Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το grana padano είναι τυρί grana όπως και η παρμεζάνα από άλλη περιοχή (Pianura Padana) που έχει επίσης ΠΟΠ όπως η παρμεζάνα από την Πάρμα.

Τα περί ζωοτροφών και ποιότητας και αντιγραφής είναι απλά αστεία. Και στα δύο παίζουν πολλές διαφορετικές ποιότητες και στα δύο υπάρχουν ομοσπονδίες από πίσω να ελέγχουν.

  • Like 1
  • Απαντ. 34
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
20 λεπτά πριν, fylatos είπε

Το grana padano είναι τυρί grana όπως και η παρμεζάνα από άλλη περιοχή (Pianura Padana) που έχει επίσης ΠΟΠ όπως η παρμεζάνα από την Πάρμα.

Τα περί ζωοτροφών και ποιότητας και αντιγραφής είναι απλά αστεία. Και στα δύο παίζουν πολλές διαφορετικές ποιότητες και στα δύο υπάρχουν ομοσπονδίες από πίσω να ελέγχουν.

https://www.fnl-guide.com/gr/el/tips-n-tricks/tips-06032015/

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, opera είπε

Yep

Τις πηγές τους δε μας δίνουν βέβαια.

Το grana Padano έχει επίσης λυσοζυμη που το άλλο δεν έχει. Το γάλα είναι πιο παλιό όχι λόγω κακής ποιότητας. Δίνει στο τυρί διαφορετική υφή.

Δες εδώ και δες και τη διόρθωση στο κάτω μέρος.

 

https://www.agrodolce.it/2015/09/23/differenze-tra-parmigiano-reggiano-e-grana-padano/

Διάβασε και κατευθείαν από το consortium

https://www.granapadano.it/en-ww/grana-padano-and-parmigiano-reggiano-particular-aspects-and-specifications-v1.aspx

 

 

Άμα έχεις όρεξη πάρε και το βιβλίο

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9781845690076500196

Δημοσ.

Με τον όρο "ωμά", μάλλον θέλεις να πεις από μη παστεριωμένο γάλα. Στην Ελλάδα απαγορεύεται η παραγωγή τυριών από μη παστεριωμένο γάλα, με σκοπό την εμπορία. Στο εξωτερικό επιτρέπεται. Πιο επικίνδυνο είναι το φρέσκο τυρί που δεν ωριμάζει, σε σχέση με μία γραβιέρα για παράδειγμα. Μπορεί να πάθεις μελιταίο πυρετό. Είναι πολύ επικίνδυνο να την πατήσεις. Την έχουν πατήσει και άλλοι παλαιότερα με γνωστό, γνωστού κλπ. Δεν έχει σχέση ο μελιταίος πυρετός με το αν το ζώο τρώει ζωοτροφές, χόρτα, ή βιολογικές τροφές. Στο εξωτερικό η εντατική εκτροφή, ο έλεγχος του γάλακτος και η νομοθεσία τους, επιτρέπουν την παραγωγή και διάθεση τυριών από μη παστεριωμένο γάλα. Κατάστημα με φρέσκα τυριά σίγουρα θα υπάρχουν και άλλα. Έχω δοκιμάσει 2-3 μη παστεριωμένα και δεν είδα "ΤΗΝ" διαφορά στη γεύση. Εν αντιθέσει κάποτε ο Σκλαβενίτης έφερνε ωριμασμένο γκούντα με τιμή 14€/κιλό τη στιγμή που το απλό έχει ~5,5€ και το ΝΟΥΝΟΥ γύρω στα 8€ και ήταν φοβερό, κάτι ανάμεσα από γκούντα, ώριμο τσένταρ και Σαν Μιχάλη (Γραβιέρα Σύρου Αγελαδινή). Τα γούστα ποικίλουν όμως όπως και οι γεύση που αρέσει στον καθένα στη φέτα για παράδειγμα.

Δημοσ.
40 λεπτά πριν, fylatos είπε

Yep

Τις πηγές τους δε μας δίνουν βέβαια.

Το grana Padano έχει επίσης λυσοζυμη που το άλλο δεν έχει. Το γάλα είναι πιο παλιό όχι λόγω κακής ποιότητας. Δίνει στο τυρί διαφορετική υφή.

Δες εδώ και δες και τη διόρθωση στο κάτω μέρος.

https://www.agrodolce.it/2015/09/23/differenze-tra-parmigiano-reggiano-e-grana-padano/

Διάβασε και κατευθείαν από το consortium

https://www.granapadano.it/en-ww/grana-padano-and-parmigiano-reggiano-particular-aspects-and-specifications-v1.aspx

Άμα έχεις όρεξη πάρε και το βιβλίο

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9781845690076500196

Υπάρχουν τόσα αγγλικά sites που γράφουν τα ίδια με το ελληνικό που παρέθεσα και με παραπέμπεις σε ιταλικούς συνδέσμους,περιμένεις να γνωρίζω ιταλικά ή να κάτσω να μεταφράσω;

Με λίγα λόγια τα ιταλικά που παρέθεσες καταρρίπτουν όσα λένε τα υπόλοιπα; Ναι ή όχι;

https://www.sensibus.com/deli/dop-certifications/grana-padano-vs-parmigiano-reggiano-whats-difference

http://bellina-alimentari.com/whats-the-difference-parmigiano-vs-grana-padano-2/

και αυτά για φρέσκο χορτάρι γράφουνε.

Δημοσ.
25 λεπτά πριν, Sabeas είπε

γενικα, για να λεει καποιος οτι ειναι το ιδιο η οτι προσπαθουν να ειναι το ιδιο grana και παρμεζανα ειτε δεν εχει φαει ποτε grana γιατι νομιζει οτι ειναι ιμιτασιον παρμεζανα, ειτε ειτε εχει ικανότητα γευσης σε επιπεδο "4 τυρια τριμμενα". Και στις δυο περιπτωσεις τα επιχειρηματα δεν νομίζω να βοηθησουν

Εγω δεν καταλαβα κάποιος ξεκιναει να μιλαει για ιταλικα τυρια που προέρχονται απο ωμο γαλα (whatever that means) και αντι να πει ξερω γω ρικοτα, βουβαλισια μοτσαρελα, λεει παρμεζανα και grana που ειναι προιοντα ωριμανσης🤔

Επειδη εχω παρει και τα δυο, το regiano εχει πιο δυνατη γευση, και ειναι πιο σκληρο. Το grana ειναι πιο ηπιο και μαλακο. Βασικα ειναι αλλος ο χρονος οριμανσης 1 χρονος και 6 μηνες νομιζω αντιστοιχα. Επειδη το τριβω και για μακαρονια (μη βαρατε που το ξεφτυλιζω το τυρι ετσι αλλα μου αρεσει) αγοραζω το grana που ειναι και πιο μαλακο. Το regiano ομως ειναι ιδιαιτερο... κατι σαν τη γραβιερα ναξου που δεν εχει σχεση με τις αλλες

Δημοσ.

Η φέτα και το μανούρι γίνονται από ωμό ή παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα. Το κασέρι και τα ημίσκληρα τυριά γίνονται με βρασμένο γάλα αιγοπρόβειο ή αγελαδινό

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, opera είπε

Υπάρχουν τόσα αγγλικά sites που γράφουν τα ίδια με το ελληνικό που παρέθεσα και με παραπέμπεις σε ιταλικούς συνδέσμους,περιμένεις να γνωρίζω ιταλικά ή να κάτσω να μεταφράσω;

Με λίγα λόγια τα ιταλικά που παρέθεσες καταρρίπτουν όσα λένε τα υπόλοιπα; Ναι ή όχι;

https://www.sensibus.com/deli/dop-certifications/grana-padano-vs-parmigiano-reggiano-whats-difference

http://bellina-alimentari.com/whats-the-difference-parmigiano-vs-grana-padano-2/

και αυτά για φρέσκο χορτάρι γράφουνε.

Κάνε Google translate. Ναι έχουν παρανοήσεις

Βασικά η συζήτηση είναι σαν να λέμε grain free grass fed steak το ένα δεν είναι απαραίτητα χειρότερο από το άλλο. Αλλά σε ότι αφορά σε μεταλλαγμένα συντηρητικά εκτός λυσοζυμης (που έχει να κάνει με το λίπος στο τυρί) καλύτερο και χειρότερο γάλα , ε η συζήτηση είναι να χαμε να λέγαμε.

Εντελώς απλά: γευστικά είναι διαφορετικά προϊόντα στην ίδια υποκατηγορία. Ποιοτικά και τα δύο έχουν καλά και κακά προϊόντα και τ δύο είναι ελεγχόμενα. Αυτά

Δημοσ.
1 ώρα πριν, nik16v είπε

Με τον όρο "ωμά", μάλλον θέλεις να πεις από μη παστεριωμένο γάλα. Στην Ελλάδα απαγορεύεται η παραγωγή τυριών από μη παστεριωμένο γάλα, με σκοπό την εμπορία.

Πλέον επιτρέπεται, αρκεί το τυρί να έχει υποστεί τουλάχιστον 2 μήνες ωρίμανση.

Δημοσ.
16 ώρες πριν, Nikosmile είπε

Καμία σχέση με τη φέτα που είναι αιγοπρόβεια. Το πρώτο είναι παρμεζάνα και το Grana είναι το αδερφάκι της, αγελαδινά και τα δύο.

Δεν είπα ότι έχουν κάποια σχέση ως τυριά. Σαν ονομασία ξεκαθαρίζω τη διαφορά με ελληνικό παράδειγμα.

14 ώρες πριν, 3DJIN είπε

εντελως λαθος και τα δυο ειναι ποπ προστατευμενα για ονομασια και προελευση

Μπορεί να είναι ΠΟΠ, αλλά σε πολλές αγορές όπως στην Ελλάδα προσπαθούν να το πλασάρουν ως γνήσια παρμεζάνα.

Δημοσ.
45 λεπτά πριν, george1807 είπε

Δεν είπα ότι έχουν κάποια σχέση ως τυριά. Σαν ονομασία ξεκαθαρίζω τη διαφορά με ελληνικό παράδειγμα.

Είχες αναφέρει λανθασμένα ότι το Grana το βαφτίζουν φέτα, που δεν έχει καμία σχέση.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Nikosmile είπε

Είχες αναφέρει λανθασμένα ότι το Grana το βαφτίζουν φέτα, που δεν έχει καμία σχέση.

Πολλοί το βαφτίζουν παρμεζάνα το οποίο δεν ισχύει. Έτσι πολλοί στο εξωτερικό βαφτίζουν το λευκό τυρί φέτα, το οποίο και αυτό προφανώς δεν ισχύει.

Δημοσ.
20 λεπτά πριν, george1807 είπε

Πολλοί το βαφτίζουν παρμεζάνα το οποίο δεν ισχύει. Έτσι πολλοί στο εξωτερικό βαφτίζουν το λευκό τυρί φέτα, το οποίο και αυτό προφανώς δεν ισχύει.

Η παρμεζάνα είναι αδερφάκι του και δεν έχει μεγάλη διαφορά στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Αλλά αποκλείεται να το βαφτίζουν φέτα!

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Nikosmile είπε

Η παρμεζάνα είναι αδερφάκι του και δεν έχει μεγάλη διαφορά στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Αλλά αποκλείεται να το βαφτίζουν φέτα!

Κάτι το χάνεις στη μετάφραση. Δεν πειράζει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...