TechWeirdo Δημοσ. 8 Ιουλίου Δημοσ. 8 Ιουλίου 1 ώρα πριν, cthulhucarbide είπε Αν έλεγες και τι εννοείς επιδιόρθωση καλά θα ήταν Επαναφορά του αρχικού χρώματος και αφαίρεση γρατζουνιών, λεκέδων ή ξεθωριάσματος
Doubt Δημοσ. 8 Ιουλίου Δημοσ. 8 Ιουλίου 53 λεπτά πριν, TechWeirdo είπε Επαναφορά του αρχικού χρώματος και αφαίρεση γρατζουνιών, λεκέδων ή ξεθωριάσματος Ανέβασε κάποια φωτο για να μη γράφουμε αοριστίες.
cthulhucarbide Δημοσ. 9 Ιουλίου Δημοσ. 9 Ιουλίου Στον τοίχο ψηλά βρίσκεται κλειστό αυτό το κουτί: Θέλω να βάλω πρίζα για ερκοντίσιον που θα μπει δίπλα. Μέσα από το κουτί περνάνε καλώδια πρίζας και ενός διακόπτη. Δεν το έχω ανοίξει γιατί δεν θέλω να γίνει χάλια το δωμάτιο ακόμα, αλλά το ξέρω γιατί βρίσκονται πιο χαμηλά και προφανώς περνάνε από εκεί. Μπορεί η πρίζα να μπει χωνευτή κανονικά ή πρέπει να βάλω εξωτερική δίπλα? Ρωτάω από την άποψη αν θα χωράει η πρίζα μέσα με τα καλώδια και αν θα μπορούν τα αυτιά της πρίζας να πιάσουν μέσα καθώς δεν ξέρω πως ακριβώς είναι το κουτί. Και επίσης δεν είμαι σίγουρος πως ακριβώς να κάνω τις ενώσεις άμα τα καλώδια δεν έχουν μπόσικα, κρίνοντας από τις άλλες πρίζες και διακόπτες του σπιτιού που τα καλώδια μέσα είναι τσίμα τσίμα
mechpanos Δημοσ. 9 Ιουλίου Δημοσ. 9 Ιουλίου 33 λεπτά πριν, cthulhucarbide είπε Στον τοίχο ψηλά βρίσκεται κλειστό αυτό το κουτί: Θέλω να βάλω πρίζα για ερκοντίσιον που θα μπει δίπλα. Μέσα από το κουτί περνάνε καλώδια πρίζας και ενός διακόπτη. Δεν το έχω ανοίξει γιατί δεν θέλω να γίνει χάλια το δωμάτιο ακόμα, αλλά το ξέρω γιατί βρίσκονται πιο χαμηλά και προφανώς περνάνε από εκεί. Μπορεί η πρίζα να μπει χωνευτή κανονικά ή πρέπει να βάλω εξωτερική δίπλα? Ρωτάω από την άποψη αν θα χωράει η πρίζα μέσα με τα καλώδια και αν θα μπορούν τα αυτιά της πρίζας να πιάσουν μέσα καθώς δεν ξέρω πως ακριβώς είναι το κουτί. Και επίσης δεν είμαι σίγουρος πως ακριβώς να κάνω τις ενώσεις άμα τα καλώδια δεν έχουν μπόσικα, κρίνοντας από τις άλλες πρίζες και διακόπτες του σπιτιού που τα καλώδια μέσα είναι τσίμα τσίμα Όχι δεν μπορεί να πιάσει πρίζα. Επίσης με βάση και τις ερωτήσεις που κάνεις, οπωσδήποτε φέρε έναν ηλεκτρολόγο να σου το φτιάξει, μπορεί να προκαλέσεις κίνδυνο στον εαυτό σου ή σε άλλους. Ο ηλεκτρολόγος μπορεί να δει τί καλώδια περνούν και αν σηκώνει η γραμμή και το A/C. Επίσης μπορεί να σκάψει δίπλα και να βάλει ένα κουτί ειδικό για πρίζες, και να μπει η πρίζα χωνευτή. 4 1
