trelospanos Δημοσ. 22 Απριλίου 2022 Δημοσ. 22 Απριλίου 2022 Στις 1/4/2022 στις 12:42 ΠΜ, Strategos είπε Πήγα να κάνω δήλωση και θέλω να επιβεβαιώσω ότι όταν λένε καθαρό δεν εννοούν τι έχει μπει στην τράπεζα αλλά τον μικτό μισθό σου - τις κρατήσεις του ΙΚΑ. Άρα αμα σκεφτείς ότι δεν μετράνε δάνεια, νοίκια, αγορές οχημάτων... Ουσιαστικά σου απαγορεύει να κάνεις αποταμίευση. Και από ένα σημείο και μετά που με 100 ευρώ μικτά μπαίνουν στην τράπεζα 50. Οπότε με το 30% δεν πρέπει να χτυπήσεις κάρτα τα 17 αλλά 27 ευρώ. Ακριβώς σε αναγκάζουν να σπαταλάς χρήματα!! Από την στιγμή που χρειάζεσαι το "αφορολόγητο" για να μην πληρώσεις παραπάνω φόρο είναι σαν να φορολογείσαι με μεγαλύτερο συντελεστή ήδη. Πχ. κάποιος που παίρνει αύξηση 1000 ευρώ το χρόνο, πρέπει να καλύψει επιπλέον 300 ευρώ σε δαπάνες που μπορεί αλλιώς να μην έκανε καν.
doll Δημοσ. 27 Απριλίου 2022 Δημοσ. 27 Απριλίου 2022 Στις 1/3/2022 στις 6:42 ΜΜ, colombiano747 είπε Μισθωτός, με μηνιαίες αποδοχές 2.500 ΕΥΡΩ ή ετήσιες 35.156 ΕΥΡΩ. Καταβάλλει μέσα στη χρονιά 5.625 ΕΥΡΩ για κρατήσεις προς το ταμείο του και 4.208 ΕΥΡΩ σε φόρο. Αυτό σημαίνει ότι το καθαρό φορολογητέο εισόδημά του είναι 29.531 ΕΥΡΩ και ότι βάζει «καθαρά», στην τσέπη του, 25.324 ΕΥΡΩ. Για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο, του ζητείται το 30% των 29.531 ΕΥΡΩ, που είναι 8.859 ΕΥΡΩ και όχι το 30% των 25.324 ΕΥΡΩ, που είναι 7.600 ΕΥΡΩ. Συνεπώς, του ζητείται επί της ουσίας να μαζέψει αποδείξεις, που αντιστοιχούν στο 35% του φορολογητέου εισοδήματος (8.859 = 25.324 ΕΥΡΩ x 35%) https://www.capital.gr/tax/910499/o-upologismos-ton-apodeixeon-epi-ton-mikton-apodoxon Ισχύει αυτό για φέτος ή έχει αλλάξει?
hln3 Δημοσ. 27 Απριλίου 2022 Δημοσ. 27 Απριλίου 2022 10 ώρες πριν, doll είπε Ισχύει αυτό για φέτος ή έχει αλλάξει? Αυτή την απορία την έχω και εγώ, κανονικά θα έπρεπε να ειναι στο φορολογητέο αλλά δεν είμαι σίγουρος αν το εχουν βάλει εκεί το ποσόστο ή στο ακαθάριστο
SilentVoice Δημοσ. 15 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2022 Γράφω εδώ για να μην ανοίγω άλλο θέμα. Μέχρι τώρα στις δηλώσεις μου δεν είχα θέμα και το έπιανα το 30% των αποδείξεων άνετα. Βασικά τις προηγουμενες χρονιές μπορεί να έπιανα και το 60-80% σε αποδείξεις. Το 2021 όμως, λόγω πανδημίας και λόγω των παιδιών που ήρθαν στην ζωή, δεν έκανα πολλά έξοδα και έκανα περισσότερη αποταμίευση. Κάπως έτσι έφτασα το 25% των αποδείξεων και πιθανότατα θα φάω το καπέλο για το 5%. Ο λογιστής μου δεν ειναι και πολύ τσακάλι σε αυτά, αλλά κάπου κάποτε είχα ακούσει πως μπορείς να δηλώσεις τα 'παραπάνω" έξοδα που έιχες απο προηγούμενες χρονιές. Ισχύει αυτό; Το 2022 όπως εκανα εναν μικρό έλεγχο, και διανύοντας ήδη το πρώτο εξάμηνο, έχω πιάσει μόνο το 8% των αποδείξεων. Ναι έχω κάνει αποταμίευση και τρελή οικονομία. Συνεπώς, πρέπει στους επόμενους 6 μήνες να πιάσω το υπόλοιπο 22% σε αποδείξεις!!!!! Θεωρητικά είναι το πιο ευκολο να γίνει η σπάτάλη χρήματος για να πιάσω το 22% . Είμαι σε αναζητηση εναλλακτικών λύσεων, καθώς πραγματκά θέλουμε την αποταμίευση για ώρα ανάγκης λόγω 2 παιδιών και ίσως και για μια αγορά σπιτιού στο μέλλον καθώς μένουμε στο νοικι. Οποιαδήποτε συμβουλή είναι ευπρόσδεκτη.
doll Δημοσ. 15 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2022 27 λεπτά πριν, SilentVoice είπε Οποιαδήποτε συμβουλή είναι ευπρόσδεκτη. Δυστυχώς δεν υπάρχει από όσο γνωρίζω. Μαλιστα το 30% αναφέρεται στο άθροισμα του καθαρού ποσού+τον φόρο που έχει προκαταβάλει. 1
Joshua21 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2022 30 λεπτά πριν, SilentVoice είπε Γράφω εδώ για να μην ανοίγω άλλο θέμα. Μέχρι τώρα στις δηλώσεις μου δεν είχα θέμα και το έπιανα το 30% των αποδείξεων άνετα. Βασικά τις προηγουμενες χρονιές μπορεί να έπιανα και το 60-80% σε αποδείξεις. Το 2021 όμως, λόγω πανδημίας και λόγω των παιδιών που ήρθαν στην ζωή, δεν έκανα πολλά έξοδα και έκανα περισσότερη αποταμίευση. Κάπως έτσι έφτασα το 25% των αποδείξεων και πιθανότατα θα φάω το καπέλο για το 5%. Ο λογιστής μου δεν ειναι και πολύ τσακάλι σε αυτά, αλλά κάπου κάποτε είχα ακούσει πως μπορείς να δηλώσεις τα 'παραπάνω" έξοδα που έιχες απο προηγούμενες χρονιές. Ισχύει αυτό; Το 2022 όπως εκανα εναν μικρό έλεγχο, και διανύοντας ήδη το πρώτο εξάμηνο, έχω πιάσει μόνο το 8% των αποδείξεων. Ναι έχω κάνει αποταμίευση και τρελή οικονομία. Συνεπώς, πρέπει στους επόμενους 6 μήνες να πιάσω το υπόλοιπο 22% σε αποδείξεις!!!!! Θεωρητικά είναι το πιο ευκολο να γίνει η σπάτάλη χρήματος για να πιάσω το 22% . Είμαι σε αναζητηση εναλλακτικών λύσεων, καθώς πραγματκά θέλουμε την αποταμίευση για ώρα ανάγκης λόγω 2 παιδιών και ίσως και για μια αγορά σπιτιού στο μέλλον καθώς μένουμε στο νοικι. Οποιαδήποτε συμβουλή είναι ευπρόσδεκτη. Η ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών βοηθάει όταν πχ θέλεις να κάνεις φέτος μια αγορά (αυτοκινήτου, ακινήτου κτλ) η οποία μαζί με τα υπόλοιπα τεκμήρια ξεπερνάει το φετινό σου εισόδημα, δεν βοηθάει όταν δεν έχεις πραγματοποιήσει το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα. Τώρα για συμβουλή τι να σου πω, βρες μερικούς φίλους/συγγενείς και πες τους να σου δίνουν μετρητά για να τους πληρώνεις εσύ το λογαριασμούς με δική σου κάρτα. 1
rus Δημοσ. 15 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2022 7 ώρες πριν, Joshua21 είπε Η ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών βοηθάει όταν πχ θέλεις να κάνεις φέτος μια αγορά (αυτοκινήτου, ακινήτου κτλ) η οποία μαζί με τα υπόλοιπα τεκμήρια ξεπερνάει το φετινό σου εισόδημα, Επισης η αναλωση κεφαλαιου προηγουμενων ετων βοηθαει στο να μηδενισεις το φορο που προκυπτει απο τα τεκμηρια αν εχεις μηδενικο εισοδημα, πολυ χρησιμο για τους ανεργους που φορολογουνται αγρια για τα τεκμηρια τους.
