mechpanos Δημοσ. 3 Απριλίου Δημοσ. 3 Απριλίου 17 λεπτά πριν, Aurumnus είπε Αυτό το κάνεις γιατί έχεις διαπιστώσει εμπειρικά ότι λειτουργικά σου είναι πιο οικονομικό σε σχέση με το αν την άφηνες να λειτουργεί 24/7 σε >13οC; Γιατί βάσει μετρήσεων από τις 8.00 μέχρι τις 14.00 θα κάψει περίπου 6-7 kwh για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του χώρου, ενώ αν σβήσει εντελώς και πάρει στις 14.00, θα κάψει μέχρι τις 15.00 περίπου 3 kwh για να την επαναφέρει, και με υψηλό COP γιατί προφανώς μιλάμε για μία ζεστή μέρα. Για τα πάντα τηρούνται μετρήσεις οπότε οι όποιες ενέργειες γίνονται κατόπιν μετρήσιμων στοιχείων (εσωτερική - εξωτερική θερμοκρασία, κατανάλωση ενέργειας κλπ.). Αυτό βέβαια είναι προσαρμοσμένο στην δική μου περίπτωση, άλλος μπορεί να μην εξυπηρετείται από κάτι τέτοιο ή το σπίτι του να χάνει τόσο πολύ που να πρέπει να κάψει παραπάνω για να το επαναφέρει γρήγορα, δεν ξέρω. 1
star_cruiser Δημοσ. 3 Απριλίου Δημοσ. 3 Απριλίου (επεξεργασμένο) Οι δικές μου καταναλώσεις, LG 9kw Πέλλα, 80τμ με μόνωση 10 και τριπλά τζάμια και σώματα φέτες… οι καταναλώσεις είναι όλου του σπιτιού με καθημερινή χρήση πλυντηρίου στεγνωτηρίου και θερμοσίφωνα(έχει συνδεθεί η αντλία με το μπόιλερ) λόγω μπέμπας: Νοέμβριος: 411 κιλοβατώρες-103 ευρώ Δεκέμβριος: 545 κιλοβατώρες-72 ευρώ Ιανουάριος: 625 κιλοβατώρες-118 ευρώ Φεβρουάριος: 550 κιλοβατώρες-100 ευρώ Η αντλία λειτουργεί 24/7 με βάση τα νερά και αντιστάθμιση, εκτός από Φεβρουάριο και μέχρι τώρα που την είχα ρυθμισμένη με 33-34 βαθμούς στα νερά και από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα κλειστή λόγο ζέστης…μέσα στο σπίτι 22.5, 23 , 23,5 θερμοκρασία… ΖΝΧ δεν έχω, όπως έγραψα είναι συνδεδεμένη η αντλία με το ηλεκτρομποιλερ και υπάρχει και ηλιακός θερμοσίφωνας. Επεξ/σία 3 Απριλίου από star_cruiser 5
Eian Δημοσ. 4 Απριλίου Δημοσ. 4 Απριλίου Για σπίτι 100 τετραγωνικών περίπου μου πρότειναν αντλία 8 kw (EDLA08E3V3) καθώς κ οι θερμικές απώλειες θα είναι γύρω στα 6kw μετά την μόνωση.. Το ζεστό νερό είναι εξίσου σημαντικό κ προς το παρών έχω παλιό κακό θερμοσίφωνα κ ηλιακό που φαίνεται να λειτουργεί οκ.. Ηθελα να ρωτήσω τα εξής.. Η αντλία αν μπει στο μπαλκόνι χρειάζεται δίπλα της κ δοχείο ΖΝΧ? γιατί ο χώρος δεν είναι αρκετός κ θα μπει κ AC. Δεν γίνεται να πετάξω τον θερμοσίφωνα που έχω στο μπάνιο κ να συνδεθεί η αντλία με έναν καινούργιο η δοχείο ΖΝΧ που θα τοποθετηθεί στο μπάνιο στην ίδια θέση? Η ακόμα καλύτερα επειδή το δωμάτιο που βρίσκεται στο ενδιάμεσο μπάνιου κ μπαλκονιού είναι λίγο δύσκολο να τρυπηθεί λόγω ντουλάπας που πιάνει όλο τον τοίχο, υπάρχει καλύτερη λύση απλά με ηλεκτρονικό καινούργιο θερμοσίφωνα? Δεν ξέρω αν ισχύει αλλά πωλητής μου ανέφερε ότι έχει τόσο καλή απόδοση που μερικοί τον κράτησαν ακόμα κ μετά από εγκατάσταση αντλίας.. Ευχαριστώ κ συγνώμη αν έχουν απαντηθεί κάποια ήδη στο thread απλά είναι τεράστιο κ δεν μπόρεσα ν βρω κάτι συγκεκριμένο στις απορίες μου
meletis_m Δημοσ. 4 Απριλίου Δημοσ. 4 Απριλίου 1 ώρα πριν, Eian είπε Για σπίτι 100 τετραγωνικών περίπου μου πρότειναν αντλία 8 kw (EDLA08E3V3) καθώς κ οι θερμικές απώλειες θα είναι γύρω στα 6kw μετά την μόνωση.. Το ζεστό νερό είναι εξίσου σημαντικό κ προς το παρών έχω παλιό κακό θερμοσίφωνα κ ηλιακό που φαίνεται να λειτουργεί οκ.. Ηθελα να ρωτήσω τα εξής.. Η αντλία αν μπει στο μπαλκόνι χρειάζεται δίπλα της κ δοχείο ΖΝΧ? γιατί ο χώρος δεν είναι αρκετός κ θα μπει κ AC. Δεν γίνεται να πετάξω τον θερμοσίφωνα που έχω στο μπάνιο κ να συνδεθεί η αντλία με έναν καινούργιο η δοχείο ΖΝΧ που θα τοποθετηθεί στο μπάνιο στην ίδια θέση? Η ακόμα καλύτερα επειδή το δωμάτιο που βρίσκεται στο ενδιάμεσο μπάνιου κ μπαλκονιού είναι λίγο δύσκολο να τρυπηθεί λόγω ντουλάπας που πιάνει όλο τον τοίχο, υπάρχει καλύτερη λύση απλά με ηλεκτρονικό καινούργιο θερμοσίφωνα? Δεν ξέρω αν ισχύει αλλά πωλητής μου ανέφερε ότι έχει τόσο καλή απόδοση που μερικοί τον κράτησαν ακόμα κ μετά από εγκατάσταση αντλίας.. Ευχαριστώ κ συγνώμη αν έχουν απαντηθεί κάποια ήδη στο thread απλά είναι τεράστιο κ δεν μπόρεσα ν βρω κάτι συγκεκριμένο στις απορίες μου Σε παρόμοια περίπτωση και με θέμα χώρου . Αυτό που μου πρότειναν είναι buffer 60 ή 80 λτ στο μπαλκόνι . Και στο πατάρι που είναι τώρα απλός ηλεκτρικός θερμοσίφωνας αντικατάσταση 80 λτ για Α/Θ. Αντλία και εμένα 8 KW βγαίνει βάσει μελέτης . 1
mechpanos Δημοσ. 5 Απριλίου Δημοσ. 5 Απριλίου 13 ώρες πριν, Eian είπε Για σπίτι 100 τετραγωνικών περίπου μου πρότειναν αντλία 8 kw (EDLA08E3V3) καθώς κ οι θερμικές απώλειες θα είναι γύρω στα 6kw μετά την μόνωση.. Το ζεστό νερό είναι εξίσου σημαντικό κ προς το παρών έχω παλιό κακό θερμοσίφωνα κ ηλιακό που φαίνεται να λειτουργεί οκ.. Ηθελα να ρωτήσω τα εξής.. Η αντλία αν μπει στο μπαλκόνι χρειάζεται δίπλα της κ δοχείο ΖΝΧ? γιατί ο χώρος δεν είναι αρκετός κ θα μπει κ AC. Δεν γίνεται να πετάξω τον θερμοσίφωνα που έχω στο μπάνιο κ να συνδεθεί η αντλία με έναν καινούργιο η δοχείο ΖΝΧ που θα τοποθετηθεί στο μπάνιο στην ίδια θέση? Η ακόμα καλύτερα επειδή το δωμάτιο που βρίσκεται στο ενδιάμεσο μπάνιου κ μπαλκονιού είναι λίγο δύσκολο να τρυπηθεί λόγω ντουλάπας που πιάνει όλο τον τοίχο, υπάρχει καλύτερη λύση απλά με ηλεκτρονικό καινούργιο θερμοσίφωνα? Δεν ξέρω αν ισχύει αλλά πωλητής μου ανέφερε ότι έχει τόσο καλή απόδοση που μερικοί τον κράτησαν ακόμα κ μετά από εγκατάσταση αντλίας.. Ευχαριστώ κ συγνώμη αν έχουν απαντηθεί κάποια ήδη στο thread απλά είναι τεράστιο κ δεν μπόρεσα ν βρω κάτι συγκεκριμένο στις απορίες μου Αφού υπάρχει ηλιακός μην σκας. Άλλαξε τον παλιό χαλασμένο ηλεκτρικό με έναν καινούργιο και καθάρισες. Θα μπορούσες να κάνεις και άλλα αλλά δεν τα βλέπω ως συμφέρουσα λύση: 1. Τράβηγμα σωληνώσεων μέχρι τον ηλιακό, τροποποίηση αυτού να δουλεύει ως τριπλής με αντλία: κόστος, ταλαιπωρία, θερμαίνεις αν δοχείο έξω στο κρύο. 2. Τοποθέτηση μπόιλερ στο μπάνιο. Μιλάμε για γαϊδούρι όμως, τα λίγα λίτρα δεν σου φτάνουν γιατί θα χάσεις όγκο και από τη σερπαντίνα για αντλία (πρέπει να είναι μεγάλη) οπότε θα καταστρέψεις την αισθητική του μπάνιου. Τις σωληνώσεις από πού θα τις περάσεις... 3. Τοποθέτηση του μπόιλερ στο μπαλκόνι, απώλεια χώρου μπαλκονιού και απώλειες θερμότητας προς το περιβάλλον. Πάντως όσον αφορά τον ηλεκτρονικό θερμοσίφωνα πρώτη φορά τον ακούω, για μάρκετινγκ τρικ μου κάνει, αφού όλοι με αντίσταση είναι, με ίδια απόδοση φυσικά! 1
sndev Δημοσ. 5 Απριλίου Δημοσ. 5 Απριλίου 13 hours ago, Eian said: ηλεκτρονικό καινούργιο θερμοσίφωνα? Τι είναι αυτό; Έχεις κάποιο λινκ ; 1
aristidis540 Δημοσ. 5 Απριλίου Δημοσ. 5 Απριλίου (επεξεργασμένο) Λοιπόν, η ο μελισσοκόμος λέει ψέμματα,η εσείς καταναλώνετε πολύ. Μάλλον το πρώτο,γιατί δεν μπορεί να καίει όσο καίω εγώ σε 70τμ με 12αρι κλιματιστικό. Επεξ/σία 5 Απριλίου από aristidis540
mechpanos Δημοσ. 5 Απριλίου Δημοσ. 5 Απριλίου 39 λεπτά πριν, aristidis540 είπε Λοιπόν,η ο μελισσοκόμος λέει ψέμματα,η εσείς καταναλώνετε πολύ. Μάλλον το πρώτο,γιατί δεν μπορεί να καίει όσο καίω εγώ σε 70τμ με 12αρι κλιματιστικό. 5 kwh που λέει δεν καίει με τίποτα, πιστεύω είναι υπερβολικός ο μελισσοκόμος. 1
pavloa Δημοσ. 5 Απριλίου Δημοσ. 5 Απριλίου Σήμερα μου έστειλε την προσφορά ο μηχανικός. Αντλία έβαλε την Toyotomi Hydria+ 9αρα αν θυμάμαι καλά μονοφασική. Για πείτε την γνώμη σας για την αντλία. 1
Eian Δημοσ. 5 Απριλίου Δημοσ. 5 Απριλίου (επεξεργασμένο) 8 ώρες πριν, mechpanos είπε Αφού υπάρχει ηλιακός μην σκας. Άλλαξε τον παλιό χαλασμένο ηλεκτρικό με έναν καινούργιο και καθάρισες. Θα μπορούσες να κάνεις και άλλα αλλά δεν τα βλέπω ως συμφέρουσα λύση: 1. Τράβηγμα σωληνώσεων μέχρι τον ηλιακό, τροποποίηση αυτού να δουλεύει ως τριπλής με αντλία: κόστος, ταλαιπωρία, θερμαίνεις αν δοχείο έξω στο κρύο. 2. Τοποθέτηση μπόιλερ στο μπάνιο. Μιλάμε για γαϊδούρι όμως, τα λίγα λίτρα δεν σου φτάνουν γιατί θα χάσεις όγκο και από τη σερπαντίνα για αντλία (πρέπει να είναι μεγάλη) οπότε θα καταστρέψεις την αισθητική του μπάνιου. Τις σωληνώσεις από πού θα τις περάσεις... 3. Τοποθέτηση του μπόιλερ στο μπαλκόνι, απώλεια χώρου μπαλκονιού και απώλειες θερμότητας προς το περιβάλλον. Πάντως όσον αφορά τον ηλεκτρονικό θερμοσίφωνα πρώτη φορά τον ακούω, για μάρκετινγκ τρικ μου κάνει, αφού όλοι με αντίσταση είναι, με ίδια απόδοση φυσικά! Ευχαριστώ για τις προτάσεις! Νομίζω πως αρχικά μου πρότειναν την τρίτη λύση. Παρεμπιπτώντος είμαι στο Εξοικονομώ 2023, αλλά με αυτήν την επιλογή όπως σωστά ανέφερες θα θερμαίνω δοχείο που βρίσκεται εξωτερικά, εκτεθειμένο στο κρύο. Επιπλέον, υποθέτω ότι οι σωληνώσεις θα πρέπει πάλι να περάσουν μέσα από το δωμάτιο με την ντουλάπα, σωστά; Γι’ αυτούς τους λόγους, ένας πωλητής μου πρότεινε να εγκαταστήσω ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με διπλή αντίσταση, ο οποίος θα βρίσκεται μόνιμα σε λειτουργία. Επίσης, μου ανέφερε και τη δυνατότητα εγκατάστασης θερμοσίφωνα αντλίας θερμότητας, αλλά θα πρέπει να τοποθετηθεί σωλήνα εξόδου Φ100.. 7 ώρες πριν, sndev είπε Τι είναι αυτό; Έχεις κάποιο λινκ ; Ηλεκτρικός ηθελα να πω .. Όντως δεν υπάρχει αντίστοιχη κατηγορία στη Skroutz.. Διπλή αντίσταση μου ανέφερε κ ότι τον αφήνεις πάντα σε λειτουργιά.. Μια αντίσταση πχ. 1500W κ μια μικρότερη πχ. 750W για οικονομία όταν χρειάζεται να ζεσταθεί μικρός όγκος νερού? Βασικά με πολλαπλά επίπεδα ισχύος φαντάζομαι.. Λίγο που έψαξα δεν μπόρεσα να βρω κάτι.. Ίσως το παρακάτω να είναι κάτι παρόμοιο.. Tesy 80LT Anticalc Reversible Θερμοσίφωνας | ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ - kotsovolos.gr Δεν ξέρω είναι αυτοί οι πιο αποδοτικοί πλέον?? Επίσης δεδομένου οτι υπάρχει ήδη κ ηλιακό δεν θα ήταν καλύτερο διπλής ενεργείας? Η αλήθεια είναι ότι κ εγώ δεν γνωρίζω επί του θέματος κ επειδή οι επιλογές είναι πολλές κ γίνονται πολλά λάθη γιαυτό ρώτησα κ εδώ ως την πιο αποδοτική λύση για την περίπτωση μου.. Επεξ/σία 5 Απριλίου από Eian
mechpanos Δημοσ. 5 Απριλίου Δημοσ. 5 Απριλίου Ε ναι άμα έχεις το μπόιλερ στο μπαλκόνι και η όδευση των σωλήνων είναι μόνο μέσα από το δωμάτιο, κάπως έτσι πρέπει να γίνει. Αλλά να ρωτήσω είπες ότι έχεις ηλιακό. Η όδευση των σωλήνων του ηλιακού, από πούθε γίνεται; Δηλαδή θα μπορούσε η όποια λύση, να κουμπώσει πάνω στους σωλήνες του ηλιακού με κατάλληλη συνδεσμολογία. Εμπάση περιπτώσει εγώ σκέφτομαι ότι το πιο απλό και μάγκικο είναι να μπει ένας μικρός ηλεκτρικός στη θέση του παλιού αλλά επουδενί μόνιμα ανοικτός!!! Θα κάνεις την εξής μαγκιά: Θα βάλεις ένα κυάθιο και ένα αισθητήριο στον υπάρχοντα ηλιακό. Θα το συνδέσεις σε ένα Shelly 1 με το addon: https://www.skroutz.gr/s/54561581/Shelly-1-Gen3-Endiamesos-Diakoptis-SHELLY1GEN3.html?product_id=208142786&sponsored=fbt https://www.skroutz.gr/s/48914230/Shelly-Plus-Add-On-Endiamesos-Diakoptis-Monada-Epektasis-Aisthitiron-213531.html https://www.skroutz.gr/s/56646113/Shelly-Aisthitiras-THermokrasias-Ds18b20-Kalodio-3m-Mayro.html?product_id=181878737&sponsored=fbt Βρες ένα γάτο ηλεκτρολόγο να στο φτιάξει. Θα βλέπεις από την εφαρμογή του Shelly live αν έχεις ζεστό νερό και αν δεν, θα ανάβεις με ένα shelly στον πίνακα, τον ηλεκτρικό. Πολύ πιο efficient από το να έχεις συνέχεια ανοιχτό χωρίς να χρειάζεται ή όταν σου έχει ζεστάνει ο ήλιος το νερό. Θα αλλάζεις 2 βάνες να γυρνάς από τον ένα στον άλλο και θα είσαι τζετ χωρίς καθόλου μερεμέτια. 1
star_cruiser Δημοσ. 5 Απριλίου Δημοσ. 5 Απριλίου (επεξεργασμένο) 4 hours ago, mechpanos said: 5 kwh που λέει δεν καίει με τίποτα, πιστεύω είναι υπερβολικός ο μελισσοκόμος. Ίσως και όχι…Γιατί λέει ότι το λειτουργεί με αντιστάθμιση και όπως αναφέρει ότι ο κοντρολερ έχει διαφορικό ένα βαθμο… οπότε αν το βάλει στους 22 αυτό θα σταματάει στους 23 και θα ξανά πέρνει στους 21…το σπίτι είναι με καλή μόνωση, οπότε σίγουρα θα αργεί να πέσει η θερμοκρασία και όπως βλέπουμε και στο βίντεο δεν είναι παλιό και είναι πρόσφατο, οπότε ο καιρός είναι ήδη καλός και βοηθάει… η αντλία λογικά θα ανάβει λίγες φορές μέσα στην μέρα και με τις θερμοκρασίες που του έχει ορίσει στην αντιστάθμιση θα αργεί να πέσει και η θερμοκρασία των νερών…Αν και πιστεύω ότι είναι γύρω στις 10 κιλοβατώρες την μέρα που είναι πιο πιστευτώ Επεξ/σία 5 Απριλίου από star_cruiser
mechpanos Δημοσ. 5 Απριλίου Δημοσ. 5 Απριλίου 4 λεπτά πριν, star_cruiser είπε Ίσως και όχι…Γιατί λέει ότι το λειτουργεί με αντιστάθμιση και όπως αναφέρει ότι ο κοντρολερ έχει διαφορικό ένα βαθμο… οπότε αν το βάλει στους 22 αυτό θα σταματάει στους 23 και θα ξανά πέρνει στους 21…το σπίτι είναι με καλή μόνωση, οπότε σίγουρα θα αργεί να πέσει η θερμοκρασία και όπως βλέπουμε και στο βίντεο δεν είναι παλιό και είναι πρόσφατο, οπότε ο καιρός είναι ήδη καλός και βοηθάει… η αντλία λογικά θα ανάβει λίγες φορές μέσα στην μέρα και με τις θερμοκρασίες που του έχει ορίσει στην αντιστάθμιση θα αργεί να πέσει και η θερμοκρασία των νερών…Αν και πιστεύω ότι είναι γύρω στις 10 κιλοβατώρες την μέρα που είναι πιο πιστευτώ ΔΕΝ παίζει να έχει μόνο 5kwh με μηδέν βαθμούς έξω... Σε τέτοια θερμοκρασία αν έχει 10kw απώλειες το σπίτι, με 3.5 COP (εκεί κοντά παίζουν στους μηδέν, στην καλύτερη) θα έκαιγε σχεδόν τις 3 από τις 5, σε μια μόνο ώρα. Άντε να μην είναι στους μηδέν όλη την ημέρα, να το δεχτώ... αλλά τα νούμερα, δεν βγαίνουν.
jkoukos Δημοσ. 5 Απριλίου Δημοσ. 5 Απριλίου (επεξεργασμένο) H σχετική κουβέντα γίνεται μεταξύ 17ου-25ου λεπτού στο βίντεο. Αναφέρει ότι η κατανάλωση ανά μέρα με εξωτερική 3°C είναι περίπου 5kWh και στους 0° ανεβαίνει στις 7kWh. Επίσης ο αδελφός του έχει 18 χρόνια μια Daikin που σε 240 τμ (σπίτι και μαγαζί, πάνω κάτω) καταναλώνει μέσο όρο 12kWh, ενώ παράλληλα αναφέρεται ότι σε επόμενο βίντεο θα παρουσιασθεί άλλη εγκατάσταση σε 300τμ όπου η κατανάλωση είναι 12kWh. Η χαμηλή κατανάλωση έρχεται από την πολύ καλή μόνωση (σπιτιού και εγκατάστασης), την σωστή διαστολόγηση της αντλίας και ρύθμισή της, πιστή εφαρμογή των οδηγιών του κατασκευαστή και θεωρώ ότι ένα μεγάλο κέρδος οφείλεται από τον ενδελεχή χημικό καθαρισμό όλου του κυκλώματος, που μπορεί να μην φαίνεται σε τυπική εγκατάσταση πετρελαίου αλλά επιδρά σοβαρά στις αντλίες θερμότητας. Επεξ/σία 5 Απριλίου από jkoukos
mechpanos Δημοσ. 5 Απριλίου Δημοσ. 5 Απριλίου 46 λεπτά πριν, jkoukos είπε Αναφέρει ότι η κατανάλωση ανά μέρα με εξωτερική 3°C είναι περίπου 5kWh και στους 0° ανεβαίνει στις 7kWh Δηλαδή καίει κατά μέσο όρο, λιγότερο από 300 watt η αντλία, στους μηδέν...δεν το βλέπω. 3
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα