chill Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2019 Αν δεν μιλάμε για ασθενείς "save me Doc έχω βγάλει παρανυχιδα στο μικρό δαχτυλάκι του αριστερού μου ποδιού" θα έλεγα ότι οφείλεται στο άγχος προτίστως και εν συνεχεία στον... Χώρο. Όταν στον ασθενή ανατρέπεται η καθημερινότητα ή η ζωή ολόκληρη δικαιολογώ τέτοιες συμπεριφορές. Φυσικά μιλάω από την πλευρά του ασθενή. Επειδή δυστυχώς έχω φάει docs και hospitals με το κουτάλι και έχω τον ίδιο Doc καμία 20ετια εχω να πω ότι και χρόνια πολλά θα παρω να του πω στην γιορτή του και ας μην τον έχω χρειαστεί για....χρόνια αλλά και θα του κατεβάσω ότι μπινελίκι κυκλοφορεί είτε δικαιολογημενα είτε αδικαιολογητα. Κάποιες φορές που ήμουν λάθος και πίναμε καφέ σαν άνθρωποι οπότε ήμουν απολογητικος, επέμενε να μην απολογούμαι και αν εκείνη την ώρα αισθάνομαι ότι φεύγει η ένταση από πάνω μου και αισθάνομαι καλύτερα τότε καλώς πράττω. Αυτό που έχω καταλάβει από την εμπειρία μου είναι ότι είναι θέμα περιβάλλοντος. Όσες φορές είμαι σε ιδιωτικό αντιμετωπίζω τις καταστάσεις με πολύ ηρεμία. Αντιθέτως όταν είμαι σε δημόσιο είμαι μέσα στα νεύρα και κυριολεκτικά εκτός εαυτού. Πόσο να αντέξει ένας άνθρωπος τα δημόσια νοσοκομεία στην κατάσταση που είναι; 1
ELTASSOS Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Εμ για αυτο λαδωνονται στα δημοσια και χαλαρωνεις οταν τα χωνεις, νοιωθεις σιγουρια. Δεν στα ζητανε, τα δινεις. Καλα κανεις και εσυ καλα κανουν και οι νοσοκομες... Επεξ/σία 17 Δεκεμβρίου 2019 από ELTASSOS
Curtis76 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2019 Εγω παντως οταν βλεπω πολυ φιλικο γιατρο προσεχω περισσοτερο. Απο τετοιους εχω τρεξει ασχημα. Φιλε επειδή έχεις καποιο α επιπεδο εγκεφάλου μη νομιζεις ότι είναι ολοι έτσι. Εσυ μπορεις να μιλας και να εξηγεις και ο αλλος να μη καταλαβαινει τιποτα ή να καταλαβαινει αλλα. Μετα παει σπιτι, τον ρωτανε τι εγινε τον μπριζωνουν και μετα σε παιρνουν τηλεφωνο. Απο την αλλη επειδή προσωπικά το ψάχνω πολύ το θέμα λογω ανιατης ασθενειας έχω μάθει πολλά πράγματα και θέλω τον γιατρό να μου μιλάει καθαρά. Μου έτυχε σε νοσοκομείο να μου λεει πιτσιρικας πράγματα που ήταν λάθος όχι επειδή δεν ήξερε αλλα επειδή νόμιζε οτι δε καταλαβαίνω. Γιατροί υπάρχουν και ασθενεις που εχουν καλύτερη αντιληψη απο εσας και κατανοουν πιο γρηγορα κατι που εσας μπορει να δυσκόλεψε. Δωστε τους μια ευκαιρια να μαθουν περισσοτερα. Και μη ξαχνάτε οτι αυτο που εσεις το βλέπετε καθημερινά και το εχετε συνηθίσει, για τον ασθενή είναι καθαρα προσωπικό προβλημα που νομιζει ότι είναι ατυχος και μόνος και ο πρωτος που συνατας με τετοιο θεμα. Θα τα εχετε μαθει και στη σχολη για τη ψυχολογια του ασθενή. 2
sstratos Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2019 2 ώρες πριν, Lumini είπε Εγώ ειμαι στριμενος και θα σου που τι δεν μου αρέσει στους γιατρούς. Όταν σε παίρνω τηλέφωνο με το προβλημα μου απαιτώ να ταυτιστείς μαζί μου και όχι να μου δώσεις μια κρύα συμβουλή. Αλλιώς θα σε πριξω στα τηλέφωνα, γιατί με την ασθένεια μου έχω το στρες μου και το άγχος μου επιπλέον. Σε θέλω άνθρωπο πρώτιστος και μετά επιστήμονα, να με καταλάβεις.οχι να μου πεις πάρε αυτό το χάπι και μου κλείνεις το τηλ. Απο το τηλ τι περιμένεις ? να σου μετρησει πίεση και να σε ψηλαφήσει ???? 3
lactate Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2019 1 ώρα πριν, mourouzis2005 είπε Φίλε μου νομίζω αν διαβάσεις τα ποστ, θα βρεις γιατί υπάρχουν «στριμμένοι» ασθενείς. Οι λόγοι ειναι διάχυτοι στα ποστ. Αν καταφέρεις να τα αλιεύσεις θα καταλάβεις ότι δεν επαφίεται σε σένα. Οπότε ξεκόλλα και κάνε τη δουλειά σου, η ιατρική είναι δουλειά. Οι μισοί από αυτούς που λένε «ο γιατρός πρέπει ναναι άνθρωπος» θέλουν να την βγάλουν τζάμπα, οι άλλοι μισοί θέλουν να ασχοληθείς τον διπλάσιο χρόνο από αυτό που θα ασχολιόσουν για να «νιώσουν καλά». Κάποτε είναι μέρος της θεραπείας και μπορείς να το κάνεις, κάποτε όχι. Όταν δε γίνεται να ασχοληθείς 20 λεπτά με το βηχαλάκι της 20χρονης, επειδή δίπλα ήρθε η γιαγιά με την γαστρορραγία, δεν θα ασχοληθείς κι ας σου μουτρώσει η 20χρονή. Έχεις πολύ δίκιο. Εχω μια ασθενή που όλο λέει ότι έχει μείνει πίσω και μισή ώρα απλά γκρινιάζει. Και της λέω ότι αν δεν με αφήσει να ξεκινήσουμε θα συνεχίσει να αργεί. γκρινια γκρινια γκρινια γκρινια γκρινια.
banned_acc Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2019 3 ώρες πριν, lactate είπε Δεν εννοώ ασθενείς με βαριά πάθηση. Πχ έναν ασθενη που πάει στον οδοντίατρο για καθαρισμό. Κάποιοι άνθρωποι νομιζω απλα ειναι δυστροποι και οτι και να κανεις όσο σωστά και να τους προσεγγίσεις. Βγάζει το άχτι του γιατί θα έσκασε ένα κάρο χρήματα στον οδοντίατρο..
randomcat Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, lactate είπε Έχεις πολύ δίκιο. Εχω μια ασθενή που όλο λέει ότι έχει μείνει πίσω και μισή ώρα απλά γκρινιάζει. Και της λέω ότι αν δεν με αφήσει να ξεκινήσουμε θα συνεχίσει να αργεί. γκρινια γκρινια γκρινια γκρινια γκρινια. Κάποιοι άνθρωποι είναι όντως δύστροποι όπως και να 'χει. Και είναι και αρκετοί εκείνοι που θεωρούν ότι επειδή πληρώνουν μπορούν να απαιτούν και να είναι αγενείς. Γνωστά πράγματα. Από εκεί και πέρα, μπορώ να σκεφτώ πολύ καλούς λόγους για τους οποίους κάποιος θα μπορούσε να βγάλει γκρίνια στον ιατρό. Πρώτον υπάρχει το στρες από το πρόβλημά του. Δεύτερον, η επίσκεψη στον ιατρό - και χωρίς να υπολογίσουμε την αγορά φαρμάκων - είναι πολύ ακριβή για τον μέσο Έλληνα, και πολλές φορές μονόδρομος εάν κάποιος θέλει να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημά του και να μην περιμένει εβδομάδες για επίσκεψη μέσω ΕΟΠΥΥ. Οι μονόδρομοι και τα πιθανά αδιέξοδα επιδεινώνουν το στρες. (Ακόμα και το κλείσιμο του ραντεβού με τον ιατρό προκαλεί στρες, για κάποιον που είναι μισθωτός και οπότε μπορεί πολύ συγκεκριμένες ώρες να τον επισκεφθεί.) Σκέψου κάποιος που παίρνει τον βασικό μισθό να πρέπει να δώσει 50άρικο (ή και παραπάνω) για μια επίσκεψη το πολύ της μίας ώρας. Πάνω-κάτω δηλαδή το 1/10 του μισθού του. Είναι αρκετά υπολογίσιμο ποσό ακόμα και για εκείνον που παίρνει χίλια. Έπειτα, και τα μισά να είναι η επίσκεψη, μπορεί με τα φάρμακα να πλησιάσει το πενηντάρικο. Η οικονομική αυτή πίεση συμβάλλει στην κακή διάθεση. Τρίτον, η πληρωμή του ιατρού δεν ισοδυναμεί με την επίλυση του προβλήματος του ασθενή. Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση. Μπορεί με το 50άρικο να πάρει απλά μια γνώμη στην τελική. Και με άλλο ένα πενηντάρικο, να τη διασταυρώσει σε δεύτερο ιατρό. Ή μπορεί η συνταγή και τα φάρμακα να μην κάνουν τελικά δουλειά. Συμβαίνει. Η αβεβαιότητα είναι εκείνη που δημιουργεί το περισσότερο στρες. Γι' αυτό - θεωρώ - είναι φυσικό για έναν ασθενή, να θέλει να εκμαιεύσει όσες περισσότερες απαντήσεις και εξηγήσεις μπορεί από έναν ιατρό και ακόμα και να "δοκιμάσει" (ευγενικά και με μέτρο) τον ιατρό αναλύοντας μαζί του την αποτελεσματικότητα της όποιας θεραπείας. Με άλλα λόγια κανείς δεν θέλει να πληρώσει για να ακούσει απλά "έχετε αυτό, θα κάνετε/πάρετε εκείνο και βλέπουμε, και μου οφείλετε τόσα για την επίσκεψη" - θέλει να σιγουρέψει ότι δεν θα χρειαστούν άλλες επισκέψεις για το πρόβλημά του ή να υπάρχει όσο γίνεται ένα ξεκάθαρο πλάνο αντιμετώπισης. Να μπορεί δηλαδή να αφαιρέσει όση από την αβεβαιότητα και άγνοιά του μπορεί, με δεδομένα που μόνο ο ιατρός μπορεί να του παρέχει. Νομίζω ότι όλοι οι ασθενείς θα ήταν πολύ καλύτεροι πελάτες εάν δεν υπήρχε ο παράγοντας της αβεβαιότητας. Επεξ/σία 18 Δεκεμβρίου 2019 από randomcat 6
bjj-p Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2019 Γιατι δεν βαζεις στην εξισωση και την συσσωρευμενη κοροιδια-ανικανοτητα των γιατρων στο προσωπο των ασθενων; Ειδικα στο ελληνικο συστημα ιδιωτικο και δημοσιο. η υγεια δεν ειναι ηλεκτρονικη συσκευη που πηρα και βγηκε σκαρτη, επομενως η σημαντικοτητα της την καθιστα πρωτευον ζητημα επιλυσης σε χρονο-ευθυτητα( δηλ αν μπορω να γιατρευτω με ενα χαπι προφανως δεν θελω την προ 30ετιας προσεγγιση που πρεπει να συνεχισω να ποναω μια βδομαδα). Οταν αυτο δεν πραγματοποιειται ο ασθενης κουραζεται και συσσωρευει τον εκνευρισμο του, που σημαινει την επομενη φορα θα το διεκδικησει με πιο απολυτο τροπο και εσυ μπορει να εισαι ο τριτος ή τεταρτος γιατρος που ερχεται για το προβλημα του. θεωρω οτι πρεπει να ψαχνομαστε και να ενημερωνομαστε ωστε να αντιλαμβανομαστε ποσο γιαλαντζι ειναι ο γιατρος αντι να ακολουθουμε αυτα που λεει σαν ευαγγελιο. Δεν το κανουν ολοι ομως αυτο. 2 παραδειγματα για να γινουν χειροπιαστα αυτα που λεω. Στα πρωτα 2’ λεπτα της επισκεψης χωρις να σε εξετασει εχει αποφανθει οτι χρειαζεσαι αντιβιωση και επανελεγχο σε μια βδομαδα. Καταλαβαινεις περι τινος προκειται και τον προσπερνας.. πας στον επομενο τα ιδια. Ε στον τριτο δεν θα εισαι ευγενικος γιατι εχεις πληρωσει 3 επισκεψεις και δεν εχεις διαγνωση. αν οδοντιατρος(που αναφερθηκε πριν) διαγνωσκει απονευρωση και κανοντας την καταληγεις σε αφαιρεση του δοντιου και μερικη καταστροφη στο κοκαλο απο πυον που δημιουργηθηκε μετα την απονευρωση, καταλαβαινεις οτι στον επομενο η μηνυση ειναι ετοιμη ακομη και αν δεν πετυχει ο καθαρισμος! Μεχρι πριν λιγα χρονια δεν υπηρχε κανενας τροπος αξιολογησης τους. Συνηθως απο στομα σε στομα αποκτουνταν μονο καποια καλη φημη. Ευτυχως εχουν δημιουργηθει καποιες εφαρμογες που εχουν feedback πελατων, ξερεις τι να περιπενεις περιπου.
talibanakos Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2019 4 ώρες πριν, mourouzis2005 είπε Αν καταφέρεις να τα αλιεύσεις θα καταλάβεις ότι δεν επαφίεται σε σένα. Αν διαβασεις αλλα thread που εχει ανοιξει ομως,ισως να αλλαξεις γνωμη.
bluesattack Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 8 ώρες πριν, lactate είπε Είναι ένα παράπονο και ταυτόχρονα απορία μου. Είσαι ευγενικός γιατρός, συμπεριφέρεσαι ωραία, δίνεις σημασία στον ασθενή και αυτός απλά δεν. Σε παίρνει τηλέφωνο πολλές φορές απανωτά μέσα στο ίδιο 5λεπτο χωρίς να ναι επείγον το ζήτημα. Αρχίζει και ρωτάει με ενοχλητικό ύφος αν αυτό είναι αποστειρωμένο αν το άλλο είναι αποστειρωμένο. Προσπαθείς να του πεις κάτι και σου λέει κάτι άλλο. Παραπονιέται ότι η θεραπεία πάει αργά. Έχει γενικότερα μια αρνητική στάση. Δεν ξέρω όμως γιατί. Τι κερδίζεις μ το να είσαι έτσι; Θα πάει καλύτερα η θεραπεία; Θα πληρώσεις λιγότερα; Η απλά θα σε φασκελώνει ο γιατρός όταν φεύγεις και θα λέει επιτέλους ξεμπέρδεψα με αυτόν; Και στην τελική, άμα δεν σαρέσει ο γιατρός, πήγαινε σε άλλον. Μπορει να μην ειναι στριμμενος , μπορει να φαινεται ετσι στο γιατρο Μπορει ο γιατρος να ηθελε στην πραγματικοτητα να ειναι..youtuber , και να τελειωνει σε ενα 5λεπτο λεγοντας τα δικα του .Και φυσικα να πληρωθει αδρα 8 ώρες πριν, lactate είπε . Αρχίζει και ρωτάει με ενοχλητικό ύφος αν αυτό είναι αποστειρωμένο αν το άλλο είναι αποστειρωμένο. Λες και ολοι οι γιατροι φορανε αποστειρωμενα γαντια κατα την εξεταση και παρεξηγουνται απο τις ερωτησεις..😆 Επεξ/σία 18 Δεκεμβρίου 2019 από bluesattack
TitanX Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2019 8 ώρες πριν, mourouzis2005 είπε Φίλε μου νομίζω αν διαβάσεις τα ποστ, θα βρεις γιατί υπάρχουν «στριμμένοι» ασθενείς. Οι λόγοι ειναι διάχυτοι στα ποστ. Αν καταφέρεις να τα αλιεύσεις θα καταλάβεις ότι δεν επαφίεται σε σένα. Οπότε ξεκόλλα και κάνε τη δουλειά σου, η ιατρική είναι δουλειά. Οι μισοί από αυτούς που λένε «ο γιατρός πρέπει ναναι άνθρωπος» θέλουν να την βγάλουν τζάμπα, οι άλλοι μισοί θέλουν να ασχοληθείς τον διπλάσιο χρόνο από αυτό που θα ασχολιόσουν για να «νιώσουν καλά». Κάποτε είναι μέρος της θεραπείας και μπορείς να το κάνεις, κάποτε όχι. Όταν δε γίνεται να ασχοληθείς 20 λεπτά με το βηχαλάκι της 20χρονης, επειδή δίπλα ήρθε η γιαγιά με την γαστρορραγία, δεν θα ασχοληθείς κι ας σου μουτρώσει η 20χρονή. Τότε να πάρει 20 ευρώ στην εικοσάχρονη και 50 ευρώ στη γιαγια. 1
mourouzis2005 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2019 Σχολιο αντιστοιχο του "ο χοντρος να πληρωσει 10 ευρω γιατι εφαγε μεχρι και το κοκκαλο απο την μπριζολα και η λεπτη κοπελιτσα 7 γιατι αφησε τις πατατες". Οι περισσοτεροι εχουν τη λανθασμενη αντιληψη οτι οι γιατροι τους χρωστανε "επειδη διαλεξαν να γινουν γιατροι". Ειναι μια δουλεια, διαφορετικη, θελει να ταυτιζεσαι και να κατανοεις τον ασθενη αλλα ειναι δουλειά. Θα υπηρχε ερωτημα ποτε σε καποιο αλλο επαγγελμα αν καποιος που δεν εχει χρήματα να τρωει, πινει, ντυνεται τζαμπα? Ο οδοντιατρος δεν ειναι γιατρος? Εκει σουζα, δεν εχει "ο γιατρος ναναι ανθρωπος" κτλ
Imola Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2019 13 ώρες πριν, lactate είπε Είναι ένα παράπονο και ταυτόχρονα απορία μου. Είσαι ευγενικός γιατρός, συμπεριφέρεσαι ωραία, δίνεις σημασία στον ασθενή και αυτός απλά δεν. Σε παίρνει τηλέφωνο πολλές φορές απανωτά μέσα στο ίδιο 5λεπτο χωρίς να ναι επείγον το ζήτημα. Αρχίζει και ρωτάει με ενοχλητικό ύφος αν αυτό είναι αποστειρωμένο αν το άλλο είναι αποστειρωμένο. Προσπαθείς να του πεις κάτι και σου λέει κάτι άλλο. Παραπονιέται ότι η θεραπεία πάει αργά. Έχει γενικότερα μια αρνητική στάση. Δεν ξέρω όμως γιατί. Τι κερδίζεις μ το να είσαι έτσι; Θα πάει καλύτερα η θεραπεία; Θα πληρώσεις λιγότερα; Η απλά θα σε φασκελώνει ο γιατρός όταν φεύγεις και θα λέει επιτέλους ξεμπέρδεψα με αυτόν; Και στην τελική, άμα δεν σαρέσει ο γιατρός, πήγαινε σε άλλον. Γιατρέ, επέτρεψέ μου, έτσι είναι οι άνθρωποι. Φαντάσου ότι χωρίς αυτούς τα μαθήματά μας θα ήταν ανύπαρκτα, για αυτό και το σύστημα επιτρέπει το download πολλών, ώστε να μπορέσουμε όλοι να εξελιχθούμε. Άλλοι προς το χειρότερο και άλλοι προς το καλύτερο.
Επισκέπτης Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2019 Όπως ανέφερα αρχικά - αλλά μάλλον πέρασε στα ψηλά - ρόλο εδώ παίζουν τα oc (obsessive compulsive, καταναγκαστικά παρορμητικά) στοιχεία που υπάρχουν στην προσωπικότητα όλων μας. Σε συνθήκες στρες (=ασθένεια) αυτά αυξάνονται (ο φόβος και η ανασφάλεια που προκαλεί η αδυναμία). Σε κάποιους ασθενείς αυτά θα είναι εντονότερα και αυτοί θα είναι οι πιο δύσκολοι ασθενείς. Στην ουσία επιχειρούν [ασυνείδητα] να ελέγξουν το άγχος τους (ελέγχοντας τον ιατρό και την μέθοδο [φάρμακα, οδηγίες κλπ]). Αν ο ιατρός είναι κάπως ενήμερος θα ειναι σε θέση να αντέχει αυτή την πίεση χωρίς να βγαίνει από το ρόλο του. Αν όχι... θα τσακωθεί. ====== Είναι άλλη περίπτωση που ο ασθενής επιχειρεί να χειριστεί ψυχοπαθητικά τον ιατρό όπως θα έκανε και με άλλους ανθρώπους σε άλλες περιστάσεις της ζωής του. Εκεί ο ιατρός θα πρέπει να αμυνθεί για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τη δουλειά του (όπως θα πρέπει να κάνει ο καθένας που συναντάει έναν τέτοιον τύπο - στα αγγλικά αυτός θα λεγόταν sociopath αλλά στα ελληνικά διατηρούμε τον όρο του ψυχοπαθητικού [#ψυχοπαθης]). Είναι αυτός που βρίσκει τις αδύναμες πλευρές του χαρακτήρα και τις εκμεταλλευεται προς όφελός του (βλ. ψηφοθυρικες τακτικές). ======== Ελπίζω να συνεισέφερα στο νήμα.
bluesattack Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2019 Ενταξει δεν θα παθουν τιποτα οι γιατροι και με λιγη γκρινια παραπανω.Εξαλου δεν τους χαλαει το ''ανθρωπινο στοιχειο'' οταν δεν κοβουν αποδειξεις .😆
Προτεινόμενες αναρτήσεις