Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ναι αλλα εγω δεν καταλαβαινω γιατι το θεωρεις "σωστο".

Αν θελει μια εταιρεια ας προσλαβει τον διευθυντη κανονικα. Γιατι επιλεγει "μπλοκακι". Προφανως γιατι την συμφερει να μην εχει εξαρτημενη σχεση εργασιας.

• Απαντ. 46
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
22 minutes ago, giwfys said:

Γιατι επιλεγει "μπλοκακι". Προφανως γιατι την συμφερει να μην εχει εξαρτημενη σχεση εργασιας.

Ή γιατί το θέλει ο εργαζόμενος. Ξέρω developers πχ που έχουν κρατήσει το μπλοκάκι γιατί αυτοί το ήθελαν.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
38 λεπτά πριν, giwfys είπε

Ναι αλλα εγω δεν καταλαβαινω γιατι το θεωρεις "σωστο".

Αν θελει μια εταιρεια ας προσλαβει τον διευθυντη κανονικα. Γιατι επιλεγει "μπλοκακι". Προφανως γιατι την συμφερει να μην εχει εξαρτημενη σχεση εργασιας.

Τι εννοείς "σωστό";

Πουθενά δεν είπα "σωστό" ούτε "λάθος".

Είναι ένας τρόπος από τους διάφορους που υπάρχουν να δουλέψει κάποιος.

Σε κάποια επαγγέλματα είναι και πιο διαδεδομένος και ίσως και προτιμητέος. Στην Ελλάδα μέχρι πριν κάποια στιγμή που άλλαξε ο τρόπος φορολογίας τους ήταν πολύ πιο συμφέρον για έναν μηχανικό πχ να δουλεύει μπλοκάκι. Πλέον οι διαφορές είναι μικρές.

Νομίζω απλά εσύ έχεις στο μυαλό σου μόνο μια συγκεκριμένη μερίδα όσων δουλευουν έτσι.

Επεξ/σία από DrLo
Δημοσ.

Ακριβως το αντιθετο. Οι περισσοτεροι ειναι αναγκασμενοι να δουλευουν ετσι αλλιως δεν υπαρχει επιλογη.

Ειναι μια τακτικη προπολεμικη που δεν υπαρχει πουθενα στον δυτικο κοσμο με πολυ μικρες εξαιρεσεις. Ειναι η κουτοπονηρη εκδοχη του ελληνα εργοδοτη.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
24 λεπτά πριν, giwfys είπε

Ακριβως το αντιθετο. Οι περισσοτεροι ειναι αναγκασμενοι να δουλευουν ετσι αλλιως δεν υπαρχει επιλογη.

Ειναι μια τακτικη προπολεμικη που δεν υπαρχει πουθενα στον δυτικο κοσμο με πολυ μικρες εξαιρεσεις. Ειναι η κουτοπονηρη εκδοχη του ελληνα εργοδοτη.

ok

Επεξ/σία από DrLo
Δημοσ.

Προσωπικά θεωρώ ότι τα μπλοκάκια είναι ότι χειρότερο υπάρχει στην εργασιακή ζωή κυρίως γιατί δίνουν το δικαίωμα στους "εργοδότες" να έχουν φθηνούς εργαζόμενους όχι χωρίς δικαιώματα αλλά και με περισσότερες υποχρεώσεις από ότι θα είχαν κανονικά.

Προσωπικά σε όσα ερευνητικά ήμουν, ήμουν μπλοκάκι. Πλήρωνα ΦΠΑ ενώ δεν υπήρχε λόγος και μάλιστα δεν ήταν επιλέξιμη δαπάνη από το πρόγραμμα, άρα έφευγε από τον "μισθό" μου. Πλήρωνα ΤΕΒΕ (τότε) από την τσέπη μου. Πλήρωνα λογιστή. Και όλα αυτά για να πληρωθώ ως ΦΟΙΤΗΤΗΣ (μεταπτυχιακός/διδακτορικός) από κάποια ερευνητικά που συμμετείχα. Δεν είχα λόγω να έχω επιχείρηση αλλά η Ελλάδα είχε βρει έναν ωραίο τρόπο να εισπράττει φόρο στον φόρο.

Η γυναίκα μου είναι γιατρός εξειδικευμένος με 1 συνεργασία/εργοδότη και όχι μόνο δεν παίρνει δώρα/επιδόματα κλπ, έχει έξοδα λογιστή που κανονικά δεν θα τα είχε και επιπλέον ενώ ο εργοδότης την έχει standby εν αναμονή περιστατικού, δεν την πληρώνει αν δεν κάνει επέμβαση και άρα χάνει και χρόνο και χρήμα. Ενώ σαν μισθωτή ενώ πάλι θα ήταν standby, τουλάχιστον θα είχε τον μηνιαίο μισθό της.

Κάποιους τους βολεύει, αλλά αυτοί δεν είναι τα μπλοκάκια (1-3 εργοδότες) αλλά οι ελ. επαγγελματίες. Επίσης υπάρχουν κάποιες λίγες περιπτώσεις που το μπλοκάκι παίρνει στο χέρι πιο πολλά από το να ήταν μισθωτός αλλά για πολύ μεγάλα ποσά (>80 90.000€).

Δημοσ.
48 λεπτά πριν, m3ltd0wn είπε

Προσωπικά θεωρώ ότι τα μπλοκάκια είναι ότι χειρότερο υπάρχει στην εργασιακή ζωή κυρίως γιατί δίνουν το δικαίωμα στους "εργοδότες" να έχουν φθηνούς εργαζόμενους όχι χωρίς δικαιώματα αλλά και με περισσότερες υποχρεώσεις από ότι θα είχαν κανονικά.

