Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
θέλω να αγοράσω ένα καρεκλάκι αυτοκινήτου για 4 παιδιά (πολύτεκνος) που υπάρχει μόνο στην Αγγλία και κοστίζει περίπου 3000 ευρω.

Τα στοιχεία της εταιρίας είναι 
Automotive Macliver Ltd, Unit 11, Octagon Business Park, Miller Street, Birmingham B6 4NF

Website: www.multimac.com   Email: [email protected] 

Μου ζητάνε να πληρώσω μέσω κατάθεσης αλλά μπορώ να ρωτήσω αν δέχονται και μέσω πιστωτικής.

Η ερώτηση μου είναι αν αυτή η συναλλαγή θα μετρήσει για το αφορολόγητό μου ή όχι (καθώς η Αγγλία είναι σε περίεργο καθεστώς με την ΕΕ)

Υπάρχει κάποιο ΦΕΚ που μπορούμε να διαβάσουμε για το 2022;

Επεξ/σία από A-Ge0
Δημοσ.
Στις 8/8/2021 στις 11:17 ΜΜ, AristidisZ είπε

Καλά, το πιο ελεεινό είναι ότι δε θεωρείται δαπάνη το ενοίκιο και τα δάνεια…

Δαπανη τα δανεια?? καποτε, σημερα ειναι τεκμηριο 🙂

• 3 μήνες μετά...
Δημοσ.

Μπορείς να μπεις εδω https://aftertax.gr/ να βάλεις τις μικτές σου αποδοχές και μετά στο τέλος της σελίδας έχει το ΙΚΑ. Από τις μικτές αποδοχές αφαιρείς το ΙΚΑ και πολλαπλασιάζεις το ποσο με 0.3, αυτά είναι τα έξοδα που πρέπει να καλύψεις για να πιάσεις το αφορογολόγητο.
Είναι ένα μέτρο που θεωρώ σε ωθεί είτε στην σπατάλη, δηλαδή να αγοράζεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι είτε στο να φορολογείσαι επιπλέον σε λεφτά που δεν λαμβάνεις καν, αφού τα καθαρά που μπαίνουν στην τράπεζα είναι λιγότερα!!

• Like 1
  • Thanks 1
  • Sad 1
Δημοσ.

Τον μισθό σου δεν τον βάζουν σε κάποιο λογαριασμό τραπέζης; Δες στις κινήσεις ακριβώς τι ποσό παίρνεις σε έναν μήνα, πολαπλασιασέ το επί 12, και μετά επί 30%. 

Δημοσ.
Στις 25/2/2022 στις 12:52 ΜΜ, gokuthelegend είπε

Τον μισθό σου δεν τον βάζουν σε κάποιο λογαριασμό τραπέζης; Δες στις κινήσεις ακριβώς τι ποσό παίρνεις σε έναν μήνα, πολαπλασιασέ το επί 12, και μετά επί 30%. 

νομιζω το 30% δεν αντιστοιχει στο καθαρο μισθο αλλα στον μεικτο (καθαρος μισθος + φορος εισοδηματος) μειον τις ασφαλιστικες εισφορες. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, colombiano747 είπε

νομιζω το 30% δεν αντιστοιχει στο καθαρο μισθο αλλα στον μεικτο (καθαρος μισθος + φορος εισοδηματος) μειον τις ασφαλιστικες εισφορες. 

Από όσο ξέρω το ποσοστό των αποδείξεων υπολογίζεται στον καθαρό μισθό. Ο φόρος εισοδήματος δεν κολλάει κάπου και υπολογίζεται ξεχωριστά.

Επεξ/σία από gokuthelegend
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 28/10/2021 στις 10:00 ΜΜ, A-Ge0 είπε
θέλω να αγοράσω ένα καρεκλάκι αυτοκινήτου για 4 παιδιά (πολύτεκνος) που υπάρχει μόνο στην Αγγλία και κοστίζει περίπου 3000 ευρω.

Τα στοιχεία της εταιρίας είναι 
Automotive Macliver Ltd, Unit 11, Octagon Business Park, Miller Street, Birmingham B6 4NF

Website: www.multimac.com   Email: [email protected] 

Μου ζητάνε να πληρώσω μέσω κατάθεσης αλλά μπορώ να ρωτήσω αν δέχονται και μέσω πιστωτικής.

Η ερώτηση μου είναι αν αυτή η συναλλαγή θα μετρήσει για το αφορολόγητό μου ή όχι (καθώς η Αγγλία είναι σε περίεργο καθεστώς με την ΕΕ)

Υπάρχει κάποιο ΦΕΚ που μπορούμε να διαβάσουμε για το 2022;

Δεν ξέρω τι παίζει με απλή κατάθεση αλλά μπορώ να πω με σιγουριά πως με ηλεκτρονική πληρωμή (να σου δώσει ένα κωδικό που ξεκινάει με RF πχ RF231213123κτλ ) τότε σίγουρα "πιάνεται" και πρακτικά ειναι σαν κατάθεση (πχ μπορείς να το κάνεις απο τον τραπεζικό σου λογαριασμό με e-banking χωρίς να χρειαστείς στοιχεία ή ύπαρξη κάρτας πιστωτικής ή άλλης) 

Επίσης με κωδικό πληρωμής τα χρήματα "φαίνεται" να έφτασαν στον πωλητή πολύ πιο γρήγορα απότι με απλή κατάθεση 

Επεξ/σία από Dr_Pepper
Δημοσ.
8 ώρες πριν, Dr_Pepper είπε

Επίσης με κωδικό πληρωμής τα χρήματα "φαίνεται" να έφτασαν στον πωλητή πολύ πιο γρήγορα απότι με απλή κατάθεση 

Δεν παίζει αυτό, πολύ απλά επειδή στην απλή κατάθεση τα χρήματα φτάνουν και φαίνονται την ίδια στιγμή.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, Joshua21 είπε

Δεν παίζει αυτό, πολύ απλά επειδή στην απλή κατάθεση τα χρήματα φτάνουν και φαίνονται την ίδια στιγμή.

καμία σχέση ΑΝ κάνεις απο ίδια τράπεζα (πχ eurobank σε eurobank) τότε μόνο με απλή κατάθεση κατα πάσα πιθανότητα (= πάλι μπορεί και όχι αλλά συνήθως ναι ) θα φανεί την ίδια μέρα αν έκανες την κατάθεση σε εργάσιμες ώρες και όχι πχ το βράδυ ή σαββατοκύριακο τότε θα φανεί την επόμενη εργάσιμη, αν ήταν μάλιστα σε άλλη τράπεζα τότε μπορεί να πάρει +2-3 εργάσιμες. 

με ηλεκτρονική πληρωμή μέσα σε περίπου 30 λεπτά με μια ώρα  το πολύ φαίνεται και ας την κάνεις πχ 12 το βράδυ (και έχω κάνει και γιαυτό ξέρω) 

Επεξ/σία από Dr_Pepper
Δημοσ.
27 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε

καμία σχέση ΑΝ κάνεις απο ίδια τράπεζα (πχ eurobank σε eurobank) τότε μόνο με απλή κατάθεση κατα πάσα πιθανότητα (= πάλι μπορεί και όχι αλλά συνήθως ναι ) θα φανεί την ίδια μέρα αν έκανες την κατάθεση σε εργάσιμες ώρες και όχι πχ το βράδυ ή σαββατοκύριακο τότε θα φανεί την επόμενη εργάσιμη, αν ήταν μάλιστα σε άλλη τράπεζα τότε μπορεί να πάρει +2-3 εργάσιμες. 

Έγραψες για "απλή κατάθεση" και εγώ κατάλαβα την κατάθεση σε λογαριασμό στην ίδια τράπεζα και αυτό ακριβώς σχολίασα. Η κατάθεση σε λογαριασμό άλλης τράπεζας λέγεται έμβασμα, και όντως χρειάζεται 2-3 εργάσιμες, ή το λιγότερο 1 εργάσιμη αν πληρώσεις αυξημένη προμήθεια εμβάσματος.

Επίσης η κατάθεση σε λογαριασμό στην ίδια τράπεζα δεν έχει να κάνει με "πιθανότητες" όπως έγραψες, ολοκληρώνεται άμεσα. Το ίδιο δευτερόλεπτο που εσύ κάνεις την κατάθεση ο παραλήπτης βλέπει τα χρήματα στον λογαριασμό του, άσχετα αν η ώρα είναι εργάσιμη, αν είναι καθημερινή ή σαββατοκύριακο, αργία ή οτιδήποτε άλλο. Εκτός βέβαια και αν εσύ επιλέξεις μελλοντική ημερομηνία εκτέλεσης της συναλλαγής.

37 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε

με ηλεκτρονική πληρωμή μέσα σε περίπου 30 λεπτά με μια ώρα  το πολύ φαίνεται και ας την κάνεις πχ 12 το βράδυ (και έχω κάνει και γιαυτό ξέρω) 

Δεν διαφωνώ, η ένσταση μου είναι ότι τα 30 λεπτά με μια ώρα σε καμία περίπτωση δεν είναι συντομότερα από το άμεσα.

• Like 1
Δημοσ.

Καλησπερα...ηθελα να ρωτησω γνωριζοντας οτι η αγορα αυτοκινητου δεν προσμετρατε στο αφορολογητο πως εξηγειτε οτι κανοντας μεταφορα σε λογαριασμο της βελμαρ ενα μερος της προκαταβολης για αγορα αυτοκινητουεσω e banking το ποσο αυτο περασε αμεσα στην εφαρμογη στο αφορολογητο...κ επισης αφου συνεβη αυτο αργοτερα που θα μεταφερω κ το υπολοιπο ποσο αν περαστε κ αυτο θα ξεπερασω κατα πολυ το 30% που χρειαζεται για το χτισιμο του αφορολογητου..εχω κυρωσεις αν το υπερβω?γνωριζω οτι στην φορολογικη δηλωση του χρονου πια (γιατι θα μπει στου επομενου χρονου)δεμ θα εχω θεμα γιατι μπορεις να δικιολογησεις απο εισοδηματα προηγουμενων ετων αλλα τι ισχυει με το χτισιμο του αφορολογητου?ευχαριστω

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καταρχήν οι κωδικοί 49-50 δεν θα είναι προσυμπληρωμένοι με τα στοιχεία των τραπεζών, τους συμπληρώνει ο φορολογούμενος με δική του ευθύνη, αν τότε σου έχουν συμπεριλάβει τα ποσά που έδωσες για αγορά ΙΧ θα πρέπει να τα αφαιρέσεις από το σύνολο.

Πάντως το 30% του εισοδήματος σου είναι το ελάχιστο (και όχι το μέγιστο) που πρέπει να ξοδέψεις με ηλεκτρονικά μέσα ώστε να πάρεις την έκπτωση φόρου, αυτό ισχύει.

Επεξ/σία από Joshua21
Δημοσ.

Ο πατέρας μου έχει εισόδημα 10000 ευρώ περίπου από την δουλειά του και 5500 ευρώ από ενοίκιο μιας κατοικίας. Στην φορολογική δήλωση θα πρέπει να συγκεντρώσει το 30% με αγορές από κάρτα για τα 15500 ευρώ συνολικά ή μόνο για τα 10000 ευρώ? 

Δημοσ.

Κάθε φορολογούμενος που είναι μισθωτός, συνταξιούχος, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή αυτοαπασχολούμενος καθώς και κάθε φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων πρέπει να έχει πραγματοποιήσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό 30% του ετησίου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του. Οι δαπάνες αυτές για να αναγνωριστούν θα πρέπει να εξοφληθούν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα  πληρωμής (προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ.) και να έχουν εκδοθεί γι’ αυτές και οι σχετικές αποδείξεις λιανικών συναλλαγών. Στο εισόδημα που λαμβάνεται υπ’ όψιν για τον υπολογισμό του 30% δεν περιλαμβάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όσους εξακολουθούν να την πληρώνουν, δηλαδή για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους δημοσίους λειτουργούς (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς πυροσβέστες, δικαστικούς, ιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς κ.λπ.) και τους συνταξιούχους, εφόσον έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.

·       Τo ανώτατο όριο του ποσού των δαπανών που πρέπει να έχουν εξοφληθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ανέρχεται σε 20.000 ευρώ.

·       Από την υποχρέωση να έχουν καλύψει το ποσοστό 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται όσοι φορολογούμενοι θα έχουν πραγματοποιήσει εντός του 2021 δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι αυτοί πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Προϋπόθεση όμως για να ισχύσει αυτό το μειωμένο ποσοστό είναι οι δαπάνες για φόρους, δάνεια και ενοίκια να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

·       Σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί τραπεζικός λογαριασμός, το απαιτούμενο όριο δαπανών περιορίζεται κατ΄ ανώτατο όριο στις 5.000 ευρώ.

·       Σε κάθε περίπτωση φορολογούμενος ο οποίος δεν θα καταφέρει να πραγματοποιήσει το απαιτούμενο συνολικό ποσό ηλεκτρονικών πληρωμών δαπανών, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογηθεί με 22% το 2022 όταν θα γίνει η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2021.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...