Προς το περιεχόμενο

Νίκος Γκάλης και ΝΒΑ


mecanomecano

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημερα σε ολους :)

Ειμαι απο την γενια των 80ς (ημουν 17 το 1987) και απο τοτε ακομα στην παρεα μου ειχαμε 2 αντιθετες αποψεις.Υπηρχαν οι φανατικοι του Νικ που υποστηριζαν οτι αν εμενε στις ΗΠΑ και επαιζε στο ΝΒΑ θα εκανε μεγαλη καριερα εκει και θα τον θυμομασταν σαν εναν απο τους κορυφαιους των 80ς.Απο την αλλη ηταν και αυτοι που ελεγαν οτι ο Νικ ηταν απλα "Ο κατάλληλος άνθρωπος, την κατάλληλη στιγμή" για οσα  πετυχε σε Ελλαδα και Ευρωπη αλλα αν εμενε στο ΝΒΑ δεν θα εκανε τπτ το ιδιαιτερο και πιθανα ουτε που θα τον θυμομασταν σημερα.

Δεν ξερω ποιος ηταν (προπονητης?) που ειχε πει "ξερετε ποσοι Γκαληδες υπαρχουν στις ΗΠΑ και ειναι ανεργοι?"

 

Νίκος_Γκάλης.jpg

discuss 

Επεξ/σία από mecanomecano
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 51
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για τοτε μιλαω.Στα 80ς αρχες 90ς υπηρχε μεγαλη αποσταση αναμεσα στο ΝΒΑ και το Ευρωπαικο μπασκετ.Πιστευω οτι μια μεση-καλη ομαδα του τοτε ΝΒΑ θα μπορουσε,αν επαιρνε μερος, να κατακτησει εναν τιτλο σαν το Ευρωμπάσκετ 1985-87-89 χωρις ιδιαιτερη δυσκολια.

Επεξ/σία από mecanomecano
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θεωρητικά παντα, αν εμενε, θα εκανε μια αναλογη καριερα https://www.basketball-reference.com/players/m/malonje01.html 

Πιθανότατα θα επαιζε πλει μεικερ 15-20π 5-6ασ στα τοπ του, ισως εφτανε all star καποια στιγμη και that's it, δεν θα γινοταν ποτε γνωστός στην Ελλαδα και ουτε το Ελληνικο μπασκετ θα ειχε φτασει εκει που εφτασε. 

Καποια στιγμη ενας δημοσιογραφος θα εκανε ενα αρθρο για τους αμερικανους με Ελληνικη καταγωγή, θα το διαβαζαμε μια κυριακή μεσημερι με τον καφέ και θα παίρναμε τηλεφωνο τον κολλητό να σχολιάσουμε τη σημασία να εχεις εναν DC/SC σαν τον Σταυρο Λαμπριακό στην ομάδα. 

Ο Γκαλης ειναι ισως το μεγαλύτερο what if που δεν θα ήθελα να δω ποτε πραγματοποιείται γιατι η συμβολη του και η σημασία του για τον Ελληνικό αθλητισμό και το μπασκετ ειναι η πιο καθοριστική και επιδραστική απο οποιονδηποτε αλλο αθλητη/παραγοντα. 

  • Like 11
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο Red Auerbach στην τελευταία του συνέντευξη όταν ρωτήθηκε αν μετανιώνει για κάτι στην πολυετή καριέρα του (σαν coach και GM) ήταν ότι άφησε τον Γκάλη... Αυτό και μόνο λέει πολλά για αυτούς που ξέρουν μπάσκετ, άσχετα αν τυπικά παίκτες σαν τον Γκάλη που βάζουν 20-30 πόντους σε μικρομεσαία κολέγια είναι πολλοί και μπορεί να περάσουν και μετά να μην ακουμπήσουν στο NBA. Ο Γκάλης στους Celtics αν δεν ήταν βασικό PG λόγω Ainge, θα ήταν κάτι σαν τον καλύτερο 6o παίχτη στο πρωτάθλημα και χαλαρά βασικός σε κάποια άλλη πιο ταπεινή ομάδα. Κάτι σαν τον Lou Williams ας πούμε τα τελευταία 2-3 χρόνια ή τον Jordan Clarkson φέτος.

Jordan δεν θα ήταν, αλλά δε θα ήταν αυτός ο ρόλος του με 3-4 Hall Of Famers στην ομάδα και έναν από τους καλύτερους SF όλων των εποχών (Bird).

  • Like 2
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χωρις να ειμαι ειδικος στο μπασκετ μερικες σκεψεις

Αν και πολλοι βαζουν 20-30 πόντους στα κολέγια ποσοι ομως εχουν την οξυδερκεια και την εξυπναδα του Νικ?Η τον επαγγελματισμο του.Ηξερε απο τοτε οτι κυριως λογο υψους θα ηταν δυσκολο να γινει βασικος σε τοπ ομαδα του ΝΒΑ.Αυτο ηταν ασυμβατο με τον χαρακτηρα του,θα ηταν δυστυχισμένος να ειναι 6ος παικτης.Επιπλεον ενα βασικο του χαρακτηριστικό ηταν η τρομερη φυσικη κατασταση και αντοχη.Σε μια ομαδα που δεν θα ηταν βασικος αυτο το αβανταζ λιγο-πολυ θα χανοταν.Ηταν και πολυ δυνατος θυμαμαι εκανε powerlifting με μεγαλα βαρη.Το οτι στην Ελλαδα θα ηταν "το κατι αλλο" το ηξερε γιαυτο και ηρθε αντι να γινει βασικό PG σε καποια μικρομεσαια ομαδα του ΝΒΑ.Ημασταν πολυ τυχεροι πραγματικα "κερδισαμε το Λοττο" σαν χωρα που ηρθε να παιξει εδω στα 80ς.

 

Επεξ/σία από mecanomecano
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν και πιστεύω ότι το απόφθεγμα που αποδίδεται στον Auerbach είναι urban legend καθώς δεν έχω εδώ και αρκετά χρόνια βρει κάποια γραπτή ή οπτικοακουστική απόδοση της συνέντευξης, αυτό δεν αναιρεί καθόλου την αξία και την επιρροή που είχε ο Γκάλης στο ελληνικό (κυρίως) και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Μιλάμε εξάλλου για έναν hall of famer, την μεγαλύτερη αναγνώριση που μπορεί να έχει κάποιος παίχτης. Είναι τόσο κλειστό αυτό το κλαμπ που από τους 400κάτι παίχτες που έγιναν μέλη τα τελευταία 62 χρόνια μόλις 5 Ευρωπαίοι δεν έχουν αγωνιστεί ποτέ στο ΝΒΑ. Η αξία του φαίνεται και από τα λόγια καταξιωμένων Ευρωπαίων που έπαιξαν και αντίπαλοι του Γκάλη και έκαναν μεγάλη καριέρα στο ΝΒΑ, όπως ο Ντίβατς ή ο Κούκοτς, σε μια εποχή που η απόσταση τόσο αθλητική όσο και νοοτροπίας μεταξύ ΝΒΑ και FIBA ήταν τόσο χαώδης που ήταν τεράστια επιτυχία όχι αν ένας Ευρωπαίος βρισκόταν για κάποια δευτερόλεπτα στο παρκέ αλλά και αν επιλεγόταν στο draft σε μια θέση μεταξύ 55-65.

Σίγουρα και παρά το μικρό του ύψος ή το μονοδιάστατο παιχνίδι του κάποια λεπτά ο Γκάλης θα τα είχε στα παρκέ του ΝΒΑ. Στο ίδιο ντραφτ με τον Γκάλη, ένα ντραφτ που έδωσε παίχτες όπως ο Μάτζικ, ο Μονκρίφ, ο Laimbeer, ο Καρτράιτ, ο Ντόναλντσον που είδαμε και στον Ηρακλή, είχε επιλεγεί και ο Vincent Johnson που θεωρώ ότι σε αυτόν θα έμοιαζε στο prime του ο Γκάλης. Ένας παίχτης στο ίδιο ύψος και με την ίδια εκρηκτικότητα με τον Γκάλη που ερχόταν από τον πάγκο για να αντικαταστήσει είτε τον Isiah Thomas είτε τον Joe Dumars και να δώσει πολλούς και γρήγορους πόντους στους Pistons. Μεγάλος παίχτης και βασικό γρανάζι του Detroit. Τόσο μεγάλος ίσως να γινόταν και ο Γκάλης δε θα είχε όμως την υστεροφημία που έχει τώρα ούτε την επίδραση που είχε στο ελληνικό μπάσκετ. Για μας θα ήταν ένας ελληνοαμερικάνος που έπαιξε στο NBA, θα τον βλέπαμε σε κάποια did you know βιντεάκια στα σόσιαλ και ίσως να τον μνημονεύαμε λιγότερο και από τον Ρόνι Σεϊκέλι που πρόλαβε και έκανε κάποιες προπονήσεις με τον Παναθηναϊκό ή τον "Κυριάκο Ραμπίδη" που έπαιξε και μια χρονιά στην ΑΕΚ.

Από τη φουρνιά της χρυσής εθνικής πάντως, το μεγαλύτερο what if δεν ήταν ο Γκάλης αλλά σίγουρα ο Φάνης, ένας point forward όταν σχεδόν δεν υπήρχε σαν έννοια αυτή η θέση.

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 ώρες πριν, Speculoos είπε

Από τη φουρνιά της χρυσής εθνικής πάντως, το μεγαλύτερο what if δεν ήταν ο Γκάλης αλλά σίγουρα ο Φάνης, ένας point forward όταν σχεδόν δεν υπήρχε σαν έννοια αυτή η θέση.

Εξαιρετικα προικισμένος γενετικά ο Φάνης αλλα απο επαγγελματισμο αστα να πανε...

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο Κύριος της φωτογραφίας ήταν η αιτία που παίζαμε μπάσκετ τα καλοκαίρια στις γειτονιές μας μέχρι αργά το βράδυ σε μπασκέτες χωρίς καν φωτισμό (τότε)...

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

19 ώρες πριν, Speculoos είπε

...ο Vincent Johnson που θεωρώ ότι σε αυτόν θα έμοιαζε στο prime του ο Γκάλης. Ένας παίχτης στο ίδιο ύψος και με την ίδια εκρηκτικότητα με τον Γκάλη που ερχόταν από τον πάγκο για να αντικαταστήσει είτε τον Isiah Thomas είτε τον Joe Dumars και να δώσει πολλούς και γρήγορους πόντους στους Pistons. Μεγάλος παίχτης και βασικό γρανάζι του Detroit. Τόσο μεγάλος ίσως να γινόταν και ο Γκάλης δε θα είχε όμως την υστεροφημία που έχει τώρα ούτε την επίδραση που είχε στο ελληνικό μπάσκετ....

Από τη φουρνιά της χρυσής εθνικής πάντως, το μεγαλύτερο what if δεν ήταν ο Γκάλης αλλά σίγουρα ο Φάνης, ένας point forward όταν σχεδόν δεν υπήρχε σαν έννοια αυτή η θέση.

Συμφωνώ  απόλυτα. Θα πρόσθετα επίσης ότι ο Nick είχε πολύ καλύτερη πάσα από τον Vinnie "microwave" Johnson.

Για τον Φάνη το μεγαλύτερο what if είναι αν λειτουργούσε περισσότερο σαν αθλητής κι έξω από τα γήπεδα, με ζωή που ταίριαζε περισσότερο σε αθλητή.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα γινόταν εάν παρέμενε Αμερική ο μέγιστος Γκάλης. Η αλήθεια είναι ότι τα προσόντα του, το ταλέντο του, ο επαγγελματισμός του ήταν κάτι πρωτόγνωρο για Ελλάδα και ακόμα και για την Ευρώπη. Στην Αμερική όμως μη γελιόμαστε δε θα ξεχώριζε γινόταν εδώ σα τη μύγα μες στο γάλα.

Δεν λέω ότι θα πήγαινε άπατος, ούτε ότι θα γινόταν μεγάλος σταρ. Αλλά πολλές φορές η διαφορά μεταξύ του να μην ακουμπήσεις καν μπάλα και του να γίνεις ένας αξιόλογος παίκτης στο rotation μιας ομάδας, είναι τύχη, συγκυρίες και απρόβλεπτοι παράγοντες. Ειδικά στη Βοστώνη που έγινε ντραφτ ο Νικ, υπήρχαν τόσοι μεγάλοι παίκτες, τόσοι super stars που οι ευκαιρίες που θα είχε θα ήταν ελάχιστες. Ο Νικ που θυμόμαστε όλοι του 87-90 δεν ήταν ο ίδιος με τον άπειρο 22χρονο όταν πήρε την απόφαση να έρθει Ελλάδα αντί να μείνει Αμερική. Τι επίδραση θα είχε στην ψυχολογία αυτού του αθλητή το να μένει πάγκο ή ακόμα και εκτός 15αδας;

Πάντως κι εγώ όπως και προηγούμενος πόστερ, ευχαριστώ το σύμπαν που τα έφερε έτσι και ήρθε Ελλάδα, γιατί είναι πραγματικά ο σημαντικότερος παράγοντας που αυτή η χώρα έκανε 5 πράγματα στο μπάσκετ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το πιο ωραίο ερώτημα τελικά δεν είναι τι θα έκανε ο Γκάλης στο NBA, αλλά πως θα ήταν το basket στην Ελλάδα χωρίς τον Γκάλη.😁 Πιστεύω θα ήταν στην ίδια κατάσταση με το volley και χειρότερα. Τόσο από πλευράς ενδιαφέροντος του κόσμου όσο και σε γενικότερο επίπεδο στο Ευρωπαϊκό στερέωμα. Τόσο σε διασυλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Επίσης η επόμενη χρυσή φουρνιά του 2005-2006 δε θα υπήρχε καθώς αυτοί οι παίχτες ξεκίνησαν λόγω του 1987 και ανδρώθηκαν σε συλλόγους που γιγαντώθηκαν λόγω της μετέπειτα έκρηξης του basket. Για διάφορους λόγους μπορεί να μη παράγουμε ακόμα τα ίδια ταλέντα, αλλά τουλάχιστον υπάρχουν ακόμα οι υποδομές και τα εχέγγυα.

Υ.Γ. Τον Γιάννη δεν τον θεωρώ αμιγώς ελληνικό προϊόν, καθώς πήγε 17 χρονών στο NBA.

Και κάτι άλλο πολύ σημαντικό που ο κόσμος το ξεχνάει. Υπάρχει μόνο ένας Έλληνας MVP σε εθνικές ομάδες. Και αυτός ήταν ο Γκάλης το 1987. Το 2005 το πήρε ο Νοβίτσκι και δικαίως imo παρόλο που έχασε μαζί με τα υπόλοιπα παλτά της Γερμανίας.

Σε επίπεδο ανδρών μιλάμε, γιατί στους εφήβους είχε πάρει και ο Ρεντζιάς κάποτε.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Από το 79 που ήρθε ο Γκάλης και μέχρι που πήγε ο Γιαννάκης στον Άρη, σε 5 χρόνια κατάφερε και πήρε ένα πρωτάθλημα ενώ δεν έδειξε τίποτα στην Ευρώπη. Η διαφορά έγινε όταν Γκάλης και Γιαννάκης έπαιξαν μαζί.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το μπάσκετ είναι ομαδικό σπορ. ούτε ο Τζόρνταν έκανε τίποτα τα πρώτα χρόνια, όταν είχε δίπλα του όμως καλούς συμπαίκτες πήρε πολλά πρωταθλήματα. Παίκτες όπως ο Ρόντμαν έκαναν την βρώμικη δουλειά (ο Άρης είχε αντίστοιχα τον Λυπιριδη!)

Αν η ελληνική ομοσπονδία δεν κοιτούσε τον συνδικαλισμό αφήνε και δεύτερο ξενο παίκτη, ο Άρης θα έπαιρνε και ευρωπαϊκό. εκείνη την εποχή το επίπεδο των Ελλήνων παικτών ήταν πολύ χαμηλο.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

15 ώρες πριν, The_Judas είπε

Το μπάσκετ είναι ομαδικό σπορ. ούτε ο Τζόρνταν έκανε τίποτα τα πρώτα χρόνια, όταν είχε δίπλα του όμως καλούς συμπαίκτες πήρε πολλά πρωταθλήματα. Παίκτες όπως ο Ρόντμαν έκαναν την βρώμικη δουλειά (ο Άρης είχε αντίστοιχα τον Λυπιριδη!)

Αν η ελληνική ομοσπονδία δεν κοιτούσε τον συνδικαλισμό αφήνε και δεύτερο ξενο παίκτη, ο Άρης θα έπαιρνε και ευρωπαϊκό. εκείνη την εποχή το επίπεδο των Ελλήνων παικτών ήταν πολύ χαμηλο.

Ο Άρης είχε δεύτερο ξένο τον Subotic  που μπορεί να έπαιζε σαν Έλληνας στο ελληνικό πρωτάθλημα αλλά στην Ευρώπη θεωρούνταν ξένος. Στη τρίτη του προσπάθεια στη Σαραγόσα είχε Michael Jones και Vrankovic (και δεν είχε Subotic). Επίσης το να λες ότι το επίπεδο των Ελλήνων ήταν χαμηλό ενώ ήταν πρωταθλητές Ευρώπης το 1987, δευτεραθλητές Ευρώπης το 1989 και 6οι στο κόσμο το 1990 είναι ... κάπως άστοχο. Απλώς ο Άρης έδινε πολύ μεγάλο ποσό του budget σε Γκάλη - Γιαννάκη και δε περίσσευαν για ξένους μεγάλης ποιότητας ή άλλους Έλληνες που θα έκαναν τη διαφορά.

Σε ότι αφορά την ερώτηση του νηματοθέτη, για μένα ο Γκάλης δε θα έκανε μεγάλη καριέρα στο NBA. Η διαφορά NBA - Ευρώπης τη δεκαετία του 80 ήταν τεράστια. Θυμάμαι είχε παίξει η Σοβιετική Ένωση το 87 με τους Milwaukee Bucks (που δεν ήταν και Lakers / Celtics) και έχανε με 50 πόντους στο τέλος του 3rd quarter για να χάσει τελικά με 30. Οπότε δε νομίζω πως ο Γκάλης θα ήταν κάτι παραπάνω από ένας καλός αναπληρωματικός point guard στο NBA.

 

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...