Pinball1 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2022 (επεξεργασμένο) Ένας φίλος που μένει στις ΗΠΑ είχε διάφορα βιβλία που δεν ήθελε και επειδή με ενδιέφεραν μου τα έστειλε δωρεάν καθώς θα ήταν κρίμα να τα πετάξει. Στην ειδοποίηση που έλαβα από τα ΕΛΤΑ λέει ότι το δέμα επιβαρύνθηκε με τέλη εκτελωνισμού 38€ παρόλο που φυσικά το δέμα δεν προέρχεται από αγορά ούτε έχει δηλωμένη αξία. Υπάρχει κανένας τρόπος να γλιτώσω το χαράτσι; Επεξ/σία 8 Μαρτίου 2022 από Kosmas70
TuXaKoS Δημοσ. 8 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2022 Μόλις τώρα, Kosmas70 είπε Ένας φίλος που μένει στις ΗΠΑ μου έστειλε ένα αρκετά βαρύ δέμα με βιβλία τα οποία δεν ήθελε και επειδή με ενδιέφεραν μου τα έστειλε δωρεάν. Στην ειδοποίηση που έλαβα από τα ΕΛΤΑ λέει ότι το δέμα επιβαρύνθηκε με τέλη εκτελωνισμού 37€ παρόλο που φυσικά το δέμα δεν προέρχεται από αγορά ούτε έχει δηλωμένη αξία κτλ. Υπάρχει κανένας τρόπος να γλιτώσω το χαράτσι; Όχι. Δεν είναι χαράτσι. Ακόμα και κάτι που όντως είναι δωρεάν, αν είναι πάνω από μια αξία (45 ευρώ για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών), πρέπει να πληρώσει τέλος εκτελωνισμού + ΦΠΑ και αν είναι πάνω από 150 ευρώ για δασμούς. 2
Pinball1 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2022 Μέλος Δημοσ. 8 Μαρτίου 2022 1 λεπτό πριν, TuXaKoS είπε Όχι. Δεν είναι χαράτσι. Ακόμα και κάτι που όντως είναι δωρεάν, αν είναι πάνω από μια αξία (45 ευρώ για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών), πρέπει να πληρώσει τέλος εκτελωνισμού + ΦΠΑ και αν είναι πάνω από 150 ευρώ για δασμούς. Αυτό λέω, το δέμα δεν προέρχεται από αγορά, ούτε πρόκειται για συναλλαγή. Πόσο μάλλον για συναλλαγή άνω των 45€.
TuXaKoS Δημοσ. 8 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2022 2 λεπτά πριν, Kosmas70 είπε Αυτό λέω, το δέμα δεν προέρχεται από αγορά, ούτε πρόκειται για συναλλαγή. Πόσο μάλλον για συναλλαγή άνω των 45€. Σου απάντησα ήδη. Ακόμα και αν είναι δώρο/δωρεάν, εφόσον δεν υπάρχει τιμή, ο εκτελωνιστής θα τα κοστολογήσει και θα επιβάλλει τους ανάλογους φόρους σε αυτήν την τιμή. Αν θεωρείς ότι η αξία των συγκεκριμένων βιβλίων είναι κάτω από 45 ευρώ μπορείς να κάνεις αίτιση για επανεξέταση δασμών αλλά πρέπει να πληρώσεις 12 ευρώ. Αν μειωθεί ή ακυρωθεί το κόστος, αυτό το ποσό επιστρέφεται.
Pinball1 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2022 Μέλος Δημοσ. 8 Μαρτίου 2022 (επεξεργασμένο) Αναφορά σε κείμενο Ακόμα και αν είναι δώρο/δωρεάν, εφόσον δεν υπάρχει τιμή, ο εκτελωνιστής θα τα κοστολογήσει και θα επιβάλλει τους ανάλογους φόρους σε αυτήν την τιμή. Πάντως η κοστολόγηση των συγκεκριμένων βιβλίων σε ποσό άνω των 45€ είναι αστεία και ανακόλουθη τόσο με την αξία τους όσο και με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται καθώς όλα είναι μεταχειρισμένα. Προφανώς όμως επειδή επρόκειτο για βαρύ δέμα θεώρησαν πως πρέπει να επιβάλλουν σώνει και καλά ένα χαράτσι. Επεξ/σία 8 Μαρτίου 2022 από Kosmas70
DrLo Δημοσ. 9 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2022 (επεξεργασμένο) 9 ώρες πριν, Kosmas70 είπε Αυτό λέω, το δέμα δεν προέρχεται από αγορά, ούτε πρόκειται για συναλλαγή. Πόσο μάλλον για συναλλαγή άνω των 45€. και σου ξαναλέει κάποιος ότι δεν έχει σημασία αν είναι απο αγορά ή όχι. πχ , δε μπορει να περάσει τα σύνορα ένα rolex απλά και μόνο απειδή στο χάρισε κάποιος. Αξία <> Τιμή. Το πως υπολογίζεται η αξία είναι μεγάλη κουβέντα (και δε νομίζω κανείς μας εδώ μέσα να ξέρει) και σίγουρα δεν είναι "exact science". Πιθανόν να υπάρχει πχ ελάχιστη αξία ανα βιβλιο (αν πούμε ότι είδαν ότι είναι βιβλία). Το ότι είναι ένα βιβλίο "μεταχειρισμένο" δεν νομίζω ότι απασχολεί ιδαίτερα. Τελωνείο είναι όχι το "Pawn Stars" να κοιτάνε λεπτομέρεις και τη κατάσταση κάθε αντικειμένου. Επεξ/σία 9 Μαρτίου 2022 από DrLo 1
SabotazNic Δημοσ. 9 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2022 9 ώρες πριν, Kosmas70 είπε Πάντως η κοστολόγηση των συγκεκριμένων βιβλίων σε ποσό άνω των 45€ είναι αστεία και ανακόλουθη τόσο με την αξία τους όσο και με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται καθώς όλα είναι μεταχειρισμένα. Προφανώς όμως επειδή επρόκειτο για βαρύ δέμα θεώρησαν πως πρέπει να επιβάλλουν σώνει και καλά ένα χαράτσι. Το αν είναι σε τέλεια κατάσταση, ή λείπουν σελίδες δεν έχει σημασία. Αν δεν τα έχουν σε λίστα, τα έψαξε online και είδες τις τιμές τους. Έκρινε ότι ήταν ακριβά. Το ότι το δέμα είναι βαρύ ή όχι, δεν έχει σημασία. Τα ανοίγουν κανονικά και τα ξανά σφραγίζουν. Πως αλλιώς θα έβλεπαν την αξία τους?
Pinball1 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2022 Μέλος Δημοσ. 9 Μαρτίου 2022 (επεξεργασμένο) ΟΚ, μάλλον φταίω εγώ επειδή δεν ανέφερα λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο. Όταν έγραψα ότι πρόκειται για βιβλία δεν εννοούσα λογοτεχνικά βιβλία, ή βιβλία ευρείας κυκλοφορίας με ISBN που μπορεί κανείς να βρει στο Amazon, στο Book Depository ή ακόμα και σε κάποιο site με παλιά βιβλία. Για την ακρίβεια πρόκειται για ένα πακέτο από διάφορα ερασιτεχνικά κόμιξ τα οποία δεν έχουν κυκλοφορήσει ευρέως, σαν τις ερασιτεχνικές εκδόσεις που πωλούν ανεξάρτητοι δημιουργοί σε comic book conventions αν έχετε υπόψη. Δηλαδή είναι έντυπα χωρίς ιδιαίτερη αξία για ανθρώπους που δεν ασχολούνται με το αντικείμενο. Μάλιστα τα μισά ή και παραπάνω δεν είναι καν έγχρωμα, ενώ παράλληλα όλα είναι μη βιβλιοδετημένα καθώς ο κάτοχός τους είχε αφαιρέσει τις καρφίτσες που συγκρατούν τις σελίδες προκειμένου να τα σκανάρει σε flatbed scanner. Μπήκα στην διαδικασία να πληρώσω μεταφορικά για να μου τα στείλει επειδή ο ίδιος δεν τα χρειαζόταν πλέον και θα τα πέταγε, επομένως από τα να πάνε στα σκουπίδια μου πρότεινε να καλύψω το κόστος των μεταφορικών και να τα ξαναδέσω μόνος μου όταν τα λάβω. Είναι αδύνατον λοιπόν ο τελωνειακός να googlαρε τα πράγματα αυτά και να διαπίστωσε ότι η αξία τους ξεπερνά τα 45€ αφού απλούστατα δεν πωλούνται κάπου, ενώ επίσης κάνει μπαμ ότι πρόκειται για ερασιτεχνικά έντυπα χαμηλής αξίας και μάλιστα μη βιβλιοδετημένα, γι' αυτό και λέω ότι είναι εντελώς αυθαίρετος ο τρόπος με τον οποίο έγινε η τιμολόγηση. Επεξ/σία 9 Μαρτίου 2022 από Kosmas70
vs_skg Δημοσ. 9 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2022 33 λεπτά πριν, Kosmas70 είπε ΟΚ, μάλλον φταίω εγώ επειδή δεν μπήκα σε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο. Όταν έγραψα ότι πρόκειται για βιβλία δεν εννοούσα λογοτεχνικά βιβλία, ή βιβλία ευρείας κυκλοφορίας με ISBN που μπορεί κανείς να βρει στο Amazon, στο Book Depository ή ακόμα και σε κάποιο site με παλιά βιβλία. Για την ακρίβεια πρόκειται για ένα πακέτο από διάφορα ερασιτεχνικά κόμιξ τα οποία δεν έχουν κυκλοφορήσει ευρέως, σαν τις ερασιτεχνικές εκδόσεις που πωλούν ανεξάρτητοι δημιουργοί σε comic book conventions αν έχετε υπόψη. Δηλαδή είναι έντυπα χωρίς ιδιαίτερη αξία για ανθρώπους που δεν ασχολούνται με το αντικείμενο. Μάλιστα τα μισά ή και παραπάνω δεν είναι καν έγχρωμα, ενώ παράλληλα όλα είναι μη βιβλιοδετημένα καθώς ο κάτοχός τους είχε αφαιρέσει τις καρφίτσες που συγκρατούν τις σελίδες προκειμένου να τα σκανάρει σε flatbed scanner. Μπήκα στην διαδικασία να πληρώσω μεταφορικά για να μου τα στείλει επειδή ο ίδιος δεν τα χρειαζόταν πλέον και θα τα πέταγε, επομένως από τα να πάνε στα σκουπίδια μου πρότεινε να καλύψω το κόστος των μεταφορικών και να τα ξαναδέσω μόνος μου όταν τα λάβω. Είναι αδύνατον λοιπόν ο τελωνειακός να googlαρε τα πράγματα αυτά και να διαπίστωσε ότι η αξία τους ξεπερνά τα 45€ αφού απλούστατα δεν πωλούνται κάπου, ενώ επίσης κάνει μπαμ ότι πρόκειται για ερασιτεχνικά έντυπα χαμηλής αξίας και μάλιστα μη βιβλιοδετημένα, γι' αυτό και λέω ότι είναι εντελώς αυθαίρετος ο τρόπος με τον οποίο έγινε η τιμολόγηση. Προφανώς δεν συμπληρώθηκε σωστά το έντυπο εκτελωνισμού απο τον αποστολέα, υπάρχει επιλογή για documents with no commercial value.
Vasileios-gr Δημοσ. 9 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2022 Προφανώς όλα αυτά πρέπει να τα πεις στο τελωνείο. Έχεις δύο πιθανότητες. α) Αιτηση αναδασμολόγησης με πληρωμή 12 ευρώ και αν δικαιωθείς τα πέρνεις πίσω. β) Αφού το δέμα δεν έχει καμμία αξία , το στέλνεις πίσω χωρίς να το παραλάβεις και δεν πληρώνεις τους φόρους.
Pinball1 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2022 Μέλος Δημοσ. 17 Μαρτίου 2022 Σήμερα παρέλαβα το δέμα χωρίς να κάνω αίτηση επανεξέτασης δασμών. Ο αποστολέας είχε δηλώσει ότι το δέμα περιείχε 34 μεταχειρισμένα έντυπα η συνολική αξία των οποίων ήταν 50$. Πριν ανοίξω το δέμα το κοίταξα προσεκτικά και ήταν ολοφάνερο πως δεν είχε ανοιχτεί, παρ' όλα αυτά στο τελωνείο είχαν κοστολογήσει την αξία του περιεχομένου στα 122€ με αποτέλεσμα να προκύψουν οι δασμοί.
Miracle Worker Δημοσ. 17 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2022 6 λεπτά πριν, Kosmas70 είπε Σήμερα παρέλαβα το δέμα χωρίς να κάνω αίτηση επανεξέτασης δασμών. Ο αποστολέας είχε δηλώσει ότι το δέμα περιείχε 34 μεταχειρισμένα έντυπα η συνολική αξία των οποίων ήταν 50$. Πριν ανοίξω το δέμα το κοίταξα προσεκτικά και ήταν ολοφάνερο πως δεν είχε ανοιχτεί, παρ' όλα αυτά στο τελωνείο είχαν κοστολογήσει την αξία του περιεχομένου στα 122€ με αποτέλεσμα να προκύψουν οι δασμοί. Μάλλον περιλαμβάνονται και τα μεταφορικά συν τυχόν ασφάλεια στον υπολογισμό του ποσού. Δες αν βγαίνει 50 δολάρια συν τα μεταφορικά * 0,24 1
Pinball1 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2022 Μέλος Δημοσ. 17 Μαρτίου 2022 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Miracle Worker είπε Μάλλον περιλαμβάνονται και τα μεταφορικά συν τυχόν ασφάλεια στον υπολογισμό του ποσού. Δες αν βγαίνει 50 δολάρια συν τα μεταφορικά * 0,24 Τα μεταφορικά ήταν 88$, οπότε κάπως έτσι έγινε. Επεξ/σία 17 Μαρτίου 2022 από Kosmas70
Dante80 Δημοσ. 18 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 18 Μαρτίου 2022 (επεξεργασμένο) 9 ώρες πριν, Kosmas70 είπε Τα μεταφορικά ήταν 88$, οπότε κάπως έτσι έγινε. Αν μου επιτρέπεται, νομίζω πως σχεδόν σίγουρα αυτό έγινε, καθώς όλοι οι υπολογισμοί σχετικά με έναν εκτελωνισμό αφορούν την πλήρη αξία CIF μιας αποστολής. Δλδ την αξία των αντικειμένων, της ασφάλισης τους καθώς και των μεταφορικών εξόδων τους. Το κάτωθι μπορεί να βοηθήσει. https://www.investopedia.com/terms/c/cif.asp κ. Κοσμά με κάθε επιφύλαξη, θα έπρεπε μάλλον ο φίλος σας να προσδιορίσει/χαρακτηρίσει τα αντικείμενα στην αποστολή με άλλο τρόπο (ως έγγραφα χωρίς εμπορική αξία). Επεξ/σία 18 Μαρτίου 2022 από Dante80 2
karnezis Δημοσ. 10 Μαΐου 2022 Δημοσ. 10 Μαΐου 2022 Σε δεμα που ερχεται απο ισπανια ενα ρολοι 130 ευρω εφαγε τελωνειο αλλα 16 ευρω. Απλα να εχετε στο νου σας οτι εχουν αλλαξει τα πραγματα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα