Προς το περιεχόμενο

Κινέζοι επιστήμονες βρίσκονται κοντά στη δημιουργία ενός… «τεχνητού ήλιου»


polemikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ενώ έχουν γίνει αξιόλογες προσπάθειες από διαφορά μέλη να εξηγήσουν την όλη διαδικασία που για κάποιον άσχετο σαν κι εμένα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έχετε κατασπαράξει την είδηση με κάθε είδους αερολογία. 
 

 

  • Like 12
  • Thanks 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 111
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

7 ώρες πριν, stiflerakos είπε

Ποσό επικίνδυνο να είναι άραγε ; 
Παντα καλωσορίζουμε εναλλακτικές μεθόδους παραγωγής ενέργειας αλλά κάτι μου λέει πως αν κάνει μπαμ αυτό το πράγμα θα βγει από την άλλη μεριά του πλανήτη ! 
Ποια χώρα πέφτει αντίθετα από την Κίνα άραγε ; :)

Ετοιμάσου για lockdown κάτω από τη γη αυτή τη φορά αν ζήσουμε

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα σχόλια μου θυμίζουν τους ηλικιωμένους ενοίκους της πολυκατοικίας που το 2000 αντιδρούσαν στην εγκατάσταση δορυφορικής κεραίας γιατί νόμιζαν ότι εκπέμπει ακτινοβολία. 

  • Like 6
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι τρόποι που μπορούμε να εξάγουμε ενέργεια από τους πυρήνες των ατόμων είναι 2. Η σχάση (ένα πυρήνα να τον σπάμε στα 2) και η σύντηξη(δύο πυρήνες να τους ενώνουμε σε έναν) και αφορούν άλλα άτομα ο κάθε τρόπος. Δεν μπορείς δηλαδή να εξάγεις ενέργεια με σχάση από το υδρογόνο (αλλά μπορείς με σύντηξη) όπως και δεν μπορείς να εξάγεις ενέργεια με σύντηξη από το ουράνιο (αλλά με σχάση μπορείς). Στην ουσία στα ελαφρά στοιχεία απαιτείται σύντηξη και στα βαριά σχάση.

Η μεγάλη διαφορά ως προς την ασφάλεια των 2 μεθόδων είναι ότι η σχάση (αλυσιδωτή αντίδραση) είναι αυτοσυντηρούμενη και αυτότροφοδοτούμενη. Άμα την ξεκινήσεις δηλαδή όχι μόνο δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι για να συνεχίσει αλλά δεν υπάρχει και τρόπος να την σταματήσεις καθώς δεν της παρέχεις κάτι για να συνεχίσει…συνεχίζει από μόνη της. Αυτός είναι και ο λόγος που η Φουκουσιμα ακόμα και σήμερα (10 χρόνια μετά το ατύχημα) συνεχίζει να καίει!

Η σύντηξη τώρα είναι μεν αυτοσυντηρούμενη (το ξέρουμε από τη θεωρία και το βλέπουμε στα άστρα) αλλά δεν είναι αυτοτροφοδοτούμενη. Πρέπει συνέχεια να παρέχεις στο σύστημα πχ υδρογόνο προκειμένου να το μετατρέπει σε Ήλιο. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια καθώς άμα κάτι πάει στραβά «κλείνεις» το υδρογόνο και η σύντηξη σταματάει.

Ως προς την ασφάλεια επίσης πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως τα προϊόντα της σχάσης είναι ραδιενεργά ενώ της σύντηξης όχι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σε περίπτωση ατυχήματος στη σχάση να πρέπει να εκκενωθεί για πολλά πολλά χρόνια το μέρος ενώ στη σύντηξη αύριο το πρωί μπορείς να ξαναχτίσεις το εργοστάσιο και να συνεχίσεις. Για αυτό αναφέρεται σαν καθαρή ενέργεια, δεν μολύνει το περιβάλλον δλδ.

Και γιατί δεν έχουμε εργοστάσια σύντηξης και έχουμε μόνο σχάσης; Γιατί η σχάση είναι πολύ πιο εύκολη να γίνει είναι η απάντηση. Στη σύντηξη η θερμοκρασία και η πίεση που απαιτούνται προκειμένου να ξεκινήσει αλλά και να συνεχίσει είναι τόσο μεγάλα που προς το παρόν δεν μπορούμε να τα πετύχουμε σε περιβάλλον εργαστηρίου.

  • Like 18
  • Thanks 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπράβο ρε insomnia, το 'ξερα ότι δεν έπρεπε να σε αφήσω. Έστω και μια σοβαρή είδηση κάθε 150 καλή είναι. Και προσελκύει και κόσμο που ξέρει και ενδιαφέρετε να εξηγήσει και πέντε πράγματα.

Δεν είχα ιδέα για το iter, ούτε ξέρω κάτω από ποια πέτρα ζω τόσα χρόνια. Ευχαριστώ όσους ασχολήθηκαν να εξηγήσουν.

  • Like 2
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

11 ώρες πριν, Xviper13 είπε

Αυτό το γνωρίζω με το νερό και τον ατμό. Απλά αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πως θα περάσει το νερό από ένα αντιδραστήρα τέτοιου τύπου που τα πάντα είναι κλειστά και το πλάσμα δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με τίποτα. 

Με μεταφορά θερμότητας μέσω ακτινοβολίας. Ακριβώς το ίδιο φαινόμενο με το οποίο ο ήλιος σε ζεσταίνει όταν είσαι στην παραλία, χωρίς να τον αγγίζεις:

https://eclass.upatras.gr/modules/document/file.php/MECH1265/ΜΕΤΑΔΟΣΗ_ΜΕ_ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ.pdf

15 ώρες πριν, stiflerakos είπε

Ποσό επικίνδυνο να είναι άραγε ; 

Η σύντηξη είναι πολύ πιο ακίνδυνη από την σχάση που χρησιμοποιείται στα σημερινά πυρηνικά εργοστάσια (και η οποία επίσης θεωρείται σχετικά ασφαλής):

https://www.euro-fusion.org/fusion/fusion-vs-fission/

Unlike nuclear fission, the nuclear fusion reaction in a tokamak is an inherently safe reaction. The reasons that have made fusion so difficult to achieve to date are the same ones that make it safe: it is a finely balanced reaction which is very sensitive to the conditions – the reaction will die if the plasma is too cold or too hot, or if there is too much fuel or not enough, or too many contaminants, or if the magnetic fields are not set up just right to control the turbulence of the hot plasma. This is why fusion is still in the research and development phase – and fission is already making electricity.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι ένας "τεχνητός ήλιος" με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το ποδήλατο είναι ένα "τεχνητό αεροπλάνο"

Αντί να μιλάμε για "τεχνητό ήλιο" που είναι μια μπούρδα, μπορούσαμε να μιλάμε για φθηνή και ασφαλή πυρηνική ενέργεια.
Ο ήλιος δεν είναι tokamak και δεν χρειάζεται τρίτιο για να δουλέψει. Χρησιμοποιεί τη βαρύτητα και συντίκει υδρογόνο με τόση αποδοτικότητα, που εαν δεν υπήρχε το quantum tunneling θα έτρωγε όλο το υδρογόνο σε μερικές εκατοντάδες -και όχι δισεκατομμύρια- χρόνια.
 

ΟΧΙ, εαν κάνει μπαμ αυτό το πράγμα, δεν θα έχουμε φαινόμενα τύπου Τσερνομπιλ. Στην Ευρώπη είχαν φτιάξει ανάλογα συστήματα (JET) απο τα 90s και σε λίγο τελειώνουν την επόμενη γενιά (ITER).

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...