Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα. Έχοντας ζήσει και εργαστεί αρκετά χρόνια στην Αγγλία, σκέφτομαι να μετακινηθώ σε άλλη χώρα της ΕΕ. Θα ήθελα τις συμβουλές σας, χώρες όπου μπορείς να μείνεις με αγγλικά και εργασία ως software engineer. Σχετικά χαμηλότερο κόστος ζωής απο την Αγγλία, οπότε όχι μόνο πρωτεύουσες χωρών.

Ευχαριστώ.

• Απαντ. 53
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Λουξεμβουργο είναι μια επιλογή.Χαμηλότερο κόστος ζωης δεν έχει, αλλά οι μισθοί είναι πολύ υψηλοί οπότε ισοσκελίζεται αυτό.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, michael92 είπε

Πέρα από Ιρλανδία και Ολλανδία, σε όλες τις υπόλοιπες χώρες πρέπει αργά ή γρήγορα να μάθεις την τοπική γλώσσα.

Και στην Ολλανδία θα χρειαστεί, μπορει όχι επαγγελματικά αλλά κοινωνικά σίγουρα. Εκτός αν κάποιος θέλει να κάνει παρέα μονο με expats 

13 ώρες πριν, MichalisT είπε

Καλησπέρα. Έχοντας ζήσει και εργαστεί αρκετά χρόνια στην Αγγλία, σκέφτομαι να μετακινηθώ σε άλλη χώρα της ΕΕ. Θα ήθελα τις συμβουλές σας, χώρες όπου μπορείς να μείνεις με αγγλικά και εργασία ως software engineer. Σχετικά χαμηλότερο κόστος ζωής απο την Αγγλία, οπότε όχι μόνο πρωτεύουσες χωρών.

Ευχαριστώ.

Είναι πολύ δύσκολο αυτό που ζητάς. Απο όσο καταλαβαίνω δε μιλάς κάποια άλλη γλώσσα εκτός Αγγλικών οπότε οι επιλογές σου, ενώ υπάρχουν, δεν πληρούν το κριτήριο σου για χαμηλότερο κόστος ζωής. Η προφανής επιλογή της Ιρλανδίας έχει σαφώς υψηλότερο κόστος, η Ολλανδία το ίδιο, το Βερολίνο έχει comparable κόστος ζωής με Βρετανία, πολλές δουλειές σε tech sector και σχεδον lingua franca τα αγγλικά σε πολλούς κλάδους λόγω τεράστιου αριθμού ξένων. Μεγάλη πόλη στη δυτική ευρώπη με πολλές δουλειές τεχνολογίας, χαμηλό κόστος ζωής και μεγάλη αγγλόφωνη κοινότητα δε ξερω αν υπάρχει. Ίσως μόνο αν κοίταζες προς Α. Ευρώπη που βέβαια οι μισθοί δεν είναι comparable με αυτούς της Βρετανίας. 

Δημοσ.

Βουκουρεστι. Εχει πολλeς software companies (απο μικρες ως τεραστιες) & φθηνοτερο κοστος ζωης. (Εζησα και δουλευα 6 χρονια εκει). Αν εισαι και free......ειναι παραδεισος......😉

• Like 3
Δημοσ.

Σαν software engineer παντού σχεδόν μπορείς να πας μόνο με Αγγλικά. Οι καλύτερες είναι οι Σκανδιναβικές, Ολλανδία και Γερμανία (Βερολίνο). 

Όπως σωστά αναφέρεται, εάν σε ενδιαφέρει κάτι σε πιο μόνιμη βάση θα πρέπει να μάθεις τη γλώσσα ακόμα και εφόσον επαγγελματικά δε χρειάζεται.

