Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εχω κάνει εσωτερική καλωδίωση στο σπίτι (πριζάκια σε κάθε δωμάτιο που καταλήγουν σε αποθήκη σε patchpanel) με ένα καλώδιο Ethernet να φευγει και να κουμπώνει στο κουτί του ΟΤΕ.

Έχει έρθει η ΔΕΗ και έχει ρίξει την ινα σε κουτιά σε κάθε όροφο.

τι πρότείνετε ως τον καλύτερο τρόπο να φέρω την ινα στο σπίτι (στην αποθήκη που θέλω να έχω το router;) ή την φέρνουν μέχρι την 1η πριζα (πχ στο χωλ) όπου βάζουν το router; Πως να τους πω να μεταφέρουν την ίνα στην αποθήκη ; θα το κάνουν;

εχω vodafone 200αρα και δεν δικαιούμε το voucher...τους λεω να με ρίξουν στα 100 και δεν το κάνουν...Θέλω να παρω το πακετο στα 300gb με το voucher. Πως να το χειριστώ;

• Απαντ. 3,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

από τον όροφο, θα μπουν στο διαμερισμα μεσα και θα βαλουν πριζακι οπτικης. απο εκει και περα μπορεις εσυ να πας οπου θες οπτικό καλώδιο ή καλώδιο ethernet μεχρι το ρούτερ σου. αφού εχουν ετοιμάσει κάθετη όδευση, το πριζάκι μέσα στο σπίτι κοντα στο ρούτερ σου δε το γλυτώνεις

• Super Moderators
Δημοσ.
On 04/08/2025 at 10:04, sstav said:

τι πρότείνετε ως τον καλύτερο τρόπο να φέρω την ινα στο σπίτι (στην αποθήκη που θέλω να έχω το router;) ή την φέρνουν μέχρι την 1η πριζα (πχ στο χωλ) όπου βάζουν το router; Πως να τους πω να μεταφέρουν την ίνα στην αποθήκη ; θα το κάνουν;

Προφανώς στο χώρο που είναι το patch panel. Στο σπίτι μου ο ΟΤΕ το έφερε χωρίς αντίρρηση στο χώρο που είχα το rack.

On 04/08/2025 at 10:04, sstav said:

εχω vodafone 200αρα και δεν δικαιούμε το voucher...τους λεω να με ρίξουν στα 100 και δεν το κάνουν...Θέλω να παρω το πακετο στα 300gb με το voucher. Πως να το χειριστώ;

Να απειλήσεις ότι θα σπάσεις συμβόλαιο και θα πας ΔΕΗ, το οποίο είναι λογικό με τις τιμές που έχει.

Δημοσ.

Καλησπέρα σας. Κατά την ανακαίνιση του σπιτιού μου στη Θεσσαλονική ο μάστορας μη αναγνωρίζοντας την οπτική ίνα την ξήλωσε εσωτερικά του σπιτιού. Σε επικοινωνία που είχα με την cosmote μου ζήτησαν 25ε για να έρθουν να το δουν και 99ε για να προβούν σε αντικατάσταση. Καθώς μου φαίνονται υπερβολικά τα ποσά μήπως μπορώ να αντικαταστήσω το καλώδιο της οπτικής ίνας μόνος μου; Να ενημερώσω ότι δεν είμαι ιδιαίτερα σχετικός με το αντικείμενο. Ο (δεν ξέρω πως να τον ονομάσω) " σταθμός της cosmote είναι έξω από την εξώπορτά μου στον όροφο της πολυκατοικίας και από εκεί με μια οπτική ίνα (υπολογίζω 3-4 μέτρων) συνδεόταν στο router. Μπορώ να βρω τέτοιο καλώδιο για cosmote και να το κάνω μόνος μου ή θα χρειαστεί τεχνικό; και αν χρειαστεί τεχνικό μπορώ να βρω κάποιον άλλο εξωτερικο παρά να τα δώσω στην cosmote? Τα φώτα σας παρακαλώ.....

Δημοσ.

Οπτική ίνα μπορείς να βρεις όσα μέτρα θέλεις. Αλλά:

1. Το κουτί του ορόφου στο οποίο συνδέεται η ίνα που έρχεται στο διαμέρισμα, κατά πάσα πιθανότητα είναι κλειδωμένο αλλά και απαγορεύεται να το πειράξει κάποιος εκτός των τεχνικών των παρόχων.
  2. Αν πάρεις την ίνα και έχει ήδη τερματισμένα τα αντίστοιχα βύσματα, αυτή πιθανότατα δεν θα χωρά να περάσει από την υπάρχουσα τρύπα και θα χρειαστεί να μεγαλώσει.
  3. Αν πάρεις μόνο την ίνα και ξεχωριστά τα βύσματα ή σκέφτεσαι να κάνεις patch, έπαιξες και έχασες. Χρειάζονται ειδικά εργαλεία υψηλού κόστους αλλά και εμπειρία του χρήστη. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με ότι γνωρίζεις με τα καλώδια δικτύου ή τα τηλεφωνικά, η επεξεργασία, ο τερματισμός και οι κολλήσεις των οπτικών ινών.
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Την είχα αυτή την απορία.. γράφετε εδώ για οπτική ίνα πλακέ και πρακτικά αόρατη.. κάποιος όχι σχετικός πως να αναγνωρίσει κάτι που δεν το βλέπει καν;;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, Doubt είπε

Την είχα αυτή την απορία.. γράφετε εδώ για οπτική ίνα πλακέ και πρακτικά αόρατη.. κάποιος όχι σχετικός πως να αναγνωρίσει κάτι που δεν το βλέπει καν;;

Δεν είναι τίποτα το σπουδαίο, απλά η ίναι είναι πολύ λεπτή και διάφανη. Κατά συνέπεια, κολλώντας την στον τοίχο (ειδικά όταν η όδευση είναι, όπως συνήθως, είτε χαμηλά είτε ψηλά) ΔΕΝ φαίνεται. Πρέπει να σου πουν πως υπάρχει και να ψάχνεις με μάτια ή/και χέρια για να τη βρεις.

Επεξ/σία από georgeole
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

θελω να βαλω οπτική ίνα στο σπιτι αλλά το προβλημα μου είναι οτι η 1η  πρίζα ειναι πολύ μακριά από την πορτα...

Αυτοί βαζουν ένα πανελ ή πριζάκι κοντά στην εισοδο και μετά μπορώ πχ να αγορασω καλωδιο οπτικής και να το φτασω εκεί που θέλω κοντα σε πριζα;  ή σου βαζουν αυτοί καλωδιο οπτικής;

Επεξ/σία από The_Judas
Δημοσ.
18 λεπτά πριν, The_Judas είπε

θελω να βαλω οπτική ίνα στο σπιτι αλλά το προβλημα μου είναι οτι η 1η  πρίζα ειναι πολύ μακριά από την πορτα...

Αυτοί βαζουν ένα πανελ ή πριζάκι κοντά στην εισοδο και μετά μπορώ πχ να αγορασω καλωδιο οπτικής και να το φτασω εκεί που θέλω κοντα σε πριζα;  ή σου βαζουν αυτοί καλωδιο οπτικής;

Συνήθως λένε ότι είναι υποχρεωμένοι να φτάσουν μέχρι εκεί που είναι η πιο κοντινή πρίζα, αλλά οι περισσότεροι είναι συνεργάσιμοι και αν τους πάρεις με το καλό την πηγαίνουν και αλλού, όπως και σε εμένα, περάσαμε το χολ και την έβαλαν σε ένα άλλο δωμάτιο που τους υπέδειξα χωρίς καμιά γκρίνια και φασαρία.

• Like 2
Δημοσ.
17 λεπτά πριν, Kostas Savvidis είπε

Συνήθως λένε ότι είναι υποχρεωμένοι να φτάσουν μέχρι εκεί που είναι η πιο κοντινή πρίζα, αλλά οι περισσότεροι είναι συνεργάσιμοι και αν τους πάρεις με το καλό την πηγαίνουν και αλλού, όπως και σε εμένα, περάσαμε το χολ και την έβαλαν σε ένα άλλο δωμάτιο που τους υπέδειξα χωρίς καμιά γκρίνια και φασαρία.

Σε εμενα η πιο κοντινή πριζα θελει 8-9μ.

Σε ποια εταιρεία έβαλες οπτική; 

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, The_Judas είπε

Σε ποια εταιρεία έβαλες οπτική; 

ΝΟΒΑ, μέχρι την πρίζα θα πάνε αναγκαστικά γιατί πρέπει να υπάρχει κοντά ρεύμα για το ρούτερ.

• Like 1
Δημοσ.
5 ώρες πριν, The_Judas είπε

O OTE σε μένα χρειάστηκε μόνο 20-30 πόντους από την είσοδο του διαμερίσματος. Σε δύο άλλα όμως διαμερίσματα του κτηρίου πέρασε πάνω από 10m στο καθένα. Πάρτους με το καλό και δεν θα έχεις κανένα\ θέμα. Προσωπικά δεν έχω ακούσει για κάποιο συνεργείο που να δημιουργεί τέτοιου είδους προβλήματα.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επομένως η οπτικά ίνα περνάει από την τοίχο μέσα στο διαμέρισμα και τερματίζει σε ένα κουτάκι. Και από εκεί ξεκιναει και παέι χύμα σε δεύτερο κουτί το ONT και πάνω σε αυτό μπαίνει το ρούτερ. Τα λέω σωστά; Εκτός από το ρούτερ το ΟΝΤ χρειάζονται ρεύμα;  Πρέπει να υπάρχει και πρίζα τηλεφώνου εκεί δίπλα ή δεν έχει σχέση; Γιατί σκέφτομαι μήπως είναι πιο εύκολο να φέρω κανέναν ηλεκτολόγο να μου τραβήξει πρίζα ρεύματος στο χωλ αντί να πηγαίνω στο σαλόνι.  Sorry αν ρωτάω χαζά αλλα΄προσπαθώ να καταλάβω πόσο καρναβάλι θα γίνει το σπίτι. 

Επεξ/σία από kax54638
Δημοσ.
41 λεπτά πριν, kax54638 είπε

Επομένως η οπτικά ίνα περνάει από την τοίχο μέσα στο διαμέρισμα και τερματίζει σε ένα κουτάκι. Και από εκεί ξεκιναει και παέι χύμα σε δεύτερο κουτί το ONT και πάνω σε αυτό μπαίνει το ρούτερ. Τα λέω σωστά; Εκτός από το ρούτερ το ΟΝΤ χρειάζονται ρεύμα;  Πρέπει να υπάρχει και πρίζα τηλεφώνου εκεί δίπλα ή δεν έχει σχέση; Γιατί σκέφτομαι μήπως είναι πιο εύκολο να φέρω κανέναν ηλεκτολόγο να μου τραβήξει πρίζα ρεύματος στο χωλ αντί να πηγαίνω στο σαλόνι.  Sorry αν ρωτάω χαζά αλλα΄προσπαθώ να καταλάβω πόσο καρναβάλι θα γίνει το σπίτι. 

Η οπτική ίνα μέσα στο σπίτι τερματίζει σε ένα κουτάκι, το οποίο δεν χρειάζεται ρεύμα. Μετά πάει στο ONT που είναι στην ουσία το δικό τους modem - router, το οποίο φυσικά και χρειάζεται ρεύμα, από εκεί μπορείς να συνδεθείς με pc, tv, τηλέφωνο κ.τλ είτε με wifi είτε με ethernet. Δεν χρειάζεσαι κι άλλο ρούτερ για αυτή την δουλειά. Η πρίζα τηλεφώνου σου είναι άχρηστη πλέον.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...