Προς το περιεχόμενο

Η Microsoft κατασκεύασε ασύρματο ποντίκι από ανακυκλωμένο πλαστικό ωκεανού


JohnVani18

Προτεινόμενες αναρτήσεις

16 ώρες πριν, panagiotis1988 είπε

Ότι πιο σωστό θα μπορούσε να ειπωθεί για το συγκεκριμένο άρθρο/διαφήμιση.

Σκεφτείτε να είχαμε ποντίκια και πληκτρολόγια που κρατάνε 20 χρόνια και όχι Μαξ 6-7 πόσο λιγότερα σκουπίδια θα είχαμε μόνο και μόνο από αυτά.

Ας μην συζητήσουμε για την οποιαδήποτε συσκευή/οικοσκευή διαθέτουμε...

Το πρόβλημα ξεκινάει ότι στην ελεύθερη αγορά που έχουμε υπάρχει εκείνος που βγάζει πληκτρολόγιο στα 5€ και εκείνος στα 55€. Προφανώς ένα πληκτρολόγιο των 5€ είναι απίθανο κατασκευαστικά να κρατάει 20 χρόνια με χρήση όπου πάνω του θα έχουν γίνει 30M κλικς. Θα κρατήσει 2 το πολύ.
Προσωπικά αυτή την στιγμή γράφω από ένα πληκτρολόγιο philips που ήταν σετ με ποντίκι και έκαναν 14€. Είχα πάρει 3, ήδη στο ένα ποντίκι χάλασε η ροδέλα, το έστειλα πίσω πήρα τα λεφτά μου και φαντάζομαι ότι και εκείνοι το πέταξαν.  Νομίζω δεν είμαι ο μοναδικός επαγγελματίας που έκανε αυτή την οικονομική αγορά και δεν έδωσε 150€ αντί για 45€

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι για μία ροδέλα όλα αυτά πετάχτηκαν. Ωστόσο όταν κάτι κοστίζει 15€ ποιος θα μπει στον κόπο να το επισκευάσει ;
Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει το παραπάνω είναι να πιέσουν τις εταιρίες να δίνουν περισσότερα χρόνια εγγύηση για τα προϊόντα τους

13 ώρες πριν, iml είπε

Το διπλό κλικ λύνεται πανεύκολα με αλλαγή διακόπτη. Κόστος 1 ευρώ και λίγο ευκολο soldering αρκει να βγούν τα pads με προσοχή για να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Σου μένει και το ποντίκι και η ικανοποίηση της επισκευής

Αν έχεις αγοράσει πολλές ποσότητες διακόπτες, αναλώσιμα όπως flux κτλ το κόστος είναι πολύ λιγότερο από 1€. Ωστόσο ποιος θα ανάψει θερμομπίστολο και κολλητήρι χωρίς να πάρει στην καλύτερη 20€. Η διαδικασία της αλλαγής, μέχρι να το ξεβιδώσεις τα κάνεις την αλλαγή και να το ξαναβιδώσεις είναι στην καλύτερη 30 λεπτά.
Έχω δύο δικά μου πεταμένα ποντίκια σε μία κούτα και δεν μπαίνω καν στον κόπο να τα φτιάξω.

3 ώρες πριν, malakudi είπε

Εμείς οι λίγο μεγαλύτερης ηλικίας θυμόμαστε μια εποχή (αρχές δεκαετίας 80 αν θυμάμαι καλά) που προωθούνταν η χρήση των πλαστικών έναντι των χάρτινων συσκευασιών. Να σώσουμε τα δάση λέγανε, μη χρησιμοποιείτε χαρτί. Μόνο πλαστικό.

fast forward στο σήμερα ... το ακριβές αντίθετο. Μάλλον πλέον δε θέλουμε να σώσουμε τα δάση.

Δε διαφωνώ με την οικολογία, όμως ακόμα και η ανακύκλωση έχει μεγάλο ενεργειακό footprint και δεν είναι και σίγουρο αν τελικά βοηθάει σε κάτι. Η σωστή αντιμετώπιση θα ήταν προϊόντα που δε χαλάνε και προϊόντα που επισκευάζονται εύκολα - αλλά αυτό δε βολεύει τον καπιταλισμό.

Δεν είμαι τόσο παλιός για να θυμάμαι κάτι τέτοιο, ωστόσο ίσως να ήταν και μία εποχή που δεν γνωρίζαμε τις συνέπειες της χρήσης του πλαστικού ή δεν είχαμε φανταστεί τους τρόπους χρήσης του. Πχ ο takeaway freddo που καταλήγει στην θάλασσα και εν τέλει δεν διασπάτε.

Το μόνο όμως που άλλαξε σήμερα είναι ότι θέλουμε να σώσουμε και τα δάση αλλά και να μειώσουμε την χρήση του πλαστικού.

Η ανακύκλωση προφανώς και βοηθάει αλλά το ίδιο το πλαστικό δεν είναι και το πιο φιλικό υλικό για ανακύκλωση. Όπως και να χει όμως το καλύτερο είναι να προσπαθήσουμε να επαναχρησιμοποιούμε το ίδιο το προϊόν έστω και με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα το κουτί απ τα παπούτσια που αγόρασες δεν είναι ανάγκη να το πετάξεις στην ανακύκλωση, μπορείς να το κρατήσεις στην αποθήκη και να αποθηκεύεις πράγματα μέσα σε αυτό και να μην αγοράσεις στην θέση του ένα πλαστικό.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Bεβαια, από την άλλη, ας υπολογίσει η Microsoft πόσο πλαστικό & μέταλλο καταλήγει στις χωματερές εξ αιτίας της απαξίωσης και ασυμβατότητας του λίγο παλιότερου εξοπλισμού με τα (υποτιθέμενα) "αναβαθμισμένα" λειτουργικά της ...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, vastegial_74 είπε

Η ανακυκλωση ειναι πολυ σχετικος ορος. Πολλες φορες το ενεργειακο αποτυπωμα απο την ανακυκλωση ειναι πιο επιβαρυντικο για το περιβαλον απο την παραγωγη νεου προϊοντος. 

Μήν βλέπεις μόνο το ενεργειακό αποτύπωμα. Δές και την μόλυνση του περιβάλλοντος, εννοώντας ότι αναγκαστικά πρέπει να προχωρήσουμε με την επεξεργασία των αποβλήτων που έχουμε διοχετεύσει στο περιβάλλον, διότι διαφορετικά κινδυνεύουν όλοι (περιβάλλον, οικοσυστήματα, η υγεία μας).

Παράλληλα είναι η εξάντληση των πόρων που διαθέτουμε για την κατασκευή νέων προϊόντων.

Όλα τα παραπάνω αντιμετωπίζονται με την κυκλική οικονομία, σε συνδυασμό με την επεξεργασία των αποβλήτων που έχουμε ήδη δημιουργήσει.

Σε ένα ιδανικό σενάριο, το προϊόν που πλέον δεν χρησιμοποιείς πιά, θα πήγαινε πίσω στην κατασκευάστρια εταιρεία, η οποία θα το ανακύκλωνε για την παραγωγή των νέων προϊόντων. Αυτό, σε συνδυασμό με την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών κυρίως από ΑΠΕ, θα μείωνε περιβαλλοντικό και ενεργειακό αντίκτυπο στο μίνιμουμ.

Επεξ/σία από panther_512
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτό το ωκεανού ρε παιδί μου με πετάει εκτός.

Είναι σα να θες να πουλήσεις καλαμάκια και βγάζεις φωτογραφία φώκια με καλαμάκι στα ρουθούνια.

 

sad

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...