messinia3 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2022 (επεξεργασμένο) 8 ώρες πριν, Joshua21 είπε Τώρα για συμβουλή τι να σου πω, βρες μερικούς φίλους/συγγενείς και πες τους να σου δίνουν μετρητά για να τους πληρώνεις εσύ το λογαριασμούς με δική σου κάρτα. Αυτό που σου προτείνει και ο φίλος.Κάνε κάποιες αγορές σε συγγενείς η φίλους που θα σου δώσουν τα χρήματα σε μετρητά.Μονο 8%?...ο παιδίατρος και μόνο θα έπρεπε να σε καλύπτει αφου λες για μικρά παιδιά και οι ιατρικές από φέτος μετράνε διπλές για το χτίσιμο του αφορολόγητου. Επεξ/σία 15 Ιουνίου 2022 από messinia3
ΠάρηςΓ Δημοσ. 15 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2022 45 λεπτά πριν, messinia3 είπε Αυτό που σου προτείνει και ο φίλος.Κάνε κάποιες αγορές σε συγγενείς η φίλους που θα σου δώσουν τα χρήματα σε μετρητά.Μονο 8%?...ο παιδίατρος και μόνο θα έπρεπε να σε καλύπτει αφου λες για μικρά παιδιά και οι ιατρικές από φέτος μετράνε διπλές για το χτίσιμο του αφορολόγητου. Αν έχει εισόδημα πχ 80.000 που να τα χαλάσει. Που πολλοί έχουν τόσο.
messinia3 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2022 (επεξεργασμένο) 12 ώρες πριν, ΠάρηςΓ είπε Αν έχει εισόδημα πχ 80.000 που να τα χαλάσει. Που πολλοί έχουν τόσο. Το μέγιστο ποσό που απαιτείται για αποδειξεις με ηλεκτρονικες πληρωμές είναι 20.000 ευρώ. Αν έχει εισόδημα 80.000 ευρώ απαιτείται λοιπόν το 25%.Δε θεωρώ ότι είναι και τόσο δύσκολο. Ξέρω πολλούς με χαμηλότερο εισόδημα που ξεπερνούν το όριο και παράλληλα αποταμιευουν. Επεξ/σία 16 Ιουνίου 2022 από messinia3
Joshua21 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2022 12 λεπτά πριν, messinia3 είπε Το μέγιστο ποσό που απαιτείται για αποδειξεις με ηλεκτρονικες πληρωμές είναι 20.000 ευρώ. Αν έχει εισόδημα 80.000 ευρώ απαιτείται λοιπόν το 25%.Δε θεωρώ ότι είναι και τόσο δύσκολο. Ξέρω πολλούς με χαμηλότερο εισόδημα που ξεπερνούν το όριο και παράλληλα αποταμιευουν. Εξαρτάται, δεν είναι και τόσο δύσκολο μόνο στην περίπτωση που όχι μόνο ξοδεύει τουλάχιστον 25.000€ το έτος σε δαπάνες που προσμετράνε στη μείωση φόρου, αλλά και όταν τις πραγματοποιεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Είναι κοινό μυστικό ότι στους γιατρούς πχ (μια και ανέφερες παραπάνω τον παιδίατρο) κατά κανόνα ο ίδιος ο πελάτης προτείνει να πληρώσει με μετρητά ώστε να μην κοπεί απόδειξη για να πληρώσει κάτι λιγότερο, αυτός είναι και ο λόγος που το κράτος δήλωσε ότι οι ιατρικές δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα θα μετράνε διπλά.
messinia3 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2022 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Joshua21 είπε Εξαρτάται, δεν είναι και τόσο δύσκολο μόνο στην περίπτωση που όχι μόνο ξοδεύει τουλάχιστον 25.000€ το έτος σε δαπάνες που προσμετράνε στη μείωση φόρου, αλλά και όταν τις πραγματοποιεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Είναι κοινό μυστικό ότι στους γιατρούς πχ (μια και ανέφερες παραπάνω τον παιδίατρο) κατά κανόνα ο ίδιος ο πελάτης προτείνει να πληρώσει με μετρητά ώστε να μην κοπεί απόδειξη για να πληρώσει κάτι λιγότερο, αυτός είναι και ο λόγος που το κράτος δήλωσε ότι οι ιατρικές δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα θα μετράνε διπλά. Προσωπικά όταν πληρώνω φόρους κοντά στις 10.000 ευρώ ετησίως δε με απασχολεί να πληρώσω 10 ευρώ φθηνότερα τον παιδίατρο, γιατί αυτός θα φορολογηθεί για λιγότερα και εγώ εσαεί θα είμαι αναγκασμένος να φορολογούμαι με υπερβολικούς φορολογικούς συντελεστές, ενώ αυτός θα φοροδιαφεύγει. 20.000 είναι το ανώτατο όριο που απαιτείται. Θεωρώ ότι με 40.000+ που σου απομένουν μπορείς πολύ εύκολα να καλύψεις το όριο, έχοντας παράλληλα περιθώριο αποταμίευσης. Συμφωνώ όμως ότι σε μία χώρα με υπέρμετρη φοροδιαφυγή απλά η συγκέντρωση ενός κατώτατου ορίου ηλεκτρονικών συναλλαγών δεν είναι μέτρο που αποδίδει. Θα έπρεπε να υπάρχουν κίνητρα (ιδιαίτερα προς τους μισθωτούς-συνταξιούχους που δε μπορούν να φοροδιαφύγουν για σχετικές εκπτώσεις φόρου σε περισσότερες κατηγορίες δαπανών από τις υπάρχουσες) Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να συνεισφέρουν στα κρατικά έσοδα κατά δίκαιο και τρόπο, αναλόγως του πραγματικού εισοδήματός τους και όχι να την πληρώνουν πάντα οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. (Σημειωτέον ότι όλοι αυτοί οι συνεπείς φορολογούμενοι αποκλείονται από οποιαδήποτε εκάστοτε κοινωνική επιδοματική πολιτική εφαρμόζεται) Επεξ/σία 16 Ιουνίου 2022 από messinia3
cumulus Δημοσ. 16 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2022 12 λεπτά πριν, messinia3 είπε Προσωπικά όταν πληρώνω φόρους κοντά στις 10.000 ευρώ ετησίως δε με απασχολεί να πληρώσω 10 ευρώ φθηνότερα τον παιδίατρο, γιατί αυτός θα φορολογηθεί για λιγότερα και εγώ εσαεί θα είμαι αναγκασμένος να φορολογούμαι με υπερβολικούς φορολογικούς συντελεστές, ενώ αυτός θα φοροδιαφεύγει. 20.000 είναι το ανώτατο όριο που απαιτείται. Θεωρώ ότι με 40.000+ που σου απομένουν μπορείς πολύ εύκολα να καλύψεις το όριο, έχοντας παράλληλα περιθώριο αποταμίευσης. Συμφωνώ όμως ότι σε μία χώρα με υπέρμετρη φοροδιαφυγή απλά η συγκέντρωση ενός κατώτατου ορίου ηλεκτρονικών συναλλαγών δεν είναι μέτρο που αποδίδει. Θα έπρεπε να υπάρχουν κίνητρα (ιδιαίτερα προς τους μισθωτούς-συνταξιούχους που δε μπορούν να φοροδιαφύγουν για σχετικές εκπτώσεις φόρου σε περισσότερες κατηγορίες δαπανών από τις υπάρχουσες) Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να συνεισφέρουν στα κρατικά έσοδα κατά δίκαιο και τρόπο, αναλόγως του πραγματικού εισοδήματός τους και όχι να την πληρώνουν πάντα οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. (Σημειωτέον ότι όλοι αυτοί οι συνεπείς φορολογούμενοι αποκλείονται από οποιαδήποτε εκάστοτε κοινωνική επιδοματική πολιτική εφαρμόζεται) Συμφωνώ απολύτως.Δυστυχως οποίοι και να κυβερνουν δεξιοι,αριστεροί,σοσιαλιστές μόνο πατεντες σκεφτονται. Η λυση κατά τη γνώμη μου είναι μια .Φοροδιαφευγεις,άμεση κατάσχεση.Δεν έχεις περιουσιακά στοιχεία,φυλακή. Ουτε ακατάσχετοι λογαριασμοί,ουτε ρυθμίσεις ούτε τίποτα. Έχουμε κολλησει να φέρνουμε παράδειγμα το τι γίνεται έξω, οποτε μας συμφέρει ,αλλα τι γίνεται στο εξωτερικο όταν κλέβεις το κρατος δε μας νοιάζει.
Joshua21 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2022 34 λεπτά πριν, messinia3 είπε Προσωπικά όταν πληρώνω φόρους κοντά στις 10.000 ευρώ ετησίως δε με απασχολεί να πληρώσω 10 ευρώ φθηνότερα τον παιδίατρο, γιατί αυτός θα φορολογηθεί για λιγότερα και εγώ εσαεί θα είμαι αναγκασμένος να φορολογούμαι με υπερβολικούς φορολογικούς συντελεστές, ενώ αυτός θα φοροδιαφεύγει. 20.000 είναι το ανώτατο όριο που απαιτείται. Θεωρώ ότι με 40.000+ που σου απομένουν μπορείς πολύ εύκολα να καλύψεις το όριο, έχοντας παράλληλα περιθώριο αποταμίευσης. Συμφωνώ όμως ότι σε μία χώρα με υπέρμετρη φοροδιαφυγή απλά η συγκέντρωση ενός κατώτατου ορίου ηλεκτρονικών συναλλαγών δεν είναι μέτρο που αποδίδει. Θα έπρεπε να υπάρχουν κίνητρα (ιδιαίτερα προς τους μισθωτούς-συνταξιούχους που δε μπορούν να φοροδιαφύγουν για σχετικές εκπτώσεις φόρου σε περισσότερες κατηγορίες δαπανών από τις υπάρχουσες) Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να συνεισφέρουν στα κρατικά έσοδα κατά δίκαιο και τρόπο, αναλόγως του πραγματικού εισοδήματός τους και όχι να την πληρώνουν πάντα οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. (Σημειωτέον ότι όλοι αυτοί οι συνεπείς φορολογούμενοι αποκλείονται από οποιαδήποτε εκάστοτε κοινωνική επιδοματική πολιτική εφαρμόζεται) Έλα όμως που η συγκεκριμένη συζήτηση δεν αφορά αποκλειστικά εσένα, αφορά όλους μας, και την πλειοψηφία -καλώς ή κακώς - την απασχολεί αν θα πληρώσει 10€ λιγότερα στον παιδίατρο, άσχετα αν πληρώνει ετησίως σε φόρους 10k ή 30k ή μηδέν. Επίσης το μεγαλύτερο πρόβλημα του κράτους δεν είναι η φοροδιαφυγή, είναι η κακή διαχείριση, αυτό κυρίως φταίει που είσαι αναγκασμένος να φορολογείσαι (ή πιο σωστά είμαστε) με υπερβολικούς φορολογικούς συντελεστές.
messinia3 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2022 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2022 (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, Joshua21 είπε Έλα όμως που η συγκεκριμένη συζήτηση δεν αφορά αποκλειστικά εσένα, αφορά όλους μας, και την πλειοψηφία -καλώς ή κακώς - την απασχολεί αν θα πληρώσει 10€ λιγότερα στον παιδίατρο, άσχετα αν πληρώνει ετησίως σε φόρους 10k ή 30k ή μηδέν. Επίσης το μεγαλύτερο πρόβλημα του κράτους δεν είναι η φοροδιαφυγή, είναι η κακή διαχείριση, αυτό κυρίως φταίει που είσαι αναγκασμένος να φορολογείσαι (ή πιο σωστά είμαστε) με υπερβολικούς φορολογικούς συντελεστές. Κι εμένα με απασχολεί αν θα πληρώσω 10 ευρώ λιγότερα στον παιδίατρο. Προφανώς δεν κατάλαβες το σκεπτικό μου....αν ο εκάστοτε γιατρός,ελεύθερος επαγγελματίας τα πάρει μαύρα, εγώ θα έχω όφελος 10 ευρώ αυτός πολλαπλάσια και το κράτος χασούρα. Χρόνια πριν στο Λονδίνο μια φορά χρησιμοποίησα μετρητά για κάποια πληρωμή και με κοιταγαν καλά καλά. Αποκλειστικες ηλεκτρονικές πληρωμές παντού...οι λόγοι που εδώ δεν εφαρμόζεται δεν είναι τα δέκα ευρώ που θα γλιτώσει ο καθένας μας,νομίζω το καταλαβαίνεις. Αυτή τη στιγμή εκτός των υπολοίπων πληρώνεις το επίδομα τέκνου του μεγάλο γιατρού, δικηγόρου,κλπ που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 10-15.000. Οι φορολογικοί συντελεστές θα μπορούσαν να είναι χαμηλοτεροι αν όλοι πλήρωναν αυτά που τους αναλογούν πραγματικά. Επεξ/σία 16 Ιουνίου 2022 από messinia3
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα