Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
4 ώρες πριν, Georgebek2 είπε

Καλημερα, σε ενα διαμερισμα που κοιταζω ο ιδιοκτητης δεν εχει συνδεσει την αντλια ωστε να εχει το διαμερισμα ζεστο νερο, οταν πχ η αντλια ειναι σε λειτουργια και δεν εχει ηλιο για να ζεστανει ο ηλιακος. Τοκανε για οικονομικους λογους φανταζομαι ή από μαλκίa?

Εαν το σπιτι και η αντλια πχ ειναι στον 1 οροφο και ο ηλιακος ειναι στον 6 πολυ καλα εκανε.Δεν ειναι απαραιτητο να την συνδεσεις παντα.

• Απαντ. 4,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 hour ago, Giannis80x said:

Εαν το σπιτι και η αντλια πχ ειναι στον 1 οροφο και ο ηλιακος ειναι στον 6 πολυ καλα εκανε.Δεν ειναι απαραιτητο να την συνδεσεις παντα.

Η αντλια ειναι διπλα απο τον ηλιακο.

Αλλα και στην περιπτωση που λες γιατι θα ειχε κανει καλα;

Εγω σκεφτομαι πχ τον χειμωνα να εχει 10 μερες συνεχομενες συννεφια (αρα οχι νερο απο ηλιακο), εγω να εχω ανοιχτη 24/7 την αντλια, αλλα για να ζεστανω νερο να πρεπει να ανοιξω και το ηλεκτρικο.

Δημοσ.
34 λεπτά πριν, Georgebek2 είπε

Εγω σκεφτομαι πχ τον χειμωνα να εχει 10 μερες συνεχομενες συννεφια (αρα οχι νερο απο ηλιακο), εγω να εχω ανοιχτη 24/7 την αντλια, αλλα για να ζεστανω νερο να πρεπει να ανοιξω και το ηλεκτρικο.

Νομίζω πως το σκέπτεσαι λάθος. Όταν θέλεις ζεστό νερό χρήσης θέλει τρίοδη βάνα, κόβεις της θέρμανση από το σπίτι και ζεστάνεις νερό σε υψηλότερη θερμοκρασία. Οι περισσότεροι όμως τόσο καιρό το σύνδεαν σαν να είναι λέβητας σκορπώντας ενέργεια έχοντας την αντλία ψηλά για τα νερά και διατηρώντας νερό ζεστό τσάμπα.

Δημοσ.
43 λεπτά πριν, Georgebek2 είπε

Οπως σωστα σου είπαν θα χρειαστει ια τριοδη βαλβιδα και ο ηλιακος να ειναι εξοπλισμενος με σερπατινα για Αντλια θερμότητας. Στην πειρπτωση μπορει να αξιζει μιας και ο βαθμος αποδοσης της αντλιας ειναι μεγαλυτερος απο το να ζεσταινεις τα νερα του ηλιακου με ηλεκτρικη αντισταση.

Το νερο δεν θα ζεσταινεται παραλληλα με το σπιτι , θα κοβει η αντλία την θερμανση-ψυξη στο σπίτι και θα γυρναει την ηλεκτροβαλβιδα να ζεστανει το νερο του ηλιακού. Επιπροσθετα το δοχειο του ηλιακου θα πρεπει να εχει υποδοχη για κυαθιο ωστε να τοποθετηθει το αισθητηριο θερμοκρασιας της αντλιας που ελεγχει την θερμοκρασια του ΖΝΧ.

Υπαρχει δυνατοτητα να σου παραγει-συντηρει 24 ωρες το 24ωρο ΖΝΧ αλλα και να αρχιζει να παραγει Ζεστο νερό κατα επιλογη απο το χειριστηριο.

Γιατι δεν το εκαναν στην περιπτωση σου ? συνηθως λενε το αφηγημα ελα μωρε ποσσες μερες δεν εχει ηλιο στην Ελλαδα ειμαστε καθε μερα εχει ηλιοφανεια , για 5-10 μερες το χρονο συννεφια δεν αξιζει. 

• Like 2
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, dm_mlnk είπε

Γιατι δεν το εκαναν στην περιπτωση σου ? συνηθως λενε το αφηγημα ελα μωρε ποσσες μερες δεν εχει ηλιο στην Ελλαδα ειμαστε καθε μερα εχει ηλιοφανεια , για 5-10 μερες το χρονο συννεφια δεν αξιζει. 

Πιθανόν το boiler να μην έχει τις προϋποθέσεις που αναφέρεις για σύνδεση με την αντλία θερμότητας.

• Like 1
Δημοσ.

Μπορεί ο ηλιακός να προϋπήρχε και να μην ήθελε να μπλέκει με τις άνωθεν σωστά αναφερόμενες τροποποιήσεις για να μπορέσει να συνδεθεί με αντλία.

Δημοσ.
21 minutes ago, dm_mlnk said:

Πετυχες 100% αυτο που μου ειπαν.

6 minutes ago, jkoukos said:

Πιθανόν το boiler να μην έχει τις προϋποθέσεις που αναφέρεις για σύνδεση με την αντλία θερμότητας.

5 minutes ago, mechpanos said:

Μπορεί ο ηλιακός να προϋπήρχε και να μην ήθελε να μπλέκει με τις άνωθεν σωστά αναφερόμενες τροποποιήσεις για να μπορέσει να συνδεθεί με αντλία.

Μαζι μπηκαν καινουρια ολα, αρα συμπεραινω πως δεν ηθελαν να μπλεκουν συν το κοστος.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μάγκες το 0,215€/kWh είναι το ελάχιστο που θα φάτε στο κεφάλι. Καθώς περνά ο καιρός οι τιμές θα αυξάνουν. 
Απόσβεση δεν θα κάνετε, αν αγοράζετε αντλία θερμότητας για οικονομία θα διαπιστώσετε σύντομα ότι δεν βγαίνει το νούμερο.

Τώρα οι βαθμοί απόδοσης που κυκλοφορούν εδώ κι εκεί μπορεί να ισχύουν μπορεί και όχι. 

Έχω περίπτωση αντλίας θερμότητας στην Αθήνα με 2.000 kWh στο δίμηνο Γενάρης Φλεβάρης. Α ενεργειακή κατηγορία το σπίτι και ηλιακό.

Κλάμα.

Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια. 
Να μην πούμε ότι έχει γεμίσει το φόρουμ με παράπονα - ερωτήσεις κλπ. Αυτό είναι μια λυπητερή ιστορία. 
Κάντε λοιπόν μια συνειδητή επιλογή για τους σωστούς λόγους, όχι γιατί απλά είναι της μόδας.

Επεξ/σία από alejsalonica
  • Like 1
  • Sad 1
Δημοσ.
15 ώρες πριν, ThanG είπε

Καθώς αποτι καταλαβαίνω το σπίτι έχει ανακαινιστεί και δεν είναι καινούριο, έκανες αλλαγές και στο δίκτυο που τροφοδοτεί τα σώματα; Πχ διαφορετική παροχή/επιστροφη για κάθε σώμα ή το άφησες όπως ήταν (πχ δισωληνιο, τρισωληνιο ανά επίπεδο);

Εξαρχής ήταν κληματαριά κάθε σώμα τη δική του παροχή 

Δημοσ.
11 ώρες πριν, alejsalonica είπε

Μάγκες το 0,215€/kWh είναι το ελάχιστο που θα φάτε στο κεφάλι. Καθώς περνά ο καιρός οι τιμές θα αυξάνουν. 
Απόσβεση δεν θα κάνετε, αν αγοράζετε αντλία θερμότητας για οικονομία θα διαπιστώσετε σύντομα ότι δεν βγαίνει το νούμερο.

Τώρα οι βαθμοί απόδοσης που κυκλοφορούν εδώ κι εκεί μπορεί να ισχύουν μπορεί και όχι. 

Έχω περίπτωση αντλίας θερμότητας στην Αθήνα με 2.000 kWh στο δίμηνο Γενάρης Φλεβάρης. Α ενεργειακή κατηγορία το σπίτι και ηλιακό.

Κλάμα.

Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια. 
Να μην πούμε ότι έχει γεμίσει το φόρουμ με παράπονα - ερωτήσεις κλπ. Αυτό είναι μια λυπητερή ιστορία. 
Κάντε λοιπόν μια συνειδητή επιλογή για τους σωστούς λόγους, όχι γιατί απλά είναι της μόδας.

To θεμα ειναι που θα φτασει το πετρελαιο και το φυσικο αεριο γιατι οι επιδοτησεις εγκασταστασης κλπ θα καταργηθουν οποτε το κοστος ανεβαινει και εκει .
Γενικα η κρυωνεις ή πληρωνεις 

Δημοσ.

Μην είσαστε εκτός θέματος. Υπάρχει αντίστοιχο θέμα για επιλογή συστήματος θέρμανσης, ας κρατήσουμε εδώ τη θεματολογία περί αντλιών. Πόσο θα πάει το ρεύμα ή πόσο θα πάει το πετρέλαιο και πόσο το αέριο, αν θα έχει επιδότηση η τιμή της kwh στο ρεύμα και στο αέριο ή αν θα δοθεί επίδομα θέρμανσης στο πετρέλαιο, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Εγώ μιας και την έχω ψιλοσβήσει την αντλία καθώς έχει γλυκάνει ο καιρός (ανάβει με πρόγραμμα πλέον στις 6 το πρωί να φέρει λίγο το σπίτι μέχρι να ξυπνήσουμε, και στις 8 σβήνει, αλλιώς αν την αφήσω πέφτει τόσο πολύ η κατανάλωση μέσα στη μέρα που δουλεύει start/stop, τζάμπα γυρνάει τα νερά δηλαδή σε σβηστά fan coils) ας ανεβάσω καταναλώσεις Ιανουάριο - Μάρτιο:

Απόδοση (kwh therm.) Κατανάλωση (kwh el) COP (av.)
Ιαν 2785 609 4,57
Φεβ 2475 587 4,22
Μαρ 1396 335 4,17
  6656 1531 4,35

Εγώ μια χαρά ικανοποιημένος είμαι, καλά πήγε και φέτος αναλογικά με το μέγεθος του σπιτιού.

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Μην είσαστε εκτός θέματος. Υπάρχει αντίστοιχο θέμα για επιλογή συστήματος θέρμανσης, ας κρατήσουμε εδώ τη θεματολογία περί αντλιών. Πόσο θα πάει το ρεύμα ή πόσο θα πάει το πετρέλαιο και πόσο το αέριο, αν θα έχει επιδότηση η τιμή της kwh στο ρεύμα και στο αέριο ή αν θα δοθεί επίδομα θέρμανσης στο πετρέλαιο, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Εγώ μιας και την έχω ψιλοσβήσει την αντλία καθώς έχει γλυκάνει ο καιρός (ανάβει με πρόγραμμα πλέον στις 6 το πρωί να φέρει λίγο το σπίτι μέχρι να ξυπνήσουμε, και στις 8 σβήνει, αλλιώς αν την αφήσω πέφτει τόσο πολύ η κατανάλωση μέσα στη μέρα που δουλεύει start/stop, τζάμπα γυρνάει τα νερά δηλαδή σε σβηστά fan coils) ας ανεβάσω καταναλώσεις Ιανουάριο - Μάρτιο:

Απόδοση (kwh therm.) Κατανάλωση (kwh el) COP (av.)
Ιαν 2785 609 4,57
Φεβ 2475 587 4,22
Μαρ 1396 335 4,17
  6656 1531 4,35

Εγώ μια χαρά ικανοποιημένος είμαι, καλά πήγε και φέτος αναλογικά με το μέγεθος του σπιτιού.

Θα βοηθούσε αν έδινες και κάποια άλλα στοιχεία. Από μόνα τους δεν λένε τίποτα απολύτως. 

- Περιοχή / υψόμετρο

- Εσωτερική θερμοκρασία. (άλλο 20 άλλο 23)

- Αν κατοικείται 24/7 ή αν το πρωί ας πούμε φεύγουν όλοι και κλείνει ο θερμοστάτης μέχρι το μεσημέρι.

- Ύπαρξη ηλιακού ή μη

- τ.μ.

- Ενεργειακή κατηγορία κατοικίας

Αυτά είναι δεδομένα που μπορούν να αξιολογηθούν με κάποιο τρόπο. 

Δημοσ.
8 ώρες πριν, grtopo είπε

Εξαρχής ήταν κληματαριά κάθε σώμα τη δική του παροχή 

Σε σπίτι δεκαετίας 90? Είχες πολύ καλή βάση για να εγκαταστήσεις αντλία. Ιδανική θα έλεγα!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, alejsalonica είπε

Θα βοηθούσε αν έδινες και κάποια άλλα στοιχεία. Από μόνα τους δεν λένε τίποτα απολύτως. 

- Περιοχή / υψόμετρο

- Εσωτερική θερμοκρασία. (άλλο 20 άλλο 23)

- Αν κατοικείται 24/7 ή αν το πρωί ας πούμε φεύγουν όλοι και κλείνει ο θερμοστάτης μέχρι το μεσημέρι.

- Ύπαρξη ηλιακού ή μη

- τ.μ.

- Ενεργειακή κατηγορία κατοικίας

Αυτά είναι δεδομένα που μπορούν να αξιολογηθούν με κάποιο τρόπο. 

Τα έχω γράψει 100 φορές κατά καιρούς στο forum αλλά πάμε πάλι μαζεμένα να είναι κοντά με τις μετρήσεις.
- Περιοχή κέντρο Πύργου Ηλείας
- Εσωτερική θερμοκρασία > 22.5
- 24/7 αλλά με αυτοματισμό αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι >13, κλείνει από τις 8.00 μέχρι τις 14.00 (θερμοστάτης χώρου ΔΕΝ υπάρχει)
- Ηλιακός ΝΑΙ συνδεμένος με 3οδη με την αντλία, αλλά δεν έχω βάλει την θέρμανση ΖΝΧ στις παραπάνω καταναλώσεις, τα μετράει χώρια.
- τμ 280
- Β+ 

Επεξ/σία από mechpanos
Δημοσ.
46 minutes ago, mechpanos said:

- 24/7 αλλά με αυτοματισμό αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι >13, κλείνει από τις 8.00 μέχρι τις 14.00 (θερμοστάτης χώρου ΔΕΝ υπάρχει)

Αυτό το κάνεις γιατί έχεις διαπιστώσει εμπειρικά ότι λειτουργικά σου είναι πιο οικονομικό σε σχέση με το αν την άφηνες να λειτουργεί 24/7 σε >13οC;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...