Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 1,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
4 ώρες πριν, prometheas είπε

https://wealthyhood.com/el-gr/

Καλώς τα τα παιδιά..

Εμαθαν οτι εχουμε ανάπτυξη  (   ....  ) κσι πλάκωσε κόσμος...

τι ρόλο βαράνε αυτοί; διότι διακρίνω μια ειρωνία

Δημοσ.
Στις 20/8/2025 στις 9:07 ΠΜ, Mitskp είπε

Το σωστό είναι να το δείτε σαν αποταμίευση κ όχι σαν επένδυση, οι περισσότεροι εδώ, όπως κ εγώ έχουμε ελλείπεις γνώσεις κ δεν υπάρχει λόγος να το παίξεις ούτε έξυπνος ούτε να πάρεις θάρρος με μια πρόσκαιρη άνοδο, το πιο λογικό, κ αυτό που κάνουν οι περισσότεροι είναι να βάζουν αυτά που περισσεύουν, οπότε περισσεύουν, είτε σε world etf είτε στον sp500. Όλα τ άλλα είναι ρίσκο κ έχουν μεγάλες αυξομειώσεις που θέλει βαθιά τσέπη, μην ακούτε τον κάθε παπατζη wannabe Buffet του YouTube, χάνετε τον χρόνο σας. Προσωπική μου γνώμη είναι, βάζετε ένα ποσό οπότε μπορείτε σε έναν μεγάλο δείκτη κ μην ασχολείστε άλλο, έχετε κ άλλα σοβαρότερα πράγματα να κάνετε από το ψάχνετε την επόμενη νβιντια, δεν θα την βρείτε εσείς 

Επειδη αυτης της αποψης ειμαι και γω, για εναν αρχαριο που θελει καταρχην να μην εχει αποταμιευσεις σε ελληνικη τραπεζα (που ουσιαστικα  ειναι τιποτα )τι θα προτεινατε ;Εχω διαβασει για revolut για freedom 24 αλλοι λενε καλα λογια αλλοι ''μακρια'' .Δηλαδη αν θελω να μεταφερω αποταμιευσεις πχ 5κ ειναι καλη επιλογη η revolut που μπορεις να την χρησιμοποιησεις και ελλαδα σε περιπτωση αναγκης και να βαλεις μια μικρη επενδυση πχ sfp 500 οπως λεει και ο φιλος απο πανω  ή κατι αλλο;

• Like 1
Δημοσ.
1 minute ago, panitos said:

Επειδη αυτης της αποψης ειμαι και γω, για εναν αρχαριο που θελει καταρχην να μην εχει αποταμιευσεις σε ελληνικη τραπεζα (που ουσιαστικα  ειναι τιποτα )τι θα προτεινατε ;Εχω διαβασει για revolut για freedom 24 αλλοι λενε καλα λογια αλλοι ''μακρια'' .Δηλαδη αν θελω να μεταφερω αποταμιευσεις πχ 5κ ειναι καλη επιλογη η revolut που μπορεις να την χρησιμοποιησεις και ελλαδα σε περιπτωση αναγκης και να βαλεις μια μικρη επενδυση πχ sfp 500 οπως λεει και ο φιλος απο πανω  ή κατι αλλο;

Μια χαρά είναι η Revolut για αυτό που λες. 

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 ώρες πριν, Neptu είπε

τι ρόλο βαράνε αυτοί; διότι διακρίνω μια ειρωνία

Θα δείξει. Είναι νωρίς ακόμα. Πάντως το κανάλι τους στο Youtube εχει ωραία και στοχευμένα  videos σχετικά με το αντικείμενο. Εχουν λάβει και επίσημη άδεια λειτουργίας από την Ελληνική επιτροπή κεφαλαιαγοράς

Καμμία ειρωνεία. από πλευράς μου..

4 ώρες πριν, Tsino είπε

Μια χαρά είναι η Revolut για αυτό που λες. 

Συμφωνώ..

Επεξ/σία από prometheas
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 ώρες πριν, prometheas είπε

https://wealthyhood.com/el-gr/

Καλώς τα τα παιδιά..

Εμαθαν οτι εχουμε ανάπτυξη  (   ....  ) κσι πλάκωσε κόσμος...

αξιοπρεπης περιπτωση, μονο αρνητικό η προμηθεια μετατροπής συναλλάγματος κατά τ αλλα οκ.

Θα εχει και αυτοματα λογιστικα αφού ειναι από Ελλαδα.

Επεξ/σία από The_Judas
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εχω early access μέσω γνωστου.

Ωραιο περιβάλλον αλλά με αρκετές ελλείψεις ακομα. Ελληνικά ειναι στο πλάνο να μπούν σαν γλώσσα στο UI αλλά και για statements/reports / tax κλπ (προς το παρόν δεν εχει) . 

Δεν εχει γινει ακομα επισημο launch οπότε θελει υπομονή. 

Αν κάποιος θελει να το δοκιμάσει ας μου πει να του στειλω invite για να παρακάμψει την λιστα αναμονής

Εχει και το γνωστό refer πολλών brokers ..με κατάθεση 100 Ευρώ σου δινουν μια τυχαία μετοχή αξίας μέχρι 200 Ευρώ. Σε εμένα εκατσε καλά.. πήρα μισό τεμάχιο Nvidia..

Προφανώς δεν θα αφήσω την IBKR αλλά αν στο μέλλον δω σοβαρές βελτιώσεις μπορεί να κρατήσω ενα μικρό χαρτοφυλάκιο και εδω

Μεγάλο + το customer care από Ελληνική ομάδα (στα Ελληνικα). Ελπιζω να παραμείνει έτσι...

Επεξ/σία από prometheas
  • Like 1
Δημοσ.
8 ώρες πριν, panitos είπε

Ή ρεβολουτ είναι εξαιρετική επιλογή όχι μόνο για έναν αρχάριο αλλά κ για μόνιμη χρήση, είναι αξιόπιστη κ έχει πολύ εύκολο μενου, να ξεκινήσεις μ αυτήν και να μείνεις σε αυτήν, εκτός των άλλων, σου βγάζει και χρεωστική κάρτα και είναι εξοικειωμένη με το ελληνικό κοινό. Στο δωρεάν πρόγραμμα έχεις μια συναλλαγη το μήνα χωρίς προμήθεια. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα. Θέλω να ξεκινήσω και γω να επενδύω-αποταμιευω σταθερά ένα μικρό ποσό τον μήνα (50-100ευρω) σε κάποιο etf γιατί στην eurobank κάθονται χωρίς λόγο. Θα ξεκινήσω με ένα αρχικό κεφάλαιο κάπου στα 2000€ λέω και βλέπουμε. Τώρα τα ψάχνω όλα αυτα όλοι λένε για vuaa.

Άσχετα με αυτό, κι επειδή δεν θέλω να ασχολούμαι ιδιαίτερα ούτε να παιδευομαι με πολύπλοκα UI και οικονομικούς όρους, η ρεβολουτ μου φαίνεται "παιχνιδάκι" στο να το κάνεις. Αλλά εδώ κι εκεί κλασικά διαβάζω όχι μη πας ρεβολουτ, μην πας freedom κλπ. Οπότε θέλω να ρωτήσω 2 - 3 βασικά πράγματα.

1.Από προμήθειες τι παίζει στη ρεβολουτ;Με τις προμήθειες και το μικρό ποσό που σκέφτομαι κάθε μήνα , συμφέρει να επενδύσεις στο vuaa ή έρχεται μια η άλλη ;

2.Πρέπει να τα μετατρέπω σε δολάρια πρώτα; Έχει προμηθεια το συνάλλαγμα; 

3.Μπορώ να αγοράζω partial μετοχές (δεν το λέω σωστά σίγουρα), αλλά εννοώ αν το vuaa κάνει 100 ευρώ πρέπει να πάρω "ένα ολόκληρο" ή μπορώ να βάλω και 50 ευρώ χωρίς πρόβλημα;

4.Πολλοι λένε αν κλείσει η ρεβολουτ (ή η freedom) την πάτησες παρόλο που θεωρητικά οι τίτλοι είναι στο όνομα σου. Τι ισχύει τελικά; Υπάρχει φόβος; Και η κάλυψη των 20000 που δίνουν τι αφορά; Τις επενδύσεις ή τυχόν μετρητά που έχεις μέσα;

5. Διαβάζω ότι το vuaa είναι αφορολογητο. Παρόλα αυτά πρέπει να δηλώνεις κάθε χρόνο στην φορολογική το τι επενδύεις ή κερδίζεις (αν τα βγάλεις) ή δεν ασχολείσαι καθόλου, ποτέ;

6.Τι ισχύει τελικά με το kid και την διαθεσιμότητα για αγορά etf στην Ευρώπη; Εφόσον υποτίθεται απαγορεύεται, πως η ρεβο και η freedom ή και άλλες τα έχουν διαθέσιμα ενώ πχ η degiro όχι;

7. Your 2 cents. Να χρησιμοποιήσω ρεβολουτ, ή όχι;

Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις, ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά όποιον κάνει τον κόπο να με ξεβλαχεψει.

Επεξ/σία από sheik
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τις μεταφορες Θα τις δηλωσετε?κ ολα αυτα για 5 10κ γ να παρεις ενα 100ε το χρόνο? Ξερεις να τα δηλωνεις εσυ ή ο λογιστης? θα συνεχιζεις να δηλωνεις  τον τοκο καθε χρονο ή συμψηφισμο τυχον ζημιων αν παιξεις  k etf δεικτων

Κανενας τιτλος δεν ειναι στο ονομα σου(nominall owner vs beneficial owner).μια εταιρεια απο ολες φαινεται να το κανει κ προφανως δεν απευθυνεται σε αυτα τα ποσα..

Εδω Τα κρυπτο πλεον βαση mica  χανουν την ανωνυμια... οι κινησεις exte των τραπεζων φαινονται εδω κ δεκαετιες..οι νομοι 5193/2025 πλεον ειναι ξεκαθαροι για φορολογικα..

Η χειροτερη κ αβεβαιη χρονια της αμερικης με κυριολεκτικα τρις εκτος αγορας..με δολαριο στο πατωμα...με παλαβους στο τιμονι,με μειωση επιτοκιων κ ολοι δηλωνουν οτι χεστηκαν ξανα στα φραγκα:p .ολο το παραμυθι  τελειωνει οταν θα ζητησεις το πορτφολιο αλλα ταυτοχρονα με κινησεις λογαριασμου προς τις πλατφορμες ;)

Ζουμε στην εποχη π ο "πλανηταρχης" εβγαλε και διαφημισε shit/meme coin  3 φορες κ εκλεψε τα λεφτα του κοσμου με pump and dump! Κ παει γ 4ο hit με American bitcoin/ world limperty finanacial

Σταματηστε να ακουτε καθε σουργελο τ ινετ να το παιζει m.burry  με οπεν πορτφολιο ...που σας λεει να επενδυσετε σε διαπλεκομενες χωρες τα λεφτα σας κ ολα αυτα μονο για την τσεπη τους... διψηφιο ποσοστο affiliate απο καθε transaction σας+ μισθο βγαζουν

Επεξ/σία από kage
  • Confused 5
  • Haha 1
Δημοσ.
16 hours ago, sheik said:

Καλησπέρα. Θέλω να ξεκινήσω και γω να επενδύω-αποταμιευω σταθερά ένα μικρό ποσό τον μήνα (50-100ευρω) σε κάποιο etf γιατί στην eurobank κάθονται χωρίς λόγο. Θα ξεκινήσω με ένα αρχικό κεφάλαιο κάπου στα 2000€ λέω και βλέπουμε. Τώρα τα ψάχνω όλα αυτα όλοι λένε για vuaa.

Άσχετα με αυτό, κι επειδή δεν θέλω να ασχολούμαι ιδιαίτερα ούτε να παιδευομαι με πολύπλοκα UI και οικονομικούς όρους, η ρεβολουτ μου φαίνεται "παιχνιδάκι" στο να το κάνεις. Αλλά εδώ κι εκεί κλασικά διαβάζω όχι μη πας ρεβολουτ, μην πας freedom κλπ. Οπότε θέλω να ρωτήσω 2 - 3 βασικά πράγματα.

1.Από προμήθειες τι παίζει στη ρεβολουτ;Με τις προμήθειες και το μικρό ποσό που σκέφτομαι κάθε μήνα , συμφέρει να επενδύσεις στο vuaa ή έρχεται μια η άλλη ;

3.Μπορώ να αγοράζω partial μετοχές (δεν το λέω σωστά σίγουρα), αλλά εννοώ αν το vuaa κάνει 100 ευρώ πρέπει να πάρω "ένα ολόκληρο" ή μπορώ να βάλω και 50 ευρώ χωρίς πρόβλημα;

4.Πολλοι λένε αν κλείσει η ρεβολουτ (ή η freedom) την πάτησες παρόλο που θεωρητικά οι τίτλοι είναι στο όνομα σου. Τι ισχύει τελικά; Υπάρχει φόβος; Και η κάλυψη των 20000 που δίνουν τι αφορά; Τις επενδύσεις ή τυχόν μετρητά που έχεις μέσα;

5. Διαβάζω ότι το vuaa είναι αφορολογητο. Παρόλα αυτά πρέπει να δηλώνεις κάθε χρόνο στην φορολογική το τι επενδύεις ή κερδίζεις (αν τα βγάλεις) ή δεν ασχολείσαι καθόλου, ποτέ;

6.Τι ισχύει τελικά με το kid και την διαθεσιμότητα για αγορά etf στην Ευρώπη; Εφόσον υποτίθεται απαγορεύεται, πως η ρεβο και η freedom ή και άλλες τα έχουν διαθέσιμα ενώ πχ η degiro όχι;

Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις, ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά όποιον κάνει τον κόπο να με ξεβλαχεψει.

Δεν θα σου απαντήσω σε όλα σου τα ερωτήματα αλλά σε αυτά που ξέρω. Κι εγώ στη Revolut είμαι αρκετά χρόνια και δεν είχα μέχρι στιγμής κάποιο πρόβλημα. Η πλατφόρμα είναι πολύ εύκολη για αγορές/πωλήσεις και δεν έχει κάποιο κόστος όταν κάνεις κατάθεση/ανάληψη κάποιου ποσού.

Δεν χρειάζεται να αγοράσεις ολόκληρη μετοχή. Μπορείς να αγοράσεις 50 ευρώ πχ οποιασδήποτε μετοχής/ETF οπότε θα πάρεις και το αντίστοιχο ποσοστό. Μπορείς να αγοράσεις είτε μεταφέροντας τα λεφτά πρώτα στον χρηματιστηριακό λογαριασμό είτε απευθείας από τον τραπεζικό λογαριασμό της Revolut και η μετατροπή θα γίνει εκείνη την ώρα βάση της τρέχουσας ισοτιμίας.

Στο δωρεάν πλάνο σου δίνει δωρεάν μία συναλλαγή το μήνα. Επίσης μέχρι στιγμής, αν φτιάξεις μία επαναλαμβανόμενη συναλλαγή, πχ να αγοράζει αυτόματα κάθε μήνα/εβδομάδα/ημέρα το VUAA, αυτή η συναλλαγή είναι δωρεάν.

Μπορείς να ξεκινήσεις με Revolut να δεις πως δουλεύουν/λειτουργούν τα πράγματα.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 22/08/2025 at 19:29, Mitskp said:

Ή ρεβολουτ είναι εξαιρετική επιλογή όχι μόνο για έναν αρχάριο αλλά κ για μόνιμη χρήση, είναι αξιόπιστη κ έχει πολύ εύκολο μενου, να ξεκινήσεις μ αυτήν και να μείνεις σε αυτήν, εκτός των άλλων, σου βγάζει και χρεωστική κάρτα και είναι εξοικειωμένη με το ελληνικό κοινό. Στο δωρεάν πρόγραμμα έχεις μια συναλλαγη το μήνα χωρίς προμήθεια. 

Btw, στην Revolut το "κόλπο" είναι να βάζεις το πρόγραμμα Plus και κάθε 2-3 μήνες να σου πετάει να πάρεις το Premium με την ίδια τιμή για 2 μήνες.
Παίρνεις τα χρήματά σου πίσω από το υπόλοιπο του Plus (το έχω ετήσιο) και έχεις Premium με 4€/μήνα. Όταν τελειώσει, ξανά Plus ετήσιο.

Υπόψιν ότι αλλαγή πλάνου μηδενίζει τις δωρεάν συναλλαγές, οπότε, καλό είναι να γίνονται αγορές/πωλήσεις/εντολές πριν από αυτήν.

On 24/08/2025 at 02:11, sheik said:

1) Όπως ήδη απαντήθηκε, 1 δωρεάν συναλλαγή/μήνα στο δωρεάν(Standard plan), δωρεάν αγορές αν επιλέξεις επαναλαμβανόμενες αγορές ενός ETF (στο λέει με το που μπεις στο ETF, κάτω από το γράφημα).
2) Όχι, είναι σε ευρώ (αν και η έκθεσή του είναι ντάλλαρς). Υπάρχει άλλο VUAA (όχι στην Rev) που διαπραγματεύεται σε €.
3) Ναι, μπορείς, το ίδιο και ETF. Νομίζω ότι η διαφορά είναι ότι τα ολόκληρα τεμάχια σου ανήκουν, ενώ τα τμηματικά ανήκουν στην Rev (τον broker) και εσωτερικά τους είσαι ιδιοκτήτης των τμημάτων.
4) Κανείς δεν θα σου πει 100%, γιατί κανείς δεν ξέρει, ούτε μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Αλλά μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι η Revolut είναι αξιόπιστη επιλογή. Σε περίπτωση κλεισίματος, παίρνεις τα τεμάχιά σου και πας αλλού. Δεν υπάρχει λόγος να έχεις μετρητό να κάθεται στον επενδυτικό σου λογαριασμό (άλλο ο καταθετικός που εμφανίζεται στην αρχική).
5) Θα στο απαντήσουν άλλοι. Προσωπικά τα στέλνω στον λογιστή και τα φτιάχνει, αν και δεν υπάρχουν πωλήσεις.
6) Δεν ξέρω να στο απαντήσω ακριβώς, αλλά σε γενικές γραμμές, κάθε προϊόν έχει μία βάση (χρηματιστήριο) που συναλλάσεται. Επίσης, έχει και ένα κοινό που επιτρέπεται να συναλλαχθεί. Της Revolut έχουν βάση στην Ευρώπη και άρα απαιτείται KID, άσχετα που μπορεί να συναλλάσονται σε $.
Συγκεκριμένα έχει αυτό https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=IE00BFMXXD54
7) Ναι, να χρησιμοποιήσεις. Όταν φτάσεις τις 15-20-25Κ, το ξανακοιτάς για αλλού. Επίσης, να παίξεις με το demo της IBKR (νομίζω δεν χρειάζεται λογαριασμό).

Υπάρχει και ο Robo-Advisor στην Revolut, όπου σε ρωτάει κάποια πράγματα, φτιάχνει το επενδυτικό σου προφίλ, σε παραπέμπει σε εκπαιδεύσεις και σου φτιάχνει portfolio.
Αντίστοιχη επιλογή και της Mintos το ETF (σύμφωνα με το δικό μου προφίλ, επενδύει σε 5 ETFs αυτόματα, βάσει των βαρών που θέτει, χωρίς έξτρα κόστος (προφανώς το έχουν ενσωματώσει στα κέρδη)).

Επεξ/σία από csontheline
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 24/8/2025 στις 2:11 ΠΜ, sheik είπε

1. Στο βασικο πακέτο, 1 συναλλαγή το μήνα δωρεάν. Για παραπάνω νομιζω ειναι 1 ευρώ ανά συναλλαγή αγοραπωλησιας μετοχών, που ειναι καλή τιμή. Αλλά ειδικά για ETF έχει προσφορά αν κανεις μηνιαιο πλάνο, δλδ να επενδύεις αυτοματα Χ ευρώ το μήνα σε ένα etf, αυτή η συναλλαγή ειναι επισης δωρεάν.

2.Γενικά να προτιμάς να αγοράζεις προιοντα σε ευρώ. Αλλά αν χρειαστείς αγορά σε δολλάριο, κάνει η εφαρμογή τη μετατροπή αυτόματα.

3.Ναι

4.Οι μετοχές ανηκουν σε εσένα. Και υπάρχει τριτη εταιρεια που τις παρακρατά (custodian). Η Revolut απλά διαχειριζεται. To όριο 20Κ αφορά να έχεις μετρητά στη Revolut ή παρομοια προιόντα.

5.Ειναι αφορολογητα τα κέρδη ΑΝ πουλήσεις, τα οποια και τα δηλώνεις. Σε κάθε περιπτωση πρέπει να δηλώσεις και τις αγορές σου , για να μπορεις μελλοντικά να δικαιολογήσεις τα ποσά. Άρα, για το 2025, του χρόνου, θα δηλώσεις οτι συνολικά αγορασες 3.000€ σε VUAA, και αν πούλησες με κέρδος, δηλώνεις και το κέρδος. 

6.Από ότι έχω καταλάβει, αν ένα ETF δεν ειναι UCITS δεν μπορει να πουληθει στην ΕΕ. Επίσης για να ειναι διαθεσιμο σε μια χώρα, πρέπει να υπάρχει πχ το KID και στην γλώσσα της χώρας. Αυτό κάποιοι το εφαρμόζουν και κάποιοι όχι. Γιατι ειναι και λιγο νομικά grey area. 

7. Μπορεις. Προσωπικά έχω επιλέξει για τα βασικά μια ελληνική χρηματιστηριακή, και πειραματιζομαι με τα μηνιαια DCAs με Revolut κτλ. Εντύπωση μου έκανε πως η Revolut μου στέλνει και ετοιμη φόρμα να ψηφισω ως μετοχος στις ετησιες συνελευσεις των εταιρειών. Φαντάζομαι το κάνουν και άλλες πλατφορμες. 

Επεξ/σία από jimarass26
Δημοσ.

Αν τα υπολογίζω σωστά η χρέωση της Εθνικής για αγορές μετοχών στα ΧΑ είναι περίπου 0,6% οπότε στα 10000Ε θα είναι 60Ε;

Για κάποιον που δεν θέλει να κάνει συχνά συναλλαγές η λύση της εθνικής δεν είναι καλή επιλογή;

Δημοσ.

και να ρωτησω κάτι κι εγώ

άντε έχεις τα etf σου σε δολλάρια

με το δολλάριο που παει κατά διαολου πως τα γυρνάς σε ευρώ αν θες; ή είναι too soon για να σας νοιάζει;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...