Προς το περιεχόμενο

Προβληματίζει τους επιστήμονες η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών


Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, Shinji ikari said:

Κατ' αρχη να πω πως αν ισχυουν ολα αυτα θα επρεπε να τρεχουμε πανικοβλητοι τραβοντας τα μαλια μας αλλα δε βλεπω να κινειται τιποτα.

Αυτό παλεύουν οι επιστήμονες να σας πουν, αλλά, όταν από την άλλη έχεις πετρελαϊκά λόμπυ να δημιουργούν τεχνητά debate στα media, φυσικά και δε θα κινείται τίποτα.

1 hour ago, Shinji ikari said:

Τι σημαινουν αυτα πρακτικα;

Τι περισσότερο θες να σου εξηγήσει, ακριβώς; Σου λέει ότι, μια κοινωνία, βασισμένη στα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, πλαστικά κλπ), θα χρειαστεί μεγάλες αλλαγές και επενδύσεις, προκειμένου να κάνει την αλλαγή και να πετύχει τους συγκεκριμένους στόχους. Πριν προλάβεις να αρχίσεις να διαμαρτύρεσαι, πότε ακριβώς νέες τεχνολογίες δε χρειάστηκαν επένδυση; Όταν κατασκευάζονταν δρομοι, τα κράτη δεν έφεραν το κόστος με φορολογία; Μήπως όταν κατασκευαζόταν το δίκτυο ηλεκτροδότησης; Υδροδότησης; Μήπως όταν επιδοτούν αεροπορικές εταιρείες για νέα αεροπλάνα; Τα παραδείγματα εκατομμύρια. Δεν καταλαβαίνω τι δεν αντιλαμβάνεσαι.

Εκτός κι αν σε πείραξε το equity και το inclusion στην αρχή, που σημαίνει ότι πρέπει να συμπεριλάβεις στις πολιτικές σου όλες τις κοινωνικές ομάδες, καθώς δεν επιβαρύνονται όλοι το ίδιο ούτε έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα. Για παράδειγμα, αύξηση θερμοκρασίας 1.5 βαθμών Κελσίου πιθανώς θα οδηγήσει σε έλλειψη πόσιμου νερού περίπου 245 εκατομμύρια ανθρώπους.

1 hour ago, Shinji ikari said:

Γιατι ειναι μαγειρεμενο αυτο με τις μπαταριες λιθιου;

Μαγειρεμένο; Πάλι βγάζουμε πράγματα από το κεφάλι μας; Ακριβώς από κάτω, σου επεξηγεί τι παριστάνουν τα γραφήματα.

Quote

In 2020, the levelised costs of energy (LCOE) of the four renewable energy technologies could compete with fossil fuels in many places. For batteries, costs shown are for 1 kWh of battery storage capacity; for the others, costs are LCOE, which includes installation, capital, operations, and maintenance costs per MWh of electricity produced. The literature uses LCOE because it allows consistent comparisons of cost trends across a diverse set of energy technologies to be made. However, it does not include the costs of grid integration or climate impacts

Έχεις κάποια αντίρρηση με αριθμούς; Πόσταρέ τους για να τη συζητήσουμε. Κάπου εδώ να υπενθυμίσω ότι, για να βγουν αυτά τα νούμερα, ο IPCC έλαβε υπ'όψιν του στοιχεία από πληθώρα μελετών, όχι μόνο μία τυχαία.

1 hour ago, Shinji ikari said:

Αν ισχυει αυτο, γιατι ολοι οι μεγαλοι συνεχιζουν να επενδυουν σε παραθαλασσιες ιδιοκτησιες;

Πάλι; ΠΑΛΙ αυτή η γελοία επαγωγική τακτική;

"Αν ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, γιατί ο οικονομολόγος τάδε κάνει αυτό και ο εκατομμυριούχος τάδε κάνει αυτό;"

Γιατί ο εκατομμυριούχος μπορεί να αγοράσει και να πουλήσει όσα σπίτια θέλει και κανένας από τους 2 δεν είναι ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ.

Όταν σας ζητάνε να στηρίξετε τη θέση σας (ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή - εδώ μιλάς για τη στάθμη της θάλασσας) με στοιχεία, θα το κάνετε με στοιχεία. Δηλαδή, κοίτα, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει τόσο και όχι όσο λες, η θερμοκρασία είναι τόση και όχι τόση.

Η ακραία επαγωγική τακτική που χρησιμοποιείται από τους αρνητές ελλείψει επιχειρημάτων, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. Έχεις στοιχεία; Φέρ'τα. Να τρώω το χρόνο μου να σου εξηγώ και πώς δουλεύει η οικονομία, συγγνώμη, δεν έχω αρκετό στη διάθεσή μου.

1 hour ago, Shinji ikari said:

Μας λεει οτι το περισσοτερο καυσαεριο το παραγει η Ασια, Ο Ξι δε δινει δεκαρα, οπως ο Ντοναλντ, οπως και πολλοι αλλοι δε δεσμευονται απο τη συνθηκη του Κιοτο, ο Ευρωπαιος πρεπει να θυσιασει χωρις να μπορει να κανει καμια διαφορα για να μας ξεπερνουν οι αλλοι;

Πάμε πάλι. Έχουμε ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή ή όχι; Θα απαντήσεις σε αυτό, καθώς υποτίθεται ότι αυτό ήταν το ζήτημα του άρθρου; Με ξεκάθαρη θέση. Τι σχέση έχει ο δικός σου (του εκάστοτε Ευρωπαίου) ωχαδερφισμός με το αν το φαινόμενο υπάρχει; Γιατί πάλι προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις επαγωγικές τακτικές; Να σε "ξεπερνουν οι άλλοι"; Αλήθεια; Εννοείς το σημείο όπου θα έχεις επενδύσει για να δημιουργήσεις πράσινες τεχνολογίες και μετά θα είσαι σε θέση να πουλήσεις τεχνολογία και τεχνογνωσία στους υπόλοιπους; Ένα πράγμα όπως έκαναν οι ΗΠΑ με τους υπολογιστές μετά τα μέσα του προηγούμενου αιώνα;

Πού να μάθεις ότι η Κίνα κάνει τεράστια στροφή στην πράσινη ενέργεια, πάει κι αυτό το επιχείρημα, να δω τι άλλο θα βρείτε μετά.

https://www.reuters.com/sustainability/climate-energy/numbers-behind-chinas-renewable-energy-boom-2023-11-15/

https://www.energymonitor.ai/features/explainer-how-china-is-quietly-becoming-a-renewables-powerhouse/?cf-view=

https://www.iea.org/commentaries/a-new-era-of-shared-clean-energy-leadership-begins-in-china

Βλέπω ήδη την απάντηση: "Ναι αλλά τώρα ρυπαίνει". Ναι, αλλά οι τεχνολογίες που εγκαθίστανται σήμερα χρειάζονται δεκαετίες για να φέρουν αποτελέσματα σε κλίμακα.

Υ.Γ. Δε θέλω να σε ταράξω, αλλά πλέον πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Biden, όχι ο Trump. Ναι, αυτό τον Trump που πρότεινε υδροχλωροκίνη στους ψηφόρους του μου φέρνεις ως παράδειγμα κατανόησης των επιστημονικών εισηγήσεων.

Υ.Γ.2 Επίσης δε θέλω να σε ταράξω, αλλά οι ΗΠΑ επανήλθαν στη συνθήκη του Παρισίου μόλις έπεσε ο Trump.

Για να μην επαναληφθώ και τρώω χρόνο τσάμπα. Το αντικείμενο του άρθρου είναι η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών λόγω κλιματικής αλλαγής. Στο πρώτο σου σχόλιο υπονόησες ότι δεν έχουμε κλιματική αλλαγή, με το post του αρνητή που είχε πετσοκόψει τα δεδομένα. Φυσικά, το πόσταρες χωρίς σχόλιο, για να έχεις δικαιολογία ότι ποτέ δεν υπονόησες κάτι τέτοιο, αν κάποιος σου απαντούσε.
Πάνω στο ζήτημα, λοιπόν (υπάρχει ή όχι και είναι ανθρωπογενής ή όχι), θα φέρεις στοιχεία που στηρίζουν την άποψή σου; Επαγωγικά "συμπεράσματα" που κάνουν λογικά άλματα που θα ζήλευε και η Ισινμπάγεβα, δεν είναι στοιχεία. Αριθμούς και νούμερα πάνω στο ζήτημα φέρε αντί να προσπαθείς να το αποφύγεις με επαγωγικούς ισχυρισμούς, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσω αυτή την κουβέντα.

Επεξ/σία από MikeKata
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 194
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

4 minutes ago, MikeKata said:

 

Παλι το βαρος το λευκου θα σηκωσουμε δηλαδη και θα μας μισουν κιολας. Ενα αστειακι καναμε και δε λες να το ξεχασεις. Δεκτα ολα τα στοιχεια και δε σκοπευα να ταραχτω με καλα νεα. Ευχαριστω. Ο Ντοναλντ θα βγει παλι. Δεν αλλαζει κατι απο οσα ειπα αρχικα.

  • Haha 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

5 λεπτά πριν, Shinji ikari είπε

Παλι το βαρος το λευκου θα σηκωσουμε δηλαδη και θα μας μισουν κιολας. Ενα αστειακι καναμε και δε λες να το ξεχασεις. Δεκτα ολα τα στοιχεια και δε σκοπευα να ταραχτω με καλα νεα. Ευχαριστω. Ο Ντοναλντ θα βγει παλι. Δεν αλλαζει κατι απο οσα ειπα αρχικα.

Μια μικρή σημείωση μόνο μπας και καταλάβεις τι γράφεις: αν ισχύσει η προτελευταία πρόταση σου, μην φοβάσαι για την αρχική…

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παντως, ειναι "αστειο" που επιστημη μπορει να κανει ο καθενας εφοσων εχει μια συνδεση στο internet για να μπορει να παραθετει κειμενακια, αλλα τα υδραυλικα, τα νυχια, τα δικτυα υπολογιστων, το ζυμωμα τσουρεκιων, η φορτοεκφορτωση κασονιων μπακαλιαρων, η τοποθετηση ψευδοροφων, το B2B για αγοραπωλησια ομοαξωνικων καλωδιων, η εκδοροσφαγη αιγοπροβατων και αλλα συμπαθη επαγγελματα εκτελουνται μονο απο επιλεκτους μυστες οι οποιοι εχουν αποκτησει την απολυτη γνωση μετα απο δεκαετιες σκληρης πνευματικης κοπωσης το εργο των οποιων δεν δυναται να αμφισβητηθει ουτε κατ' ελαχιστον απο κοινους θνητους.

Ποια δημοσια και ποια ιδιωτικα πανεπιστημια λεμε τωρα; Ειμαστε σοβαροι; Ισοπεδωμα σε ολα να γινουν θεσεις parking να βαζουμε τις μπεμπες και τις μερτσεντες.

Επεξ/σία από Clytoceyx
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

19 hours ago, doubtful said:

Επιστημη lvl 9999 :D

Οπως δεν κανουν επιστημη οι ερασιτεχνες "επιστημονες" των social media που παραθετουν οτι κειμενα βρουν, τα οποια εξυπηρετουν ή τα ερμηνευουν ετσι ωστε να εξυπηρετουν, την αποδομηση legit επιστημονικης ερευνας στο μεσοδιαστημα μεταξυ φραπε και αγναντεμα κ*λων στο instagram, αλλο τοσο δεν κανουν επιστημη οι Γκρετες Τουνμπεργκ, Γκρετες Γκαρμπο και δεν ξερω 'γω ποιος αλλος ο οποιος τυγχανει να συμφωνει, την δεδομενη στιγμη, με το επιστημονικο consensus και επιχειρηματολογει γι' αυτο με τροπο που εξυπηρετει το δικο του αφηγημα.

Ετσι κι αλλιως η ιστορια εχει δειξει, κυριως η συγχρονη ιστορια, οτι ενας πολιτικος χωρος μπορει την μια στιγμη να επικαλειται την επιστημη ως επιχειρημα σε ενα ζητημα και αμεσως μετα, να ριχνει αναθεμα στην επιστημη για ενα αλλο θεμα. Αυτο εχει γινει σε ολο το πολιτικο φασμα, μαλιστα σε τετοιο βαθμο και συχνοτητα που πλεον εχει παψει να προκαλει γελιο. Δυστυχως φτασαμε στο πρωτο τεταρτο του 21 αιωνα και ακομα δεν εχουμε καταλαβει ποιος ειναι ο σκοπος της επιστημης με κυριοτερο οτι τα ευρηματα/αποτελεσματα της επιστημονικης ερευνας δεν εχουν σχεση με τις πολιτικες ατζεντες και νομοθετικες διεργασιες που ακολουθουν.

Περα απο τον λαικισμο και τις κωλοτουμπες, μπορει ο καθε πολιτικος χωρος να δηλωσει εξ' αρχης και ξεκαθαρα αν συμφωνει με την επιστημονικη μεθοδο και μετα, για καθε ευρημα της που τον "κλωτσαει" ιδεολογικα, να εξηγει πολιτικα που διαφωνει με το εκαστοτε ευρημα, οχι προσπαθωντας καθε φορα να μηδενισει ολοκληρωτικα την επιστημονικη κοινοτητα και το εργο της. Τωρα αν καποιος, ενω διαφωνει επι της αρχης, την επικαλειται οπου τον συμφερει τοτε... ξα του, δικο του πολιτικο προβλημα. Ετσι, αυτοι που κανουν πολιτικη θα συνεχισουν να κανουν πολιτικη και η επιστημη θα συνεχισει το εργο της χωρις να την νοιαζει αν "στενοχωρησει" καποιον.

Μιλαμε τωρα για πρωτοποριακες και ανηκουστες σκεψεις, οχι οτι τα ιδια λεγονται απο το μεσαιωνα. Σωπα βρε αδερφε.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 hours ago, Clytoceyx said:

μπορει ο καθε πολιτικος χωρος να δηλωσει εξ' αρχης και ξεκαθαρα αν συμφωνει με την επιστημονικη μεθοδο και μετα, για καθε ευρημα της που τον "κλωτσαει" ιδεολογικα, να εξηγει πολιτικα που διαφωνει με το εκαστοτε ευρημα,

Δε γινεται να το κανει αυτο κανείς πολιτικος, ουτε εσυ θα το εκανες, ειναι αυτοκτονια, ασε που μπερδευει τους ψηφοφορους. Αυτο που ζητας πραγματικα ειναι τιμιους πολιτικους...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, Shinji ikari είπε

Δε γινεται να το κανει αυτο κανείς πολιτικος, ουτε εσυ θα το εκανες, ειναι αυτοκτονια, ασε που μπερδευει τους ψηφοφορους.

Φυσικά και μπορεί, όπως και συμβαίνει. Ακροδεξιά και κεντρώα κόμματα, όπως και το πιο διαχρονικό αριστερό, επικαλούνται τη βιολογία (ή μια διεστραμμένη ερμηνεία της) για να τοποθετηθούν πολιτικά, κυβερνήσεις υιοθετούν μέτρα βάσει επιστημονικών δεδομένων και μετρήσεων και επιβάλλουν πρόστιμα €80 αν δεν έχεις αλυσίδες στην Αθήνα λόγω μετεωρολογικών ιστορικών. Μπορείς πλέον να δώσεις αίμα με περισσότερη ασφάλεια και να επιβάλλεις καραντίνα ακόμα και αν οι παπάδες θέλουν την αγία λαβίδα, δίνονται κονδύλια για αγορά PET scanners (έχουμε λογικά αποδεχτεί την ύπαρξη της αντι-ύλης) και μαθαίνω ότι έχουμε και διαστημικό πρόγραμμα, οπότε σίγουρα για αρχή έχουμε πειστεί ότι η Γη δεν είναι επίπεδη.

Μια χαρά είναι σε αρμονία η επιστημονική μέθοδος με την κοινωνική και οικονομική πολιτική.

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 minute ago, Lucifer said:

 

Βεβαια αλλα νομιζω πως ο φιλος μιλαει για κατι αλλο, δε θα σου πει ο πολιτικος την αληθεια για το οτι δε θελει να χτιζει σπιτια και να βοηθαει αστεγους ενω τα στοιχεια δειχνουν οτι κοστιζει λιγοτερο στους φορολογουμενους απο το να μενουν στο δρομο κανοντας εγκληματα και μπορουν να ενταχθουν ξανα στην κοινωνια και να προσφερουν και αυτοι με τους φορους τους, τετοια πραγματα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Απαντάω συγκεκριμένα στις εφαρμογές της "επιστημονικής μεθόδου" σε κοινωνικοπολιτικά μέτρα. Μια στατιστική έρευνα μπορεί να αναδεικνύει ένα υπαρκτό πρόβλημα, αλλά δεν αποτελεί μονόδρομο για μία λύση ούτε εφαρμόζει την επιστημονική μέθοδο (εικασία-πείραμα-αναπαραγωγή-θεωρία-peer review).

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και ποιος πολιτικος θα σου πει: δεχομαι το ευρημα αλλά δε θελω να εφαρμοστει γιατι δεν ταιριαζει με την πολιτικη μου, θα χασω ψηφοφορους, τα παιρνω απ' αυτους που λενε το αντιθετο; δεν εχει νοημα να διαφωνεις επιστημονικα ευρηματα με πολιτικες δικαιολογιες, θα χασεις. Καλυτερα ειναι να λαϊκολογεις, να επιτιθεσαι στην επιστημονικη κοινοτητα (Ο χαμηλοτερος κοινος παρανομαστης το λατρευει, νοιωθει ποιο εξυπνος, βλεπε Ντοναλντ και ηλεκτρικο τανκ). Και οταν εισαι πανω  κανεις οτι θες, τους βαζεις να αποδειξουν οτι σε συμφερει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ένα site που απαντάει αναλυτικά στα περισσότερα εκ των επιχειρημάτων κατά της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

https://skepticalscience.com/argument.php

Το πρόβλημα είναι ότι οι πολιτικοί των ισχυρών κρατών είτε το βλέπουν ως ευκαιρία επιβολής νέων φόρων και περιορισμών, είτε δεν τους καίγεται καρφί. Πρακτικά δεν έχει σημασία ποιος έχει δίκιο.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 16/2/2024 στις 7:28 ΜΜ, Snoob είπε

Τα ιστορικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι οι ωκεανοί άρχισαν να θερμαίνονται σημαντικά μέσα στη δεκαετία του 1980. Όμως, το τρέχον φαινόμενο επιμένει για μεγάλο διάστημα και ωθεί τις θερμοκρασίες πάνω από κάθε προηγούμενο ιστορικό υψηλό. Με τον Ατλαντικό να οδεύει προς το θερμότερο Ιούνιο όλων των εποχών και ενόψει της περιόδου σχηματισμού τυφώνων για το 2024, ενδέχεται να βλέπουμε ήδη να στήνεται το σκηνικό για μια καταστροφική χρονιά καταιγίδων, ενισχυμένων από την κλιματική αλλαγή που προκαλεί η δραστηριότητα του ανθρώπου.

Τι έκαναν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις των κρατών αφότου το φαινόμενο της υπέρ θέρμανσης άρχισε να εμφανίζεται; Τίποτε απολύτως. Τα τελευταία δέκα χρόνια το παλεύουν χαλαρά και εντονότερα τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου. Όμως η ζημιά έχει γίνει. Όλοι νομίζουν ότι είναι αθάνατοι, τα αφήνουν στην τύχη και αδιαφορούν για το μέλλον των παιδιών τους, γενικότερα της ανθρωπότητας. Παντού και πάντα το χρήμα, που επί της ουσίας το χρήμα από μόνο του είναι μια χαρά, το θέμα είναι σε τι χέρια θα πέσει. 

Η ανάπτυξη σου λέει μετά έρχεται από τη δραστηριότητα του ανθρώπου. Στραγγίζουμε την πανίδα της θάλασσας, τη χλωρίδα της γης, πλαστικό παντού ακόμα και στο ανθρώπινο σώμα, σκουπίδια πολλά από υπερκατανάλωση προϊόντων. Είναι απλά τα πράγματα. Η γη κάνει επανεκκίνηση μπας και παραμείνει βιώσιμη για τις επόμενες γενεές. Ποιος ξέρει μπορεί να τα.. καταφέρει(ουμε)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...