Προς το περιεχόμενο

Huawei FreeBuds 5i Review


Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η επιτυχημένη σειρά Huawei FreeBuds συνεχίζεται με τα HUAWEI FreeBuds 5i, μια πρόταση στην budget κατηγορία ασύρματων ακουστικών με αξιόλογες λειτουργίες όπως ANC και υποστήριξη για Hi-Res Audio. Μάλιστα, η τιμή του μένει σε διψήφια νούμερα, κάτι σπάνιο για ακουστικά με τέτοιου είδους δυνατότητες. Ωστόσο, δεν αρκούν μόνο αυτά για ένα ποιοτικό ζευγάρι ακουστικών.

Τα νέα ακουστικά της HUAWEI έφτασαν στα χέρια μας και τα χρησιμοποιήσαμε για αρκετό διάστημα. Παρακάτω αποτυπώνεται η γνώμη μας, σημειώνοντας όσα παρατηρήσαμε κατά τις δοκιμές μας.

Σχεδιασμός

Σε πρώτη φάση, η εμφάνιση και οι διαστάσεις. Ένα μικρό κουτί με τα απολύτως απαραίτητα (καλώδιο USB-C και άκρες σιλικόνης διαφόρων μεγεθών για το αυτί) περιλαμβάνει τη θήκη, ύψους 6.2 εκατοστών με πάχος 3.7 εκατοστά και πλάτος 4.8 εκατοστά. Είναι πολύ μικρή και άνετα μπορεί να μπει σε οποιαδήποτε τσέπη, δίχως να προσθέτει όγκο.

Έχει ιδιαίτερο χρώμα, όχι από πλευράς απόχρωσης αλλά συνολικής εμφάνισης, αφού πάνω από το βασικό στρώμα χρώματος έχει πιτσιλιές άλλου χρώματος. Αυτό δίνει μια πιο ξεχωριστή όψη στα τρία βασικά χρώματα του μοντέλου (Isle Blue, Nebula Black, Ceramic White) ώστε να ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό. Στο κάτω μέρος της θήκης βρίσκεται η θύρα φόρτισης USB-C και στο πλάι ένα κουμπί για σύζευξη.
Μέσα στη θήκη βρίσκονται τα ακουστικά, σχεδιασμού in-ear με στρογγυλεμένες άκρες τόσο στο βασικό κομμάτι όπου βρίσκεται το ηχείο, όσο και στην εξωτερική κάθετη στήλη, πάνω στην οποία βρίσκεται κι ένα διακριτικό λογότυπο της Huawei.

image.jpeg.cfcc8a8857b609732647f8514e170225.jpeg

Κατά τα άλλα, η εξωτερική μεριά παραμένει καθαρή. Στην εσωτερική μεριά κάθε ακουστικού βρίσκονται σημάνσεις για αριστερό-δεξί αυτί, οπές πάνω από τα ηχεία (χρησιμεύουν στο noise cancelling) και κάτω βρίσκονται δύο μικρόφωνα σε κάθε ακουστικό. Η εξωτερική στήλη φιλοξενεί επιφάνεια αφής σε κάθε ακουστικό, από όπου μπορούν να δοθούν εντολές. Δεν αλλάζει δραστικά ο σχεδιασμός, συγκριτικά με του προηγούμενου μοντέλου, αλλά δεν ήταν αυτό το ζητούμενο.

Το βασικό υλικό για θήκη και ακουστικά είναι το πλαστικό, γυαλιστερό μάλιστα στα χρώματα πλην του Isle Blue. Διαθέτουν πιστοποίηση IP54 οπότε μπορούν να δεχτούν μικρές πιτσιλιές (π.χ. βροχή) κι είναι ασφαλή για χρήση κατά την προπόνηση, όμως πρέπει να στεγνώνουν καλά και το νερό να μην εισχωρήσει στα ηλεκτρονικά.

Λειτουργίες

Με υποστήριξη Bluetooth 5.2, τα Huawei FreeBuds 5i μπορούν να συνδεθούν σε πολλές οποιαδήποτε συσκευή έχει Bluetooth και δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός λόγω Huawei. Μπορούν να συνδεθούν εύκολα με smartphones αλλά και υπολογιστές, για παράδειγμα. Μοναδική προϋπόθεση για να τα εκμεταλλευτεί κανείς πλήρως, είναι η λήψη της εφαρμογής AI Life.

Σε συσκευές Huawei, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ήδη εγκατεστημένη, όμως για iOS και Android χρειάζεται εγκατάσταση. Σε Android, συγκεκριμένα, οι χρήστες θα πρέπει να σκανάρουν το QR code στη συσκευασία για να οδηγηθούν σε κατέβασμα της εφαρμογής. Δεν είναι κάποια τρομερά δύσκολη ή χρονοβόρα διαδικασία, αλλά σίγουρα όχι η ιδανική.

Όπως σημειώθηκε, στην εξωτερική πλευρά υπάρχει επιφάνεια αφής από όπου δίνονται εντολές. Οι επιλογές είναι οι κλασικές και χρήσιμες: παύση, αλλαγή κομματιού, απάντηση κλήσης κλπ με συνδυασμούς από ένα έως τρία αγγίγματα στην επιφάνεια. Οι εντολές μπορούν να παραμετροποιηθούν σε ένα βαθμό, π.χ. να οριστεί ποια εντολή θα δίνει το παρατεταμένο άγγιγμα του ακουστικού. Αυτά γίνονται μέσω της εφαρμογής AI Life, η οποία παραμένει αρκετά απλή και χρηστική χωρίς περιττές λειτουργίες και «θόρυβο». Προσφέρει, επίσης, το χρήσιμο “Ear tip fit test”, για να ελέγξει ο χρήστης αν τα μαξιλαράκια σιλικόνης που έχει επιλέξει είναι τα κατάλληλα και σφραγίζει σωστά το αυτί. 

image.jpeg.64e79afb4abc43223c10405229ca9635.jpeg

Κάτι που δεν προσφέρει η εφαρμογή, ωστόσο, είναι πολλές επιλογές σε EQ. Συγκεκριμένα, διατίθενται τρεις ρυθμίσεις equalizer (Default, Bass Bost, Treble Boost) όμως όχι η δυνατότητα για χειροκίνητη ρύθμιση, περιορίζοντας εκείνους που θέλουν πιο εξατομικευμένο ήχο.
Το ANC της συσκευής έχει επίσης τρία επίπεδα λειτουργίας: Cozy, General και Ultra. Σε ακουστικά τέτοιας κλίμακας τιμής, είναι πολύ σπάνιο να υπάρχει ANC και δη, τόσο καλό. Δοκιμάσαμε το Ultra μέσα στην πόλη, καθώς απομονώνει θορύβους πιο αποτελεσματικά από τα άλλα δύο. Πέρα από δυνατούς ήχους (π.χ. να στεκόμαστε δίπλα σε λεωφορείο που ξεκινάει) που δεν κατάφερε να φιλτράρει πλήρως, η γενική αίσθηση που μας άφησε ήταν πως πράγματι κατάφερε να φιλτράρει σε ικανοποιητικό βαθμό τον θόρυβο ώστε να ακούμε μουσική ή να κάνουμε κλήσεις χωρίς πρόβλημα.

Η ρύθμιση Cozy είναι περισσότερο για ήσυχα περιβάλλοντα, όπως στο σπίτι, για να φύγουν οι σταθεροί θόρυβοι όπως ενός ψυγείου σε λειτουργία. Το General ήταν αποδοτικό σε περιβάλλον γραφείου με μέτριο θόρυβο (συγκριτικά με τα άλλα δύο σενάρια) και κατάφερε να καλύψει με επιτυχία τη βαβούρα από τους διαδρόμους και άλλους τέτοιους θορύβους. Γενικά, πιο χρήσιμο από όλα μας φάνηκε το Ultra (προτιμάμε την απόλυτη ησυχία), όμως προσφέρονται επιλογές που θα καλύψουν τους περισσότερους.

Μια ακόμη λειτουργία του ANC, είναι το Awareness, το οποίο επιτρέπει να φτάνουν οι εξωτερικοί ήχοι στο αυτί, κάτι πολύ χρήσιμο όταν θέλαμε να ανταλλάξουμε μια κουβέντα χωρίς να βγάλουμε τα ακουστικά. Βέβαια, πρέπει ο συνομιλητής να μιλάει λίγο δυνατότερα (όπως σε ένα γραφείο, ίσα για να καλύψει τον θόρυβο του περιβάλλοντος) για να τον «πιάσει» καλά το Awareness, όμως και στο σπίτι που μιλούσαμε χαμηλότερα δεν εντοπίσαμε κάποιο μεγάλο πρόβλημα.

Προσφέρεται η δυνατότητα για multipoint pairing, οπότε συχνά είχαμε τα ακουστικά συνδεδεμένα στον υπολογιστή και στο κινητό ταυτόχρονα. Παραμένει μια πολύ χρήσιμη λειτουργία που δεν είναι δεδομένη ακόμη και σε ακριβότερα ακουστικά.

Απόδοση ήχου

Τα Huawei FreeBuds 5i έρχονται με υποστήριξη LDAC και με πιστοποίηση Hi-Res Audio Wireless, δύο χαρακτηριστικά που πάλι δεν βρίσκουμε εύκολα σε τέτοια κλίμακα τιμής. Στα ακουστικά ενσωματώνεται μια μονάδα ηχείου 10mm και υποστηρίζεται εύρος συχνότητας από τα 20Hz έως τα 40kHz.

image.jpeg.6e0cafaab1831471d9428137c222044f.jpeg

Δοκιμάζοντας το Default EQ, ο ήχος ήταν αρκετά ισορροπημένος αν όχι με λίγο περισσότερο μπάσο σε ορισμένα κομμάτια. Ακούσαμε οτιδήποτε από rock και metal μέχρι EDM και ποπ, έχοντας ένα γενικώς ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Το Bass Boost EQ έκανε όντως αισθητή διαφορά στα EDM, ενώ το Treble Boost χρησιμοποιήθηκε λιγότερο με διαφορά. Οπότε, το Default ήταν η ρύθμιση που θα κρατούσαμε και θα κάλυπτε λίγο-πολύ όλα τα είδη χωρίς να αλλάζουμε συνεχώς EQ, αφού ακόμη και τραγούδια με περισσότερο μπάσο τα διαχειριζόταν καλά.

Η ένταση ήταν επίσης ένα θετικό σημείο, καθώς σπάνια χρειαζόταν να τη φτάνουμε στο 100% και μας κάλυπτε ήδη από το 70% σε εξωτερικούς χώρους. Σίγουρα είναι θέμα προτίμησης η ένταση, όμως γενικά μιλώντας, τείνουν περισσότερο προς το «δυνατά» παρά στο «αδύναμα».

Τέλος, οι κλήσεις, όπου τα ακουστικά προσπαθούν να απομονώνουν τη φωνή του χρήστη από τους θορύβους του περιβάλλοντος. Δοκιμάσαμε να κάνουμε κλήσεις σε εξωτερικούς χώρους και, παρότι έτυχε να μην έχει ισχυρούς ανέμους, δεν μείναμε απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα. Ένα στοιχείο που παρατήρησαν οι συνομιλητές μας σε καταστάσεις με αρκετό θόρυβο ή άνεμο, ήταν πως η φωνή γινόταν κάπως ρομποτική ίσως λόγω της επεξεργασίας που γινόταν. Παρόλα αυτά, σε ήσυχα περιβάλλοντα (π.χ. στο σπίτι, σε βιντεοκλήσεις κλπ) η απόδοση ήταν σταθερά αξιόπιστη.

Μπαταρία

Κάθε ακουστικό έχει μπαταρία 55mAh και 410mAh η θήκη. Τα ακουστικά αντέχουν για 6 ώρες με ANC και 7.5 δίχως ANC, υποστηρίζει η Huawei, με μέγιστο όριο τις 18.5 και 28 αντίστοιχα, σε συνδυασμό με τη θήκη.

Δοκιμάσαμε τα ακουστικά με ένα μίγμα ενεργοποιημένου και απενεργοποιημένου ANC μέσα στην ημέρα και καταφέραμε να πάρουμε αυτονομία γύρω στις 5 με 6 ώρες προτού χρειαστεί να επιστρέψουν στη θήκη. Μέσα σε μια εβδομάδα, τα ακουστικά με τη θήκη φορτίζονταν 3-4 φορές για να καλύψουν τις ανάγκες μας, όχι εξωφρενικό νούμερο αλλά σίγουρα έχουμε δει και καλύτερα. Δεδομένου και του ότι χρησιμοποιούσαμε συχνά το ANC, η εντύπωση που μας αφήνουν είναι περισσότερο θετική.

image.jpeg.fd0c29883a6cd1560abd00a0efd7a235.jpeg

Η φόρτιση των ακουστικών διαρκεί περίπου μια ώρα και η φόρτιση θήκης-ακουστικών περίπου δύο ώρες, πάλι νούμερα που δεν ξεφεύγουν από τα δεδομένα της κατηγορίας. Απουσιάζει η ασύρματη φόρτιση, κάτι που συχνά χρησιμοποιούμε στα βασικά ακουστικά μας, αλλά είναι μια από τις θυσίες που έγιναν για να κρατηθεί χαμηλά η τιμή.

Συμπέρασμα

Τα Huawei FreeBuds 5i προσφέρουν πολλά σε προσιτή τιμή, με ποιοτικό ήχο, αποδοτικό ANC, multipoint pairing και καλή αυτονομία. Προσφέρει επίσης εξατομίκευση του χειρισμού, μέσω του AI Life app, όμως αντίστοιχα δεν προσφέρει πολλές επιλογές στο EQ. Επιπλέον, η διαδικασία εγκατάστασης του AI Life app σε Android είναι πιο πολύπλοκη από όσο χρειάζεται. Παρόλα αυτά, μιλάμε για πταίσματα, καθώς βλέποντας τη συνολική εικόνα τα ακουστικά αξίζουν και με το παραπάνω τα χρήματά τους για όλα αυτά που προσφέρουν.


Διαβάστε ολόκληρο το review

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

αν τα κοινα ακουστικα (τα παλια με το καλωδιο) γλυστρανε απο τα αυτια μου, πιστευετε οτι και αυτα θα κανουν το ιδιο;
(εχω δοκιμασει να αλλαξω το μαξιλαρακι σε μεγαλυτερο αλλα δεν υπαρχει διαφορα)

Επεξ/σία από Titos301
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

9 λεπτά πριν, Titos301 είπε

αν τα κοινα ακουστικα (τα παλια με το καλωδιο) γλυστρανε απο τα αυτια μου, πιστευετε οτι και αυτα θα κανουν το ιδιο;
(εχω δοκιμασει να αλλαξω το μαξιλαρακι σε μεγαλυτερο αλλα δεν υπαρχει διαφορα)

κοιτα. εχω παρει τα buds 2 pro. εχουν το ιδιο σχημα με αυτα. κρατανε πολυ καλα στα αυτια παντως

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν είναι οπως τα Freebuds 4i που απολαμβάνω εδώ και δύο χρόνια (απο τοτε που πέθανε το ενα airpod) απλά παρτε τα με κλειστά μκατια......Είναι απλά απίστευτα. 

  • Like 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

47 λεπτά πριν, dasimo είπε

Αν είναι οπως τα Freebuds 4i που απολαμβάνω εδώ και δύο χρόνια (απο τοτε που πέθανε το ενα airpod) απλά παρτε τα με κλειστά μκατια......Είναι απλά απίστευτα. 

καλά απίστευτα δεν τα λές. Για μουσική βασικά ναι είναι άριστα. Για ομιλία έχω συχνά προβλήματα "ρομποτισμού" και όταν τα κλείνω και τα ξανανοίγω δουλεύουν και πάλι σωστά. Τίμια πρόταση αλλά απίστευτα σε καμία περίπτωση. Ελπίζω τέτοια θέματα να μην έχουν τα 5i. Να σημειωθεί πως με τα 4 δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα και ήταν και πιο γρήγορα στη σύνδεση αλλά και με μεγαλύτερη διαρκεια μπαταρίας, δυστυχώς μου έπεφταν από τα αυτιά και τα αντάλλαξα με τα 4i.

Σκεφτόμουν μήπως πάω σε samsung αλλά γενικά τα ακουστικά είναι λίγο λόττο. Λόγω ότι δεν μπορείς να τα επιστρέψεις σε περίπτωση που δεν σε βολεύουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 ώρες πριν, B4tiSp0t είπε

καλά απίστευτα δεν τα λές. Για μουσική βασικά ναι είναι άριστα. Για ομιλία έχω συχνά προβλήματα "ρομποτισμού" και όταν τα κλείνω και τα ξανανοίγω δουλεύουν και πάλι σωστά. Τίμια πρόταση αλλά απίστευτα σε καμία περίπτωση. Ελπίζω τέτοια θέματα να μην έχουν τα 5i. Να σημειωθεί πως με τα 4 δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα και ήταν και πιο γρήγορα στη σύνδεση αλλά και με μεγαλύτερη διαρκεια μπαταρίας, δυστυχώς μου έπεφταν από τα αυτιά και τα αντάλλαξα με τα 4i.

Σκεφτόμουν μήπως πάω σε samsung αλλά γενικά τα ακουστικά είναι λίγο λόττο. Λόγω ότι δεν μπορείς να τα επιστρέψεις σε περίπτωση που δεν σε βολεύουν.

Όπως ακριβώς τα λες. Εξαιρετικά σε θέμα μουσικής, με έντονο μπάσο, όταν «καρφώνουν» μέσα στο αυτί. Ωστόσο το πρόβλημα με τις κλήσεις, έχει παρουσιαστεί και σε μένα ενώ επιπλέον αρκετές φορές χρειάζεται να ανεβάσω την ένταση της φωνής μου για να ακουστώ στην άλλη άκρη. Για 40€ όμως, ίσως η καλύτερη επιλογή που μπορεί να βρει κάποιος! 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να αναφέρω εδώ οτι τα ακουστικά χρειάζονται τακτικό καθάρισμα , ιδιαίτερα στα μικρόφωνα γιατι έχουν την τάση να βουλώνουν και απο εκεί να προέρχεται το κυρίως μέρος των προβλημάτων. Σε κάθε περίπτωση νομίζω αποτελούν τα best value for money airpods pro killers αυτή τη στιγμή στην αγορά. Ειδικά για iOS η παραμετροποίηση τους είναι αντίστοιχη ττων airpods μεσω της εφαρμογής που είναι ελέυθερη στο apple store. Σε ότι αφορά την μουσική να αναφέρω οτι έχουν μια γλυκιά ισσοροπία και είναι αρκετα πιο μπασάτα απο άλλα αντίστοιχα. Επίσης σαν τελευταία συμβουλή να πω οτι χρειάζεται τακτικός έλεγχος για firmware καθώς η διαφορά είναι χαοτική μεταξύ των πρώτων και των πιο επικαιροποιημένων εκδόσεων ειδικά σε θέματα haptics. 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Προσωπικά έχω τα freebuds pro 2. 

Ο συνομιλητής σε ακούει καθαρά με το anc ενεργό με ένα ακουστικό και πεντακάθαρα με τα δύο ακουστικά φορεμένα. 

Ελπίζω να μου κρατήσουν στο χρόνο. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

23 ώρες πριν, B4tiSp0t είπε

καλά απίστευτα δεν τα λές. Για μουσική βασικά ναι είναι άριστα. Για ομιλία έχω συχνά προβλήματα "ρομποτισμού" και όταν τα κλείνω και τα ξανανοίγω δουλεύουν και πάλι σωστά. Τίμια πρόταση αλλά απίστευτα σε καμία περίπτωση. Ελπίζω τέτοια θέματα να μην έχουν τα 5i. Να σημειωθεί πως με τα 4 δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα και ήταν και πιο γρήγορα στη σύνδεση αλλά και με μεγαλύτερη διαρκεια μπαταρίας, δυστυχώς μου έπεφταν από τα αυτιά και τα αντάλλαξα με τα 4i.

Σκεφτόμουν μήπως πάω σε samsung αλλά γενικά τα ακουστικά είναι λίγο λόττο. Λόγω ότι δεν μπορείς να τα επιστρέψεις σε περίπτωση που δεν σε βολεύουν.

Σε γενικες γραμμες και εγω με τα 4i είμαι ευχαριστημενος αν και είχα επίσης θέματα ρομποτισμού. Αυτο σταμάτησε απο τότε που άλλαξα συσκευή και πήγα σε ios. Μέχρι στιγμής δεν μου εχει παρουσιαστεί κάτι τέτοιο ή να έχω καποιο αλλο θεμα επικοινωνίας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

10 λεπτά πριν, Daliar είπε

Σε γενικες γραμμες και εγω με τα 4i είμαι ευχαριστημενος αν και είχα επίσης θέματα ρομποτισμού. Αυτο σταμάτησε απο τότε που άλλαξα συσκευή και πήγα σε ios. Μέχρι στιγμής δεν μου εχει παρουσιαστεί κάτι τέτοιο ή να έχω καποιο αλλο θεμα επικοινωνίας.

έχω δοκιμάσει 3 διαφορετικές συσκευές android. (2 samsung s22 και s21 και ένα huawei note10). δυστυχώς παντού έκανε το ίδιο. δε ξέρω αν με το ios δουλευει καλύτερα αλλά και έτσι να έιναι ειναι τραγικό μιας και υποτίθεται βγήκαν για να τα αγοράσουν χρήστες huawei ως επι το πληστον. Τεσπα. firmwares και τετοια πάντα τα κοιτάω να είναι τα τελευταία οπότε δεν παίζει να είναι από κάτι τέτοιο. Γενικώς ευχαριστημένος είμαι αλλά όταν συμβαίνει αυτό θέλω να τα σπάσω :P 

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
  • 2 μήνες μετά...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...