Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Στην γειτονιά μου τώρα (στον Πόρο του Ηρακλείου Κρήτης) έχει έρθει συνεργείο με φορτηγάκι του δήμου, ένας τεχνικός έχει ένα γιλέκο που λέει τεχνικά έργα ΔΕΗ και έχουν κλείσει ένα μέρος του δρόμου. Υπάρχει περίπτωση να είναι για το ΔΕΗ fiber; Να σημειώσω ότι έχουν και κάτι μεγάλα μαύρα καλώδια, που μάλλον τα πηγαίνουν σε μια κολώνα ρεύματος που υπάρχει.

• Απαντ. 3,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Nate είπε

Υπάρχει περίπτωση να είναι για το ΔΕΗ fiber; Να σημειώσω ότι έχουν και κάτι μεγάλα μαύρα καλώδια, που μάλλον τα πηγαίνουν σε μια κολώνα ρεύματος που υπάρχει.

Αν φύγουν κι αφήσουν κουλούρες μαύρα καλώδια (οπτικές) να κρέμονται σίγουρα είναι για ΔΕΗ fiber.

• Thanks 1
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, Doubt είπε

Αν φύγουν κι αφήσουν κουλούρες μαύρα καλώδια (οπτικές) να κρέμονται σίγουρα είναι για ΔΕΗ fiber.

Τώρα νομίζω φύγανε και κρέμεται (το έβαλαν αυτοί) ένα καλώδιο σκούρο γκρι κάτω από τα καλώδια ρεύματος που ενώνουν τους στύλους της ΔΕΗ. Έχει μια μεγαλύτερη απόσταση από τα καλώδια ρεύματος σε σχέση με τα καλώδια ρεύματος μεταξύ τους.

Δημοσ.
3 ώρες πριν, enteacher04 είπε

Επειδή το βλέπω δύσκολο να γίνονται δύο ξεχωριστές εγκαταστάσεις, θα ήθελα να ρωτήσω τι ακριβώς ισχύει με το πρόγραμμα του smart readiness: Αν το αξιοποιήσουμε ως πολυκατοικία, ουσιαστικά θα κάνουμε με δικά μας έξοδα την εγκατάσταση της οπτικής ίνας στο κτίριο, και το κράτος θα επιδοτήσει ένα ποσοστό αυτών των εξόδων. 

Με δικά σας έξοδα και επιδότηση μέρους του κόστους των εργασιών. Αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

1) Έχει κανένας μία εικόνα (στο περίπου) για τι ποσά μιλάμε; Δηλαδή το τελικό ποσό που θα πληρώσουμε (αφαιρώντας αυτά που θα πάρουμε πίσω από την κρατική επιδότηση) θα είναι της τάξης πχ των 200-300 ευρώ; Θα φτάνει τα 1000 ευρώ; Θα είναι ακόμα παραπάνω; Να σημειώσω ότι, για τη δική μου πολυκατοικία τουλάχιστον, μιλάμε για ένα διόροφο κτίριο, άρα υποθέτω ότι και το κόστος θα είναι [σχετικά] μικρότερο.

Έχω αναφερθεί σχετικά προσφάτως. Για την δικά σας οικοδομή η επιδότηση είναι 540€. Το συνολικό κόστος, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (όδευση, ευκολία και χρόνος εργασιών κλπ).

2) Ξέρει κανείς πόσο καιρό θα κάνει το κράτος για να δώσει τα χρήματα της επιδότησης σε εμάς, ή αν τα δίνει απευθείας στον εργολάβο που θα αναλάβει τις εργασίες;

Εσείς απευθύνεστε σε κάποιον εγκεκριμένο από το πρόγραμμα εγκαταστάτη (εταιρεία ή ιδιώτη) και τα αναλαμβάνει όλα αυτός, καθώς και την έκδοση του voucher για να λάβει την επιδότηση. Εσείς απλά θα τον πληρώσετε με το υπόλοιπο ποσό κόστους της εγκατάστασης. Μπορεί να γίνει ακόμη και από τους παρόχους (π.χ. Cosmote). 

3) Αν κάνουμε αυτή την "ιδιόκτητη" εγκατάσταση ως πολυκατοικία, μετά όλοι οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν αυτήν και μόνο αυτήν την εγκατάσταση; Ή υπάρχει περίπτωση κάποιος πάροχος να μας πει ότι θα κάνει δική του εγκατάσταση, ή αλλαγές στην υπάρχουσα εγκατάσταση της πολυκατοικίας, κτλ;

Αν η οικοδομή έχει εγκατάσταση εξαρχής από την ανέγερσή της ή μέσω του προγράμματος Smart Readiness κι εφόσον έγινε σύμφωνα με τα οριζόμενα του ΚΕΔΗΕ* τότε υποχρεωτικά όλοι οι πάροχοι θα χρησιμοποιήσουν αυτήν και απλά θα τοποθετήσουν κουτί τερματισμού της δικής τους ίνας, δίπλα από τον κεντρικό κατανεμητή της οικοδομής. Με απλά λόγια ότι ισχύει για όλα τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (νερό, ρεύμα, αέριο, τηλέφωνο κλπ).

* Για παράδειγμα σε κάθε διαμέρισμα ή κατάστημα θα τερματίζουν 2 οπτικές ίνες.

Αναφορά σε κείμενο

κάθε γραμμή μεταφοράς (καλώδιο) οπτικών ινών της εσωτερικής εγκατάστασης θα έχει πλήθος ινών ίσο με το διπλάσιο του πλήθους των συνδρομητικών διεπαφών που εξυπηρετούνται από αυτή τη γραμμή μεταφοράς (καλώδιο) και ότι κάθε κατανεμητής θα έχει επαρκή χώρο για τον τερματισμό και διαχείριση όλων των οπτικών ινών όλων των γραμμών μεταφοράς (καλωδίων) που καταλήγουν σε αυτόν

Δημοσ.

Καλησπέρα, έκανα πρόσφατα εγκατάσταση οπτικής ίνας στο σπίτι και μετά από ένα μήνα παρατήρησα ότι άρχισε να ξεκολλάει η οπτική ίνα από τον τοίχο. Μίλησα με cosmote αλλά ούτε φωνή ούτε ακρόαση από την εταιρία που έκανε την εγκατάσταση. Ξέρετε αν μπορώ να την κολλήσω μόνος με σιλικόνη ή θα έχω θέμα λέτε; ευχαριστώ!

Δημοσ.

Κανονικά δεν επιτρέπεται να πειράξεις την ίνα μέχρι να φτάσει στην πρίζα του σπιτιού σου (OTO). Θεωρείται ίνα του παρόχου και αυτός τη διαχειρίζεται. Εσύ κάνεις ό,τι θες στο patch cord. Για την ίνα μέχρι την πρίζα πρέπει να μιλήσεις πάλι με πάροχο.

Δημοσ.

Καλησπερα, ηλθε καποιος στην ποληκατοικια και ειπε οτι θα περασει οπτικη ινα δωρεαν στην ποληκατοικια, διοτι το παλιο συστημα καταργειται, τον ρωτησα εγω τι πρεπει να κανω για να συνεχισω να εχω ιντερνετ ? Ειπε οτι πρεπει να κανω αιτηση στον παροχο, δεν διευκρινησε ομως αν η αιτηση θα ειναι για να περασει την οπτικη ινα στο διαμερισμα μου η γενικα. Γνωριζει καποιος το θεμα ? Για να περασουν οπτικη ινα στο διαμερισμα μου θα πρεπει να πληρωσω καποιο ποσο ? Ευχαριστω

Δημοσ.
9 hours ago, bilyn said:

Καλησπερα, ηλθε καποιος στην ποληκατοικια και ειπε οτι θα περασει οπτικη ινα δωρεαν στην ποληκατοικια, διοτι το παλιο συστημα καταργειται, τον ρωτησα εγω τι πρεπει να κανω για να συνεχισω να εχω ιντερνετ ? Ειπε οτι πρεπει να κανω αιτηση στον παροχο, δεν διευκρινησε ομως αν η αιτηση θα ειναι για να περασει την οπτικη ινα στο διαμερισμα μου η γενικα. Γνωριζει καποιος το θεμα ? Για να περασουν οπτικη ινα στο διαμερισμα μου θα πρεπει να πληρωσω καποιο ποσο ? Ευχαριστω

"Έλα θείο για την οπτική ίνα είμαστε" μυρίζει η φάση. Για αρχή μιλάς με τον διαχειριστή της πολυκατοικίας μήπως έχει κάνει αυτός κάποιες ενέργειες...

Δημοσ.

Σέ εμάς τώρα έβαλαν στού ορόφους τα κουτιά καί περιμένω να μου κλείσουν ραντεβού(είμαι ένας απο τούς 2 πού έκαναν αίτηση).

Αργησαν αλλά το θυμήθηκαν να μας σκάψουν.

Δημοσ.
18 ώρες πριν, bilyn είπε

Έχουν σκάψει το δρόμο σας και πέρασαν δίκτυο;

Συνήθως οι ίδιοι κάνουν και την εγκατάσταση εντός πολυκατοικίας ως το κουτί για κάθε όροφο. Ως εκεί είναι δωρεάν και μετά ο πάροχος την πάει στο διαμέρισμα του πελάτη.

Το παλιό σύστημα δεν πρόκειται να καταργηθεί άμεσα, δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση. Ίσως παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμα.

Δημοσ.
Στις 27/6/2025 στις 8:06 ΜΜ, jkoukos είπε

Η διαδικασία φορητότητας είναι η ίδια, είτε πρόκειται για συνδέεις μέσω χαλκού είτε οπτικής ίνας. Υπάρχουν 2 φορητότητες:

• Η άμεση που ξεκινά την ίδια μέρα, όπου χάνουμε το δικαίωμα υπαναχώρησης αλλά έχουμε δυνατότητα ακύρωσης έως 14 μέρες εκτός κι αν στο ενδιάμεσο ενεργοποιηθεί η σύνδεση. Εδώ μόνον πάιζει το παιχνίδι της αντιπροσφορά, αν θέλει να το παίξει ο παλιός πάροχος και αν προλάβεις να το παίξεις κι εσύ (διότι μπορεί να ενεργοποιηθεί σε λίγες μέρες η σύνδεση).
  • Η κανονική που η αίτηση μπαίνει στο συρτάρι του νέου παρόχου για 14 μέρες ώστε να υπαναχωρήσεις αν θέλεις και ξεκινά την διαδικασία την 15η μέρα οπότε χάνουμε το δικαίωμα. Εδώ δεν παίζει το παιχνίδι των αντιπροσφορών, εκτός αν δεν σ' ενδιαφέρει να πληρώσεις το πέναλτι.

Το Voucher δηλώνεται και εξαργυρώνεται από τον πάροχο στον οποίο θα ενεργοποιηθεί η σύνδεση.

Και πως κάνω την ακύρωση εντός 14 ημερών, έχοντας επιλέξει άμεση φορητότητα?

Δημοσ.

Επικοινωνώντας εγγράφως ή μέσω IVR τηλεφωνικού κέντρου του νέου παρόχου (αυτόν στον οποίο έκανες αίτημα φορητότητας). Για παράδειγμα η Cosmote αναφέρει σχετικά.

Υπόψη ότι μπορείς να το κάνεις εντός 14 ημερών αλλά σε κάθε περίπτωση πριν από την ενεργοποίηση της σύνδεσης (που μπορεί να γίνει και σε μόλις 3-4 μέρες)/

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους. Έχω κάνει αίτηση για το 1Gbps στην Cosmote (εργολάβος εγκατάστασης οπτικής ίνας United-NOVA).

Είχαν σκάψει τους δρόμους πριν κανένα δίμηνο οπότε και στον χάρτη ευρυζωνικότητας δόθηκε η δυνατότητα για FTTH στην οδό μου μετά από λίγο. 

Ήρθαν την προηγούμενη Πέμπτη και εγκατέστησαν τα κουτιά στην πολυκατοικία. Την Τρίτη ήρθαν και έκαναν τις "κολλήσεις" μέσα στα κουτιά (έτσι το είπαν). Ήρθαν χτες να κάνουν "μετρήσεις" τις οποίες δεν έκαναν γιατί λέει "υπάρχει πρόβλημα από την καμπίνα".

Παίρνω σήμερα τηλέφωνο και μου λέει όντως δεν έχουν γίνει οι κολλήσεις στην καμπίνα και ενώ η υποδομή είναι οκ χτισμένη στην πολυκατοικία δεν μπορούν να δώσουν το οκ μέχρι να κάνουν τις μετρήσεις ώστε να έρθει η COSMOTE να περάσει από το κουτί στον όροφο μέσα στο διαμέρισμα. Μου είπε ότι το θέμα με την καμπίνα μπορεί να πάρει από λίγες μέρες μέχρι εβδομάδες να διευθετηθεί και ότι δεν έχει να κάνει με αυτούς.

Έχει συμβεί σε κανέναν σας κάτι αντίστοιχο; Είναι φυσιολογικό; Εν τω μεταξύ προέρχομαι από άλλον πάροχο στον οποίο είμαι τώρα εκτός παγίου (προγράμματος) και φοβάμαι πως όσο καθυστερούν θα με χρεώσουν τον κούκο αηδόνι! 

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, nosvasedis είπε

Έχει συμβεί σε κανέναν σας κάτι αντίστοιχο; Είναι φυσιολογικό; Εν τω μεταξύ προέρχομαι από άλλον πάροχο στον οποίο είμαι τώρα εκτός παγίου (προγράμματος) και φοβάμαι πως όσο καθυστερούν θα με χρεώσουν τον κούκο αηδόνι! 

Φυσιολογικό είναι από την στιγμή που έγινε πρόσφατα το δίκτυο στην περιοχή. Οι ίνες που έρχονται στις οικοδομές, συχνά δεν είναι τερματισμένες στην υπαίθρια καμπίνα και χρειάζεται να γίνει πρώτα εκεί σύνδεση και έλεγχος με μετρήσεις και μετά στις οικοδομές.

Παλαιότερα έπαιρνε περίπου 6μηνο (και μερικές φορές αρκετά παραπάνω) για να συνδεθεί η οικοδομή από την στιγμή που είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες στον δρόμο.

• Thanks 1
Δημοσ.
24 λεπτά πριν, jkoukos είπε

Φυσιολογικό είναι από την στιγμή που έγινε πρόσφατα το δίκτυο στην περιοχή. Οι ίνες που έρχονται στις οικοδομές, συχνά δεν είναι τερματισμένες στην υπαίθρια καμπίνα και χρειάζεται να γίνει πρώτα εκεί σύνδεση και έλεγχος με μετρήσεις και μετά στις οικοδομές.

Παλαιότερα έπαιρνε περίπου 6μηνο (και μερικές φορές αρκετά παραπάνω) για να συνδεθεί η οικοδομή από την στιγμή που είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες στον δρόμο.

Μάλιστα... Αυτό υποθέτω έχει επισπευθεί πλέον; Γιατί η κοπέλα που μίλησα μου είπε λίγες μέρες άντε εβδομάδες....

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...