Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα σας! Είμαι σε ένα νέο σπίτι το οποίο διαθέτει σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο. Ο ιδιοκτήτης μ είπε ότι όταν τ ανοίγω έχω κ ζεστό νερό, στο σπίτι είμαι περίπου 10 ώρες την μέρα. Με συμφέρει να το έχω ανοιχτό όλες αυτές τις ώρες ή να το ανοίγω μια ωρίτσα περίπου πριν κοιμηθώ κ το πρωί? Ξέρετε πόσο κοστίζει περίπου η ώρα?

Επεξ/σία από alexandro7
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Tο κόστος της ώρας δε μπορει κανεις να στο μετρησει ετσι καθως εξαρταται από το πόσο δουλευεισε τι θερμοκρασια, ποσο μεγάλο ειναι το σπιτι, κλπ κλπ.

Από εκεί και πέρα, σε ένα κτίριο που μένει κάποιος, το να σβήνεις εντελώς την θέρμανση δεν ειναι καλό για το σπιτι.

Θα προτεινα το εξής βασικό “πρόγραμμα” για αρχή και μετα το ρυθμίζεις ανάλογα με τους λογαριασμούς σου, το ποσο ζεστα/κρύα αντέχεις να εισαι στο σπιτι κλπ.

Οταν την ημέρα λείπεις στη δουλεια, βάζεις τον θερμοστάτη στο 14. Απλα για να κρατήσει το σπίτι σε ένα επίπεδο που δε θα γινει ψυγείο. Θα καψεις πολυ λιγοτερο ετσι από το να πρέπει καθε φορα που γυρνας να το ξαναζεστένεις απο πολυ πιο χαμηλα. Βεβαια αν μενεις σε διαμέρισμα που δεν ειναι σε υπόγειο ή σε ταράτσα, λογικα δε θα πεφτεις ποτε τοσο χαμηλα γιατι σε ζεστενουν τα υπόλοιπα. Το 14 ειναι θερμοκρασία “ασφαλείας” γενικα, να μην αφήσει το σπίτι να παγώσει, να υγροποιηθεί πολύ υγρασία σε τοίχους κλπ.

Οταν γυρνάς σπίτι σου, το ανάβεις στη θερμοκρασία που θέλεις. 18? 20? 22? Οτι σε βολεύει. Γενικα δεν ειναι στόχος να εχεις το σπίτι σάουνα και να εισαι το χειμώνα με κοντομάνικο. Καλύτερα να εχεις ενα απλο φουτερακι και να καις πολυ λιγοτερο. Οχι να υποφέρεις βέβαια! Εδω η θερμοκρασία που εισαι πιο άνετα, ειναι εντελως στο ατομο κ στο σπιτι.

Οταν πας για ύπνο, μπορείς να το ρίχνεις 2-4 βαθμους πιο κάτω από εκεί που το έχεις συνήθως. Και εδω εχει να κανει με το πως νιωθεις ανετα. Το να το κλεινεις εντελως μεσα στη νύχτα, σημαίνει οτι το σπιτι θα παγωσει εντελως κ το να το ανοιξεις για 1-2 ωρες το πρωι, θα σου κάψει διχως λόγο πολυ ενέργεια για να μπορέσει να ανεβάσει μια θερμοκρασία που εσύ δε θα χαρείς γιατι φεύγεις.

Το πρωι, μπορεις αν θελεις να ανεβάζεις παλι στο επιπεδο ανεσης (πολυ πιο γρηγορα θα ανεβει 2-3 βαθμούς αν το βραδυ δεν ειχες αφησει το σπιτι να παγώσει εντελως) ή μπορεί κ να μην το ανεβάσεις καθόλου. Εγω σηκώνομαι κ μεσα σε 1 ώρα φεύγω οπότε δεν το ανεβάζω καθόλου.

Δικό μου σύστημα για το διαμέρισμά μου:

14-15C - οταν ξυπναω κ μέχρι να γυρίζω από την δουλειά.

20-21C - οταν γυρνάω σπίτι μέχρι να παω για υπνο

17-18C - οταν παω για υπνο

Αυτα επειδη ΔΕΝ εχω δυστυχώς timer στον θερμοστάτη. Αλλιως θα έριχνα λιγο ακομα το βραδυ σε 16-17 και θα ανέβαζα σε 18 λιγο πριν ξυπνησω για μια ωρα. 

Ελπίζω να βοηθάει λίγο. Από εκει και πέρα, κάθε σπίτι και κάθε άνθρωπος και κάθε λέβητας ειναι διαφορετικοί/α οπότε μονο με δοκιμές κ πειραματισμούς θα βρεις την χρυσή τομή ανάμεσα στο πορτοφόλι σου κ στην άνεσή σου.

υγ: Αν αερίζεις (που θα ελεγα πως ειναι απαραίτητο), καλύτερα 10-20 λεπτα το πρωί πριν φυγεις, εχοντας ηδη χαμηλώσει την θερμοκρασια στους 14.

υγ2: Για το νερό, πρέπει να ρωτήσεις τον ιδιοκτήτη τι ακριβώς λέβητα έχεις. Υπάρχουν δύο πιθανότητες:

α. Εχεις λέβητα που ζεστένει ένα ντεπόζιτο με νερό κάπου και χρησιμοποιείς από αυτό. Σε αυτη την περίπτωση, υπάρχουν δυο πραγματα. ή θελει απαραίτητα να δουλεύει κ η θέρμανση για να ζεστένει κ το νερό, ή αυτός που το εγκατέστησε δε ζούσε σε σπηλια κ εκανε σωστη δουλεια κ εχει βαλει δευτερη βαλβίδα ώστε να μπορείς να ζεστένεις και μονο το νερο οταν δε καις θερμανση. Δλδ μπορει να εχεις το θερμοστατη για θερμανση στο 15 αλλα να περνεις ζεστο νερό. Ενα τετοιο συστημα ειναι καλο για σπιτι που εχει αρκετα ατομα κ θελει πολυ ζεστο νερο, για διαμερισμα ειναι foul (αλλα το βαζουν δυστυχως).

β. Εχεις λέβητα που ζεστένει το νερό επιτόπου. (εγω εχω τέτοιον). Αυτός απο τη φύση του εχει εσωτερικη βαλβίδα. Το ζεστο νερο θα το πάρεις οταν ζητησεις ζεστο νερο, δεν εχει σημασία αν καις την θερμανση. Το νερο ζεστένεται επιτόπου μεσα στον λεβητα κ ερχεται αμέσως. Το μονο που μπορείς να αλλάξεις εσυ στον λέβητα είναι το πόσο ζεστό θα ειναι το νερο :)

Επεξ/σία από Skywalker333
Δημοσ.

εξαρταται τι λεβητα εχεις. Κοστος την ωρα δε μπορει να σου πει κανεις γιατι αλλο κοστος εχει ενας λεβητας 10,000 θερμιδες, αλλο ενας 40,000. Και ο ιδιος λεβητας αλλο κοστος εχει σ'ενα σπιτι με ελαχιστες απωλειες και αλλο σ'ενα σπιτι που μπαζει.

Σε γενικες γραμμες ενας καινουργιος λεβητας συμπυκνωσης με μεταβλητη αποδοση κανει μεγιστη οικονομια οταν του ζητηθει να κρατησει σχετικα σταθερες θερμοκρασιες. Αν δηλαδη η ζητουμενη θερμοκρασια ειναι 20 βαθμοι οταν εισαι στο σπιτι το πολυ να το κατεβασεις στους 18 οταν κοιμασαι η λειπεις απο το σπιτι. Αυτο γιατι ειναι πολυ πιο οικονομικο να δουλευει ο λεβητας συνεχεια, σε χαμηλη βαθμιδα, σε μια ζεστη εγκατασταση και να προσθετει πχ 5000 θερμιδες την ωρα παρα να παγωσει το σπιτι και η εγκατασταση και να πρεπει να δουλεψει 3 ωρες στο φουλ για να αναπληρωσει 100,000 θερμιδες που χαθηκαν μεσα στην ημερα.

Αν ειναι παλιος λεβητας, χωρις μεταβλητη αποδοση, τοτε  αφου ο λεβητας μπορει να λειτουργησει μονο στο μεγιστο, μπορεις να μεγαλωσεις τη διαφορα θερμοκρασιας οπως λεει ο Skywalker333 απο πάνω και να λειτουργει ουσιαστικα μονο οταν εισαι σπιτι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ανάλογα το σπίτι θα βρεις και τι λειτουργεί για σένα. Αλλιώς αισθάνεσαι τη θερμοκρασία σε κάθε σπίτι, αλλά επίπεδα υγρασίας έχει, άλλες απώλειες κλπ.

εγώ προτείνω 17 18 βαθμούς ολημερίς όσο λείπεις και μόλις έρχεσαι 20 21 22 το πολύ.

Καλό είναι να μην υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις στη θερμοκρασία, γιατί έτσι θα καις περισσότερο αέριο 

Επεξ/σία από panostom
Δημοσ.

ε οκ μικρο ειναι κ προστατευμένο κ καλα μονομένο. Αν εχεις δυνατοτητα να ρυθμίζεις τις ωρες να γινεται αυτόματα, κανε πειραματα οπως ειπαμε ολοι απο πανω, αλλιως απο μονος σου αν μπεις στο τρυπακι να ξοδευεις 10δευτερολεπτα 3 φορες την ημερα, θα σωσεις πολλα χρήματα. Με γκάζι πάντως, ειναι πολυυυυ φθηνοτερα αποτι θα ηταν πιο πριν με πετρελαιο. Εγω τωρα αλλάζω και στο σπιτι της μητέρας μου γιατι θα βγαλει τα λεφτά του σε πολυ μικρο χρονικο διαστημα.

Δημοσ.

30 τμ αν ειναι προστατευμενο θα εισαι αρχοντας με λιγα λεφτα. Και θα το βρισκεις ζεστο με το που μπεις σπιτι, και μπανιο θα κανεις χωρις να περιμενεις να ζεσταθει το νερο του θερμοσιφωνα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

γιατί τόσο χαμηλή θερμοκρασία σε νεα πολυκατοικία; περιοχη-πολη αν επιτρέπεται; εμένα σε παλιο σπίτι με κουφώματα αλουμινίου έχω 20-21β... 

Γειτονας μου με νέα κουφώματα έχει 23+

το ζήτημα είναι πως νιώθεις εσύ καλα. μόνο θετικο το ότι είναι μικρό το σπίτι και θα θερμαίνεται γρήγορα.

για μένα καλύτερα να το καίς κυρίως όταν καθεσαι στο σπίτι. το βράδυ όταν κοιμάσαι... ούτως ή άλλως θα είσαι με κουβέρτα και το σπίτι θα έχει ήδη κρατήσει μια καλη θερμοκρασία απο πριν.

Επεξ/σία από The_Judas
Δημοσ.

Και προστατευμένο να είναι, για να είναι ζεστό πρέπει να ανάψουν θέρμανση οι γείτονες. Αν δεν ανάβουν... ... ... ... ...

Δημοσ.

πρεπει καταρχην να πεις ποσες ωρες λειπεις απο το σπιτι,

ας υποθεσουμε οτι λειπεις 9 -5 πρωι, πας στη δουλεια σου και γυρνας σπιτι απογευμα.

Στο μεταξυ πεταγεσαι και σε ενα φιλο 8 με 10 το βραδυ.

ΜΕ αυτο το σεναριο, μολις φευγεις θα το χαμηλωνεις οπως ειπαν στους 17-18 και μολις μπαινεις 20-22 αναλογα αν θες πολυ ζεστη η οχι.

Δευτερο σεναριο, φευγεις για χριστουγεννα - γιορτες και πας στο χωριο και γυρνας μετα απο 5 μερες, το χαμηλωνεις τελειως πχ στους 8 βαθμους στην ουσια δηλαδη το βγαζεις off.

Εαν στο πρωτο σεναριο, το κλεισεις τελειως για να κανεις οικονομια, στην ουσια κανεις το αντιθετο.

Τα σωματα παγωνουν και τρως αεριο για να τα ζεστανεις απο τους 15 βαθμους στους 60 και εκει τρως μπολικο τσαμπα καυσιμο.

Αντιθετα αν συντηρεις μια μεση θερμοκρασια πχ 30 βαθμους στο σωμα, τοτε αυτο ευκολα παει στους 40.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...