Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
58 λεπτά πριν, Fan είπε

Το καθαρά στην 12μηνη προθεσμιακή στην procredit λογικά θα είναι 1,70% αν αφαιρέσεις τους φόρους, που είναι όντως αρκετά μεγάλο, αλλά ποιος ο λόγος να κλείσεις τα λεφτά σου για έναν χρόνο όταν υπάρχουν άλλες λύσεις που δεν χρειάζεται να τα έχεις κλειστά και μάλιστα με μεγαλύτερο επιτόκιο;

Ακόμα και τα έντοκα μπορείς να τα πουλήσεις όποτε θέλεις.

ΥΓ. Τέτοιο interface που έχει στο site, ούτε σε ερασιτεχνικό blog δεν βλέπεις

οι αλλες λυσεις που αναφερεις ποιες ειναι με μεγαλυτερο επιτοκιο? (ασφαλης)

Δημοσ.
57 λεπτά πριν, The_Judas είπε

ποιες είναι οι λύσεις στην Ελλάδα με 1.5-2% %;

μόνο τα έντοκα γραμμάτια... τα οποία στην τράπεζα σε ταλαιπωρούν πάρα πολύ για να σου τα δώσουν σε σημείο που να μην αξίζει τον κόπο να πηγαίνεις κάθε 3-4 μήνες για την διαδικασία (σε ωράριο που το 90% του κόσμου δουλεύει οπότε πρέπει να πάρεις άδεια)

Σιγά την ταλαιπωρία, από τις 12 φορές που έχω πάει για έντοκα, μόνο την πρώτη φορά με ταλαιπώρησαν λίγο, σε όλες τις άλλες φορές είχα τελειώσει σε 20 λεπτά χωρίς γκρίνια κτλ.

3 λεπτά πριν, KosStam86 είπε

οι αλλες λυσεις που αναφερεις ποιες ειναι με μεγαλυτερο επιτοκιο? (ασφαλης)

Τα έχουμε γράψει εδώ αρκετές φορές για Τ212 κτλ ή έντοκα. Δεν είναι τεράστια η διαφορά στο επιτόκιο, αλλά ΔΕΝ τα έχεις εγκλωβισμένα για έναν χρόνο.

Δημοσ.

Τέλη του 2020, αγόρασα 1000 μετοχές PLTR στα 15.6$ ανά μετοχή. Ανέβηκαν περίπου στα 45$ πολύ γρήγορα, και τις κράτησα. Μετά άρχισαν να πέφτουν. Έπεσαν έπεσαν έπεσαν φτάσανε κοντά στα 6$. Τις άφησα εκεί πλέον δεν τις πούλαγα. Ίσα ίσα ήθελα να πάρω άλλες 1000 αλλά λέω άστο. Να τονίσω ότι την εταιρεί αυτήν την αγόρασα έχοντας στο μυαλό μου ότι είναι η επόμενη Big Tech τύπου Αμαζον, Απλ, Νετφλιξ κλπ. Τότε όταν πρωτοανέβαινε λέγανε πολύ από εμάς που επένδυαν σε αυτήν ότι η FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) θα γίνει PFAANG. 

Περνάνε χρόνια μέχρι που ξανανεβαίνει, μπαίνει και στο S&P500 τέλη του 2024, και την πουλάω. Πλέον έχει 6πλασιαστεί σε μικρό χρονικό διάστημα από το 6 που είχε φτάσει και έχει πάει στο 36. Φοβούμενος το πόσο γρήγορα ανέβηκε, το πόσο όλα τα "fundamentals" ήταν εκτός πραγματικότητας (που σε τέτοια growth stocks δεν είναι απαραίτητο να είναι εντός πραγματικότητας), τα πούλησα όλα στα 36.6$ σκεπτόμενος ότι λογικά έστω βραχυπρόθεσμα θα ξαναπέσει και μπορώ αν θέλω να ξαναγοράσω και τα έβαλα σε total world index. Επίσης δεν ένιωθα άνετα που το 30% του portfolio μου ήταν σε μία μετοχή. 

