Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Να κανω και εγω μια ερωτηση,τι γινεται στην περιπτωση που ο μηχανικος της τραπεζας εκτιμησει το σπιτι περισσοτερα απο αυτα που χρειαζεσαι?Δηλαδη αν το σπιτι εχει π.χ. 100000 και η τραπεζα το εκτιμησει 110000?Σου βγαζουν δανειο για ποιο ποσο?

• Απαντ. 1,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
1 ώρα πριν, MaKek είπε

Να κανω και εγω μια ερωτηση,τι γινεται στην περιπτωση που ο μηχανικος της τραπεζας εκτιμησει το σπιτι περισσοτερα απο αυτα που χρειαζεσαι?Δηλαδη αν το σπιτι εχει π.χ. 100000 και η τραπεζα το εκτιμησει 110000?Σου βγαζουν δανειο για ποιο ποσο?

Ισχύει ότι γραφτεί στο συμβόλαιο αγοράς και από αυτό θα πάρεις το 90% και το 10% το βάζεις εσύ

• Like 2
Δημοσ.
9 ώρες πριν, MaKek είπε

Εάν το εκτιμήσει παραπάνω τότε παίρνετε κανονικά τα χρήματα τα οποία έχετε ζητήσει για το συγκεκριμένο ακίνητο. Εάν ζητήσατε 100.000€ θα πάρετε 90.000€ από την τράπεζα και θα πρέπει να βάλετε τα 10.000€ εσείς. 

Δίνετε δηλαδή εσείς το 10% και το υπόλοιπο 90% το παίρνετε κανονικά από την τράπεζα σύμφωνα με το ποσό που έχει ζητηθεί για το συγκεκριμένο σπιτι. 

• Like 1
Δημοσ.
Στις 14/4/2025 στις 2:42 ΠΜ, GIORGOS_SPITIMOU2 είπε

Τι προέγκριση σας έδωσε η Πειραιώς και τι προέγκριση η Εθνική Τράπεζα ? Ευχαριστώ !

102.000 Πειραιώς

189.000 Εθνική

Μια ερώτηση μπορεί και χαζή

Το σπίτι που βρήκαμε έκανε 175.000 , το εκτίμησαν για όλα το ποσό

Άρα για να τα πούμε αναλυτικά

1. Εγώ δίνω 17.500 για το 10% στον ιδιοκτήτη 

2. Συμβολαιογράφος ?

3. Δικηγόρος ?

4. Την αμοιβή μεσίτη την πληρώνω εγώ ή το 3% που υπογράψαμε το αφαιρεί από αυτά που θα είσπραξη ο ιδιοκτήτης ?

5. Χρειάζεται μεσίτης ή μπορώ να κάνω απευθείας διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη?

Ευχαριστώ 

Δημοσ.
25 λεπτά πριν, whiteman7 είπε

102.000 Πειραιώς

189.000 Εθνική

Μια ερώτηση μπορεί και χαζή

Το σπίτι που βρήκαμε έκανε 175.000 , το εκτίμησαν για όλα το ποσό

Άρα για να τα πούμε αναλυτικά

1. Εγώ δίνω 17.500 για το 10% στον ιδιοκτήτη 

2. Συμβολαιογράφος ?

3. Δικηγόρος ?

4. Την αμοιβή μεσίτη την πληρώνω εγώ ή το 3% που υπογράψαμε το αφαιρεί από αυτά που θα είσπραξη ο ιδιοκτήτης ?

5. Χρειάζεται μεσίτης ή μπορώ να κάνω απευθείας διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη?

Ευχαριστώ 

1. Σωστά 

2. Συμβολαιογράφοι πληρώνονται 2% της τιμής πώλησης + κάποια κόστος ανά σελίδα συμβολαίου. 
3. Δικηγόρος πληρώνεται περίπου 1% της τιμής πώλησης αλλά μπορείς να βρεις και να κάνεις δική σου συμφωνία με λιγότερα χρήματα.

4. Την μεσιτική αμοιβή την πληρώνεις εσύ και συνήθως είναι 2%. Περίεργο που υπέγραψες με 3%. Κοίταξε το με τον μεσίτη μήπως μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση στην πληρωμή.

5. Αν είδες το σπίτι μέσω μεσίτη και υπέγραψες το χαρτί όταν το είδες, είσαι υποχρεωμένος να πληρώσεις την αμοιβή του μεσίτη. Αν όχι προφανώς γλιτώνεις την αμοιβή μεσίτη.

Στα έξοδα να υπολογίζεις το κόστος υποθηκοφυλακείου, δικηγόρος τράπεζας και κάτι άλλα ψιλά.

Εμένα όλη η χαρτούρα για σπίτι 135.000 πήγε στα 10.000 

Δημοσ.

Μην βάλεις τον μεσιτη στο συμβόλαιο μπας και αποφύγεις να πληρώσεις ΦΠΑ..  νομίζω όλους θα σας συμφέρει!

• Like 1
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 28/12/2024 στις 7:48 ΜΜ, xsterg είπε

για καθιστε βρε παιδια. με ξενα χρηματα θελεις να αγορασεις σπιτι? εαν δεν εχεις ουτε τα 18000€ που λες νομιζεις οτι θα αποπληρωσεις το δανειο? δεν υπαρχει περιπτωση. μεσα σε 30-40 χρονια ολο και κατι θα σε βρει. απολυση, αρρωστια, θανατος, διαζυγιο η δεν ξερω τι αλλο. δεν γινεται να παει ο αλλος με 2000€ στο χερι και να παρει σπιτι οπως το θελει. ας βρει μια γκαρσονιερα, ενα δυαρι. μεχρι εκει και πολυ ειναι. εαν δεν εχεις χρηματα στην ακρη η πιο ασφαλης και σωστη λυση ειναι το ενοικιο. για να αγορασεις ισχυει ο κανονας 60-40. 60% εχω στην τσεπη τωρα και τα υπολοιπα δανειο. και αυτο υπο προυποθεσεις. να ξερετε οτι οσοι εχουν παρει δανειο πανω απο 100000€ καταληγουν να μην μπορουν να το αποπληρωσουν.  φιλικα ολα τα παραπανω. 

Ξερω πααραααα πολλα ζευγαρια, που την εχουν πατησει ετσι. 

Παντα το δανειο ηταν ρισκο, εν σχεσει με τη ζωη σου πως θα παει, αλλα υπαρχει μια ουσιωδης διαφορα με το παρελθον.

Και οι γονεις μας πηραν δανεια, δεκαετια 80-90, αλλα τοτε, η Ελλαδα 'ανεβαινε'. Οικονομικα, υπηρχαν ευκαιριες, οι μισθοι ανεβαιναν κλπ. Θελω να πω, και ατυχια να ερχονταν, το περιβαλλον γενικοτερα ηταν ευνοικο για να το παλεψεις.

Μετα το 2010 στην Ελλαδα, εχουμε μπει σε σπιραλ 'θανατου', οτι και να λενε τα συνηθως φτιασιδωμενα επισημα νουμερα. Αυτο σημαινει, επειδη ανθρωποι ειμαστε, οτι οντως οπως λες, αν τυχει μια στραβη, που στατιστικα θα τυχει κατι στον καθενα, απλα την εκατσες την βαρκα.

Ξερω κοσμο, πολυ κοσμο, μετα το 2010, που ΔΕΝ μπορει να αποπληρωσει δανεια. Μια ζωη, λιγο πολυ, κολασμενη. Να μη σηκωνουν τηλεφωνα, να τους κυνηγουν εισπρακτικες, να ρισκαρουν με διαφορες κατασχεσεις, πληρης ανασφαλεια, απιστευτο στριμωγμα οικονομικα κλπ.

Δυστυχως βεβαια, και η εναλλακτικη του ενοικιου, ειναι ενα αλλο δραμα στην Ελλαδα.

Το οτι επισης δεν υπαρχουν κινητρα αποκεντρωσης (εχει αναλυθει σε αλλα νηματα), επισης χειροτερευει την κατασταση.

Επισης, ποτε δεν καταλαβα, αλλα ξεχασα, στην Ελλαδα ζουμε, γιατι ποτε δεν 'κουρευτηκαν' λιγο και τα δανεια των δανειοληπτων, αλλα μονο των επιχειρηματιων μεγαλοοφειλετων. Να κοβουν δωρα και να κοβουν τους μισθους ξερουν, να κουρεψουν αεριτζιδικα δανεια τραπεζων να παρει μια ανασα ο κοσμος, δεν ξερουν! 

Παντως, αυτο που λεω εγω, ειναι οτι μαλλον ειναι προτιμοτερο να εισαι γενικως 'πιεσμενος' (πως θα πληρωσω νοικι & υποχρεωσεις), παρα εσαει 'χρεωμενος'!

Φυσικα, ο καθενας ζυγιζει τα δεδομενα του. 

Θα συμφωνησω μαζι σου, οτι την πατησαν κυριως, οσοι με ελαχιστα χρηματα, πηγαν και δανειστηκαν υπερογκα ποσα.

Επεξ/σία από mountains1
Δημοσ.
24 minutes ago, mountains1 said:

Επισης, ποτε δεν καταλαβα, αλλα ξεχασα, στην Ελλαδα ζουμε, γιατι ποτε δεν 'κουρευτηκαν' λιγο και τα δανεια των δανειοληπτων, αλλα μονο των επιχειρηματιων μεγαλοοφειλετων. Να κοβουν δωρα και να κοβουν τους μισθους ξερουν, να κουρεψουν αεριτζιδικα δανεια τραπεζων να παρει μια ανασα ο κοσμος, δεν ξερουν! 

Το να κουρέψεις τα δάνεια των επιχειρήσεων (κόστος) είναι επένδυση για την κοινωνία. 

Το να κουρέψεις τα δάνεια των ιδιωτών είναι πρόνοια. 

Μια οικονομία που δυσκολεύεται και θα δυσκολεύεται, δύσκολα να κάνει το 2. Το 1 είναι πιο αποδοτικό και μακροπρόθεσμα καλύτερο για τους περισσότερους. Μακάρι να μας έπαιρνε να κάνουμε και τα 2. 

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 23/6/2025 στις 11:47 ΠΜ, Μακιαβέλλι είπε

Το να κουρέψεις τα δάνεια των επιχειρήσεων (κόστος) είναι επένδυση για την κοινωνία. 

Το να κουρέψεις τα δάνεια των ιδιωτών είναι πρόνοια. 

Μια οικονομία που δυσκολεύεται και θα δυσκολεύεται, δύσκολα να κάνει το 2. Το 1 είναι πιο αποδοτικό και μακροπρόθεσμα καλύτερο για τους περισσότερους. Μακάρι να μας έπαιρνε να κάνουμε και τα 2. 

Εχουν κουρευτει δανεια με το νομο κατσελη...και στεγαστικα πολλων εκατονταδων χιλιαδων ....οπως και τωρα με τον πτωχευτικο νομο κουρευονται νεες οφειλες με προυποθεσεις !

Επεξ/σία από generalb31
Δημοσ.

Διάβασα κάπου ότι η διάρκεια ισχύος της έγκρισης υπαγωγής παρατείνεται κατά επιπλέον 60 ημέρες. Αυτό αφορά όλους ή μόνο ΑΜΕΑ;

Δημοσ.

Όλους. 

Οι ΑΜΕΑ απλά θα μπορούν να πάνε και σε πιο καινούριες κατασκευές έως και το 2020 (οικοδομική άδεια έως 31/12/2018).

Οι υπόλοιποι έως το 2007 (οικοδομική άδεια έως 31/12/2005).

Δημοσ.

Παιδια μακάρι να πάρετε (παρουμε) όλοι σπίτια, όμως θα ρωτήσω τα εξής, γιατί πολλοι φίλοι μου το ψάχνουνε με το Σπιτι μου 2

1. Πως να εμπιστευτούμε ένα πτωχευμένο κράτος? Εδώ οι γονείς μου πήρανε δάνειο για το πατρικό το 1984, και οι δύο δημόσιοι υπάλληλοι , Πασοκάρα, και το ξεπληρώσανε κατα το 2000 κάτι. Σε εποχές ακμάζουσες, με παχιές αγελάδες

2. Άνθρωποι που πήρανε δάνεια μετά το 2000, όταν έσκασε η κρίση, πάθανε μεγάλο κάζο.Και τότε, βγαίνανε και λεγανε "Παρτε δάνεια, σου αξίζει ένα σπίτι κλπ κλπ" Πως μπορούμε εμείς να ήμαστε σίγουροι τι θα γίνει μετά απο 10-15-20 χρόνια, καθώς τα πράγματα ΔΕΝ φαίνονται, παγκόσμια, να πάνε καλά

3. Κοιτάζω σπίτια, έτσι ενημερωτικά, και για ένα σπίτι 80-100 τμ (για να μπει μια οικογένεια), σε ψιλο καλή περιοχή - λαική (όχι κιριλέ), και κάτω απο 250.000 € δεν βρίσκεις! Η αγορά (και η ενοικίαση φυσικά) ακινήτου, δεν θυμάμαι ποτέ να ήτανε τόσο μα τόσο ακριβή. Συμφέρει?

Παράδειγμα...στο Περιστέρι, μια λαική συνοικεία, 75-100 τμ, με μονο κριτήριο την θέση στάθμευσης, κοιτάξτε λίγο τις τιμές

https://www.spitogatos.gr/pwliseis-katoikies/peristeri/me_garage/emvado_apo-75/emvado_eos-100

Δεν ξέρω, για μένα, είναι πάρα πολύ μεγάλο το ρίσκο, και δεν εμπιστεύομαι ούτε τράπεζες ούτε το κράτος, να μπω σε τέτοια δέσμευση.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το να δώσεις σε 30 χρόνια τουλάχιστον 300.000€ σε ενοίκια και στο τέλος να μείνεις με το πουλί στο χέρι μάλλον είναι καλύτερο.

Επεξ/σία από phanispal
Δημοσ.
29 minutes ago, phanispal said:

Το να δώσεις σε 30 χρόνια τουλάχιστον 300.000€ σε ενοίκια και στο τέλος να μείνεις με το πουλί στο χέρι μάλλον είναι καλύτερο.

Δεν ξερω τι εισοδήματα έχεις, αν τα εχεις μπραβο,  και συμφωνώ για τα ενοικια, τραγικό!

Όμως, σήμερα, μπορείς να δεσμευτείς, ότι για τα επομενα 20 χρόνια θα δίνεις μια δόση 1000 + Ευρώ?

Θέλεις να σου πω πόσοι άνθρωποι υπάρχουν που ειπανε "Δίνω 1200€ στο δάνειο, κάποτε έπαιρνε η γυναίκα μου 1800€ και εγώ 2000€ και νομίζαμε ότι το μπορούμε άνετα" , και μετά κάνανε δικαστήρια για να μπούνε στο νόμο Κατσέλη για να μην χάσουνε το σπίτι τους?

Για να μην πω ότι λόγω οικονομικών προβλημάτων χωρίσανε, γιατί θα είμαι οφ-τοπικ.

Αν έχεις όντως εισοδήματα, κατά τη γνώμη μου, για να πάρεις ένα σπίτι 250.000, καλό είναι, λέω εγώ, να έχεις μια προκαταβολή καλή, της τάξης των 60-80-100 χιλιάδων. 

Εύχομαι τα καλύτερα και να έχετε όλοι μια στέγη, ειλικρινά

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 hours ago, LiquidTroll said:

Κοιτάζω σπίτια, έτσι ενημερωτικά, και για ένα σπίτι 80-100 τμ (για να μπει μια οικογένεια), σε ψιλο καλή περιοχή - λαική (όχι κιριλέ), και κάτω απο 250.000 € δεν βρίσκεις! Η αγορά (και η ενοικίαση φυσικά) ακινήτου, δεν θυμάμαι ποτέ να ήτανε τόσο μα τόσο ακριβή. Συμφέρει?

Αυτο ακριβως, δεν υπαρχουν σπιτια και αυτα που ειναι αξιοπρεπη ειναι πολυ ακριβα, συν την ολη ιστορια με τους μεσιτες που ζητανε εξτρα χρηματα και γενικα ειναι οποιος προλαβει..ειναι η χειροτερη περιοδος για αγορα αλλα και για ενοικιαση. Εγω ειχα βρει μια σχετικα καλη περιπτωση, ειχα δωσει προκαταβολη κτλπ και τελευταια στιγμη με ακυρωσαν γιατι βρηκαν αλλον με μετρητα.. Οποτε φτου και παλι απο την αρχη ολη η ψυχοφθορά και το αγχος. Γενικοτερα ενα μεγαλο ποσοστο ιδιοκτητων δεν θελουν να ακουνε καν για δανειο.. Δεν ξερω καν αν θα βγει ακρη, ειμαι στη φαση μετακομισης οικογενειακως καπου προσωρινα, γιατι τελειωσε το συμβολαιο του ενοικιου στο σπιτι που μενω τωρα και ο ιδιοκτητης θα μπει μεσα και συνεχιζω την αναζητηση.. Δεν τα βλεπω αισιοδοξα τα πραγματα, ειτε για αγορα ειτε για ενοικιαση.

Επεξ/σία από xartemporas

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...