Προς το περιεχόμενο

D-Link Eagle Pro AI AX1500 Mesh System Review


nchatz

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Με ολοένα και περισσότερες συσκευές στο χώρο μας, οι οποίες χρειάζονται Wi-Fi, μια λύση είναι τα συστήματα Wi-Fi mesh που καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις με αμείωτη ποιότητα σήματος. Μια τέτοια πρόταση είναι και το D-Link Eagle Pro AI AX1500 Mesh System, ένα πλήρες πακέτο που θα κάνει εύκολη τη μετάβαση από τα καλώδια σε ένα πλήρως ασύρματο δίκτυο για το σπίτι ή το γραφείο. 

Η D-Link έχει πλούσια εμπειρία στον χώρο και δη στα ασύρματα συστήματα, οπότε το D-Link Eagle Pro AI έρχεται με τα «μπαγκάζια» του ονόματος και γεννάει υψηλές προσδοκίες. Το εντυπωσιακότερο, ίσως, είναι πως η τιμή παραμένει σε προσιτά επίπεδα. Έχοντας χρησιμοποιήσει το σετ για ικανό διάστημα και με όλα αυτά κατά νου, ας δούμε τι εντυπώσεις μας άφησε.

Να σημειώσουμε εδώ πως στα χέρια μας έφτασαν το Mesh Kit (D-Link Eagle Pro AI AX1500 Mesh Kit M15), το Eagle Pro AI Mesh Range Extender E15 όπως και το router της εταιρείας (Eagle Pro AI Smart Router R15).

Σχεδιασμός

Στο κουτί όπου βρίσκεται το router θα βρούμε τη συσκευή συνοδευόμενη από τα απαραίτητα καλώδια σύνδεσης (καλώδιο ρεύματος και ένα καλώδιο Ethernet). Πρόκειται για ένα κλασικού σχεδιασμού router, με γωνίες στο σχεδιασμό του, λευκό χρώμα παντού, τέσσερις κεραίες μοιρασμένες αριστερά και δεξιά, ενώ πίσω βρίσκονται οι θύρες του –τρεις Gigabit Ethernet LAN και μία Gigabit Ethernet WAN– μαζί με το πλήκτρο ενεργοποίησης και τη θύρα βύσματος τροφοδοσίας. Σε κάποιους πιθανώς θα λείψουν οι θύρες USB, όμως έχοντας κατά νου την κατηγορία τιμής στην οποία ανήκει, είναι μια αναμενόμενη «θυσία».

image.jpeg.a6edadfbe1790f900fe0c1af4cf556d2.jpeg

image.jpeg.2614dfd6dd0bc7bcd5dd5cf2e0442e50.jpeg

Στη μπροστινή όψη θα βρούμε τις λυχνίες κατάστασης που ανάβουν κατά τη λειτουργία της συσκευής. Οι διαστάσεις του φτάνουν τα 25.1x19.41x16.6 εκατοστά, υπολογίζοντας και τις κεραίες, ενώ το βάρος του δεν ξεπερνά τα 300 γραμμάρια. Να σημειώσουμε εδώ πως κατά κύριο λόγο είναι λευκό, με κάποιες γαλάζιες λεπτομέρειες, όπως στην πλάτη του. Είναι λίγο πιο περίτεχνα σχεδιασμένο από ένα τυπικό router, έχοντας περισσότερες γωνίες, αλλά δεν είναι υπερβολικό.

Μετά, έχουμε το Mesh Range Extender E15, το οποίο είναι αρκετά μινιμαλιστικό. Καθαρή, λευκή όψη με μια λεπτή κάθετη μπάρα φωτεινών ενδείξεων αριστερά και ένα πλήκτρο WPS. Επάνω βρίσκονται οι δύο κεραίες του και κάτω μια θύρα Gigabit Ethernet για να τροφοδοτεί μια συσκευή μέσω καλωδίου. Οι δύο κεραίες του μπορούν να διπλώσουν μέσα στο σώμα της συσκευής. Οι διαστάσεις του φτάνουν τα 10.5x6.3x5 εκατοστά και περιμετρικά έχει γαλάζιες λεπτομέρειες, δηλαδή έχει τα ίδια χρώματα με το router.

Τέλος, το Mesh System M15 περιλαμβάνει δύο φαινομενικά ολόιδιες συσκευές, δύο κουτάκια αρκετά μικρότερα από το range extender, στην πλάτη των οποίων βρίσκεται η θύρα για το καλώδιο τροφοδοσίας, μία θύρα Gigabit Ethernet WAN και μία Gigabit Ethernet LAN, μαζί με το πλήκτρο WPS και την οπή για το πλήκτρο reset. Κάθε κυβάκι έχει διαστάσεις 9.2x9.2x9.3 εκατοστά, οπότε δεν καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο κι εύκολα μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε στο σπίτι χωρίς να εμποδίζουν. Η επάνω πλευρά των κουτιών είναι γαλάζια, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα μοντέλα της σειράς, οπότε τοποθετημένα στον ίδιο χώρο συνδυάζονται αρμονικά και φαίνεται πως είναι μέλη της ίδιας «οικογένειας». 

Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις

Περνάμε στις επιδόσεις και ξεκινάμε, πάλι, με το Smart Router. Από τα βασικά είναι η υποστήριξη dual-band 2x2 Wi-Fi 6, το οποίο επίσης κάνει εφικτή τη χρήση 4x MU-MIMO, OFDMA, Target Wake Time και BSS Colouring.

Το router παρέχει τη δυνατότητα σύνδεσης έως και 128 συσκευών ταυτόχρονα, τεχνολογίες ασύρματης σύνδεσης 2.4GHz και 5GHz με (θεωρητική) μέγιστη κάλυψη έως και 230 τετραγωνικών μέτρων. Υποστηρίζει τα πρωτόκολλα ασφαλείας WPA, WPA2 και WPA3 αλλά και μια σειρά από δυνατότητες που προσφέρει το Eagle Pro AI, οι οποίες επί της ουσίας βοηθούν στην διατήρηση της ποιότητας του σήματος. 
Οι ταχύτητες στη συχνότητα 2.4GHz φτάνουν τα 300Mbps και αντίστοιχα, τα 1200Mbps στα 5GHz. Το Wi-Fi λειτουργεί μέσω beamforming, δημιουργώντας ακτίνες προς τις συνδεδεμένες συσκευές για καλύτερη ποιότητα σήματος, ενώ και η τεχνολογία Smart Connect συνεισφέρει στο κομμάτι αυτό.

image.jpeg.f80cce85081b5efc46a8563924edf865.jpeg

Πρακτικά, με το Smart Connect οι ασύρματα συνδεδεμένες συσκευές μεταφέρονται από συχνότητα σε συχνότητα αυτόματα, ανάλογα με το πόσο φορτωμένο είναι αλλά και βάσει των αναγκών τους. Για παράδειγμα, όταν μια συσκευή πραγματοποιεί downloads και χρειάζεται ταχύτητα μπορεί να πάει στα 5GHz ενώ αντίστοιχα, μια αδρανής συσκευή θα μεταβεί στα 2.4GHz για να αποσυμφοριστεί το δίκτυο. 
Παρομοίως, το Eagle Pro AI φροντίζει να ελέγχει διαρκώς το περιβάλλον για να επιλέγει το κανάλι Wi-Fi με τη λιγότερη «κίνηση», κάτι απείρως βοηθητικό σε περιβάλλοντα εντός πόλης όπου πολλαπλά σήματα εκπέμπουν ταυτόχρονα και πολύ κοντά.

 

Μια επίσης χρήσιμη λειτουργία του router, είναι η χρήση ενός ενοποιημένου δικτύου, έχοντας κοινό SSID στις δύο μπάντες, οπότε η εναλλαγή είναι εύκολη υπόθεση. Ενδεχομένως σε κάποια πιο πολύπλοκα σενάρια να μην είναι τόσο θετικό αυτό, αλλά γενικά μιλώντας, είναι κάτι που ο μέσος χρήστης μάλλον θα χαρεί να αξιοποιήσει.

Περνάμε στο mesh kit, τους δύο δορυφόρους M15 που εγκαταστήσαμε στο σπίτι. Θεωρητικά, ενώνοντας τις δυνάμεις τους μπορούν να καλύψουν περίπου 600 τ.μ. αλλά πρακτικά, η D-Link υπόσχεται ένα ρεαλιστικότερο νούμερο της τάξεως των 500 τ.μ. δεδομένου ότι δύσκολα κάποιος θα έχει τις ιδανικές συνθήκες. Από πλευράς μας, δεν καταφέραμε να δοκιμάσουμε τον εξοπλισμό σε τόσο μεγάλη έκταση, καθώς τοποθετήθηκε σε σπίτι περίπου 100 τ.μ. με πολλαπλά δωμάτια.

Προτείνεται οι δορυφόροι να έχουν απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων μεταξύ τους, κάτι που κάναμε και πράγματι, είχαμε πολύ καλή κάλυψη Wi-Fi παντού στο σπίτι. Παράλληλα, συνδέσαμε και το range extender, το οποίο ήταν μάλλον υπερβολή για τον χώρο που διαθέτουμε, όμως κάναμε και ορισμένες δοκιμές σε βήματα για να δούμε την απόδοση των συσκευών λίγο πιο μεμονωμένα.

image.jpeg.8cb6cf632c7e9c055ae89493cf8abc7d.jpeg

Δηλαδή, αρχίσαμε έχοντας μόνο το router ως πηγή σήματος, το οποίο δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά. Προχωρώντας δύο δωμάτια μακριά από εκείνο, το σήμα έκανε «βουτιά» και οι ταχύτητες επίσης. Συνδέοντας το range extender για βοήθεια, καταφέραμε να κερδίσουμε λίγο σε ποιότητα και ταχύτητα, όμως πάλι υπήρχαν συχνές-πυκνές πτώσεις σε ποιότητα σήματος και ταχύτητα. Για την ακρίβεια, σε γραμμή 200Mbps καταφέραμε να πιάσουμε περίπου 140Mbps ασύρματα όταν ήμασταν κοντά στο router, περίπου 120Mbps κοντά στο extender και αν πηγαίναμε σε άλλο δωμάτιο, η ταχύτητα έπεφτε ακόμη και στα μισά. Το mesh kit βοήθησε αρκετά, βελτιώνοντας την ποιότητα του σήματος δραματικά.

Δεν κερδίσαμε σε ταχύτητα, αλλά δεν είχαμε πτώσεις αφού η κάλυψη βελτιώθηκε κατά πολύ. 

Κυκλοφορώντας σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού με το laptop, το κινητό ή το tablet ανά χείρας, δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα σύνδεσης που να οφειλόταν στην αλλαγή καναλιού ή συχνότητας – ήταν σαν να μην γίνονταν τέτοιες αλλαγές, όμως σε τυχαίες στιγμές της μέρας ελέγχαμε το κανάλι όπου εκπέμπει το Wi-Fi και πράγματι εντοπίζαμε αλλαγές. Το δίκτυο λειτούργησε σαν ένα, και μάλιστα αξιοποιώντας τόσες συσκευές, εντελώς απρόσκοπτα.

Κάτι που μας έλειψε από τους δορυφόρους mesh, είναι οι θύρες Ethernet. Προσφέρουν μόνο μια θύρα έκαστος, οπότε για σύνδεση πολλαπλών συσκευών μέσω καλωδίου (π.χ. δύο κονσολών, στην προκειμένη) δεν είχαμε επιλογές. Δεδομένης της τιμής του πακέτου, είναι πάλι κάπως αναμενόμενο, αλλά σίγουρα θα μας έλυνε τα χέρια – αφενός θα είχαμε σταθερότερη σύνδεση εκεί που χρειάζεται (gaming), αφετέρου θα ελάφραινε λίγο το ασύρματο δίκτυο. Ανά πάσα στιγμή, βρίσκονται συνδεδεμένες ασύρματα περίπου 10 συσκευές και ο αριθμός μόνο αυξάνεται μέσα στη μέρα, ανάλογα τη χρήση που κάνουμε, οπότε οποιαδήποτε βοήθεια θα ήταν ευπρόσδεκτη.

image.jpeg.58be5a536ff85fad60ffa9448ca626f0.jpeg

image.jpeg.4758b0ea3287ce7029977b842780661d.jpegimage.jpeg.7fb63d37e4bff598fd30e2ed9e85bf52.jpeg 

image.jpeg.ee562cca7ca643e435495741442599d3.jpegimage.jpeg.13832768aec885e09f857bc7c3add8fe.jpeg 

Για την εγκατάσταση και χρήση όλων των παραπάνω, η εφαρμογή της D-Link ήταν μια καλή εναλλακτική από τον παραδοσιακό τρόπο μέσω του browser. Από την ίδια εφαρμογή γίνεται η διαχείριση λειτουργιών όπως το guest network και ρυθμίσεις γονικού ελέγχου.
Προσφέρεται ένας ακόμη τρόπος ρύθμισης των παραπάνω, μέσω των Google Assistant και Amazon Alexa. Χρησιμοποιώντας την Alexa, μπορούσαμε να ρωτήσουμε και να μάθουμε για την κατάσταση του Wi-Fi, να ελέγξουμε για τυχόν updates, να κάνουμε επανεκκίνηση το router, να ενεργοποιήσουμε το guest network ή να θυμηθούμε τον κωδικό πρόσβασης στο Wi-Fi. Είναι μια καλή δυνατότητα, κάπως βασική μεν, αλλά καλοδεχούμενη.

Συμπέρασμα

Το πακέτο D-Link Eagle Pro AI προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση για μεσαία προς μικρά σπίτια και, βάσει χαρακτηριστικών, λίγο μεγαλύτερους χώρους από αυτόν όπου κάναμε τις δοκιμές μας. Είναι μια οικονομική πρόταση για όσους στηρίζονται πολύ στο Wi-Fi και θέλουν να έχουν πολλές συσκευές ταυτόχρονα συνδεδεμένες, παντού μέσα στο σπίτι. Το ενιαίο SSID βοηθάει, κάνοντας απρόσκοπτη την εμπειρία και η όλη διαδικασία σύνδεσης των τόσων συσκευών δεν είναι χρονοβόρα ή δύσκολη.


Διαβάστε ολόκληρο το review

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

στο γραφειο ασυρματο ...αν χρησιμοποιουν λαπτοπ και τηλεφωνα..ταμπλετ  οκ ειναι γραφειο

στο σπιτι ομως γιατι να εχουμε ασυρματη συνδεση παντου και οχι ενσυρματη ?? 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...