Μ' αυτά και μ' αυτά τώρα είναι στα 150$ και εγώ τρώω το καπέλο μου για τα 110+ χιλιάρικα κέρδος που θα είχα σε λιγότερο από ένα ακόμη έτος. 

• Like 4
  • Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
47 minutes ago, Babis_allos said:

Τέλη του 2020, αγόρασα 1000 μετοχές PLTR στα 15.6$ ανά μετοχή. Ανέβηκαν περίπου στα 45$ πολύ γρήγορα, και τις κράτησα. Μετά άρχισαν να πέφτουν. Έπεσαν έπεσαν έπεσαν φτάσανε κοντά στα 6$. Τις άφησα εκεί πλέον δεν τις πούλαγα. Ίσα ίσα ήθελα να πάρω άλλες 1000 αλλά λέω άστο. Να τονίσω ότι την εταιρεί αυτήν την αγόρασα έχοντας στο μυαλό μου ότι είναι η επόμενη Big Tech τύπου Αμαζον, Απλ, Νετφλιξ κλπ. Τότε όταν πρωτοανέβαινε λέγανε πολύ από εμάς που επένδυαν σε αυτήν ότι η FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) θα γίνει PFAANG. 

Περνάνε χρόνια μέχρι που ξανανεβαίνει, μπαίνει και στο S&P500 τέλη του 2024, και την πουλάω. Πλέον έχει 6πλασιαστεί σε μικρό χρονικό διάστημα από το 6 που είχε φτάσει και έχει πάει στο 36. Φοβούμενος το πόσο γρήγορα ανέβηκε, το πόσο όλα τα "fundamentals" ήταν εκτός πραγματικότητας (που σε τέτοια growth stocks δεν είναι απαραίτητο να είναι εντός πραγματικότητας), τα πούλησα όλα στα 36.6$ σκεπτόμενος ότι λογικά έστω βραχυπρόθεσμα θα ξαναπέσει και μπορώ αν θέλω να ξαναγοράσω και τα έβαλα σε total world index. Επίσης δεν ένιωθα άνετα που το 30% του portfolio μου ήταν σε μία μετοχή. 

Μ' αυτά και μ' αυτά τώρα είναι στα 150$ και εγώ τρώω το καπέλο μου για τα 110+ χιλιάρικα κέρδος που θα είχα σε λιγότερο από ένα ακόμη έτος. 

Και εγώ προχθές είχα πάει καζίνο. Ήμουν σίγουρος για το κόκκινο και επαιξα ενα χιλιάρικο. Βγήκε και το έκανα δύο χιλιάρικα. Μετά με γαργαλούσε το 27. Ελεγα να παίξω αλλά δεν έπαιξα. Και βγήκε το 27. Τώρα κλαίω με χαμένο κερδος 70Κ. 

Αυτο που θέλω να πώ είναι οτι 

image.png.4eb5b3cf58872ae2cd30bf456c82d644.png

Μπράβο σου για το ρίσκο που πήρες, μπράβο σου για την διαισθηση που είχες, αλλά δεν έχει νοημα να σκέφτεσαι έτσι. 

Είναι πολύ ωραίο να πολλαπλασιάζεις τα χρηματά σου, αλλά δεν παύει να είναι τύχη και πολύ ρισκαδόρικη τύχη. Μόνο αν χάσεις αρκετά χρήματα, καταλαβαίνεις την ανοχή που έχεις προσωπικά στο ρίσκο. 

Για μένα αυτό που έκανες ήταν το πιο σοφό, άσχετα αν στο τέλος σου "κόστισε" σε "χαμένα" κέρδη. 

awkward self-assured GIF by South Park

Επεξ/σία από Errik
  • Like 9
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, Errik είπε

Και εγώ προχθές είχα πάει καζίνο. Ήμουν σίγουρος για το κόκκινο και επαιξα ενα χιλιάρικο. Βγήκε και το έκανα δύο χιλιάρικα. Μετά με γαργαλούσε το 27. Ελεγα να παίξω αλλά δεν έπαιξα. Και βγήκε το 27. Τώρα κλαίω με χαμένο κερδος 70Κ. 

Αυτο που θέλω να πώ είναι οτι 

image.png.4eb5b3cf58872ae2cd30bf456c82d644.png

Μπράβο σου για το ρίσκο που πήρες, μπράβο σου για την διαισθηση που είχες, αλλά δεν έχει νοημα να σκέφτεσαι έτσι. 

Είναι πολύ ωραίο να πολλαπλασιάζεις τα χρηματά σου, αλλά δεν παύει να είναι τύχη και πολύ ρισκαδόρικη τύχη. Μόνο αν χάσεις αρκετά χρήματα, καταλαβαίνεις την ανοχή που έχεις προσωπικά στο ρίσκο. 

Για μένα αυτό που έκανες ήταν το πιο σοφό, άσχετα αν στο τέλος σου "κόστισε" σε "χαμένα" κέρδη. 

awkward self-assured GIF by South Park

I know I know. Και η πραγματικότητα είναι ότι αν δεν τα χα πουλήσει στα 36, θα τα χα δώσει στα 40, στα 45, μαξ στα 50. Δεν υπάρχει σενάριο στο οποίο τα κράταγα μέχρι το 150 σε τέτοιο χρονικό διάστημα. Η μόνη περίπτωση να τα είχα κρατήσει σε τέτοια τιμή θα ήταν αν είχαν αργή ομαλή ανοδική πορεία για μεγάλο χρονικό διάστημα που παράλληλα ανέβαινε και το υπόλοιπο portfolio μου και δεν γινόταν μια εταιρεία το 90% του portfolio μου (αν είμασταν δηλαδή στα 150 το 2030 ξερω γω).

Επεξ/σία από Babis_allos
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Babis_allos είπε

Μην μου θυμίζεις την palantir! ήθελα να αγοράσω πριν από 2 χρόνια αλλά άκουσα απόψεις "ειδικών" και δεν πήρα. Εχει ρίσκο αλλά είναι tech εταιρεία με δεσμούς με το δημόσιο και στρατιωτική τεχνολογία του μέλλοντος. Πήγα βέβαια σε πιο safe επιλογές.

οι μετοχές έχουν αυξομοιώσεις και έχουν μακροπρόθεσμη προοπτική. Όσοι δεν τις αντέχουν πάνε σε ETF's.

Ξέρεις πόσες μετοχές έλεγα να πάρω και δεν πήρα; Καλύτερα μην το σκέφτεσαι θα τρελαθείς. Δεν είμαστε επενδυτές με 100εκ στην άκρη να αγοράζουμε από 100 εταιρείες.

Ξεκινάς με ένα πλάνο και προχωράς με αυτό, καλύτερα μικρό portfolio.

Επεξ/σία από The_Judas
  • Like 1
Δημοσ.
1 hour ago, Babis_allos said:

Μια χαρά το έπαιξες και σου βγήκε και πολύ ωραία...  Τα "what if" μην τα σκέφτεσαι καθόλου. Δεν έχουν νόημα. 

• Like 2
Δημοσ.
2 hours ago, Babis_allos said:

Εδώ δεν αγγίξαμε NVIDIA που ήταν σιγουράκι, στην Palantir θα ρίξουμε δάκρυα;
Που να δεις αυτές που έχουν προοπτική για μεγάλα κέρδη και έφυγαν κοκκινάδια και όταν ξανανέβηκαν αναρωτιόμασταν γιατί βγήκαμε (χαμένοι κιόλας).

Θέτεις τα όρια που είσαι ευχαριστημένος και συνεχίζεις την ζωούλα σου.

Όπως έχει αποδειχτεί, δύσκολα θα καταφέρουμε να περάσουμε τις αποδόσεις των ETFs μακροχρόνια και σε ευρύ φάσμα. Και κυρίως του sp500 που από μόνο του βγάζει τις "σκάρτες" έξω. Ή όποιος άλλος δείκτης κάνει κάτι αντίστοιχο.

Πρόταση που άκουσα πρόσφατα είναι για ETF του Sp500 αλλά ισοσταθμισμένο, δηλαδή 1 τεμάχιο / 500 εταιρείες και όχι με βάρη, όπως τα "κλασσικά" (δεν θυμάμαι τον κωδικό του).

Σημαντικό να διαπραγματεύονται στο νόμισμά μας (€), όχι σε ντάλλαρς ($) και απλά να φαίνεται στην εκάστοτε πλατφόρμα σε ευρώ.

• Like 1
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, csontheline είπε

Εδώ δεν αγγίξαμε NVIDIA που ήταν σιγουράκι, στην Palantir θα ρίξουμε δάκρυα;
Που να δεις αυτές που έχουν προοπτική για μεγάλα κέρδη και έφυγαν κοκκινάδια και όταν ξανανέβηκαν αναρωτιόμασταν γιατί βγήκαμε (χαμένοι κιόλας).

Θέτεις τα όρια που είσαι ευχαριστημένος και συνεχίζεις την ζωούλα σου.

Όπως έχει αποδειχτεί, δύσκολα θα καταφέρουμε να περάσουμε τις αποδόσεις των ETFs μακροχρόνια και σε ευρύ φάσμα. Και κυρίως του sp500 που από μόνο του βγάζει τις "σκάρτες" έξω. Ή όποιος άλλος δείκτης κάνει κάτι αντίστοιχο.

Πρόταση που άκουσα πρόσφατα είναι για ETF του Sp500 αλλά ισοσταθμισμένο, δηλαδή 1 τεμάχιο / 500 εταιρείες και όχι με βάρη, όπως τα "κλασσικά" (δεν θυμάμαι τον κωδικό του).

Σημαντικό να διαπραγματεύονται στο νόμισμά μας (€), όχι σε ντάλλαρς ($) και απλά να φαίνεται στην εκάστοτε πλατφόρμα σε ευρώ.

Ο,τιδήποτε και να κανεις που δεν ειναι το απλο  total stock market index (weighed by market cap) είναι ένα bet οτι ξέρεις κάτι παραπάνω από την αγορά.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρεις είναι νομίζω και τελείως καζίνο γιατί το ένα τεμάχιο δεν λέει τίποτα απολύτως γιατί η τιμή εξαρτάται από το πόσες μετοχές κυκλοφορούν για την κάθε εταιρεία. Θεωρητικά μια εταιρεία μπορεί να έχει όλες κι όλες 10000 μετοχές με 1000 ευρώ την κάθε μια και να έχει συνολικό μαρκετ καπ 10 εκατομμύρια και έχεις την απλ με 3 τρισεκκατομμύρια μαρκετ καπ και 15 διςεκατομμύρια μετοχές στα 200 έκαστη και πας και ξοδεύεις σ' αυτό 200 ευρώ σε απλ και 1000 ευρώ σε αυτη τη μικρη εταιρεία. Οκ, στο S&P δεν έχεις μικρές εταιρείες, αλλά το ποιντ παραμένει, είναι τελείως random το "ανα τεμάχιο". Όταν λέμε τελείως random πραγματικά εννοώ random. 

Δημοσ.
4 ώρες πριν, Babis_allos είπε

I know I know. Και η πραγματικότητα είναι ότι αν δεν τα χα πουλήσει στα 36, θα τα χα δώσει στα 40, στα 45, μαξ στα 50. Δεν υπάρχει σενάριο στο οποίο τα κράταγα μέχρι το 150 σε τέτοιο χρονικό διάστημα. Η μόνη περίπτωση να τα είχα κρατήσει σε τέτοια τιμή θα ήταν αν είχαν αργή ομαλή ανοδική πορεία για μεγάλο χρονικό διάστημα που παράλληλα ανέβαινε και το υπόλοιπο portfolio μου και δεν γινόταν μια εταιρεία το 90% του portfolio μου (αν είμασταν δηλαδή στα 150 το 2030 ξερω γω).

Ακριβώς!

Το χρηματιστήριο συμπεριφέρεται διαφορετικά ανάλογα του πως θα του συμπεριφερθεις. Αν κάνεις stock piking και ταυτόχρονο timing, εισαι καζινο και βλέπεις αποτελέσματα καζίνου. Αν το δεις μακροπροθεσμα χωρίς να πουλάς, συμπεριφέρεται ως "αγορά" και εσύ εχεις εξασφαλισμένο μαθηματικώς το αποτέλεσμα της αγοράς. Η αγορά από την εποχή του χαλκού ανεβαινει. Αλλιώς θα ειμασταν ακομα στην εποχή του χαλκού.

• Like 2
Δημοσ.

καλησπέρα,

μου δημιουργήθηκε  απορία σχετικά με τα ucits etf που συζητάμε αρκετά εδώ πέρα , και το γεγονός οτι είναι η υπεραξία αφορολόγητη.

όπως γνωρίζουμε, στην φορολογική δήλωση δηλώνεται κάθε έτος το πόσο που δαπανήθηκε για την αγορά των etf  και η υπεράξια όταν πωληθούν που  είναι αφορολόγητη.

Σχετικά όμως με το πόσο που δαπανήθηκε, είναι πρόβλημα   αν  ξεπερνά το ετήσιο εισόδημα? 

Αν για παράδειγμα , προέρχεται από μισθοδοσίες (που είναι φορολογημένες) προηγούμενων ετών που, όσα περίσσευαν, απλά καθόντουσαν, όπως λέει και ο τίτλος σε μια ελληνική τράπεζα για αρκετά χρόνια. Είναι φυσιολογικό  κάποια στιγμή να ξεπεράσουν στο σύνολο το ετήσιο εισόδημα.

πως είμαστε καλυμμένοι σε αυτό, οτι πχ δεν θα θεωρηθεί μαύρο χρήμα , και να μην το φορολογηθούμε δεύτερη φορά,  εάν υπάρχει τέτοια περίπτωση;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ειδα την pltr οταν ηταν στα 42 ντολαρς και πηγα και ειδα βιντεακι με τον τσεο της να λεει τα "δικα του"....και σιχαθηκα να πονταρω εστω 1κ στην εταιρεια του.....εψαξα να βρω τι σκατα κανει το προγραμμα του εστω, να δω αν αξιζει το προιον τουλαχιστον... κανεις δεν ηξερε να πει τιποτα..μαλλον δεν ξερω να κανω ερευνα υποθετω γιατι δεν εχω ιδεα πως τοσος κοσμος εβαλε τοσα λεφτα σε αυτην την εταιρεια. 

πας asts και δεν λεω δεν εχω την παραμικρη ιδεα τι λεει/να κατανοησω τι λενε αλλα ρε να παρει ειναι τοσο μα τοσο ευκολο (ναι οκ λογω 2-3 ατομων στο reddit) αν θες να βρεις τοσα πραγματα για αυτην την εταιρεια..

Επεξ/σία από panagiotis54
Δημοσ.

Έχω κάποια λεφτά παρκαρισμένα στη trading 212. Θεωρείτε πως αυτή τη στιγμή που έχει πέσει το δολάριο έχει νόημα να τα γυρίσω δολάρια για καλύτερο επιτόκιο + με την λογική ότι θα ανέβει πάλι; Ή δεν αξίζει το ρίσκο; 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...