Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

@highpriestTo ΙSO δεν επηρεάζει την παραμόρφωση από τον φακό στα άκρα. Το να τραβάς με πιο κλειστό κλείστρο επίσης είναι όπως έγραψα βοηθητικό.

Tο τωρινό Iphone 14 Pro είναι λίγο χειρότερο από επαγγελματικό ζουμ φακό σε επαγγελματικό σώμα όσον αφορά τη φώτο τοπίου στα 24mm

Σε θέματα λεπτομέρειας τοπίου θα πρέπει να πας σε 24mm prime ακριβό για κάτι πραγματικά καλύτερο

• Απαντ. 2,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

IMG_5297.jpeg.7a605437a4cb7d59bf1fd7b140d1a297.jpegIMG_0112.jpeg.fbd697f4af28b1107df400f4b04de542.jpegΈτσι για να θυμηθούμε τα παλαιά. Νομίζω δε χρειάζεται να πω τί είναι τι..

Έβαλα σε τριποδάκι το Iphone 13Pro και την κιτ Μ100 που εγγύς είναι αμφότερα ~25mm.

Χρόνος έκθεσης και στα δύο 1/50s και 10s χρονοκαθυστέρηση στην Μ100 και νομίζω 2s στο κινητό.

Τα ISO 400 για το κινητό και 1600 για την κάμερα. Αλλά δεν ενδιαφέρει εδώ μιας και παραθέτω τις εικόνες για να δούμε παραμόρφωση από τον φακό.

Οι εικόνες συμπιέστηκαν ώστε και οι δύο να είναι ~1ΜΒ για να τις δεχτεί το insomnia.

1η η Μ100 και από κάτω το κινητό. Για την ιστορία στο κέντρο τα 24ΜΡ της Μ100 είναι οφθαλμοφανή ακόμα και με τον κιτ φακό απέναντι στα 12ΜΡ του Iphone. Δεν το περίμενα τόσο έντονα αυτό.

Lens corrections ήταν όλα ενεργοποιημένα στην Canon και η φώτο τραβήχτηκε στο auto.

• Like 1
Δημοσ.
29 λεπτά πριν, nickolas είπε

IMG_5297.jpeg.7a605437a4cb7d59bf1fd7b140d1a297.jpegIMG_0112.jpeg.fbd697f4af28b1107df400f4b04de542.jpegΈτσι για να θυμηθούμε τα παλαιά. Νομίζω δε χρειάζεται να πω τί είναι τι..

Έβαλα σε τριποδάκι το Iphone 13Pro και την κιτ Μ100 που εγγύς είναι αμφότερα ~25mm.

Χρόνος έκθεσης και στα δύο 1/50s και 10s χρονοκαθυστέρηση στην Μ100 και νομίζω 2s στο κινητό.

Τα ISO 400 για το κινητό και 1600 για την κάμερα. Αλλά δεν ενδιαφέρει εδώ μιας και παραθέτω τις εικόνες για να δούμε παραμόρφωση από τον φακό.

Οι εικόνες συμπιέστηκαν ώστε και οι δύο να είναι ~1ΜΒ για να τις δεχτεί το insomnia.

1η η Μ100 και από κάτω το κινητό. Για την ιστορία στο κέντρο τα 24ΜΡ της Μ100 είναι οφθαλμοφανή ακόμα και με τον κιτ φακό απέναντι στα 12ΜΡ του Iphone. Δεν το περίμενα τόσο έντονα αυτό.

Lens corrections ήταν όλα ενεργοποιημένα στην Canon και η φώτο τραβήχτηκε στο auto.

Μία απλή διαπίστωση είναι , δεν δείχνει κάτι που να πλεονεκτεί η να υστερεί καμία από τις δύο συσκευές . 

Δημοσ.

O κιτ φακός είναι ο 14-45/3,5-6,3. Νομίζω πως είναι καλύτερος από τον 18-55/3,5-5,6 της Νίκον που είχε η D3100 στο θέμα των παραμορφώσεων και της οξύτητας. Επίσης είναι περίπου ο μισός σε μέγεθος (βέβαια ο ένας τελειώνει στο 45/6,3 και ο άλλος στο 55/5,6 που δε φαίνεται πολύ αλλά είναι)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Sorry που χαλάω το νήμα και βάζω ένα συγκριτικό smartphone vs smartphone που είναι και πιο κοντά στην σύγκριση που θα έπρεπε να γίνεται.

https://avclub.gr/index.php?threads/sygkritiko-iphone-14pro-samsung-s22-ultra.178606/

Επεξ/σία από stratigos24
Δημοσ.

Εγώ πάντως αυτό που βλέπω είναι πως καθώς μεγαλώνουν οι φακοί στα smartphone (πλέον έχουμε πέσει κάτω από το f/5 σε όρους FF) αρχίζουν να έχουν τις παραδοσιακές αδυναμίες στις γωνίες των "κλασσικών" φωτογραφικών μηχανών ...που βέβαια δεν πρέπει να εκπλήσει μιας και πλέον μιλάμε για φακούς μεγέθους συγκρίσιμου με κλασσικές φωτογραφικές μηχανές που πρέπει να "πακεταριστούν" για να μπουν στην τσέπη.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί στα 3 αντίστοιχα θέματα που άνοιξε ο @nickolas, αλλά ο Robin Wong αναφέρει κάτι αρκετά σημαντικό κατά τη γνώμη μου, ο χειρισμός της κάμερας είναι πολύ καλύτερος σε μια dslr ή μια mirrorless από ότι σε ένα κινητό. Πολύ καλύτερο πιάσιμο(ιδίως οι dslr) και έχεις κουμπιά για τις σημαντικότερες λειτουργίες στο κατάλληλο μέρος, αντί να παιδεύεσαι με την οθόνη…

Επεξ/σία από greekfox1
  • Like 4
Δημοσ.

Και ο φακός που δείχνει , ο 50mm f/1.8D της nikon , πρέπει να είναι από τους πιο value for money φακούς. Και η απόδοσή του κορυφαία. 

• Like 2
Δημοσ.

Μια ερώτηση γιατί έχω καταμπερδευτεί στο θέμα κάμερα-κινητό και πέφτει σε VS καταστάσεις αν και όχι για πράγματα που αναλύονται παραπάνω.

Ο σκοπός είναι φωτο (όχι βίντεο και όχι φλας λόγω κανονισμών) τοπίου σε χαμηλό φωτισμό με πολλές σκιές και μεγάλο σχετικά d. range (από λυκαυγές-λυκόφως και χειμερινό τοπίο Σκανδιναβία, κάποιες φορές με χιόνι και ήλιο, άλλες με ομίχλη και συννεφιά). Αυτό σε συνδυασμό με ένα Dji air2s που θα μπει σε ίδια τσάντα όταν πάω για hiking και είναι η "βιντεοκάμερα" που έχω μαζί.

Έπειτα από πολλές ώρες ψαξίματος, είδα ότι θέλει γερό (και ακριβό και βαρύ) φακό με μια (έστω entry επιπέδου) dslr.
Αυτό για να βγάλει κάτι καλύτερο από το computational του Pixel 6pro (το οποίο είναι μαύρη μαγεία σε σχέση με το hardware που κουβαλά...).
Πολλοί δε γιουτούμπερς προτείνουν αυτό ακριβώς αγορά flagship iphone-pixel, εάν δεν έχεις ένα τουλάχιστον χιλιάρικο+ στην άκρη για αρχή για κάμερα με σωστούς φακούς και λογισμικό για post processing.
Άλλο θέμα είναι το βάρος-όγκος, που θα είναι πάνω από κιλό για κάμερα και φακό (και λοιπά), που θα είναι σημαντικό λόγω περιορισμών στην τσάντα που κουβαλάω.

Η ερώτηση είναι η εξής, πόσο περίπου είναι ένα λογικό ποσό για κάμερα + καλούς φακούς (νέα ή μεταχειρισμένα) για ένα αποτέλεσμα που να ξεπερνά το pixel στις συνθήκες που περιγράφω;
Πάντα με βάση:

• Μαθαίνω τα βασικά για φωτο (αλλά είμαι ακόμη στούρνος)
  • Προσπαθώ να "παίξω" όσο γίνεται με τις ικανότητες (όχι απλά στο auto) της συσκευής και μαθαίνω το post
  • είναι αποκλειστικά χόμπι (και μάλλον δευτερεύον-συμπληρωματικό σε σχέση με την εναέρια φωτογραφία/βίντεο) 
  • δεν εκτυπώνω σχεδόν ποτέ (όλα πάνε σε υπολογιστή/μεγάλη οθόνη ως wallpaper και σχεδόν ποτέ στα σοσιαλ).

Δηλαδή, παίζει με 500-700αρα τελική (σώμα κάμερας και ένας φακός) να βρω κάτι που να καλύπτει τα παραπάνω;
΄Η με βάση τους παραπάνω περιορισμούς (κυρίως των "ικανοτήτων" του χρήστη...) να κρατήσω τα λεφτά και να μείνω με το Pixelpro και απλά να κατεβάσω άλλη εφαρμογή για καλύτερο χειρισμό της κάμερας;

• Like 1
Δημοσ.

Πρέπει να απαντήσεις τί εστιακό μήκος θέλεις, που μάλλον θα μπορείς να  το απαντήσεις αν τραβάς ήδη φώτο με το Pixel σου... με ποιον φακό είναι οι φώτο σου ή με ποιον φακό θα ήθελες να είναι?

Σε κλασσικό ευρυγώνιο κάδρο 24mm μάλλον θα σε καλύψει ένα Iphone 14 Pro του οποίου τα 48ΜΡ είναι "πραγματικά".

Αναφέρομαι σε ακίνητα θέματα και αν μιλάμε για χαμηλό φωτισμό, τρίποδο. Σε λιγότερα από 1000 ευρώ δε νομίζω να υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό σε κλασσική κάμερα, εκτός αν βρεις κάτι σε μεταχειρισμένο

Δημοσ.
1 ώρα πριν, LongTom είπε

Μια ερώτηση γιατί έχω καταμπερδευτεί στο θέμα κάμερα-κινητό και πέφτει σε VS καταστάσεις αν και όχι για πράγματα που αναλύονται παραπάνω.

Ο σκοπός είναι φωτο (όχι βίντεο και όχι φλας λόγω κανονισμών) τοπίου σε χαμηλό φωτισμό με πολλές σκιές και μεγάλο σχετικά d. range (από λυκαυγές-λυκόφως και χειμερινό τοπίο Σκανδιναβία, κάποιες φορές με χιόνι και ήλιο, άλλες με ομίχλη και συννεφιά). Αυτό σε συνδυασμό με ένα Dji air2s που θα μπει σε ίδια τσάντα όταν πάω για hiking και είναι η "βιντεοκάμερα" που έχω μαζί.

Έπειτα από πολλές ώρες ψαξίματος, είδα ότι θέλει γερό (και ακριβό και βαρύ) φακό με μια (έστω entry επιπέδου) dslr.
Αυτό για να βγάλει κάτι καλύτερο από το computational του Pixel 6pro (το οποίο είναι μαύρη μαγεία σε σχέση με το hardware που κουβαλά...).
Πολλοί δε γιουτούμπερς προτείνουν αυτό ακριβώς αγορά flagship iphone-pixel, εάν δεν έχεις ένα τουλάχιστον χιλιάρικο+ στην άκρη για αρχή για κάμερα με σωστούς φακούς και λογισμικό για post processing.
Άλλο θέμα είναι το βάρος-όγκος, που θα είναι πάνω από κιλό για κάμερα και φακό (και λοιπά), που θα είναι σημαντικό λόγω περιορισμών στην τσάντα που κουβαλάω.

Η ερώτηση είναι η εξής, πόσο περίπου είναι ένα λογικό ποσό για κάμερα + καλούς φακούς (νέα ή μεταχειρισμένα) για ένα αποτέλεσμα που να ξεπερνά το pixel στις συνθήκες που περιγράφω;
Πάντα με βάση:

• Προσπαθώ να "παίξω" όσο γίνεται με τις ικανότητες (όχι απλά στο auto) της συσκευής και μαθαίνω το post
  • είναι αποκλειστικά χόμπι (και μάλλον δευτερεύον-συμπληρωματικό σε σχέση με την εναέρια φωτογραφία/βίντεο) 
  • δεν εκτυπώνω σχεδόν ποτέ (όλα πάνε σε υπολογιστή/μεγάλη οθόνη ως wallpaper και σχεδόν ποτέ στα σοσιαλ).

Δηλαδή, παίζει με 500-700αρα τελική (σώμα κάμερας και ένας φακός) να βρω κάτι που να καλύπτει τα παραπάνω;
΄Η με βάση τους παραπάνω περιορισμούς (κυρίως των "ικανοτήτων" του χρήστη...) να κρατήσω τα λεφτά και να μείνω με το Pixelpro και απλά να κατεβάσω άλλη εφαρμογή για καλύτερο χειρισμό της κάμερας;

Η ερώτηση που κάνεις έχει μέσα πολλές παραπλεύρους που δεν αναφέρεις.
Εάν θέλεις κάτι run & gun και άμεσα χρησιμοποίησε ένα κινητό.
Εάν μπορείς να κουβαλάς  και να στήνεις τρίποδο, έχεις την υπομονή να αποτύχεις μέχρι να μάθεις να φωτογραφίζεις τότε, οποιαδήποτε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή μετά το 2006 και σχεδόν οποιασδήποτε φακός των τελευταίων 100 χρόνων μπορεί να δώσει καλύτερες φωτογραφίες από ένα κινητό.

• Like 5
Δημοσ.
2 ώρες πριν, LongTom είπε

Πάντα με βάση:

Αν και έχετε ήδη απαντήσει γράφοντας για computational ........ το οποίο με την σειρά του απαντάει στο ζήτημα της παρουσίας η όχι " Πραγματικών " φακών οι οποίοι είναι η ουσία του θέματος .

Όχι δεν χρειάζεται χιλιάρικο , τουλάχιστον όχι για μεταχειρισμένο υλικό , αν ψάξετε πιο πάνω σ' αυτό το νήμα θα βρείτε εικόνες που έχω παραθέσει από το ίδιο σημείο και με τις όμοιες ρυθμίσεις χοντρικά ( όπου δύσκολα θα μπορούσε να είναι όμοιες ) για να δείτε τις διαφορές μεταξύ μιάς λήψης με χρήση smartphone και ενός φωτογραφικού συστήματος . 

Θα μπορούσα να το επαναλάβω ( εφόσον χρειαστεί ) όμως ο χρόνος μου είναι δυσεύρετος τέτοια εποχή . Ίσως βρώ τρόπο ....... αν και δεν έχει νόημα .

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, LongTom είπε

Πάντα με βάση:

Οι καιρικές συνθήκες στην Σκανδιναβία ακόμα και τις καλές εποχές παίζουν πολύ κάτω από το μηδέν ειδικά στα βουνά, φαντάζομαι το γνωρίζεις πολύ καλά. Τo pixel/iphone "λειτουργούν" πάνω από τους μηδέν και εκτός αυτού του ευρους η μόνιμη ζημιά είναι πιθανή. Επίσης ως γνωστόν στο κρύο οι μπαταρίες αδειάζουν πολύ γρηγορότερα. Αν βάζεις βγάζεις γρήγορα το κινητό και τραβάς snapshots δεν πιστεύω οτι θα έχεις κάποιο πρόβλημα αλλά είναι ρίσκο. Μια dslr/mirrorless χωρίς βαριά προστασία θα έχει και εκείνη περιορισμένη χρησιμότητα. Στην θέση σου θα ενοικίαζα ή θα αγόραζα την καλύτερη mirorrless (μικρ. βάρος) με έναν 24-105 που μπορώ να διαθέσω και μπόλικα thermal pads ή dew heater και με τις μπαταρίες ή powerbank πάντα πολύ κοντά στο σώμα. Η μικρή μου εμπειρία στον αρκτικό κύκλο σε Σουηδία και Νορβηγία είναι ότι ο καιρός είναι η μεγαλύτερη πρόκληση.