• Thanks 2
Δημοσ.
3 ώρες πριν, ProponitisTouKanape είπε

Είναι πολύ δύσκολο αυτό που ζητάς. Απο όσο καταλαβαίνω δε μιλάς κάποια άλλη γλώσσα εκτός Αγγλικών οπότε οι επιλογές σου, ενώ υπάρχουν, δεν πληρούν το κριτήριο σου για χαμηλότερο κόστος ζωής. Η προφανής επιλογή της Ιρλανδίας έχει σαφώς υψηλότερο κόστος, η Ολλανδία το ίδιο, το Βερολίνο έχει comparable κόστος ζωής με Βρετανία, πολλές δουλειές σε tech sector και σχεδον lingua franca τα αγγλικά σε πολλούς κλάδους λόγω τεράστιου αριθμού ξένων. Μεγάλη πόλη στη δυτική ευρώπη με πολλές δουλειές τεχνολογίας, χαμηλό κόστος ζωής και μεγάλη αγγλόφωνη κοινότητα δε ξερω αν υπάρχει. Ίσως μόνο αν κοίταζες προς Α. Ευρώπη που βέβαια οι μισθοί δεν είναι comparable με αυτούς της Βρετανίας.

Ναι, καταλαβαίνω. Σίγουρα σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να μάθεις την τοπική γλώσσα. Στην αγγλία υπάρχουν οι προϋποθέσεις για καλύτερες δουλειές, τις οποίες όμως δεν τις δίνουν εύκολα σε ξένους, αλλά και το υψηλό κόστος ενοικίασης, δεν βοηθάει. Απο μια αναζήτηση που έκανα για κάποιες δυτικες χώρες, το κόστος ενοικίασης είναι σχετικά κοντά με την Αγγλία, οπότε μαλλόν καλύτερα να κοιτάξω για άλλη εταιρεία.

3 ώρες πριν, sellsoap είπε

Βουκουρεστι. Εχει πολλeς software companies (απο μικρες ως τεραστιες) & φθηνοτερο κοστος ζωης. (Εζησα και δουλευα 6 χρονια εκει). Αν εισαι και free......ειναι παραδεισος......😉

Ναι είναι λογικό, αφού έχουν δημιουργηθεί ώστε να χρησιμοποιούνται για outsourcing δυτικών εταιρειών. Δεν είχα αυτό όμως στο μυαλό μου.

Δημοσ.
8 ώρες πριν, JakeKaufman είπε

Ελλαδα

Ναι θα πάρεις πολύ λιγότερα λεφτά με σχεδόν το ίδιο ακριβό κόστος ζωής

Όπου και να πας φίλε το κόστος ζωής είναι υψηλό Βερολίνο και άλλες χώρες που αναφέρθηκαν για να βρεις σπίτι για ενοικίαση θα πρέπει να περιμένεις σε μια ουρά με 100ατομα που θέλουν μια τρύπα για σχεδόν όσο ο βασικός μισθός της χώρας 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, katsapoli είπε

Όπου και να πας φίλε το κόστος ζωής είναι υψηλό Βερολίνο και άλλες χώρες που αναφέρθηκαν για να βρεις σπίτι για ενοικίαση θα πρέπει να περιμένεις σε μια ουρά με 100ατομα που θέλουν μια τρύπα για σχεδόν όσο ο βασικός μισθός της χώρας 

Ξεκίνησες να κράζεις Ελλάδα και τελικά κατέληξες να κράξεις τις υπόλοιπες χώρες 😀😀

η Ελλάδα του 2023 είναι φοβίσει χώρα για software developers

Δημοσ.