cthulhucarbide Δημοσ. 9 Ιουλίου Δημοσ. 9 Ιουλίου Το ιδανικό θα ήταν να μην γίνουν νέα σκαψίματα και ιστορίες γιαυτό έλεγα μήπως και πιάνει εκεί. Από ηλεκτρολογικής απόψεως έχω και γνώσεις και την επίγνωση για να μην υπάρχει πρόβλημα κινδύνου και έχω κάνει άπειρες παρόμοιες δουλειές. Απλά μερικές δουλειές θέλει κανείς να γίνουν και να τελειώνουν και όχι να λιβανίζονται επί μακρόν σαν να γίνονται από χόμπι και ήθελα να είμαι προετοιμασμένος για την διαδικασία. Η εξωτερική πρίζα θα είναι λίγο άσχημη αλλά βαριέμαι κιόλας να βρίσκω ποτυροτρύπανα για σκάψιμο, σκόνη, να κολλήσω κουτί μέσα και να περιμένω να στεγνώσει κλπ γιατί πρέπει να μετακινηθεί το μισό δωμάτιο και δεν θα είναι λειτουργικό μέχρι να μπουν τα πράγματα πάλι στην θέση τους (αυτός είναι και ο λόγος που δεν ανοίγω το κουτί ακόμα)
mechpanos Δημοσ. 9 Ιουλίου Δημοσ. 9 Ιουλίου Φίλε άμα ήξερες δεν θα ρώταγες. Φιλικά στο λέω αλλά και για την ασφάλεια καθώς δεν γνωριζόμαστε και αν ενθαρρύνεις έναν με περιορισμένη γνώση και γίνει βλακεία τί θα πεις μετά στη μανούλα του ή στο παιδάκι του... Άλλο αλλάζω ένα ντουί, μια λάμπα, μια πρίζα ακόμα, και άλλο παρεμβαίνω στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Anyway εναλλακτικά αντί να το κάνεις όλο αυτό με τη πρίζα αν δίνει ο χώρος τη δυνατότητα, ξετρύπημα από μέσα από το κουτί μέχρι έξω και πέρασμα το καλώδιο προς τη μονάδα ούτε πρίζες ούτε τίποτα. Κλείσιμο το κουτί πάλι και τζετ. Μεγάλη προσοχή. 4
cthulhucarbide Δημοσ. 9 Ιουλίου Δημοσ. 9 Ιουλίου Spoiler Ρε μαν, ξέρω αρκετά πράγματα και ξέρω και πως να προφυλάσσομαι. Κάνω παρόμοια πράγματα καμιά 20χρόνια ερασιτεχνικά εννοείται και έχω και επίγνωση και υπευθυνότητα. Και άλλωστε για τον εαυτό μου ρωτάω, με την μανούλα και το παιδάκι κάποιου υποτιθέμενου δεν έχω σχέση. Το ότι όπως είπα ξέρω τους κινδύνους του ρεύματος δεν σημαίνει πως ξέρω όλα τα πρακτικά κόλπα για τα κουτιά, σκάψιμο κλπ και γιαυτό ρωτάω εδώ. Αν είναι να ρίχνουμε λευκή πετσέτα σε τέτοιες ερωτήσεις ας το κλείσουμε το θρεντ αυτό γιατί ακυρώνεται ο σκοπός του. Χώρια ότι έχω τόσα πολλά μηνύματα στο εν λόγω θρεντ εδώ και τόσα χρόνια και έχω την αίσθηση ότι ξέρουμε κάποιους που σκαμπάζουν και μπορούμε να τους διαχωρίσουμε από 15χρονα που πάνε να κόψουν στην τύχη κάποιο καλώδιο. __________________________________ Η λύση του να πάει ένα καλώδιο από το κουτί κατευθείαν στο αιρκον είναι η πιο εύκολη αλλά θα ήθελα να έχω πρίζα για να μπορώ να το βγάζω όταν δεν χρησιμοποιείται για καιρό αλλά και για να βάζω μετρητή κατανάλωσης να βλέπω τι κάνει. Spoiler Επίσης οι συνδέσεις είτε είναι προς πρίζα είτε προς καλώδιο κατευθείαν στο αιρκον την ίδια συνδεσιμότητα και υποθετική επικινδυνότητα έχουν δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με την κινδυνολογία στο πρώτο σου μήνυμα και την "απλή" λύση που προτείνεις τώρα
Petros Electron Δημοσ. 9 Ιουλίου Δημοσ. 9 Ιουλίου (επεξεργασμένο) Παιδια Sos! Ξερετε καναν που να ασχολείστε με συντήρηση ξύλινων πατωμάτων? Εχω 9.5τμ δωματιο με ξ.πάτωμα και ζήτησα μια προσφορα (απο εναν τεχνίτη που βρήκα στο google, η αλήθεια ειναι οτι εχει πολλες φωτογραφίες και ειναι γνωστής γιατι κανει μονο αυτη την δουλειά. Αλλα μου ζητησε 35+ΦΠΑ για το τετραγωνικό!. Και μου φάνηκαν πολλά. Του εστειλα φωτ/φιες για να εχει αποψη για την προσφορά, βαζω και εδω μια, οι δουλειά που θέλει το πάτωμα ειναι τρίψιμο, στοκάρισμα, και βερνίκι. Περιοχή Αθήνα / νότια προάστια Επεξ/σία 9 Ιουλίου από Petros Electron
Doubt Δημοσ. 9 Ιουλίου Δημοσ. 9 Ιουλίου 57 λεπτά πριν, Petros Electron είπε μου ζητησε 35+ΦΠΑ για το τετραγωνικό!. Και μου φάνηκαν πολλά. 412 το όλον αν πληρώσεις ΦΠΑ δεν είναι τραγικό το νούμερο. 1 ώρα πριν, cthulhucarbide είπε Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου Ρε μαν, ξέρω αρκετά πράγματα και ξέρω και πως να προφυλάσσομαι. Κάνω παρόμοια πράγματα καμιά 20χρόνια ερασιτεχνικά εννοείται και έχω και επίγνωση και υπευθυνότητα. Και άλλωστε για τον εαυτό μου ρωτάω, με την μανούλα και το παιδάκι κάποιου υποτιθέμενου δεν έχω σχέση. Το ότι όπως είπα ξέρω τους κινδύνους του ρεύματος δεν σημαίνει πως ξέρω όλα τα πρακτικά κόλπα για τα κουτιά, σκάψιμο κλπ και γιαυτό ρωτάω εδώ. Αν είναι να ρίχνουμε λευκή πετσέτα σε τέτοιες ερωτήσεις ας το κλείσουμε το θρεντ αυτό γιατί ακυρώνεται ο σκοπός του. Χώρια ότι έχω τόσα πολλά μηνύματα στο εν λόγω θρεντ εδώ και τόσα χρόνια και έχω την αίσθηση ότι ξέρουμε κάποιους που σκαμπάζουν και μπορούμε να τους διαχωρίσουμε από 15χρονα που πάνε να κόψουν στην τύχη κάποιο καλώδιο. __________________________________ Η λύση του να πάει ένα καλώδιο από το κουτί κατευθείαν στο αιρκον είναι η πιο εύκολη αλλά θα ήθελα να έχω πρίζα για να μπορώ να το βγάζω όταν δεν χρησιμοποιείται για καιρό αλλά και για να βάζω μετρητή κατανάλωσης να βλέπω τι κάνει. Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου Επίσης οι συνδέσεις είτε είναι προς πρίζα είτε προς καλώδιο κατευθείαν στο αιρκον την ίδια συνδεσιμότητα και υποθετική επικινδυνότητα έχουν δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με την κινδυνολογία στο πρώτο σου μήνυμα και την "απλή" λύση που προτείνεις τώρα Βγάζεις το καπάκι και βλέπεις πως πάνε - έρχονται τα καλώδια. Δεν τρυπάς προς την κατεύθυνση που υπάρχουν καλώδια, βασικότατο. Με ένα μικρό κομμάτι καλωδίου (ίσως κι από το ίδιο το κλιματιστικό) συνδέεις με κλέμα στα καλώδια που πάνε σε πρίζα και βάζεις μια επίτοιχη σουκο για να κάνεις τη δουλειά σου. Θέλει λίγο προσοχή αλλά δεν είναι και rocket science. 1. Έχω τύχει σε συνεργείο εγκατάστασης a/c που συνδέουν οι ίδιοι απευθείας το μηχάνημα στο ηλεκτρολογικό κουτί. Ρώτησα για πρίζα, απάντησαν "πρέπει να φέρετε ηλεκτρολόγο" 2. Αν έχεις αμφιβολίες, δισταγμούς κλπ φέρε ηλεκτρολόγο. 2
cthulhucarbide Δημοσ. 9 Ιουλίου Δημοσ. 9 Ιουλίου 12 λεπτά πριν, Doubt είπε Βγάζεις το καπάκι και βλέπεις πως πάνε - έρχονται τα καλώδια. Δεν τρυπάς προς την κατεύθυνση που υπάρχουν καλώδια, βασικότατο. Με ένα μικρό κομμάτι καλωδίου (ίσως κι από το ίδιο το κλιματιστικό) συνδέεις με κλέμα στα καλώδια που πάνε σε πρίζα και βάζεις μια επίτοιχη σουκο για να κάνεις τη δουλειά σου. Θέλει λίγο προσοχή αλλά δεν είναι και rocket science. Λες και συ να βάλω μια εξωτερική να τελειώνω ε? Για να μπει χωνευτή ποια είναι η διαδικασία του σκαψίματος; Φαντάζομαι τρύπημα με ποτυροτρύπανο τοίχου κατάλληλης διαμέτρου και σπάσιμο των εσωτερικών κομματιών ή υπάρχει και άλλος τρόπος? 12 λεπτά πριν, Doubt είπε 1. Έχω τύχει σε συνεργείο εγκατάστασης a/c που συνδέουν οι ίδιοι απευθείας το μηχάνημα στο ηλεκτρολογικό κουτί. Ρώτησα για πρίζα, απάντησαν "πρέπει να φέρετε ηλεκτρολόγο" Αυτό πάντως δεν το είπαν επειδή θέλει ανώτερες ηλεκτρολογικές γνώσεις, αλλά απλά επειδή είναι παραπάνω δουλειά. Σαν συνδέσεις το ίδιο είναι
Doubt Δημοσ. 9 Ιουλίου Δημοσ. 9 Ιουλίου 3 λεπτά πριν, cthulhucarbide είπε Λες και συ να βάλω μια εξωτερική να τελειώνω ε? Για να μπει χωνευτή ποια είναι η διαδικασία του σκαψίματος; Φαντάζομαι τρύπημα με ποτυροτρύπανο τοίχου κατάλληλης διαμέτρου και σπάσιμο των εσωτερικών κομματιών ή υπάρχει και άλλος τρόπος? Οι ηλεκτρολόγοι σπάνε σοβά και τούβλο ώστε να χωράει το κουτί στο περίπου και γεμίζουν με τσιμεντοκονίαμα για να στερεωθεί και το κουτί στη θέση του. Ίσως και με έτοιμο σοβά ινοοπλισμενο ταχείας πήξεως κλπ να κάνεις καλή δουλειά. Τώρα αν θα το καταφέρεις να έρθει "πρόσωπο" με τον υπόλοιπο τοίχο.. τι να σου πω.. εκεί φαίνεται ο μάστορας. 1
nickol-us Δημοσ. 9 Ιουλίου Δημοσ. 9 Ιουλίου 4 ώρες πριν, cthulhucarbide είπε Η σύγχρονη εποχή θέλει το κουτί στο έξω μηχάνημα, εκεί πλέον πέφτει η παροχή που δίνει και στο μέσα. Ξετρυπάς, στερεώνεις ένα εξωτερικό κουτί, ρίχνεις ένα καλώδιο ανάλογης διατομής, συνδέει επάνω του ο ψυκτικός με κλέμα, τέλος. Η μέτρηση κατανάλωσης αξίζει περισσότερο από την καλαισθησία; Βάλε smart διακόπτη που μετράει και κατανάλωση. Αν δεν σου αρέσει ή δεν υπάρχει αυτή η εναλλακτική τότε αποφασίζεις πόσο μεγάλη παρέμβαση θες να κάνεις. Αν πιάνουν τα χέρια σου κάνεις οτι θες. Μι εξωτερική πρίζα είναι μάλλον το πιο εύκολο. Πως τα κρύβεις είναι ανάλογα πόση καλαισθησία θες και τι σου επιτρέπεται να κάνεις. Αν το κουτί δεν έχει αναχωρήσεις προς τα πάνω και σε παίρνει να στερεώσεις την εξωτερική πρίζα, σκεπάζεις ένα μικρό μέρος το στην επάνψ μεριά και ρίχνεις τα καλώδια από εκεί για να μην φαίνεται κάτι. Πρώτα πρέπει να ανοίξεις το κουτί να δεις τι γίνεται μέσα και τι σε παίρνει να κάνεις. Αν έχεις πρίζα απο κάτω, λογικά έχεις στριμμένους αγωγούς με caps και συνδέεις άνετα. Το ερώτημα τι περιέχει η γραμμή και αν σηκώνει είναι σημαντικό. Αν βάλεις χωνευτό κουτί και πρίζα τότε πρέπει να σκάψεις. Ιδανικά ποτηροτρύπανο ή αλλιώς σιγά σιγά με καλέμι. Λασπώνεις κουτί και σωλήνα, μετά καλωδιώνεις και αφήνεις τις αναμονές για πρίζα. Το κουτί διακόπτη είναι διαφορετικό από το κουτί διακλάδωσης. Όσο και να πιάνουν τα χέρια σου, είναι πολλά τα ερωτήματα σου και πολλά τα άγνωστα αντικείμενα, αυτό καταλαβαίνει κάποιος από αυτά που ρωτάς. Είναι φυσικό και επόμενο να σου προτείνει κάποιος τεχνικό και να έχουν όλοι το κεφάλι τους ήσυχο. Δεν είναι όλες οι δουλειές ίδιες, ούτε έχουν την ίδια επικινδυνότητα και βαρύτητα. 2 ώρες πριν, Petros Electron είπε Παιδια Sos! Ξερετε καναν που να ασχολείστε με συντήρηση ξύλινων πατωμάτων? Εχω 9.5τμ δωματιο με ξ.πάτωμα και ζήτησα μια προσφορα (απο εναν τεχνίτη που βρήκα στο google, η αλήθεια ειναι οτι εχει πολλες φωτογραφίες και ειναι γνωστής γιατι κανει μονο αυτη την δουλειά. Αλλα μου ζητησε 35+ΦΠΑ για το τετραγωνικό!. Και μου φάνηκαν πολλά. Του εστειλα φωτ/φιες για να εχει αποψη για την προσφορά, βαζω και εδω μια, οι δουλειά που θέλει το πάτωμα ειναι τρίψιμο, στοκάρισμα, και βερνίκι. Περιοχή Αθήνα / νότια προάστια Δεν έχω ακούσει μάστορα εδώ και καιρό να αναφέρει τιμή τετραγωνικού. Οι περισσότεροι κοστολογούν μεροκάματο και οι τεχνίτες σήμερα δύσκολα έρχονται για λιγότερα από 150€. Υπολογίζει τη δουλειά έχει, τι περιοχή είσαι κλπ και δίνει την τιμή του... δυστυχώς αυτή είναι η αγορά σήμερα. Πάρε προσφορές ωστόσο για να δεις τι παίζει, όταν έψαχνα για τα πλακάκια πήρα από 3. Αν κάποιος είναι "εγγυημένος" αξίζει να δώσεις λίγα παραπάνω. Όλοι σήμερα δηλώνουν μάστορες, οι δουλειές που αφήνουν πολλοί πίσω τους είναι για κλάμματα... 1
mechpanos Δημοσ. 9 Ιουλίου Δημοσ. 9 Ιουλίου 3 ώρες πριν, cthulhucarbide είπε Επίσης οι συνδέσεις είτε είναι προς πρίζα είτε προς καλώδιο κατευθείαν στο αιρκον την ίδια συνδεσιμότητα και υποθετική επικινδυνότητα έχουν δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με την κινδυνολογία στο πρώτο σου μήνυμα και την "απλή" λύση που προτείνεις τώρα Σωστό αλλά είπα να πω μια γνώμη να μην φανώ απλά περίεργος, αλλά περίεργος με γνώμη 🤪 1
cthulhucarbide Δημοσ. 10 Ιουλίου Δημοσ. 10 Ιουλίου 58 λεπτά πριν, nickol-us είπε Η σύγχρονη εποχή θέλει το κουτί στο έξω μηχάνημα, εκεί πλέον πέφτει η παροχή που δίνει και στο μέσα. Ξετρυπάς, στερεώνεις ένα εξωτερικό κουτί, ρίχνεις ένα καλώδιο ανάλογης διατομής, συνδέει επάνω του ο ψυκτικός με κλέμα, τέλος. Η μέτρηση κατανάλωσης αξίζει περισσότερο από την καλαισθησία; Βάλε smart διακόπτη που μετράει και κατανάλωση. Αν δεν σου αρέσει ή δεν υπάρχει αυτή η εναλλακτική τότε αποφασίζεις πόσο μεγάλη παρέμβαση θες να κάνεις. Αν πιάνουν τα χέρια σου κάνεις οτι θες. Μι εξωτερική πρίζα είναι μάλλον το πιο εύκολο. Πως τα κρύβεις είναι ανάλογα πόση καλαισθησία θες και τι σου επιτρέπεται να κάνεις. Αν το κουτί δεν έχει αναχωρήσεις προς τα πάνω και σε παίρνει να στερεώσεις την εξωτερική πρίζα, σκεπάζεις ένα μικρό μέρος το στην επάνψ μεριά και ρίχνεις τα καλώδια από εκεί για να μην φαίνεται κάτι. Πρώτα πρέπει να ανοίξεις το κουτί να δεις τι γίνεται μέσα και τι σε παίρνει να κάνεις. Αν έχεις πρίζα απο κάτω, λογικά έχεις στριμμένους αγωγούς με caps και συνδέεις άνετα. Το ερώτημα τι περιέχει η γραμμή και αν σηκώνει είναι σημαντικό. Αν βάλεις χωνευτό κουτί και πρίζα τότε πρέπει να σκάψεις. Ιδανικά ποτηροτρύπανο ή αλλιώς σιγά σιγά με καλέμι. Λασπώνεις κουτί και σωλήνα, μετά καλωδιώνεις και αφήνεις τις αναμονές για πρίζα. Το κουτί διακόπτη είναι διαφορετικό από το κουτί διακλάδωσης Για το πρώτο που λες ότι πρέπει η παροχή να είναι απέξω δεν έχω γνώμη αν και μου φαίνεται λίγο περίεργο, λογικά η συνδεσμολογία ανάμεσα στις δύο μονάδες θα είναι μία ανεξάρτητα από το που μπαίνει αρχικά. Τεσπα, το μπαλκόνι δεν έχει παροχή έτσι και αλλιώς αλλά μπορώ να ρωτήσω τον εγκαταστάτη όταν έρθει αν παίζει ρόλο και βλέπουμε. Για την γραμμή δεν υπάρχει ανησυχία, το αιρκον είναι εννιάρι, μικρό δεν έχουμε θέμα πολλών βατ. Η πρίζα είτε χωνευτή είτε εξωτερική θα μπει ακριβώς δίπλα στο κουτί διακλάδωσης οπότε δεν χρειάζονται σκαψίματα κλπ για το καλώδιο. Αλλά και να μην μπει πρίζα θα φαινόταν το καλώδιο να τρέχει στον τοίχο για μισό μέτρο μέχρι να πάει στο αιρκον. Το σπίτι τα έχει τα θεματάκια του οπότε δεν χρειάζεται η βέλτιστη καλαισθησία λες και είναι καινούριο και πάει για φωτογράφηση. Ο smart διακόπτης πρέπει κάπου να κρυφτεί και αυτός όμως. Βασικά όσο μιλάμε τόσο ψήνομαι να την κάνω χωνευτή αλλά κολλάω λίγο στο να πάρω πχ ποτυροτρύπανο που δεν ξέρω πόσο θα κάνει για να χρησιμοποιηθεί μόνο μια φορά
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα