Προς το περιεχόμενο

Project NAS! Synology? PC με unraid/truenas?


racer93

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα στην παρέα. 

Είχα γράψει ένα τεράστιο σεντόνι οπότε τα έσβησα όλα σε μια προσπάθεια να τα μαζέψω. Όπως και τα αρχεία μου! Είμαι datahoarder. Έχω πρόβλημα. Θέλω χώρο και ευκολία. Αυτή τη στιγμή έχω πάνω στο γραφείο 6 δίσκους (4TB, 2x3TB, 2TB, 2x500GB). Το βάλε βγάλε στο dock είναι σπαστικό οπότε νομίζω πως ήρθε η ώρα επιτέλους για λίγη οργάνωση και ένα NAS.

Απαιτήσεις: 

  • απροβλημάτιστο/εύκολο (δε σκαμπάζω πολύ από δικτυακά)
  • γρήγορο (ιδανικά αίσθηση εξωτερικού με usb 3, είχα παλιά ένα απλό NAS αλλά ποτέ δεν το χρησιμοποίησα αρκετά γιατί ήταν αργό)
  • θόρυβος/εμφάνιση δε με ενδιαφέρει τόσο γιατί θα το βάλω στην αποθηκούλα με το πλυντήριο

Χρήση:

  • Plex στην τηλεόραση και απροβλημάτιστη αναπαραγωγή 4k remux (η τηλεόραση μου έχει και Dolby Vision, οπότε το transcode του Plex φαντάζομαι δε με ενδιαφέρει ποτέ;)
  • διαχείριση raw της φωτογραφικής
  • storage υπόλοιπων μορφών αρχείων

Ο προβληματισμός μου είναι η επιλογή ανάμεσα σε ένα έτοιμο nas και το στήσιμο ενός pc με ένα από τα 2 λειτουργικά. Από NAS έχω δει το DS920 και το Asustor AS5304T (φτηνότερο, γρηγορότερο?, χωρίς DSM)

Synology DS920+

+: Εύκολο (υποτίθεται), γρήγορο, αξιόπιστο, DSM 7

-: Tιμή (και ακόμα πιο πολύ με ενδεχόμενη αναβάθμιση ram+nvme), κλειδωμένος σε 4 slot για μελλοντική αναβάθμιση

PC με unraid

+: Ενδεχομένως τιμή. Με μια γρήγορη ματιά, ακόμα και στήσιμο καινούριου PC βγαίνει φτηνότερο από το Synology. Πχ κάτι με 3200G/8GB/mobo με τουλ. 6/8 sata. Ενώ στις αγγελίες είδα αρκετά από 50-200€ διαφόρων χαρακτηριστικών. Φαντάζομαι cpu δεν παίζει τόσο ρόλο και το σημαντικό είναι να βρω κάτι με καλό κουτί με χώρο και τουλ. 6 sata;. Εύκολο (υποτίθεται!). Ευκολότερο μελλοντικό upgrade όσο περισσεύουν sata. 

-: Μου φαίνεται κάπως να έχω ένα μηχάνημα όλη την ώρα ανοιχτό. Γίνεται απροβλημάτιστο shutdown κλπ όπως με ένα nas αν δεν το χρειαστώ για κάποιες μέρες; 

?: Απροβλημάτιστο; Διαβάζω επίσης ότι είναι πιο αργό; Χάνω κάτι ουσιαστικό από το "χρυσό" DSM; Επίσης, κατά πόσο ρεαλιστικό είναι να στήσω το pc και μετά να μην είναι πρόβλημα ότι δε θα υπάρχει ποτέ οθόνη δίπλα του; 

Έβαλα unraid γιατί στο λινκ εδώ λέει ότι το προτιμά. Κάτι παραπάνω δεν ξέρω 🤪

Σκληρούς δεν έχω αναφέρει ακόμα γιατί δε νομίζω ότι αλλάζει κάτι ανάλογα με την επιλογή. Αφού θα μπω σε αυτό τον κόπο του nas υποθέτω θα πάω σε δίσκους τουλάχιστον 6-8TB έκαστος. Υποθέτω θα έπρεπε να κοιτάω για cmr δίσκους, πχ WD Red Plus σειρά; 

Τελικά πάλι σεντόνι βγήκε. Αν φτάσατε ως εδώ, θα φάω ένα μελομακάρονο στο όνομά σας. Με βάση τα παραπάνω και από προσωπικές εμπειρίες με nas, προς τι θα με καθοδηγούσατε; Υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει; Ευχαριστώ και καλές γιορτές🥰

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 53
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Καλησπέρα φίλε.θα σου μιλήσω για την δική μου εμπειρία. Ξεκίνησα πέρυσι με έναν hp microserver gen 10 που τον έστησα για να καλύψει αντίστοιχες ανάγκες με αυτές που έχεις κι εσύ. αφού δοκίμασα αρχικά διάφορα setup όπως xpenology, openmediavault, Unraid, κατέληξα στο τελευταίο για την ευκολία που έχει τόσο στο σετάρισμα, όσο και στην χρήση του. αυτή την στιγμή είναι φορτωμένος με 3χ10 + 4χ4 δίσκους (χρησιμοποιώντας esata cage) δίνοντάς μου 36 τέρα διαθέσιμα. Τον έχω βάλει να τρέχει Plex, couch potato, medusa και qbittorrent για κατέβασμα. του έχω βάλει και μια low profile quadro  για transcode και όλα δουλεύουν ρολόι. δύο χρόνια δεν έχει κλείσει και η κατανάλωση που έχει είναι αστεία. Στα θετικά του unraid είναι ότι του πετάς ότι δίσκο έχεις. κάνει τον μεγαλύτερο σε χορητικότητα parity και μετά του πετάς ότι δίσκο θες. Αυτό με έχει σώσει μια φορά από παλιό δισκο που τίναξε τα πέταλα, χωρίς να χάσω αρχείο

Δεν θα σου κρύψω ότι και σήμερα γλυκοκοιτάζω τα synology. Το λειτουργικό τους είναι πιο fool friendly. όχι ότι το unraid είναι δύσκολο, απλά αυτό το ρημάδι το Nextcloud δεν το κατάφερα να δουλέψει σωστά ποτέ. 

Για μένα, αν έχεις κάποιον παλιό σκληρό, κατέβασε το Unraid δοκιμαστικά και δεν αν σε βολεύει. Δώσε του μια εβδομάδα να δεις πώς λειτουργεί και αν είσαι οκ, τότε φτιάξε ένα σύστημα ή χρησιμοποίησε ένα παλιό pc  και είσαι έτοιμος. Αν δεις ότι δεν κολλάνε τα χνώτα σας, τότε το χέρι στην τσέπη και έφυγες για synology 

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχεις μπει σε μεγάλο δίλημμα και η αλήθεια είναι κάθε μία από τις 2 επιλογές έχει τους υποστηρικτές της. Έχω έχω ένα παλιό nas αλλού κατασκευαστή και ετοιμαζόμουν να πάω στο 920 αλλά άλλαξα γνώμη και θα πάω προς unraid γιατί θέλω να τρέχω κάποια virtual machines. Σκέψου πόση ώρα θελεις να αφιερώσεις και πόσο σκοπεύεις να επεκτείνεις το αποθηκευτικό σου χώρο μελλοντικά που γιατί με το unraid μπορείς να ανακατέψεις ότι δίσκο θέλεις από άποψη χωρητικότητας και βέβαια να χρησιμοποιήσεις αυτούς που έχεις ενώ με το synology δεν είναι το ίδιο απλά. Το synology είναι πολύ εύκολο να το στήσεις από την άλλη. Σχετικά με το plex δεν ξέρεις πότε θα χρειαστείς στο μέλλον το transcoding μπορεί να θες από άλλη tv να δεις κάτι ή από το κινητό εκτός σπιτιού η να δώσεις πρόσβαση στο plex σου σε κάποιο φίλο. Το synology σαφώς κάνει transcoding αλλά στο 4k trancode δεν είμαι σίγουρος ότι θα τα πηγαίνει καλά. Πάντως σε περιπτώση που πας σε unraid θα πρότεινα σε Intel cpu καθως υποστηρίζει hardware transoding. Η ταχύτητα μεταφορά στο Read από το nas πάντως θα είναι περίπου 100-110 mb/se αφού περιορίζεται από όσο μπορεί να δώσει το gigabit ethernet. Και στα 2 θα τερματίσεις το Read του gigabit ethernet αλλά στο unraid για write για να έχεις μεγάλες ταχύτητες θα πρέπει να βάλεις ένα ssd για cache. Άρα να ξέρεις την αίσθηση του usb 3 αν έπιανες πάνω από 110 mb μεταφορά αρχείων δεν θα την έχεις. Πάντως αν θέλεις όπως λες κάτι απροβληματιστο και εύκολο να πας σε synology. 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Ερωτήσεις:

 

3 ώρες πριν, iolakos είπε

χρησιμοποιώντας esata cage

Τι χρησιμοποιείς; Το pc αυτό έχει δικιά του οθόνη ή το έχεις παρατημένο μόνο του σε άλλο χώρο; Έστω ότι κόβεται το ρεύμα, πρέπει να μεταφέρω οθόνη για να το στήσω ή γίνεται απλά *κάπως* να ανάψει; 🤪 Γενικά αν θέλουμε εξωτερικούς, το esata δουλεύει οκ και φαντάζομαι usb δε θέλουμε. 

1 ώρα πριν, samtwo είπε

Η ταχύτητα μεταφορά στο Read από το nas πάντως θα είναι περίπου 100-110 mb/se αφού περιορίζεται από όσο μπορεί να δώσει το gigabit ethernet. Και στα 2 θα τερματίσεις το Read του gigabit ethernet αλλά στο unraid για write για να έχεις μεγάλες ταχύτητες θα πρέπει να βάλεις ένα ssd για cache. Άρα να ξέρεις την αίσθηση του usb 3 αν έπιανες πάνω από 110 mb μεταφορά αρχείων δεν θα την έχεις.

Κάτι που δεν αναφέραμε είναι η ταχύτητα του δικτύου. Υποθέτω με τη λύση του pc αναβαθμίζω πιο εύκολα σε 2.5gbe, θεωρητικά και το 1000αρι όμως δίνει περίπου τη "σπιρτάδα" που θέλω. Από την άλλη, ποτέ δε μπορείς να είσαι αρκετά future proof! 

Επεξ/σία από racer93
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

10 ώρες πριν, racer93 είπε

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Ερωτήσεις:

 

Τι χρησιμοποιείς; Το pc αυτό έχει δικιά του οθόνη ή το έχεις παρατημένο μόνο του σε άλλο χώρο; Έστω ότι κόβεται το ρεύμα, πρέπει να μεταφέρω οθόνη για να το στήσω ή γίνεται απλά *κάπως* να ανάψει; 🤪 Γενικά αν θέλουμε εξωτερικούς, το esata δουλεύει οκ και φαντάζομαι usb δε θέλουμε. 

Κάτι που δεν αναφέραμε είναι η ταχύτητα του δικτύου. Υποθέτω με τη λύση του pc αναβαθμίζω πιο εύκολα σε 2.5gbe, θεωρητικά και το 1000αρι όμως δίνει περίπου τη "σπιρτάδα" που θέλω. Από την άλλη, ποτέ δε μπορείς να είσαι αρκετά future proof! 

ενα esta cage της fantec χρησιμοποιώ, το οποίο το έχω συνδέσει σε ένα hp microserver gen 10. Τον σερβερ τον στήνεις χωρίς οθόνη, μόνο για να ρυθμίσεις το bios να κάνει boot από το usb χρειάζεται η οθόνη. Μετά συνδέεσαι από τον browser στην διεύθυνση του server και κάνεις δουλειά, όπως ακριβώς θα έκανες σε ένα nas κουτί. 
Εαν η μητρική επιτρέπει να επανεκκινεί η μητρική μετά το κόψιμο του ρεύματος, τότε το σύστημα ξεκινά χωρίς να καταλάβεις τίποτα. Ιδανικά θα πρέπει να το συνδέσεις με ένα ups για να προστατεύσεις το σύστημα από αυξομειώσεις στην τάση του ρεύματος. Στην Καλαμάτα που ζω, έχω θρηνήσει μια μητρική από αυξομείωση τάσης λόγω κακοκαιρίας.

Ως προς το θέμα των εξωτερικών δίσκων, αρχικά τους είχα και εγώ με usb. το esata είναι πιο βολικό και στην δικιά μου περίπτωση ελάχιστα πιο γρήγορο όταν κάνει parity check. 

Επειδή λές ότι το θες για κυρίως plex, αυτό που σου λέει ο samtwo είναι σωστό. Βρες ένα cpu intel που κάνει hw transcoding με την μία, αλλιώς αν έχεις amd επεξεργαστή κάρτα nvidia για να κάνεις δουλειά. Εγώ με έναν fanless x3418 (με επιδόσεις atom) και μια quadro p400 κάνω transcode 4k υλικό σε κινητό και τηλεόραση όταν είμαι εκτός σπιτιού.

 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν εχεις χρόνο στησε unRaid

Spoiler

image.png.1d5f6c6a821ace4ddbd97b54b8bebc71.png

Εχω 3 χρονια που εκανα την μεταβαση απο Synology και η ευκολία χρησης ειναι μερα με την νυχτα. Ναι δεν εχει το γουτσου γουτσου gui DSM αλλα εχει απειρα περισσοτερες δυνατοτητες και ευελιξια.

Με 7 HDD, 2 SSD και εναν external για backup, 8x120mm fans, raid card και dual sfp+ 10Gbps καιει 90-100 watt. Μπαινει σε auto sleep και μπορεις να το κανεις remote wol.

Το Synology ειναι plug n play φυσικα, αλλα με αδυναμο hardware και περιορισμενη επεκταση.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επίσης το Synology έχει πολύ χαμηλή κατανάλωση, αν αυτό έχει σημασία για σένα.

Τα Synology, καλά, χρυσά, αλλά σε περιορίζουν με το hardware που έχουν, ειδικά για τα χρήματα που πληρώνεις.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γνώμη μου είναι να στήσεις και από τα 3 που σε ενδιαφέρουν και να το ψαξεις λίγο. Αν σου αρέσει το synology μπορείς να φτιάξεις xpenology να το δοκιμάσεις ή και να το χρησιμοποιήσεις με δικό σου hardware. Έχω 2 synology (ds418j, ds115j) και ένα server hp proliant ml310e με xpenology dsm6.2.3  το οποίο  αν και είναι σχετικά τούμπανο από hardware, το έχω παροπλισμένο γιατί είναι too much για να δουλεύει 24/7.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το εξωτερικό κουτί με δίσκους αναγνωρίζεται κανονικά από το unraid ; Μπορεί κανείς να διαχειριστεί ξεχωριστά τον κάθε ένα από τους περιεχομενους δίσκους; Πχ δύο σε ξεχωριστό raid 1 για ασφάλεια και άλλους δύο σε raid pool;

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

11ης γενιάς Ι5 11500 (με την ενισχυμένη igpu για απροσκοπτο transcoding ακόμη και 4Κ!!!)

B560 με 2.5Gbit LAN  motherboard (χωρίς να προσπαθεί να δώσει υπερβολικά ρεύματα για o/c που στην περίπτωση σου είναι ανεπιθύμητα) και καθάρισες 

Η ταχύτητα σε όλα τα σενάρια που αναφέρεις θα είναι πολύ-πολύ υψηλότερη από το Synology DS920+ 

μέση κατανάλωση (χωρίς δίσκους) 30W (μην βάλεις φωτάκια και μπλιμπλίκια γιατί θα σου καίνε ποιο πολύ από το υπόλοιπο σύστημα)

----------------------------------------------------------------------

Ολα αυτά υπο την προυπόθεση ότι σου κάνει το unRaid γιατί κατ'εμέ το software πρέπει να είναι το 1ο κριτήριο.

 

Επεξ/σία από jgeorgiou
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πρόσφατα πήρα ένα Synology 920+ και ξένοιασα από πολλά, τόσο για τις storage ανάγκες μου όσο και άλλα services που υποστηρίζει.

Έψαχνα τις επιλογές μου για ένα χρόνο σχεδόν και όλες οι υπόλοιπες semi custom/custom λύσεις μετρούσαν τόσα θέματα και challenges που για μένα για κάτι που το έχεις ως NAS και backup location (τουλάχιστον) δεν ταιριάζουν. Θέλω αξιοπιστία, προβλεψιμότητα και συνεχή υποστήριξη.

Το 920+ έγινε ένα κεντρικό σημείο στο σπιτικό μου LAN και απορώ πως ζούσα τόσα χρόνια με local disks κτλ.

Και κατανάλωση βλέπωντας μέσα από το UPS που το έχω πάνω, ελάχιστη. Με 3 δίσκους και χωρίς κανένα είδος sleep/hibernation active με το ζόρι φτάνει τα 20 Watt. Ούτε λάμπα να ήταν 😁

Αν θες να πειραματιστείς και να παίξεις και έχεις τον χρόνο, μπορείς να δοκιμάσεις ότι υπάρχει και μετά να αποφασίσεις.

Επεξ/σία από skritikos
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις! Το σκέφτηκα αρκετά και κάτι μέσα μου με τραβούσε προς το custom pc, και ας ήξερα ότι λογικά θα παιδευτώ αρκετά παραπάνω.. Πήγα και πήρα σήμερα αυτό το πισάκι για να πειραματιστώ, η τιμή του μου φάνηκε καλή (50€). Θέλω να πιστεύω πως η δύναμή του είναι αρκετή, αν τα NAS πωλούνται με Celeron.. Ή θα χρειαστεί να το κλοκάρω; 😁 Μπήκα στο unraid και η 1η εντύπωση είναι ότι φαίνεται απλό, αλλά η αλήθεια είναι ότι δε μπορώ να κάνω πολλά καθώς χρειάζεται να σετάρω array και όλοι μου οι δίσκοι είναι τσίτα 🤪.

Οπότε προς το παρόν πάμε στο θέμα του σκληρού, έχετε κάποια πρόταση; Από εδώ μου κλείνει το μάτι ο Exos 16 λόγω gb/τιμής, θα μπορούσα να ξεκινήσω με 2 τέτοιους για να στηθεί το array, και όποτε τους γεμίσω να επεκταθώ. Υπάρχει κάποια άλλη αντιπρόταση;

Θα ακολουθήσουν updates! 

server.jpg

unraid pc.JPG

Επεξ/σία από racer93
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 30/12/2021 στις 10:41 ΠΜ, spikou23 είπε

Το εξωτερικό κουτί με δίσκους αναγνωρίζεται κανονικά από το unraid ; Μπορεί κανείς να διαχειριστεί ξεχωριστά τον κάθε ένα από τους περιεχομενους δίσκους; Πχ δύο σε ξεχωριστό raid 1 για ασφάλεια και άλλους δύο σε raid pool;

διαβάζει 4 διαθέσιμους σκληρούς, τους οποίους διαχειρίζεσαι όπως θες. jbod είναι το κουτί που συνδέεται με e-sata. το πως θα διαχειριστείς τον κάθε δίσκο είναι δικό σου θέμα

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...