Για να καταλάβω, θέλεις να σου πούμε που να ζήσεις ή να σου πούμε και για την δουλειά; το καλύτερο είναι να βρεις απομακρυσμενα δουλειά στην Αγγλία που είσαι και να ζεις σε κάποια άλλη χωρα. Αλλιώς μετά η δουλειά πάει πακέτο με το επίπεδο ζωής. Εγώ θα σου πρότεινα Βαρσοβία (αλλά και Ολλανδία που έχω κολλητό εκεί μια χαρά είναι αλλά το κόστος ζωής...) που έχει και πολλές εταιρείες. Όσο για το κόστος ζωής, σε καμία σοβαρή/όμορφη/τουριστική πόλη δεν είναι φθηνό. Το καλύτερο θα είναι να ζεις σε κάποιο προάστιο που είναι φθηνότερα τα ενοίκια αλλά από ότι καταλαβαίνω δεν θέλεις τέτοια ζωή. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πρεπει πρωτα Μιχαλη να μας πεις τι ακριβως εχεις στο μυαλο σου.
Εγω μετα απο 4 χρονια Ολλανδια, 90%, μολις τελειωσει το 30% θα γυρισω Ελλαδα και με πολυ καλα λεφτα.

Και χωρις παρεξηγηση, εγω βλεπω οτι αυτοι που μενουν στην Ολλανδια για παντα ειναι αυτοι που δεν εχουν στον ηλιο μοιρα Ελλαδα, πχ, logistics ή εργατες σε αποθηκη. Ολοι οι αλλοι που ξερω εχουν γυρισει πισω στη χωρα τους, ειτε ειναι η Ελλαδα, η Ισπανια και λοιπα.

Επεξ/σία από dbrillis
Δημοσ.
2 ώρες πριν, katsapoli είπε

Δεν έχει καμία σχέση το κόστος ζωής στην Αθήνα σε σχέση με άλλες χώρες,ειδικα σε σχέση με Γαλλία, Γερμανία κτλ. Μιλάμε για τεράστια ενοίκια, χρειάζεσαι πολύ περισσότερα χρήματα για να μην ζεις απλά ως φοιτητής από αυτά που θα πάρεις. 

• Thanks 1
Δημοσ.
16 minutes ago, dbrillis said:

Πρεπει πρωτα Μιχαλη να μας πεις τι ακριβως εχεις στο μυαλο σου.
Εγω μετα απο 4 χρονια Ολλανδια, 90%, μολις τελειωσει το 30% θα γυρισω Ελλαδα και με πολυ καλα λεφτα.

Και χωρις παρεξηγηση, εγω βλεπω οτι αυτοι που μενουν στην Ολλανδια για παντα ειναι αυτοι που δεν εχουν στον ηλιο μοιρα Ελλαδα, πχ, logistics ή εργατες σε αποθηκη. Ολοι οι αλλοι που ξερω εχουν γυρισει πισω στη χωρα τους, ειτε ειναι η Ελλαδα, η Ισπανια και λοιπα.

Θα ήθελες να αναλύσεις λίγο περισσοτερο αυτό που λες εδω; Γιατί ένας dev (στον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής εν τοιαύτη περιπτώσει) να γυρίσει Ελλάδα ενώ ήδη έχει αποκτήσει προϋπηρεσία στην Ολλανδία και μπορεί να αρχίσει να ανεβαίνει μισθολογικά; Το μόνο που μπορώ να σκεφθώ είναι να μην του αρέσει προσωπικά η ζωή στην Ολλανδία.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, DrFreeman είπε

Θα ήθελες να αναλύσεις λίγο περισσοτερο αυτό που λες εδω; Γιατί ένας dev (στον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής εν τοιαύτη περιπτώσει) να γυρίσει Ελλάδα ενώ ήδη έχει αποκτήσει προϋπηρεσία στην Ολλανδία και μπορεί να αρχίσει να ανεβαίνει μισθολογικά; Το μόνο που μπορώ να σκεφθώ είναι να μην του αρέσει προσωπικά η ζωή στην Ολλανδία.

Δεν ειμαι dev, ειμαι SRE.
Τα τελευταια 2 χρονια ολα εδω εχουν ακριβυνει παρα πολυ.
Τα ενοικια ειναι απελπισια και καθε μερα ειναι χειροτερα. Υπαρχει κοστος σε παρα πολλα πραγματα που δεν μπορεις να τα σκεφτεις οταν εισαι Ελλαδα.
Οι εξοδοι μας για φαι εχουν μεγαλο κοστος και το φαι ειναι συνηθως μετριο. Γενικα οτιδηποτε σου τυχει εχει πολυ μεγαλο κοστος.
Ιατρικα τα πραγματα ειναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ. Το να μαθεις Ολλανδικα ειναι εντελως αχρηστο. Εργασιακα δεν ειναι ολα οπως φανταζονται καποιοι, για εμενα προσωπικα τα πραγματα εργασιακα ειναι οπως Ελλαδα, νορμαλ δηλαδη χωρις πολυ "attention to detail". Το καλο ειναι οτι μπορεις να εισαι αρρωστος για μερες και δεν ρωτανε πολλα πολλα. Πολλοι συναδελφοι μου παθαινουν burnout. Αυτοι που τα βλεπουν ολα τελεια ειναι ολοι οι μη Ευρωπαιοι (Τουρκοι, Ρωσοι, Ινδοι Κολομβιανοι, κτλ κτλ) ή αυτοι που εχουν ταλεπωρο mentality. Οταν τελειωσει το 30% παρα πολλοι προσγειωνονται αποτομα στην πραγματικοτητα. Δεν ειναι τυχαιο που η πλειοψηφια expat συναδελφων μου ειναι Τουρκοι ( με το κιλο), Ρωσσοι, Ουκρανοι, Βραζιλιανοι αλλα καθολου Γαλλοι, Ισπανοι, Πορτογαλλοι κτλ. Παρα πολλα ζευγαρια παραμενουν ζευγαρια μονο και μονο για να συνεχισουν να εχουν ενα lifestyle, γιατι ναι, με δυο μεσσαιους μισθους εισαι μια χαρα. Πολυ political correct, him-he, woke και λοιπα.
Ησυχη και χαλαρη καθημερινοτητα. Φιλικοι ανοιχτομυαλοι οι Ολλανδοι και Ολλανδεζες. Ναρκωτικα (αν σου αρεσουν). Και περιμενεις να ευχαριστηθεις τις διακοπες σου. Φυσικα υπαρχουν και καποιοι που βγαζουν 150κ μικτα το χρονο και ειναι ανετοι. ΟΚ, το δεχομαι, ποσοι ειναι αυτοι ομως; Εγω στις πιο πολλες συνεντευξεις για δουλεια κοβομαι μολις αναφερω ποσα λεφτα θελω (και μαθαινω μετα οτι επιλεγουν καποιον φτηνοτερο). Τα πραγματα στην Ολλανδικη πραγματικοτητα γινονται χειροτερα πολυ γρηγορα, φευγει το ΠΑΣΟΚ και τους ερχονται τα ζορια.

Και την ιδια στιγμη μπορω να ερθω Ελλαδα με 16 μισθους, 2450 καθαρα, full remote σε αντιστοιχο περιβαλλον δουλειας. Οταν εδω στις περισσοτερες εταιρειες ειναι ο μισθος σου, το holiday allowance μια φορα το χρονο και σου πληρωνουν το κινητο και το commute (τα τραινα το τελευταιο εξαμηνο ειναι απαραδεκτα) και ολοι σιγα σιγα ζητανε hybrid 3 φορες τη βδομαδα γραφειο. 

Ολοι οι Ελληνες που ηξερα στην Ολλανδια πριν ερθω εγω, εχουν γυρισει πισω Ελλαδα, καποιοι εχουν αγορασει και σπιτι εδω και  δεν τους εμποδισε να γυρισουν Ελλαδα. 
Τα γραφω περιληπτικα γιατι δεν εχω ορεξη να μπω σε βαθος, για εμενα εχει αξια το να φαω μια ντοματα και να εχει γευση, εχει αξια το να περπατησω στην παραλια και εχει αξια το να μπορω να κανω χαβαλε και ας παω ενα ταξιδι λιγοτερο. 

• Like 6

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...