haris_216 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2022 Πρόσφατα (τέλος του 2021) έληξε η σύμβαση της γυναίκας μου και οι προοπτικές για την ώρα δεν είναι καλές. Σκέφτηκα λοιπόν να τη δηλώσω σαν προστατευόμενο μέλος. Μετά από σχετική επικοινωνία με τον ΕΦΚΑ, έκλεισα ραντεβού στο ΙΚΑ της περιοχής μου για τη σχετική διαδικασία (online δεν γινόταν λόγω κάποιου θέματος με διόρθωση στοιχείων). Εκεί μου είπαν ότι δεν μπορώ να την εντάξω στα προστατευόμενα μέλη καθώς στην φορολογική δήλωση εμφανίζει εισόδημα άνω των 6000€. Το οποίο είναι λογικό να συμβαίνει αν σκεφτεί κανείς ότι η δήλωση που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας αφορά τα εισοδήματα του...2020. Ακόμα και η νέα δήλωση που ΘΑ κάνουμε θα αφορά το 2021 και άρα πάλι θα εμφανίζει εισόδημα. Ο υπάλληλος εκεί ήταν απόλυτα κατηγορηματικός ότι μόνο πάνω στην (παλιά) δήλωση μπορεί να βασισθεί και σύμφωνα με αυτή δεν δικαιούται η γυναίκα μου κάλυψη μέσω εμού. Επειδή μου φαίνεται λίγο κουλό να πρέπει να έχω στα χέρια μου δήλωση του 2022 (που θα συμβεί στα μέσα του 2023) για να τεκμηριώσω την μη ύπαρξη εισοδήματός της, θέλω να ρωτήσω αν κανείς γνωρίζει αν μπορώ να κάνω κάτι άλλο και αν τελικά έχει δικαίωμα στην δική μου κάλυψη (το σχετικό search εδώ αλλά και το γενικότερο googlάρισμα δεν με έκανε σοφότερο μέχρι τώρα, τουλάχιστον ως προς το συγκεκριμένο θέμα)
dtzgr Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2022 Αφού δούλευε όλο το 2021, θα ανανεωθεί η ασφαλιστική ικανότητα μέχρι 28/2/2023. Και αν μέχρι το τέλος του '22 κάνει 50 ένσημα, θα ανανεωθεί εκ νέου για άλλη μια χρονιά (28/2/2024) κλπ. Επομένως, μέχρι 28/2/2023 καλύπτεται ως άμεσο μέλος και δεν χρειάζεται να την δηλώσεις ως έμμεσο μέλος. Την 1/3/2023, αν είναι ανασφάλιστη λόγω μη κάλυψης των ελάχιστων ενσήμων, θα μπορείς να τη δηλώσεις ως έμμεσο μέλος ανεξαρτήτως εισοδήματος. 1
haris_216 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2022 Μόλις τώρα, dtzgr είπε Αφού δούλευε όλο το 2021, θα ανανεωθεί η ασφαλιστική ικανότητα μέχρι 28/2/2023. Και αν μέχρι το τέλος του '22 κάνει 50 ένσημα, θα ανανεωθεί εκ νέου για άλλη μια χρονιά (28/2/2024) κλπ. Επομένως, μέχρι 28/2/2023 καλύπτεται ως άμεσο μέλος και δεν χρειάζεται να την δηλώσεις ως έμμεσο μέλος. Την 1/3/2023, αν είναι ανασφάλιστη λόγω μη κάλυψης των ελάχιστων ενσήμων, θα μπορείς να τη δηλώσεις ως έμμεσο μέλος ανεξαρτήτως εισοδήματος. Σ΄ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό που λες αλλά.... Εκείνο που κακώς δεν ανέφερα είναι ότι η γυναίκα μου εργαζόταν σε διεθνή οργάνωση με ειδική συμφωνία με το ελληνικό κράτος όπου σύμφωνα με αυτή τα εισοδήματά της δεν τύγχαναν κρατήσεων (δηλώνονταν σε ειδικό κωδικό στη φορολογική δήλωση). Έτσι η μέχρι τώρα ιατροφαρμακευτική της κάλυψη δεν είχε σχέση με ΕΦΚΑ ή την όποια άλλη πτυχή του ελληνικού κράτους αλλά γινόταν από ασφαλιστική εταιρία του εξωτερικού (συνεργαζόμενη με την οργάνωση) και άρα δεν είχαμε το όποιο θέμα. Με την αποχώρησή της η κάλυψη αυτή σταμάτησε γι' αυτό και ψαχνόμαστε.
dtzgr Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2022 Είσαι ειδική περίπτωση και χωρίς κάποιος να ξέρει όλες τις λεπτομέρειες (πχ τι οργάνωση, τι ειδική συμφωνία με το ελληνικό κράτος, σε ποιο κωδικό δηλώνονται τα εισοδήματα κλπ) δύσκολα θα μπορέσει να σε βοηθήσει. Εδώ: Έμμεσα Ασφαλιζόμενοι | e-ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) δεν γράφει ότι δεν πρέπει να έχει εισόδημα. Μόνο ότι πρέπει να είναι ανασφάλιστη και να μη δικαιούται ασφάλιση από άλλον φορέα, που κατά τα λεγόμενά σου είναι. Εξηγείς τι εισόδημα είναι αυτό και πώς προκύπτει ότι από αυτό δεν δικαιούται ασφάλιση από αλλού (και άρα θα έπρεπε να καταχωρηθεί ως έμμεσο μέλος). Αν και πάλι αρνηθούν, ζητάς έγγραφη απόρριψη με τους ακριβείς λόγους της απόρριψης αυτής, ώστε να μπορείς να κάνεις ένσταση κλπ.
Nabuko Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2022 Μόλις τώρα, dtzgr είπε Εδώ: Έμμεσα Ασφαλιζόμενοι | e-ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) δεν γράφει ότι δεν πρέπει να έχει εισόδημα. Επειδή έψαχνα κι εγώ για άλλη περίπτωση, ονλάην δεν τα γράφουν όλα. Σε αναγκάζουν να τρέχεις στα υποκαταστήματα ΕΦΚΑ να ψάχνεις και να ρωτάς από κοντά.
haris_216 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2022 27 λεπτά πριν, dtzgr είπε Είσαι ειδική περίπτωση και χωρίς κάποιος να ξέρει όλες τις λεπτομέρειες (πχ τι οργάνωση, τι ειδική συμφωνία με το ελληνικό κράτος, σε ποιο κωδικό δηλώνονται τα εισοδήματα κλπ) δύσκολα θα μπορέσει να σε βοηθήσει. Εδώ: Έμμεσα Ασφαλιζόμενοι | e-ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) δεν γράφει ότι δεν πρέπει να έχει εισόδημα. Μόνο ότι πρέπει να είναι ανασφάλιστη και να μη δικαιούται ασφάλιση από άλλον φορέα, που κατά τα λεγόμενά σου είναι. Εξηγείς τι εισόδημα είναι αυτό και πώς προκύπτει ότι από αυτό δεν δικαιούται ασφάλιση από αλλού (και άρα θα έπρεπε να καταχωρηθεί ως έμμεσο μέλος). Αν και πάλι αρνηθούν, ζητάς έγγραφη απόρριψη με τους ακριβείς λόγους της απόρριψης αυτής, ώστε να μπορείς να κάνεις ένσταση κλπ. Τα είχα δει αυτά στο link αλλά πάλι ζητάει φωτοτυπία του τελευταίου εκκαθαριστικού. Οκ το καταλαβαίνω ως προς το ότι κάνουμε κοινή δήλωση ή θέλει να δει το ΑΦΜ αλλά όπως ανέφερα ο τύπος στον ΕΦΚΑ επικαλείται ότι εμφανίζει εισόδημα (περσινό) και αυτό παίζει ρόλο για το "σήμερα". Και μάλιστα πουθενά μέχρι τώρα δεν βρήκα το όριο των 6000€ που μου ανέφερε. Μάλλον πρέπει να ξαναπάω από εκεί, έτοιμος για πιο "δυναμική" παρουσία, αν χρειαστεί Ευχαριστώ όπως και να 'χει
dtzgr Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2022 Πρέπει να κατανοήσεις βάσει ποιας ακριβώς διάταξης (εγκυκλίου / νόμου / κανονισμού) σε απορρίπτει, ώστε να δεις (α) αν σωστά σε απορρίπτει και (β) τι εναλλακτικές έχεις. Επίσης, μπορείς να τον ρωτήσεις τότε τι προτείνει για την ασφαλιστική κάλυψη του συγκεκριμένου προσώπου, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ανασφάλιστο. Επίσης, μπορείς να πας και αλλού, δεν χρειάζεται να πας στον ίδιο.
haris_216 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2022 11 λεπτά πριν, dtzgr είπε Πρέπει να κατανοήσεις βάσει ποιας ακριβώς διάταξης (εγκυκλίου / νόμου / κανονισμού) σε απορρίπτει, ώστε να δεις (α) αν σωστά σε απορρίπτει και (β) τι εναλλακτικές έχεις. Επίσης, μπορείς να τον ρωτήσεις τότε τι προτείνει για την ασφαλιστική κάλυψη του συγκεκριμένου προσώπου, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ανασφάλιστο. Επίσης, μπορείς να πας και αλλού, δεν χρειάζεται να πας στον ίδιο. Καλή σκέψη. Thaaanks
Lanike71 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2022 (επεξεργασμένο) Παιδιά για να μην ανοίγω νέο θέμα: Πώς γίνεται η αλλαγή ασφάλισης προστατευόμενου μέλους (παιδί), από τον ένα γονέα στον άλλο; Κοίταξα ηλεκτρονικά αλλά μάλλον προβλέπεται να πάνε πακέτο, μητέρα και παιδί. Υπάρχει επιλογή και δεν τη βρίσκω; Επεξ/σία 31 Μαρτίου 2022 από Lanike71
ronnie79 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2022 Προϋπόθεση να υπάρχει συναίνεση από τον γονέα που έχει αυτή την στιγμή ασφαλισμένο το έμμεσο μέλος για μεταφορά στην ασφάλιση του άλλου γονέα Και να έχει περάσει ένα διάστημα από προηγούμενη μεταφορά στον άλλο γονέα από όσο θυμάμαι . Δηλαδή εάν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος δεν μπορείς να μεταφέρεις τα έμμεσα μέλη συνεχώς από τον ένα γονέα στον άλλο
smpt Δημοσ. 1 Απριλίου 2022 Δημοσ. 1 Απριλίου 2022 (επεξεργασμένο) Στις 31/3/2022 στις 12:14 ΠΜ, Lanike71 είπε Παιδιά για να μην ανοίγω νέο θέμα: Πώς γίνεται η αλλαγή ασφάλισης προστατευόμενου μέλους (παιδί), από τον ένα γονέα στον άλλο; Κοίταξα ηλεκτρονικά αλλά μάλλον προβλέπεται να πάνε πακέτο, μητέρα και παιδί. Υπάρχει επιλογή και δεν τη βρίσκω; Όχι δεν είναι έτσι, το έκανα πριν από 1 μήνα. ζητάει τα στοιχεία του άλλου γονέα αλλά στο επόμενο βήμα ρωτάει αν θες να τον ασφαλίσεις και αυτόν ή όχι. Απλά δεν πατάς το συγκεκριμένο τετράγωνο Επεξ/σία 1 Απριλίου 2022 από smpt
Lanike71 Δημοσ. 1 Απριλίου 2022 Δημοσ. 1 Απριλίου 2022 37 λεπτά πριν, smpt είπε Όχι δεν είναι έτσι, το έκανα πριν από 1 μήνα. ζητάει τα στοιχεία του άλλου γονέα αλλά στο επόμενο βήμα ρωτάει αν θες να τον ασφαλίσεις και αυτόν ή όχι. Απλά δεν πατάς το συγκεκριμένο τετράγωνο Και στο επόμενο βήμα προσθέτεις το παιδί να υποθέσω; Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση.
smpt Δημοσ. 1 Απριλίου 2022 Δημοσ. 1 Απριλίου 2022 (επεξεργασμένο) σωστα. Σε μερικές μέρες εμφανιστήκανε τα παιδιά κάτω απο μένα. Να κρατήσεις το νούμερο της αίτησης. Μετά δεν θα μπορείς να το βρεις πουθενά σε αυτό το κολοσιτε Επεξ/σία 1 Απριλίου 2022 από smpt
Lanike71 Δημοσ. 6 Απριλίου 2022 Δημοσ. 6 Απριλίου 2022 Στις 1/4/2022 στις 6:43 ΜΜ, smpt είπε σωστα. Σε μερικές μέρες εμφανιστήκανε τα παιδιά κάτω απο μένα. Να κρατήσεις το νούμερο της αίτησης. Μετά δεν θα μπορείς να το βρεις πουθενά σε αυτό το κολοσιτε Δυστυχώς το σύστημα δεν επιτρέπει την αλλαγή. Το μήνυμα είναι "Αδύνατη αλλαγή ασφάλισης ήδη ασφαλισμένου μέλους". Κάποια λύση; Μόνο επικοινωνία με ΕΦΚΑ;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα