Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
25 λεπτά πριν, μπιπ μπιπ είπε

Το σπίτι είναι του 2012, υπάρχει περίπτωση να είναι ότι ναναι τα τετραγωνικά στο συμβόλαιο;

Δε ξέρω καθόλου .η πολυκατοικία είναι του 2011 και κάτι μου έλεγε ο μεσίτης ότι τα τετραγωνικά του μπαλκονιού είναι περισσότερα από αυτά που λέει το συμβόλαιο. Και ότι αν θέλω να το πουλήσω θα πρέπει να πληρώσω πρόστιμο 500 ευρώ για νομιμοποίηση αυθαιρετου. 

Επίσης μου είπε ότι το μπαλκόνι έχει παράνομα τζάμια . Είναι χτισμένο και κλειστό με τζαμαρία. Κάτι που δε φαίνεται στο τοπογραφικό. 

Μήπως πρόκειται για ημιυπαίθριο που έχει κλείσει;
Τα μπαλκόνια δεν αναφέρονται στα συμβόλαια με την επιφάνειά τους συνήθως, ούτε βέβαια μετράνε στην δόμηση για να αναφερθούν σε Ε9 και Δήμο, ότι διαστάσεις και να έχουν. Αν είναι όντως μπαλκόνι και έχει άλλες διαστάσεις από τα σχέδια της ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ, αυτή η αυθαίρεσία όντως τακτοποιείται με 250€ πλέον (στον προηγούμενο νόμο τακτοποιήσεων ήταν 500€ που σου είπε ο μεσίτης). Αλλά και πάλι τονίζω οτι δεν έχει σχέση αυτό με Ε9 και Δήμο.
Αν είναι μπαλκόνι που έκλεισε με τζαμαρία και πλέον είναι κύριος χώρος του σπιτιού, εκεί όντως θέλει και τακτοποίηση (το προστιμο υπολογίζεται αλλιώς) και προσθήκη των τετραγωνικών σε αυτά της κατοικίας που αναφέρονται σε Ε9 και Δήμο.

• Like 1
  • Απαντ. 95
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
30 λεπτά πριν, Diinekis21 είπε

Φαίνεται πως πρέπει να κάνεις μια προσπάθεια να κατανοείς καλύτερα αυτά που διαβάζεις.

Επίσης έχεις αραδιάσει κτηματολόγια,ένφια,πολεοδομίες...

Δεν νομιζω να ειμαι τρελος. 

Εδωσα μια απαντηση νομιζω την πρωτη στο νημα και ειπα οτι θα γινει ταυτοποιηση μεταξυ Ε9 και ΔΕΔΔΗΕ.

Εδωσες μια απαντησh μετα  που ελεγες οτι πρεπει υπαρχει περιπτωση εαν δεν ειναι σωστα τα τετραγωνικα στο Ε9 να σου βγουν στο μελλον αλλα προστιμα οταν θα πας να το πουλησεις κτλ.

Οποτε εσυ ανεφερες προβλημτα εκτος του θεματος.. 

Ξεκινα να διαβαζεις απο την αρχη το νημα και οχι αναποδα σε παρακαλω...

screenshot.JPG

Επεξ/σία από k_w_t
Δημοσ.

Δε ξέρω ο ηλίθιος ο εργολάβος τι είχε κατά νου όταν έκλεινε το μπαλκόνι με τζαμαρία. Αλλά ο μεσίτης μου είχε πει πολύ απλά όταν πας να το πουλήσεις αφαίρεσε τα κουφώματα και θα είναι και πάλι μπαλκόνι. 

Είναι τόσο απλό;

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, k_w_t είπε

Δεν νομιζω να ειμαι τρελος. 

Εδωσα μια απαντηση νομιζω την πρωτη στο νημα και ειπα οτι θα γινει ταυτοποιηση μεταξυ Ε9 και ΔΕΔΔΗΕ.

Εδωσες μια απαντησ 3η ή 4η που ελεγες οτι πρεπει υπαρχει περιπτωση εαν δεν ειναι σωστα τα τετραγωνικα στο Ε9 να σου βγουν στο μελλον αλλα προστιμα οταν θα πας να το πουλησεις κτλ.

Οποτε εσυ ανεφερες προβλημτα εκτος του θεματος.. 

Ξεκινα να διαβαζεις απο την αρχη το νημα και οχι αναποδα σε παρακαλω...

screenshot.JPG

Ας αφήσουμε τα νομίσματα στην άκρη.

Η σύγχηση σου δεν έχει όρια.

Η απάντηση μου στο topic είναι η 2η (ούτε αυτό δε πετυχαίνεις..) και αναφέρει ότι σωστά τα λες αλλά συμπληρώνει κάτι.

Οι υπόλοιπες απαντήσεις είναι επαναλήψεις της αρχικής απάντησης γιατί βλέπω δυσκολεύεσαι για κάποιο λόγο να κατανοήσεις την αρχική.

7 ώρες πριν, Diinekis21 είπε

Πέρα από αυτά που σωστά αναφέρεις, υπάρχει περίπτωση και οι 2 δηλώσεις (δήμο & Ε9) να είναι λάθος!

Ενδεχόμενο εξαιρετικά πιθανό αν προέρχεται από "μέτρηση" μηχανικού προ αμνημονεύτων ετών.

Σε αυτή τη περίπτωση δε θα πέσει πρόστιμο τώρα, αλλά κάποια στιγμή στο μέλλον που θα ανακαλυφθεί (σε κάποια μεταβίβαση/αγορά κλπ.).

TS αν θες να καλύψεις και αυτό το ενδεχόμενο καλείς ένα μηχανικό, μετράει (σωστά πλέον και όχι με το μάτι) και μετά με σωστή βάση διορθώνεις ή όχι ανάλογα.

Αναφέρω το λογικό για το πρόστιμο για τις τροποποιήσεις τμ., του Δήμου (προφανώς). Σου θυμίζω ότι είναι αυτό που σε απαλλάσει ο νόμος μέχρι 30/3.

Είναι ένα πρόστιμο (το συγγεκριμένο,όχι κάποιο άλλο) που δε θα μπορέσει κάποιος να του κρυφτεί αλλά θα εμφανιστεί κάποια στιγμή όταν θα πάει πχ. να ζητήσει βεβαίωση ΤΑΠ σε 5/10/80 (στους κληρονόμους του) χρόνια, αν συντρέχει η περίπτωση που αναφέρω. Οπότε είναι ευκαιρία τώρα να γίνει σωστή καταχώρηση κάτι που δε σου εγγυάται το να συμφωνεί το Ε9 με τα στοιχεία του δήμου.

Το Ε9 το αναφέρω γιατί θα πρέπει πλέον υποχρεωτικά να γίνεται το λογικό (να συμφωνεί με τα στοιχεία του δήμου). Δεν έχω αναφέρει κάτι για πρόστιμο αναντιστοιχίας τμ Ε9 με δήμο. Δεν ξέρω αν έχει ανακοινωθεί κιόλας κάτι τέτοιο.

Τώρα τι φαντάζεσαι, το γνωρίζεις εσύ. 

Επειδή παρατηρώ ένα μοτίβο, καλή συνέχεια & καλό κουράγιο.

• Like 2
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, μπιπ μπιπ είπε

Δε ξέρω ο ηλίθιος ο εργολάβος τι είχε κατά νου όταν έκλεινε το μπαλκόνι με τζαμαρία. Αλλά ο μεσίτης μου είχε πει πολύ απλά όταν πας να το πουλήσεις αφαίρεσε τα κουφώματα και θα είναι και πάλι μπαλκόνι. 

Είναι τόσο απλό;

Εγώ ξέρω, είχε κατά νου να πουλήσει ακριβότερα.

Και ναι, εφόσον η μοναδική παράβαση είναι τα κουφώματα με τις τζαμαρίες τότε το πρόβλημα λύνεται με την αφαίρεση τους. Αλλά δεν νομίζω, από ότι έγραψες πριν υπάρχουν διαφορές και στα τετραγωνικά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να προμηθευτείς βεβαίωση από μηχανικό ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες, αυτός θα σου πει τι χρειάζεται και το ακριβές κόστος.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

πρεπει να παμε στον δημο ή στη δεη?και με τι χαρτια?εμενα το σπιτι στο ε9 ειναι 6τμ λιγοτερο απο οτι στην δεη.επεισης βλεπω στο ε9  δηλωμενους 43 τμ σαν κυριως χωρους μη ηλεκτροδοτουμενους (στη ουσια ειναι η πυλοτη)τους οποιους δεν του εχω δηλωσει ποτε στο δημο τι γινετε με αυτους ξερετε?ευχαριστω πολλυ.

Επεξ/σία από [email protected]
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, [email protected] είπε

πρεπει να παμε στον δημο ή στη δεη?και με τι χαρτια?εμενα το σπιτι στο ε9 ειναι 6τμ λιγοτερο απο οτι στην δεη.επεισης βλεπω στο ε9  δηλωμενους 43 τμ σαν κυριως χωρους μη ηλεκτροδοτουμενους (στη ουσια ειναι η πυλοτη)τους οποιους δεν του εχω δηλωσει ποτε στο δημο τι γινετε με αυτους ξερετε?ευχαριστω πολλυ.

Δεν πας πουθενα .. 

Θα ανοιξει πλατφορμα εδω  με κωδικους taxisnet και λογικα οταν δωσεις εγκριση  θα τραβηξει αυτοματα τα στοιχεια του ακινητου απο το Ε9.

Τωρα οπως τσακωνομασταν και πριν εχεις θεμα με πραγματικα τετραγωνικα και τακτοποιηση αυτων ειναι αλλο θεμα.

Βαζεις μηχανικο στα φτιαχνει και αφου δηλωθουν στην εφορια και εμφανιστουν στο Ε9 κανεις και την αιτηση για τον δημο...

Δημοσ.
1 ώρα πριν, k_w_t είπε

Βαζεις μηχανικο στα φτιαχνει και αφου δηλωθουν στην εφορια και εμφανιστουν στο Ε9 κανεις και την αιτηση για τον δημο...

Πληρώνεις πρόστιμα/αναδρομικά για αυτό;

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, naive είπε

Πληρώνεις πρόστιμα/αναδρομικά για αυτό;

Στον δημο εαν το τακτοποιησεις μεχρι 31/3/2020 πληρωνεις μονο αναδρομικα απο 1/1/2020.

Για τα υπολοιπα μιλας με λογιστη και μηχανικο να σε κατατοπίσουν...

Δημοσ.
1 ώρα πριν, k_w_t είπε

Στον δημο εαν το τακτοποιησεις μεχρι 31/3/2020 πληρωνεις μονο αναδρομικα απο 1/1/2020.

Για τα υπολοιπα μιλας με λογιστη και μηχανικο να σε κατατοπίσουν...

Για την εφορία έλεγα. Το σπίτι μου έχει κλειστούς ημιυπάιθριους και όταν το αγόρασα στην εφορία δήλωσα και πλήρωσα το φόρο και για τους κλειστούς ημιυπαίθριους. Μετά τους τακτοποίησα κιόλας, δηλαδή και η εφορία και η πολεοδομία το ξέρουν.
Το θέμα είναι ότι και πάλι ούτε το Ε9 συμφωνεί πλήρως με τα σχέδια ούτε τα τετραγωνικά του ΔΕΔΔΗΕ συμφωνούν με κάποιο από τα δύο. Μάλλον θα συγχρονίσω απλώς το Ε9 με το ΔΕΔΔΗΕ να τελειώνω.
Ένα άλλο ζήτημα όμως που έχω είναι το τι γίνεται με την αποθήκη και το πάρκινγκ. Αυτά ηλεκτροδοτούνται από τον κοινόχρηστο λογαριασαμό, όπου πληρώνονται επίσης δημοτικά τέλη και φόρος. Υπάρχει περίπτωση να διπλοπληρώνονται οι αποθήκες; Ξέρει κάποιος πώς μπορεί να τσεκαρισθεί αυτό; 

Ξέρετε ο ΔΕΔΔΗΕ/ ΔΕΗ από πού τα έιχε πάρει τα τετραγωνικά αρχικά; Από τα συμβόλαια, από τα σχέδια; 

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, naive είπε

Ξέρετε ο ΔΕΔΔΗΕ/ ΔΕΗ από πού τα έιχε πάρει τα τετραγωνικά αρχικά; Από τα συμβόλαια, από τα σχέδια; 

Τα τετραγωνικά τα είχε δηλώσει αυτός που αιτήθηκε ρευματοδότηση.

• Like 1
Δημοσ.

Φίλε μου οι οικοδομές στην Ελλάδα είναι πονεμένη ιστορία.  Ολοι οι εργολάβοι την περίοδο των παχιών αγελάδων εξαντλούσαν του συντελεστές δόμησης  και εφάρμοζαν το τρικ του ημιυπαιθριου. Δηλαδή έφτιαχναν μπαλκόνια εξώστες μεγάλα που δεν προσμετρούσαν στους κύριους χώρους του σπιτιού και μετα τον έλεγχο της πολεοδομία, εκλειναν αυτά τα μπαλκόνια και τα έκαναν δωμάτια. Έτσι ξαφνικά όλα τα δυάρια γινόντουσαν τριάρια κτλ. Αυτή η παρανομία ήταν πάντα είς γνώση του αγοραστή που την απαιτούσε κιόλας πολλες φορές μιάς και αγόραζε μεγαλύτερο σπίτι με μικρότερα δηλωμένα τετραγωνικά, άρα και μικρότερα δημοτικά τέλη αλλά και μικρότερο ενφια. Βεβαια μιλάμε για παρανομίες ως 10-12 τετραγωνικά στην συντριπτική τους πλειοψηφία γιατί σε μια πολυκατοικία δεν έχεις και πολλα περιθώρια πολεοδομικών παραβάσεων. Η εφορία φυσικά γνώριζε την κατάσταση και περίμενε την κατάλληλη στιγμή να αρμέξει για μια ακόμα φορά την ακίνητη περιουσία. Μετα τον προσωρινό και καλα ενφια άρχισε να βγάζει προθεσμίες για τακτοποίηση αυθαιρέτων  και όποιος τσιμπούσε. Πραγματι εμφανίστηκαν χιλιάδες που βρήκαν την ευκαιρία να τακτοποιήσουν χωρίς πολλά προστιμα. Τι σου λέει όμως ο πονηρός ο νομοθέτης. Εντάξει μου πλήρωσες το πρόστιμο και τακτοποίησες την παρανομία σου. Δεν σε απαλλάσσω όμως για πάντα από την παρανομία. Σου ορίζω όλο το ακίνητο σαν αυθαιρετο, ασχετα αν η παρανομία σου είναι μόνο ένα μικρό δωμάτιο και σε "τακτοποιώ" για 30 χρόνια! Σε 30 χρόνια λοιπόν θα πάω σαν καλός νταβατζής ξανα σε εσενα ή στα παιδιά σου και θα ζητήσω πάλι χρήματα για νεα τακτοποίηση... Οπως καταλαβαίνεις πολλοί προκειμένου να γλιτώσουν  από τον βραχνα των τακτοποιήσεων δεν δηλώνουν καθόλου τις μεταβολές στα ακίνητα τους και σε περίπτωση που θέλουν να προχωρήσουν σε πώληση, είτε συνεννοούνται με τον υποψήφιο αγοραστή, ειτε γκρεμίζουν την παρανομία που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μια τζαμαρία. Βεβαια το να μετατρέψεις ένα δωμάτιο ξανα σε μπαλκονι δεν είναι πάντα εύκολη διαδικασία και εχει κοστος γιατί συνήθως υπάρχουν καλοριφερ, ντουλάπες και ξύλινα πατώματα.  Οι μηχανικοί για την μέτρηση του σπιτιού έχουν ταρίφες στο κοστολόγιο τους που για ενα μεσαίο διαμέρισμα πλησιάζουν τα 500 περίπου ευρώ. Είναι πολύ προσεκτικοί σε αυτά που γράφουν γιατί κινδυνεύουν να χάσουν την άδεια τους αν υπάρχει κάποια παρατυπία.  Βεβαια είμαστε στην Ελλάδα που τα πάντα γίνονται... 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σωστοί οι φίλοι από πάνω.
Η δήλωση που θα ανοίξει σήμερα προβλέπει ταύτιση με Ε9.
Οι επιφάνειες που δηλώνονται στο Ε9, σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία εδώ και κάποια χρόνια, θα έπρεπε να είναι οι "πραγματικές".
Για να είναι πραγματικές χρειάζεται ορθή αποτύπωση.
Ιδανικά, εάν προκύψουν διαφορές πραγματικών με άδειας και εφόσον επιτρέπεται να ενταχθούν σε νόμο αυθαιρέτων, τις εντάσσουμε και διορθώνουμε Ε9, Δήμο και τα πάντα με τις σωστές επιφάνειες.
Αλλά αν δεν έχουμε λεφτά για το τελευταίο, υποθέτω η καταχώρηση αδήλωτων επιφανειών, έστω και στο περίπου, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα μειώσει τα μελλοντικά πρόστιμα.

Στις 26/2/2020 στις 10:37 ΠΜ, ThReSh είπε

Στο κτηματολόγιο δεν είναι μονο τα τετραγωνικά του οικοπέδου ή κάνω λάθος?

Δηλώνονται και τα κτίσματα που τυχόν υπάρχουν, αλλά τα γήπεδα είναι όντως αυτά που ενδιαφέρουν το κτηματολόγιο και για τα οποία καταχωρούνται τα διάφορα δικαιώματα.

Επεξ/σία από Philippe
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 ώρες πριν, Philippe είπε

Σωστοί οι φίλοι από πάνω.
Η δήλωση που θα ανοίξει σήμερα προβλέπει ταύτιση με Ε9.
Οι επιφάνειες που δηλώνονται στο Ε9, σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία εδώ και κάποια χρόνια, θα έπρεπε να είναι οι "πραγματικές".
Για να είναι πραγματικές χρειάζεται ορθή αποτύπωση.
Ιδανικά, εάν προκύψουν διαφορές πραγματικών με άδειας και εφόσον επιτρέπεται να ενταχθούν σε νόμο αυθαιρέτων, τις εντάσσουμε και διορθώνουμε Ε9, Δήμο και τα πάντα με τις σωστές επιφάνειες.
Αλλά αν δεν έχουμε λεφτά για το τελευταίο, υποθέτω η καταχώρηση αδήλωτων επιφανειών, έστω και στο περίπου, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα μειώσει τα μελλοντικά πρόστιμα.

Λογικά θα πάρει παράταση η διαδικασία μέχρι τον Ιούνιο που λήγουν τα πρώτα αυθαίρετα.

Δηλώνονται και τα κτίσματα που τυχόν υπάρχουν, αλλά τα γήπεδα είναι όντως αυτά που ενδιαφέρουν το κτηματολόγιο και για τα οποία καταχωρούνται τα διάφορα δικαιώματα.

Να ρωτήσω κάτι, αν ξέρεις. Κάποιος που έχει κάνει τακτοποίηση ημιυπαίθριου πχ το 2010 και δεν το έχει δηλώσει στο Ε9, αν πάει να το κάνει τώρα θα πληρώσει προστιμ, αναδρομικά ενφια κλπ; 

Παρεμπιπτόντως, άνοιξε η εφαρμογή https://tetragonika.govapp.gr/

Επεξ/σία από naive
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...