Προς το περιεχόμενο

Επίσημο το πρότυπο δικτύωσης Li-Fi που προσφέρει ταχύτητες 100x ταχύτερες από το Wi-Fi

Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE) πρόσθεσε το 802.11bb ως πρότυπο για τις ασύρματες επικοινωνίες με βάση το φως. 

Η δημοσίευση του προτύπου χαιρετίστηκε από επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, καθώς θα συμβάλει στην ταχύτερη εξάπλωση και υιοθέτηση του προτύπου τεχνολογίας μετάδοσης δεδομένων.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του φάσματος υπερύθρων αντί των ραδιοσυχνοτήτων (RF) τονίζονται από τους υποστηρικτές του Li-Fi, συμπεριλαμβανομένων των pureLiFi, Fraunhofer HHI και της ομάδας εργασίας Light Communications 802.11bb. Το Li-Fi λέγεται ότι παρέχει "ταχύτερες, πιο αξιόπιστες ασύρματες επικοινωνίες με απαράμιλλη ασφάλεια σε σύγκριση με τις συμβατικές τεχνολογίες όπως το Wi-Fi και το 5G". Τώρα που κυκλοφόρησε το πρότυπο IEEE 802.11bb Li-Fi, είναι πιθανό ότι θα αντιμετωπιστεί πλήρως η διαλειτουργικότητα μεταξύ των συστημάτων Li-Fi με το πλήρως επιτυχημένο Wi-Fi.

Φυσικά, το Li-Fi δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το Wi-Fi, το 5G αλλά ούτε τα ενσύρματα δίκτυα με τα ραδιοκύματα να εξακολουθούν να έχουν ένα σαφές πλεονέκτημα όσον αφορά τη μετάδοση μέσω της ατμόσφαιρας σε μεγάλη απόσταση.

Στο παραπάνω βίντεο του Fraunhofer HHI μπορείτε να δείτε ένα σύστημα Li-Fi που επαναχρησιμοποιεί την υποδομή φωτισμού ενός κτιρίου για μεταφορά δεδομένων. Η χρήση των λαμπτήρων γίνεται κανονικά (πχ. δεν αναβοσβήνουν) καθώς η μετάδοση δεδομένων χρησιμοποιεί μέρος του υπέρυθρου φάσματος.

Το σημείο όπου το Li-Fi δείχνει τις δυνατότητές του δεν είναι μόνο οι υποτιθέμενες ταχύτητες που φτάνουν τα 224 GB/s. Ο Dominic Schulz του Fraunhofer επισημαίνει ότι, καθώς λειτουργεί σε ένα αποκλειστικό οπτικό φάσμα, αυτό εξασφαλίζει μεγαλύτερη αξιοπιστία και χαμηλότερο latency. Επιπλέον, "η διάδοση του φωτός σε ευθεία όρασης ενισχύει την ασφάλεια αποτρέποντας τη διείσδυση σε τοίχους, μειώνοντας τους κινδύνους παρεμβολών και υποκλοπών και επιτρέποντας την πλοήγηση σε εσωτερικούς χώρους με ακρίβεια εκατοστού", αναφέρει ο Schulz.

Τώρα που το πρότυπο IEEE 802.11bb έχει γίνει επίσημο, οι κατασκευαστές μπορούν να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο οικοσύστημα και να αρχίσουν να ενσωματώνουν την τεχνολογία, όπου αυτό ενδείκνυται. Μία από τις σημαντικότερες εταιρείες ασχολείται με λύσεις Li-Fi, η pureLiFi, έχει ήδη έτοιμη τη μονάδα Light Antenna ONE για ενσωμάτωση σε συσκευές. Το εξάρτημα μήκους 14,5 χιλιοστών (κεντρική εικόνα άρθρου) παρέχεται επί του παρόντος σε κατασκευαστές ΟΕΜ για αξιολόγηση. Στο διαφημιστικό υλικό της η εταιρεία προτείνει ότι το Li-Fi είναι προτιμότερο από το Wi-Fi για περισσότερες ταυτόχρονες συνδέσεις χωρίς συμφόρηση, μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία της ιδιωτικής ζωής, αλλά και όπου χρειάζεται η παροχή υψηλού εύρος ζώνης (bandwidth).

Αναμένουμε να δούμε μια πολύ πληρέστερη γκάμα συσκευών δικτύου Li-Fi  και άλλες συσκευές που υποστηρίζουν το πρότυπο από τώρα μέχρι το MWC του επόμενου Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αναρωτιέμαι αν θα έρθουν καμιά φορά και στην Ελλάδα αυτές οι τεχνολογίες...🤕

Επεξ/σία από kinhthra
  • Like 5
  • Confused 1

Εν τω μεταξύ στην Ελλάδα, έχουμε βρόχους που συγχρονίζουν στα 5Mbit max με routers με 3 Ethernet και 2.4Ghz μόνο WiFi, πουλάμε PC & switches με 100αρες πόρτες και laptop με WiFi b/g...

• Like 4
  • Sad 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 15/7/2023 στις 7:46 ΜΜ, nikosgalis είπε

Τελικά το ΑΙ δεν ειναι τόσο έξυπνο ακόμη. 
Δεν κατάλαβα Χριστό από το κείμενο. 

Έχουμε μία νέα τεχνολογικά για μεταφορά δεδομένων που βασίζεται σε ένα νέο πρότυπο IEEE 802.11bb το οποίο ως μέσο αντί να χρησιμοποιεί τα ραδιοκύματα, κάτι που κάνει το wifi σε όλα τα πρότυπα (IEEE 802.11 b/g/n IEEE 802.11 ac κλτ ) χρησιμοποιεί δέσμες φωτός για την μεταφορά δεδομένων. Δηλαδή το Access point σου έχει ένα δέκτη και εκπομπό υπερύθρων αλλά και το κινητό σου το latptop σου κτλ κάτι ανάλογο.

Σε σχέση με την πιο γρήγορη τεχνολογία wifi σήμερα που βασίζεται στο πρότυπο ΙΕΕΕ 802.11ax και εμπορικά ονομάζεται wifi 6 η οποία δίνει ταχύτητα 9.6 Gbps αυτή η τεχνολογία μπορεί να πιάσει τα 224GBps ή τα 28Gbps για να είναι και συγκρίσιμο.
Τώρα το wifi 7 που περιμένουμε κάπου το 2024 υπόσχεται ότι θα φτάνει τα 46Gbps σύμφωνα με την TP-Link. Οπότε από ταχύτητα η παραπάνω τεχνολογία δεν έχει να δείξει κάτι ακόμα.

Έχω κάνει λανθασμένη μετατροπή των GBps σε Gbps έτσι το 224GBps είναι 1792 Gbps άρα είναι αρκετά πιο γρήγορη τεχνολογία, τόσο γρήγορη που μέσω με χαλκό δεν νομίζω να υπάρχει για να την μεταδώσει.
Ευχαριστώ τον @kokoviosR για την υπόδειξη

Αυτό που ίσως ξεχωρίζει είναι στο θέμα της ασφάλειας, καθώς το φως δεν διαχέεται όπως τα ραδιοκύματα του wifi στον χώρο αλλά γίνεται άμεσα μεταξύ Access Point και Client Device με μια δέσμη φωτός. Ωστόσο αυτό μάλλον έχει και το μειονέκτημα και απ' ότι καταλαβαίνω και απ' το παραπάνω video ότι οι θέσεις αυτών των δύο πρέπει να είναι προκαθορισμένες και ότι μάλλον χάνουμε την Multi Point to Point σύνδεση που γνωρίζαμε μέχρι τώρα στο Wifi. Με άλλα λόγια ότι στο Access Point μπορούσαν να συνδεθούν ταυτόχρονα πολλές συσκευές.

Εντυπωσιακό φαίνεται ωστόσο ότι μία λάμπα του σπιτιού σου μπορεί να γίνει Access Point. Ωστόσο δεν ξεκαθαρίζεται. Θα αλλάξουμε λάμπα; Πρέπει να αλλάξουμε καλωδίωση και να περάσουμε και κάνα UTP Cat7 για να μεταφέρουμε σήμα 40Gbps. Μήπως να βάλουμε οπτική ίνα μαζί με τις καλωδιώσεις; Δεν βρίσκω τρόπο πάντως με τον υπάρχον εξοπλισμό να μπορεί να υλοποιηθεί το παραπάνω.

Ελπίζω να βοήθησα στην κατανόηση.

Επεξ/σία από manolis940
  • Like 9
  • Thanks 8

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

fun fact , η cia ειχε λαμπα με μικροφωνο και δουλευε ακριβως με αυτο τον τροπο με καμερα που κοιταζε το παραθυρο. Το καλο ειναι οτι δεν τρως ακτινοβολια αλλα το κακο ειναι οτι ολο στηριζεται στην μονιμη οπτικη επαφη αισθητηρα με λαμπα και λιγη σκια σταματαει να δουλευει. Συν οτι οι ανακλασεις μπορει να κανουν θορυβο και να σταματαει τελειως.  Επισης πρεπει να βαλεις ολα τα καλωδια ethernet στο ταβανι . Γενικα ελπιζω να προχωρησει γιατι σε γραφεια με ψευδοροφη θα ειναι τελειο. Αλλιως θα το πουν Lie-fi

Επεξ/σία από klaftop
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο δέκτης του λαπτοπ μου, που και πως θα ειναι; Πως ακριβώς θα κάνει τη ζωη μου πιο εύκολη;

Θα μου δινει LiFi η ΔΕΗ; Πως η λαμπα θα εχει internet; Ποσα μπλιμπλικια θα πρεπει να αγορασω και ποσες ταλαιπωρίες να περάσω για να έχω την άνεση που εχω τώρα με το WiFi ;

Η δημοσίευση κανει ενα λογικό αλμα και μας δείχνει πως φαντάζονται οτι θα ειναι.

Σε αυτό το βίντεο δεν βλέπω κατι βολικό για τη χρήση στο σπίτι. Τα πιο πολλα βίντεο που βρηκα για LiFi ειναι 6-7 ετων. 

Τι ασφάλεια υπάρχει; Το οτι δεν βλεπω το φως δεν σημαίνει οτι δεν υπάρχουν συσκευές που το βλέπουν και μπορουν να κανουν υποκλοπη. Αν παω στο Mall και εχουν 5-6 free LiFi δίκτυα, πως θα γκενεν αυτο;

Θα μπορω να κανω Light Spot το κινητό μου και να δωσω τα φωτα στους φίλους μου και να εχουμε ολοι LiFi ίντερνετ ενω εγω κρατάω το κινητό στα χερια μου και οι φιλοι μου στα δικα τους;

θα μπορω να χρησιμοποιησω καθρέφτη για να στειλω το LiFi στο υπόγειο που μου καηκε η λαμπα;

Επεξ/σία από dbrillis
  • Sad 1

Αναφορά σε κείμενο

Fraunhofer’s Dominic Schulz points out that as it works in an exclusive optical spectrum

2 ώρες πριν, Crash24 είπε

Ο Dominic Schulz του Fraunhofer επισημαίνει ότι, καθώς λειτουργεί σε ένα αποκλειστικό ορατό φάσμα

Οπτικό φάσμα λέει το πρωτότυπο.

Οι υπέρυθρες δεν είναι ορατές, με υπέρυθρες λειτουργούν τα συνήθη τηλεκοντρόλ που έχουμε όλοι στο σπίτι μας και όπως όλοι ξέρουμε χρειάζεται απαραίτητα οπτική επαφή πομπού - δέκτη. Μη πρακτικό λοιπόν για οικιακή χρήση, ξεχάστε το. Άλλο ένα άρθρο για να γεμίσει το feed του insomnia, πάμε παρακάτω.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...