MikeKata Δημοσ. 16 Μαΐου 2020 Δημοσ. 16 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα στο forum. Ξαφνικά σήμερα, 7 χρόνια μετά το στήσιμο του PC, άρχισε να κάνει shutdown μερικά δευτερόλεπτα αφού ανοίξει οποιοδήποτε παιχνίδι. Shutdown, όχι reboot. Και ανοίγει αμέσως αν του πατήσεις το κουμπί (το λέω για protection από υπερθέρμανση του PSU). Και δε μιλάμε για βαριά παιχνίδια. Μιλάμε μέχρι και στο home screen ελαφρών παιχνιδιών όπως π.χ Dota. Όλα δείχνουν GPU πρόβλημα, αλλά παραδόξως ξεκίνησαν αφού είχα 2 βράδυα ολόκληρα το PC ανοιχτό να κατεβάσει ένα game. Το configuration του PC είναι: CPU: FX-8320@4ghz με offset -0.1V Ψύκτρα: Hyper 212 Evo Μητρική: Gigabyte 990XA-UD3 GPU: XFX 7870Ghz Edition (Double Dissipation) RAM: Ripjaws X 1600Mhz 2x4GB με OC στα 1866MHz PSU: Coolermaster RS600-ACAB-D3B OS SSD: WD Blue 240GB Οι θερμοκρασίες σε όλους τους ελέγχους ήταν τέλειες. 55 βαθμούς στη CPU σε Load και 65 στη GPU (δοκίμασα και με τα fans στο max). Παρακάτω είναι το troubleshooting που δοκίμασα: 1) Θεώρησα ότι μπορεί να υπερθερμαίνεται το τροφοδοτικό γιατί είχε αρκετή θερμότητα στην έξοδό του, οπότε άνοιξα το case. Δεν άλλαξε τίποτα. 2) Δοκίμασα να κάνω underclock την κάρτα για να τραβάει λιγότερα Watt (σε περίπτωση που έφταιγε το τροφοδοτικό. 3) Άρχισα τα stress test να απομονώσω το πρόβλημα. Σε stress ΜΟΝΟ στη CPU και στο Aida και στο Cinebench, όλα τέλεια. Με το που ανοίγω stress test ΜΟΝΟ της GPU στο Aida, σβήνει το PC. 4) Ψυλλιάζομαι πλέον ότι κάτι παίζει με την GPU. Δοκιμάζω στο OCCT τεστ μόνο της VRAM με το GPUmemtest. Σβήνει το PC. 5) Τεστ της απλής μνήμης με memtest. Δε βρήκε σφάλματα... 6) Reset to default τα πάντα στο BIOS. Καμία αλλαγή.... Μήπως σας έρχεται κανένα άλλο τεστ στο μυαλό να κάνω; Δεν έχω πρόσβαση σε άλλη κάρτα γραφικών αυτή τη στιγμή για να δοκιμάσω και είμαι ανάμεσα στη ζημιά ανάμεσα στην GPU (ή τη VRAM) και το τροφοδοτικό να πεθαίνει (μετά από 7 χρόνια). Να απομονώσω τουλάχιστον το πρόβλημα για να ξέρω πώς να κινηθώ. Κλίνω προς την GPU. Επεξ/σία 16 Μαΐου 2020 από MikeKata
Dark_Nightfall Δημοσ. 16 Μαΐου 2020 Δημοσ. 16 Μαΐου 2020 11 λεπτά πριν, MikeKata είπε Καλησπέρα στο forum. Ξαφνικά σήμερα, 7 χρόνια μετά το στήσιμο του PC, άρχισε να κάνει shutdown μερικά δευτερόλεπτα αφού ανοίξει οποιοδήποτε παιχνίδι. Shutdown, όχι reboot. Και ανοίγει αμέσως αν του πατήσεις το κουμπί (το λέω για protection από υπερθέρμανση του PSU). Και δε μιλάμε για βαριά παιχνίδια. Μιλάμε μέχρι και στο home screen ελαφρών παιχνιδιών όπως π.χ Dota. Όλα δείχνουν GPU πρόβλημα, αλλά παραδόξως ξεκίνησαν αφού είχα 2 βράδυα ολόκληρα το PC ανοιχτό να κατεβάσει ένα game. Το configuration του PC είναι: CPU: FX-8320@4ghz με offset -0.1V Ψύκτρα: Hyper 212 Evo GPU: XFX 7870Ghz Edition (Double Dissipation) RAM: Ripjaws X 1600Mhz 2x4GB με OC στα 1866MHz PSU: Coolermaster RS600-ACAB-D3B OS SSD: WD Blue 240GB Οι θερμοκρασίες σε όλους τους ελέγχους ήταν τέλειες. 55 βαθμούς στη CPU σε Load και 65 στη GPU (δοκίμασα και με τα fans στο max). Παρακάτω είναι το troubleshooting που δοκίμασα: 1) Θεώρησα ότι μπορεί να υπερθερμαίνεται το τροφοδοτικό γιατί είχε αρκετή θερμότητα στην έξοδό του, οπότε άνοιξα το case. Δεν άλλαξε τίποτα. 2) Δοκίμασα να κάνω underclock την κάρτα για να τραβάει λιγότερα Watt (σε περίπτωση που έφταιγε το τροφοδοτικό. 3) Άρχισα τα stress test να απομονώσω το πρόβλημα. Σε stress ΜΟΝΟ στη CPU και στο Aida και στο Cinebench, όλα τέλεια. Με το που ανοίγω stress test ΜΟΝΟ της GPU στο Aida, σβήνει το PC. 4) Ψυλλιάζομαι πλέον ότι κάτι παίζει με την GPU. Δοκιμάζω στο OCCT τεστ μόνο της VRAM με το GPUmemtest. Σβήνει το PC. 5) Τεστ της απλής μνήμης με memtest. Δε βρήκε σφάλματα... 6) Reset to default τα πάντα στο BIOS. Καμία αλλαγή.... Μήπως σας έρχεται κανένα άλλο τεστ στο μυαλό να κάνω; Δεν έχω πρόσβαση σε άλλη κάρτα γραφικών αυτή τη στιγμή για να δοκιμάσω και είμαι ανάμεσα στη ζημιά ανάμεσα στην GPU (ή τη VRAM) και το τροφοδοτικό να πεθαίνει (μετά από 7 χρόνια). Να απομονώσω τουλάχιστον το πρόβλημα για να ξέρω πώς να κινηθώ. Κλίνω προς την GPU. Η αλήθεια είναι ότι καλά το πας ,φαίνεται η τροφοδοτικού η κάρτας γραφικών το πρόβλημα.Πρώτος ύποπτος για ΄μένα το τροφοδοτικό ,αλλά για να είσαι σίγουρος θέλεις άλλο για δοκιμή,τι μητρική έχεις ;
MikeKata Δημοσ. 16 Μαΐου 2020 Μέλος Δημοσ. 16 Μαΐου 2020 1 λεπτό πριν, Dark_Nightfall είπε Η αλήθεια είναι ότι καλά το πας ,φαίνεται η τροφοδοτικού η κάρτας γραφικών το πρόβλημα.Πρώτος ύποπτος για ΄μένα το τροφοδοτικό ,αλλά για να είσαι σίγουρος θέλεις άλλο για δοκιμή,τι μητρική έχεις ; Ισχύει, ξέχασα να γράψω τη μητρική. Gigabyte 990XA-UD3, θα κάνω και edit το αρχικό post. Κι εγώ για τροφοδοτικό ήμουν υποψιασμένος στην αρχή, κυρίως λόγω του ότι άρχισε αφού το PC έμεινε 2 μήνες ανοιχτό, αλλά με έβαλε σε σκέψεις το shutdown αμέσως όταν έκανα το memtest της VRAM. Δηλαδή δε στρεσσαρίστηκε η GPU να τραβήξει αρκετά Watt, αλλά η μνήμη της. Για αυτό σκέφτομαι μήπως είναι η κάρτα.
Dark_Nightfall Δημοσ. 16 Μαΐου 2020 Δημοσ. 16 Μαΐου 2020 5 λεπτά πριν, MikeKata είπε Ισχύει, ξέχασα να γράψω τη μητρική. Gigabyte 990XA-UD3, θα κάνω και edit το αρχικό post. Κι εγώ για τροφοδοτικό ήμουν υποψιασμένος στην αρχή, κυρίως λόγω του ότι άρχισε αφού το PC έμεινε 2 μήνες ανοιχτό, αλλά με έβαλε σε σκέψεις το shutdown αμέσως όταν έκανα το memtest της VRAM. Δηλαδή δε στρεσσαρίστηκε η GPU να τραβήξει αρκετά Watt, αλλά η μνήμη της. Για αυτό σκέφτομαι μήπως είναι η κάρτα. Κοίταξε να δεις,υπάρχει περίπτωση να έχουν και τα 2 πρόβλημα δηλαδή κάρτα + τροφοδοτικό,θέλεις parts για δοκιμές όμως,έχεις ένα άλλο τροφοδοτικό για δοκιμή ; αν όχι πήγαινε πάρε ένα καθώς το κόστος σε σχέση με μια κάρτα είναι αρκετά μικρότερο. 1
MikeKata Δημοσ. 16 Μαΐου 2020 Μέλος Δημοσ. 16 Μαΐου 2020 7 λεπτά πριν, Dark_Nightfall είπε Κοίταξε να δεις,υπάρχει περίπτωση να έχουν και τα 2 πρόβλημα δηλαδή κάρτα + τροφοδοτικό,θέλεις parts για δοκιμές όμως,έχεις ένα άλλο τροφοδοτικό για δοκιμή ; αν όχι πήγαινε πάρε ένα καθώς το κόστος σε σχέση με μια κάρτα είναι αρκετά μικρότερο. Θα το δοκιμάσω, μιας και εδώ που έφτασα δεν έχω πολλές επιλογές. Ευχαριστώ πάντως...
Aris_ Δημοσ. 20 Μαΐου 2020 Δημοσ. 20 Μαΐου 2020 προτού αγοράσουμε οτιδήποτε κάνουμε διάγνωση τα ρεύματα με το Hardware monitor WiNFO64 δεξιά έχουμε sensor είναι παρόμοιο με cpuid, αριστερά ένα stress test της gpu / cpu
Dark_Nightfall Δημοσ. 20 Μαΐου 2020 Δημοσ. 20 Μαΐου 2020 2 λεπτά πριν, Aris_ είπε προτού αγοράσουμε οτιδήποτε κάνουμε διάγνωση τα ρεύματα με το Hardware monitor WiNFO64 δεξιά έχουμε sensor είναι παρόμοιο με cpuid, αριστερά ένα stress test της gpu / cpu Δεν είναι να εμπιστεύεσαι το hardware monitor και το κάθε hardware monitor.
Aris_ Δημοσ. 20 Μαΐου 2020 Δημοσ. 20 Μαΐου 2020 βέβαια άγνωστοι που προτείνουν αγορές είναι έμπιστοι , το ακούσαμε και αυτό 🤣
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα