Προς το περιεχόμενο

Ο εφευρέτης του Web, Tim Berners-Lee θέλει να «αγνοήσουμε» το Web3 καθώς το «Web3 δεν έχει σχέση με τον Ιστό»


polemikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο δημιουργός του Ιστού δεν φαίνεται να έχει πειστεί από τα σχέδια των κρυπτοραματιστών για το μέλλον του, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι πρέπει να τα «αγνοήσουμε».

Ο Tim Berners-Lee, ο Βρετανός επιστήμονας υπολογιστών που πιστώθηκε με την επινόηση του Παγκόσμιου Ιστού το 1989, δήλωσε πρόσφατα ότι δεν βλέπει το blockchain ως μία βιώσιμη λύση για την οικοδόμηση της επόμενης έκδοσης του Διαδικτύου. Ο ίδιος πάντως, έχει στα σκαριά το δικό του πρότζεκτ για την αποκέντρωση του Ιστού με την ονομασία «Solid».

«Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε (τι σημαίνουν αυτοί οι όροι) για να συζητήσουμε τις όποιες επιπτώσεις της νέας τεχνολογίας» είπε ο Berners-Lee επί σκηνής στην εκδήλωση Web Summit στη Λισαβόνα, στην Πορτογαλία. «Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν οι όροι που συζητάμε, πέρα από τα σλόγκαν και τις μοδάτες λέξεις. Είναι πραγματικά κρίμα που η ονομασία Web3 προήλθε από τους ανθρώπους του Ethereum για όσα πράγματα κάνουν με το blockchain. Στην πραγματικότητα, το Web3 δεν είναι καθόλου ο Ιστός».

Το Web3 είναι ένας νεφελώδης όρος στον κόσμο της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια υποθετική μελλοντική έκδοση του Διαδικτύου που είναι πιο αποκεντρωμένη από ό,τι είναι σήμερα και δεν ελέγχεται ή κυριαρχείται από μια χούφτα ισχυρών παικτών όπως η Amazon, η Microsoft και η Google. Αφορά μερικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των blockchain, των κρυπτονομισμάτων και μη αντικαταστά τεκμήρια.

Αν και η απομάκρυνση των προσωπικών μας δεδομένων από τα νύχια των κολοσσών της τεχνολογίας (Big Tech) είναι μια φιλοδοξία που συμμερίζεται ο Berners-Lee, δεν είναι πεπεισμένος ότι το blockchain, η τεχνολογία κατανεμημένης λογιστικής που βρίσκεται πίσω από τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, θα είναι η λύση.

«Τα πρωτόκολλα blockchain μπορεί να είναι καλά για ορισμένα πράγματα, αλλά δεν είναι σωστά για το Solid» είπε για το πρότζεκτ αποκέντρωσης του Ιστού, του οποίου επικεφαλής είναι ο ίδιος ο Berners-Lee. «Είναι πολύ αργά, πολύ ακριβά και πολύ δημόσια. Οι χώροι αποθήκευσης προσωπικών δεδομένων πρέπει να είναι γρήγοροι, φθηνοί και ιδιωτικοί. Αγνοήστε οτιδήποτε σχετίζεται με το Web3, όποιο Web3 δημιουργήθηκε σε blockchain», πρόσθεσε. «Δεν το χρησιμοποιούμε για το Solid».

Ο Berners-Lee είπε ότι οι άνθρωποι πολύ συχνά συγχέουν το Web3 με το «Web 3.0», τη δική του πρόταση για την επόμενη έκδοση του Διαδικτύου. Το νέο του startup, η εταιρεία Inrupt έχει στόχο να δώσει στους χρήστες τον έλεγχο των δικών τους δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων και των τρόπων πρόσβασης και αποθήκευσης τους. Η εταιρεία συγκέντρωσε $30 εκατομμύρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης τον Δεκέμβριο σύμφωνα με την ιστοσελίδα TechCrunch.

Η Berners-Lee λέει ότι τα προσωπικά μας δεδομένα παρακρατούνται από μερικές πλατφόρμες, όπως η Google και το Facebook, που τα χρησιμοποιούν για να «μας έχουν κλειδωμένους στις πλατφόρμες τους». «Το αποτέλεσμα ήταν ένας αγώνας big data όπου νικητής ήταν η μία εταιρεία που ήλεγχε τα περισσότερα δεδομένα και οι χαμένοι ήταν όλοι οι άλλοι» είπε.

Η νέα του startup στοχεύει να αντιμετωπίσει τα παραπάνω με τρεις τρόπους:

  • Μία καθολική λειτουργία «single sign-on» που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να συνδεθεί από οπουδήποτε.
  • Διαπιστευτήρια σύνδεσης που επιτρέπουν στους χρήστες να μοιράζονται τα δεδομένα τους με άλλους.
  • Ένα «κοινό καθολικό API» που επιτρέπει στις εφαρμογές να αντλούν δεδομένα από οποιαδήποτε πηγή.

Ο Tim Berners-Lee δεν είναι o μόνος που έχει εκφράσει αμφιβολίες για το Web3. Ο Jack Dorsey, co-founder του Twitter και ο CEO της Tesla, Elon Musk έχουν εκφράσει κατά καιρούς αμφιβολίες. Οι επικριτές λένε ότι τοWeb3 είναι επιρρεπές στα ίδια ζητήματα με τα κρυπτονομίσματα, όπως είναι οι απάτες και τα κενά ασφαλείας.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι απατες και τα κενα ασφαλειας δεν λειπουν ουτε απο το web1.

Ομως εχει δικιο. Το Blockchain  εχει δυνατα πλεονεκτηματα για συγκεκριμενες περιπτωσεις χρησης, αλλα δεν  βλεπω το να λειτουργει ως επομενη γενια του web. Ειναι ατυχης ονομασια και μαρκετιστικο τρικ.

 

Επεξ/σία από Bspus
  • Like 7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλή η τεχνολογία του blockchain, αλλά θέλει επεξεργαστική ισχύ και μεγάλη κατανώλωση ενέργειας. Οπότε δεν είναι για όλες τις περιπτώσεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, The_Judas είπε

Καλή η τεχνολογία του blockchain, αλλά θέλει επεξεργαστική ισχύ και μεγάλη κατανώλωση ενέργειας. Οπότε δεν είναι για όλες τις περιπτώσεις.

Συγχέεις την διαχείριση μιας blockchain (που χρειάζεται ουσιαστικά ένα hash του προηγούμενου μπλοκ, κάτι που μπορεί να κάνει ακόμα και ένας microcontroller πια), με τις Proof-Of-Work διεργασίες ορισμένων κρυπτονομισμάτων...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, The_Judas είπε

Tο validation του block  πώς γίνεται;

Δεν έχει αλγόριθμους συναινεσης -consensus;

https://www.cloudflare.com/learning/insights-web3-security/

Υπάρχουν δεκάδες πρωτόκολλα, το καθένα με τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά του στο τρίπτυχο ασφάλεια/ταχύτητα/κατανάλωση ενέργειας. Proof of Work (η κατανάλωση που ανέφερες), Proof of Stake (απείρως λιγότερη κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με το προηγούμενο), Proof of History και δε συμμαζεύεται. Τώρα, ποια τεχνολογία θα επικρατήσει έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες, θα το δούμε στο μέλλον. Προσωπικά δε θεωρώ ότι ένα blockchain που βασίζεται σε PoW είναι feasible για το Web 3.0. Κατ'εμέ, το πιθανότερο είναι να τρέχει ένα multichain platform με διαφορετικά πρωτόκολλα να συνεργάζονται.

Επεξ/σία από MikeKata
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν έχω το τεχνικό υπόβαθρο για να κρίνω με σιγουριά τις απόψεις επί του θέματος.

Όμως ο συγκεκριμένος άνθρωπος (που για μένα είναι από τους σημαντικότερους επιστήμονες του 20ου αιώνα) έχει αποδείξει εμπράκτως και σε βάθος χρόνου ότι προσεγγίζει το web σαν παιδί του και με αξιοθαύμαστη ανιδιοτέλεια. Οπότε τα λεγόμενά του καλό είναι να τα παίρνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...