοστά από την αναμονή τις οπτικής που φέρανε, δεν υπάρχουν υπέργεια το ΟΤΕ στην γειτονιά μου. Παράλληλα με το ξύλινο κουτί διανομής, που υπάρχουν οι σωληνώσεις με τα καλώδια το ΟΤΕ που μπαίνουν στο υπόγειο και μετά πάνε στον χωνευτή και τον κατανεμητή, μπορεί άνετα  να φέρει την οπτική από τους σωλήνες που έχουν τα καλώδια του ΟΤΕ και μετά να  την φέρει στο κλιμακοστάσιο του ασανσέρ και μετά στα διαμερίσματα. Γίνεται αρκεί να συνεννοηθούν ο εργολάβος και ο συντηρητής. Αν δεν δεχτεί ο συντηρητής τον απειλείς ότι θα πας σε άλλον. 

Τρία μαγαζιά που έχει η οικοδομή στο ισόγειο, αν θέλουν οπτική θα την πάρουν περιμετρικά, δεν υπάρχει περίπτωση να τρυπήσουν μέσα στον προθάλαμο στην είσοδο της οικοδομής. Μπορούν και εξωτερικά και έτσι είναι το σωστό.

Θα βάλω τώρα την υποδοχή στην πόρτα και στο μέλλον βλέπουμε.

• Απαντ. 3,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, Black Flag είπε

και μετά να  την φέρει στο κλιμακοστάσιο του ασανσέρ και μετά στα διαμερίσματα. Γίνεται αρκεί να συνεννοηθούν ο εργολάβος και ο συντηρητής. Αν δεν δεχτεί ο συντηρητής τον απειλείς ότι θα πας σε άλλον. 

Πληροφοριακά εκ του νόμου για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται ρητώς η εγκατάσταση και η όδευση οποιασδήποτε άλλης υποδομής και καλωδίων (εντός του φρεατίου του ασανσέρ), εκτός αυτής που που προβλέπεται για την λειτουργία του.

Απειλές δεν πιάνουν εδώ, διαφορετικά ο διαχειριστής τη οικοδομής μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος. Φυσικά δεν θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, αλλά δεν παύει να είναι παράνομο βάσει του νόμου.

Μπορείτε να φτιάξετε εσείς την υποδομή με έξοδα των ιδιοκτητών και μέσω του προγράμματος Smart Readiness, με όποιον τρόπο και όδευση θέλετε, αρκεί να ακολουθηθούν τα πρότυπα εγκατάστασης.

• Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, jkoukos είπε

Πληροφοριακά εκ του νόμου για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται ρητώς η εγκατάσταση και η όδευση οποιασδήποτε άλλης υποδομής και καλωδίων (εντός του φρεατίου του ασανσέρ), εκτός αυτής που που προβλέπεται για την λειτουργία του.

Απειλές δεν πιάνουν εδώ, διαφορετικά ο διαχειριστής τη οικοδομής μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος. Φυσικά δεν θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, αλλά δεν παύει να είναι παράνομο βάσει του νόμου.

Μπορείτε να φτιάξετε εσείς την υποδομή με έξοδα των ιδιοκτητών και μέσω του προγράμματος Smart Readiness, με όποιον τρόπο και όδευση θέλετε, αρκεί να ακολουθηθούν τα πρότυπα εγκατάστασης.

Αν δώσει ο συντηρητής του ασανσέρ την γραπτή του συγκατάθεση δεν υπάρχει πρόβλημα. Γίνεται εδώ και πολλά χρόνια. Το ότι είναι τεμπέληδες κάποιοι εργολάβοι και θέλουν απλά να στείλουν τις φωτογραφίες με την αποπεράτωση των εργασιών για να πάρουν την επιδότηση είναι άλλο θέμα. Εγώ τα εκτρώματα των εργολάβων δεν τα γουστάρω. Προτιμώ να φέρουν την οπτική απ' έξω περιμετρικά του διαμερίσματος με σωληνώσεις μεταλλικές, από το να βλέπω τις αθλιότητες τους στους κοινόχρηστους χώρους των κλιμακοστασίων. 

• Like 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Black Flag είπε

Αν δώσει ο συντηρητής του ασανσέρ την γραπτή του συγκατάθεση δεν υπάρχει πρόβλημα. Γίνεται εδώ και πολλά χρόνια.

Η οδηγία 2014/33/ΕΕ περιέχει διάφορα πρότυπα μεταξύ των οποίων και το ΕΝ 81-20, που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία (ΦΕΚ1047/13.4.16), αναφέρει (βασικά ίσχυε ανέκαθεν) στο άρθρο 6:

Αναφορά σε κείμενο

Τα κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε στα φρέατα των ανελκυστήρων να μην περιλαμβάνονται άλλες σωληνώσεις, καλωδιώσεις ή εγκαταστάσεις πλην των αναγκαίων για τη λειτουργία και την ασφάλεια του ανελκυστήρα.

Κάποιοι συσχετίζουν τα τηλεφωνικά καλώδια όταν οι καμπίνα έχει τηλεφωνική συσκευή για περίπτωση ανάγκης.  Το καλώδιο αυτό δεν τρέχει όλο το φρεάτιο αλλά καταλήγει στον πίνακα του μηχανοστάσιου και από εκεί μαζί με τα αντίστοιχα του ρεύματος και εντολών, με κατάλληλη πλεξούδα έρχονται στην καμπίνα. Αποτελούν μέρος της λειτουργίας του ανελκυστήρα, όπως ζητά ο κανονισμός. Επίσης οι ανελκυστήρες ασφαλίζονται ετησίως για ατύχημα και αστική ευθύνη. Για ρώτα την ασφαλιστική αν θα σε καλύψει στην περίπτωση που έχουν γίνει μη πιστοποιημένες παρεμβάσεις (και ποιον θα κυνηγήσουν μετά οι εμπλεκόμενοι).

Κανείς σώφρων και νομιμόφρων συντηρητής δεν πρόκειται να δώσει γραπτή συγκατάθεση. Το ότι γίνεται σε πολλές περιπτώσεις, δεν σημαίνει ότι δεν είναι παρανομία και υπάρχουν επιπτώσεις. Και κλεψιές γίνονται συχνά όπως και πολεοδομικές αυθαιρεσίες, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι νόμιμες. Τώρα το αν ένας εγκαταστάτης/συντηρητής κάνει ντρίπλα στον κανονισμό ή τον ερμηνεύει κατά το δοκούν, δεν σημαίνει ότι είναι το σωστό. Μήπως για πρώτη φορά συμβαίνει ή για τελευταία σε αυτή την χώρα; 

Αν θες να είσαι νόμιμος σκάβεις το τοιχίο του φρεατίου, περνάς σωλήνα για την ίνα και καλύπτεις με σοβά. Στη συνέχεια παίρνεις πιστοποίηση από φορέα (συνήθως αυτός με τον οποίο συνεργάζεται ο συντηρητής με το ανάλογο κόστος 200€ με ΦΠΑ όταν το κάναμε πριν από 4 χρόνια). 

Για τα άλλα που αναφέρεις συμφωνώ. Γράφω μόνον για την εγκατάσταση εντός του φρεατίου του ανελκυστήρα.

Δημοσ.

Το τελευταίο που ανέφερες είναι ακόμα καλύτερο. Νομίζω ότι κάπου το είχα διαβάσει, αλλά εσύ είσαι πιο ξεκάθαρος. Έχει τεράστιο χώρο το ασανσέρ να γίνει τέτοια δουλειά. Τριώροφη οικοδομή είναι με τρία οροφοδιαμερίσματα. Δεν απαιτεί και μεγάλη δουλειά. Τουλάχιστον στην γειτονιά βάλαν όλοι οπτικές και εγώ με τον χαλκό χτυπάω τελική πλέον. 220/22 MBps.

Δημοσ.

Ουδέποτε τέθηκε θέμα τροποποίησης όσον αφορά περί της εγκατάστασης και λειτουργίας των ανελκυστήρων και γενικά της τεχνικής υποδομής τους. Εξάλλου προβλέπονται από διεθνή πρότυπα.

Αυτό που ορίζεται με την ΚΥΑ (που μάλλον αναφέρεσαι) είναι το διαδικαστικό μέρος για τήρηση μητρώου, ελέγχων, επανελέγχων, ασφάλισής τους, ευθύνες και πρόστιμα και για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνει και όσους είχαν κατασκευαστεί πριν το 1999. Από το 2008 που ξεκίνησε αυτή η ΚΥΑ, υπήρχαν διάφορες αλλαγές με την τελευταία του περσινού Δεκέμβρη που δίνει παράταση μέχρι τέλος του Ιούνη φέτος (αν δεν δοθεί νέα που ζητά η ΠΟΜΙΔΑ).

Δημοσ.

Τελικώς πήρα σωλήνα πολυαμιδίου σε τέσσερα μεγέθη, 4mm, 6mm, 10mm και 12mm και θα δω ποιον θα βάλω. Δεν κάμπτεται εύκολα και βολεύει να δω ποιο μέγεθος θα βάλω σαν αναμονή. 

Δημοσ.

αν έχεις σκοπο να περάσεις patchcord μέσα απ τη σωλήνα μαζί με το φισάκι θα χρειαστείς μεγαλύτερη διάμετρο σωλήνα. αν ειναι για να περάσεις μόνο οπτική ίνα μία και μόνη, τα 4mm είναι αρκετά, αλλά σε μελοντική εργασία θα ειναι οριακά ειδικά αν την "θαψεις" τη σωλήνα και δεν θα ειναι επισκέψιμη.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα παιδιά,

Πρόσφατα πέρασαν οπτική ίνα στον δρόμο συγγενικού μου προσώπου στην Καλλιθέα, αφήνοντας ενημέρωση ότι πλέον υποστηρίζεται η διασύνδεση οπτικής ίνας κλπ από τη nova, στην οποία το συγγενικό μου πρόσωπο είναι ήδη πελάτης.

Παίρνω τηλέφωνο εγώ κάνουμε τα συμβόλαια κλπ και δίνω και το voucher για την 300αρα και ανέμενα να έρθουν για την εγκατάσταση. Με πήραν τηλέφωνο την προηγούμενη εβδομάδα να έρθουν να κάνουν αυτοψία στην πολυκατοικία σήμερα 13/6 για να γίνει η κεντρική εγκατάσταση, τους είπα ότι εγώ δεν είμαι διαχειριστής αλλά ιδιοκτήτης σε ένα εκ των διαμερισμάτων και είπαν δεν υπάρχει πρόβλημα.

Σήμερα λοιπόν πράγματι ήρθαν έλεγξαν τον χώρο και έβγαλαν φωτογραφίες, ζήτησαν το δικό μου email και τα στοιχεία μου, ούτε καν δηλαδή του συγγενικού μου προσώπου που είναι η γραμμή, τους το έδωσα και τώρα πριν λίγο μου ήρθε email με αίτηση voucher για το πρόγραμμα "Smart Readiness" που γράφει τις επιλέξιμες εργασίες και τα κόστη (συνολικά 960 ευρώ για τους 4 ορόφους της πολυκατοικίας). Αυτή τη στιγμή εγώ διστάζω να πατήσω αποδοχή αφενός γιατί:

1. Πρώτον δεν με ενημέρωσε κανείς ότι χρειάζεται να αναλάβω εγώ αυτή τη διαδικασία και το voucher και αυτό να γίνει μέσα από το δικό μου taxisnet. Είχα την εντύπωση ότι θα γίνει αυτεπάγγελτα από την εταιρία (nova) του πρώτου που ζητάει fiber και 

2. Δεύτερον και πιο σημαντικό, στους όρους υπάρχει υποσημείωση για τον τελικό αποδέκτη: 

"(iii) Σε περίπτωση που το συνολικό κόστος εργασιών υπερβαίνει την αξία του Voucher,
αναλαμβάνει την υποχρέωση καταβολής της διαφοράς απευθείας στον Εγκαταστάτη
λαμβάνοντας το σχετικό παραστατικό *"

Ποιος εξασφαλίζει αν το κόστος των εργασιών ξεπεράσουν την αξία του voucher και συνεπώς ποιος θα τα πληρώσει μετά αυτά;

Να σημειώσω ότι στην πολυκατοικία υπάρχει διαχειριστής, ο οποίος εισπράττει μόνο τα κοινόχρηστα και δεν έχει καμία άλλη συμμετοχή/αντίρρηση ή ενδιαφέρον για οτιδήποτε.

Αυτή τη στιγμή σκέφτομαι μέχρι και να υπαναχώρησω από την αίτηση στον πάροχο μου και να μην αποδεχθώ το συγκεκριμένο voucher. 

Επεξ/σία από kaktos77
Δημοσ.

Καλημερα,

Στην πολυκατοικια μας εχει ερθει κι εχει κανει η cosmote εγκατασταση πριν ενα μηνα.

Εγω εκανα αιτηση στην Vodafone. 

Θα πατησει πανω στην ηδη υπαρχουσα ? Γιατι ήδη εχω εγω κουτακι εξω απο το σπιτι νιας και ειναι οροφοδιαμερισματα.

Επειδη εγω το εχω το ρουτερ σε rack μεσα στο σπιτι μιας κι εχω κανει δομημένη καλωδίωση, το συνεργειο της vodafone ασχολειται με το να φέρω την οπτικη στο rack? 

Δημοσ.

Ναι, η Vodafone θα χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα εγκατάσταση και θα σου φέρει την οπτική ίνα στο διαμέρισμα από το κουτί του ορόφου.

Συνήθως την περνάνε στην είσοδο του σπιτιού όπου υπάρχει και ηλεκτρική πρίζα. Κάποιες φορές αν το ζητήσεις μέχρι τον χώρο που θέλεις, μόνο που αυτό δεν είναι υποχρέωσή τους και εξαρτάται πόσο μακρυά είναι, πόσο εύκολη είναι η όδευση, πόσα υλικά θα χρησιμοποιήσουν και το χρονοδιάγραμμα των εργασιών που θα απαιτηθεί.

Δημοσ.

Πληροφοριακά εμένα η cosmote το έφερε στο rack, βέβαια είχα ήδη προβλέψει και είχα έτοιμη την όδευση σε σπιράλ από εκεί που θα έμπαινε το κουτί, μέχρι εσωτερικά λίγο πριν το rack.  Οπότε αν θες να είσαι σίγουρος και για το νοικοκυρεμένο της υπόθεσης, μπορείς να φέρεις δικό σου ηλεκτρολόγο, να σου κάνει την προεργασία και αυτοί να περάσουν απλά την οπτική και το υλικό τερματισμού.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, mechpanos είπε

Πληροφοριακά εμένα η cosmote το έφερε στο rack, βέβαια είχα ήδη προβλέψει και είχα έτοιμη την όδευση σε σπιράλ από εκεί που θα έμπαινε το κουτί, μέχρι εσωτερικά λίγο πριν το rack.  Οπότε αν θες να είσαι σίγουρος και για το νοικοκυρεμένο της υπόθεσης, μπορείς να φέρεις δικό σου ηλεκτρολόγο, να σου κάνει την προεργασία και αυτοί να περάσουν απλά την οπτική και το υλικό τερματισμού.

Επειδη δε θελω να ανοιξω κουτια μεσα στο σπιτι γιατι ειναι βαμμενο καινουργιο, παρηγγειλα μια ατσαλινα και επειδη εκτος σπιτιου περνα ενα utp που ερχεται απο το υπογειο που το ειχα τραβηξει στην κατασκευη και καταληγει ελευθερο στο rack, σκεφτομαι να κανω την αντιστροφη κινηση ωστε να φτάσω με ατσαλινα στο σημειο εκτος σπιτιου. Αρκει να μην κολλησει σε κανενα κουτι....

Δημοσ.

αν το utp περνάει και απο κουτιά δύσκολο το βλέπω να πηγαίνει με τη μία.

Στο δικό μου έκανα την ίδια δουλειά αλλά από υπόγειο και φωταγωγό που ήταν η μισή διαδρομή των καλωδίων σε σχάρες μεταλλικες και μετά στο σπίτι μέσα πήγαινε η σωλήνα μονοκόμματη από τον φωταγωγό μέχρι το κέντρο διανομής.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...