Επεξ/σία από Thechosennone
  • Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, GQPhDFBI είπε

Η ερώτηση που κάνεις έχει μέσα πολλές παραπλεύρους που δεν αναφέρεις.
Εάν θέλεις κάτι run & gun και άμεσα χρησιμοποίησε ένα κινητό.
Εάν μπορείς να κουβαλάς  και να στήνεις τρίποδο, έχεις την υπομονή να αποτύχεις μέχρι να μάθεις να φωτογραφίζεις τότε, οποιαδήποτε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή μετά το 2006 και σχεδόν οποιασδήποτε φακός των τελευταίων 100 χρόνων μπορεί να δώσει καλύτερες φωτογραφίες από ένα κινητό.

Ανάφερα πιο πάνω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να πειραματιστώ με ρυθμίσεις για κάτι καλό.
Δεν ζητάω turnkey λύση, εφόσον αυτό το προσφέρει το pixel πολύ καλύτερα/ευκολότερα (φτηνότερα) από σχεδόν οιαδήποτε άλλη λύση.

Τώρα στο τρίποδο έχουμε πρόβλημα, εφόσον είναι θέμα βάρους και όγκου.
Εάν είναι τηλεσκοπικό και ελαφρύ κράμα ίσως παλεύεται.

Αυτό το:
" οποιαδήποτε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή μετά το 2006 και σχεδόν οποιασδήποτε φακός των τελευταίων 100 χρόνων μπορεί να δώσει καλύτερες φωτογραφίες από ένα κινητό."
είναι προβληματικό γιατί όπως έγραψα διάφορες πήγες στο ίντερνετ δεν συμφωνούν και προτείνουν να κάτσεις με καλό κινητό αντί να πετάξεις τα λεφτά σου σε ότι κάτσει (κάτω της χιλιάρας πάντα).
Εξ' ου και το νήμα. 

Έτσι μάλλον δεν συμφωνείς και λες να πάρω ότι βρω από το '06 ως body και ότι φακό έχει χαμηλό f; 

2 ώρες πριν, babisskg είπε

Αν και έχετε ήδη απαντήσει γράφοντας για computational ........ το οποίο με την σειρά του απαντάει στο ζήτημα της παρουσίας η όχι " Πραγματικών " φακών οι οποίοι είναι η ουσία του θέματος .

Όχι δεν χρειάζεται χιλιάρικο , τουλάχιστον όχι για μεταχειρισμένο υλικό , αν ψάξετε πιο πάνω σ' αυτό το νήμα θα βρείτε εικόνες που έχω παραθέσει από το ίδιο σημείο και με τις όμοιες ρυθμίσεις χοντρικά ( όπου δύσκολα θα μπορούσε να είναι όμοιες ) για να δείτε τις διαφορές μεταξύ μιάς λήψης με χρήση smartphone και ενός φωτογραφικού συστήματος . 

Θα μπορούσα να το επαναλάβω ( εφόσον χρειαστεί ) όμως ο χρόνος μου είναι δυσεύρετος τέτοια εποχή . Ίσως βρώ τρόπο ....... αν και δεν έχει νόημα .

Μάλλον δεν το έθεσα σωστά στην αρχή.
Υπάρχει μόνο κινητό, τίποτα άλλο. 

Το υλικό που αναφέρεις είναι για πρόταση κάμερας-φακού για low light φωτογραφίες;
Μπορείς τουλάχιστον να δώσεις σελίδα ή ημερομηνία που το έγραψες;
Γιατί 159αρια σελίδες είναι κάπως να ψαχτούν για συγκεκριμένη αναφορά.

1 ώρα πριν, Thechosennone είπε

Οι καιρικές συνθήκες στην Σκανδιναβία ακόμα και τις καλές εποχές παίζουν πολύ κάτω από το μηδέν ειδικά στα βουνά, φαντάζομαι το γνωρίζεις πολύ καλά. Τo pixel/iphone "λειτουργούν" πάνω από τους μηδέν και εκτός αυτού του ευρους η μόνιμη ζημιά είναι πιθανή. Επίσης ως γνωστόν στο κρύο οι μπαταρίες αδειάζουν πολύ γρηγορότερα. Αν βάζεις βγάζεις γρήγορα το κινητό και τραβάς snapshots δεν πιστεύω οτι θα έχεις κάποιο πρόβλημα αλλά είναι ρίσκο. Μια dslr/mirrorless χωρίς βαριά προστασία θα έχει και εκείνη περιορισμένη χρησιμότητα. Στην θέση σου θα ενοικίαζα ή θα αγόραζα την καλύτερη mirorrless (μικρ. βάρος) με έναν 24-105 που μπορώ να διαθέσω και μπόλικα thermal pads ή dew heater και με τις μπαταρίες ή powerbank πάντα πολύ κοντά στο σώμα. Η μικρή μου εμπειρία στον αρκτικό κύκλο σε Σουηδία και Νορβηγία είναι ότι ο καιρός είναι η μεγαλύτερη πρόκληση.

Το κινητό είναι σχετικά εύκολο να το προστατεύσεις.
Σε -9/-11 που ήμουν για περίπατο τις προάλλες (κάμποσες ώρες) κανένα πρόβλημα για φωτο.
Το έχω στην τσέπη και βγάζω το γάντι και το ακουμπάω.
Έτσι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία.
Μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν είδα πρόβλημα.

Ο καιρός είναι δύσκολος, αλλά μια φορά το κινητό και το drone με προσοχή και σεβασμό για τους περιορισμούς/ρίσκο δεν είχαν προβλήματα. Για την προστασία στις κάμερες θα δω και τι προτείνουν οι Σουηδοί φωτογράφοι. 
Αν και πάνω-κάτω τα έγραψες όλα για τα θερμαντικά.

Τώρα για το "καλύτερη" mirroless, εκεί κολλάμε λόγω περιορισμών στο κόστος που αναφέρω παραπάνω.
Κάτι συγκεκριμένο;

4 ώρες πριν, nickolas είπε

Πρέπει να απαντήσεις τί εστιακό μήκος θέλεις, που μάλλον θα μπορείς να  το απαντήσεις αν τραβάς ήδη φώτο με το Pixel σου... με ποιον φακό είναι οι φώτο σου ή με ποιον φακό θα ήθελες να είναι?

Σε κλασσικό ευρυγώνιο κάδρο 24mm μάλλον θα σε καλύψει ένα Iphone 14 Pro του οποίου τα 48ΜΡ είναι "πραγματικά".

Αναφέρομαι σε ακίνητα θέματα και αν μιλάμε για χαμηλό φωτισμό, τρίποδο. Σε λιγότερα από 1000 ευρώ δε νομίζω να υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό σε κλασσική κάμερα, εκτός αν βρεις κάτι σε μεταχειρισμένο

Δεν έχω έξτρα φακό στο κινητό.είναι στοκ. Η τριπλέτα ευρυγώνιου 24mm - 17mm & τηλεφακού 107mm που έχει πάνω.
Κάτι ανάλογο με το απλό 24αρι φτάνει πιστεύω, εφόσον είναι τοπίο και το ευρυγώνιο του κινητού κάνει μια χαρά.

Δηλαδή και εσύ λες ότι απαιτείται τρίποδο και τουλάχιστον χιλιάρα.

Τίποτα συγκεκριμένο; 
Έστω κάτι που κυκλοφορεί μεταχειρισμένο και τα ψιλοκαταφέρνει στην τιμή.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...