Προσωπικά σε όσα ερευνητικά ήμουν, ήμουν μπλοκάκι. Πλήρωνα ΦΠΑ ενώ δεν υπήρχε λόγος και μάλιστα δεν ήταν επιλέξιμη δαπάνη από το πρόγραμμα, άρα έφευγε από τον "μισθό" μου. Πλήρωνα ΤΕΒΕ (τότε) από την τσέπη μου. Πλήρωνα λογιστή. Και όλα αυτά για να πληρωθώ ως ΦΟΙΤΗΤΗΣ (μεταπτυχιακός/διδακτορικός) από κάποια ερευνητικά που συμμετείχα. Δεν είχα λόγω να έχω επιχείρηση αλλά η Ελλάδα είχε βρει έναν ωραίο τρόπο να εισπράττει φόρο στον φόρο.

Η γυναίκα μου είναι γιατρός εξειδικευμένος με 1 συνεργασία/εργοδότη και όχι μόνο δεν παίρνει δώρα/επιδόματα κλπ, έχει έξοδα λογιστή που κανονικά δεν θα τα είχε και επιπλέον ενώ ο εργοδότης την έχει standby εν αναμονή περιστατικού, δεν την πληρώνει αν δεν κάνει επέμβαση και άρα χάνει και χρόνο και χρήμα. Ενώ σαν μισθωτή ενώ πάλι θα ήταν standby, τουλάχιστον θα είχε τον μηνιαίο μισθό της.

Κάποιους τους βολεύει, αλλά αυτοί δεν είναι τα μπλοκάκια (1-3 εργοδότες) αλλά οι ελ. επαγγελματίες. Επίσης υπάρχουν κάποιες λίγες περιπτώσεις που το μπλοκάκι παίρνει στο χέρι πιο πολλά από το να ήταν μισθωτός αλλά για πολύ μεγάλα ποσά (>80 90.000€).

Δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι λες.

Όμως αν πιστεύεις πως πλήρωνες φπα μάλλον δεν έχει καταλάβει τα πράγματα. Μόνο ο τελικός πελάτης πληρώνει φπα. Οι εταιρείες κάθε μορφής απλά τον αποδίδουν.

Δημοσ.
18 λεπτά πριν, doubleh είπε

Δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι λες.

Όμως αν πιστεύεις πως πλήρωνες φπα μάλλον δεν έχει καταλάβει τα πράγματα. Μόνο ο τελικός πελάτης πληρώνει φπα. Οι εταιρείες κάθε μορφής απλά τον αποδίδουν.

Δεν πιστεύω. Πλήρωνα. Παρειχα υπηρεσίες προς το πανεπιστήμιο ως εξ. Συνεργάτης. Έκοβα τιμολόγια τα οποία περιειχαν και τον ΦΠΑ. Αν δεν αγόραζα κάτι με ΦΠΑ που να μειώνει αυτόν που είχα πάρει, το υπόλοιπο το απεδιδα στο κράτος.

Δημοσ.
28 λεπτά πριν, m3ltd0wn είπε

Δεν πιστεύω. Πλήρωνα. Παρειχα υπηρεσίες προς το πανεπιστήμιο ως εξ. Συνεργάτης. Έκοβα τιμολόγια τα οποία περιειχαν και τον ΦΠΑ. Αν δεν αγόραζα κάτι με ΦΠΑ που να μειώνει αυτόν που είχα πάρει, το υπόλοιπο το απεδιδα στο κράτος.

Αν επιτρέπεται ποιο ήταν / είναι το επιστημονικό σου πεδίο ? 

Δημοσ.

Τι μπλοκάκι δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να έχεις benefits, απλά θα πρέπει να γραφτουν ξεκάθαρα στο συμβόλαιο που θα υπογράψετε. Μπορείς να διαπραγματευτεις ότι θα έχεις κανονικά άδειες (και ασθενείας), και αποζημίωση σε περίπτωση λύσης της συνεργασίας και ότι άλλο θες. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι σαν λύση την προτιμούν πάρα πολλοί και στην δυτική Ευρώπη γιατί συμφέρει φορολογικά, το θέμα είναι να το επιλέξεις και να μην είναι από εξαναγκασμό όπως είναι πχ σε κάποιες  εταιρίες μηχανικών.

Υ.Γ. Οι συνεργάτες σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα έχουν επιστροφή φόρου από την εφορία λόγω της φύσης της σύμβασης. Αν δεν τα παίρνει κάποιος πίσω μάλλον πρέπει να αλλάξει λογιστή χθες.

• Like 3
Δημοσ.
1 ώρα πριν, m3ltd0wn είπε

Κάτι τέτοια διαβάζω και αναρωτιέμαι αν αξίζει να εξηγείς πράγματα στο insomnia.

Έχω καταλήξει ότι αν ο άλλος δε σκαμπαζει λες ένα "ΟΚ" και ασ'τον να πιστεύει ότι θέλει 

• Like 2
Δημοσ.

Οκ, μπορούμε να μιλάμε θεωρητικά όσο θέλουμε.

Ναι, μπορείς να διαπραγματευτείς το συμβόλαιό σου για άδειες, αποζημιώσεις και τα ρέστα. Και ναι, υπάρχουν περιπτώσεις που το "μπλοκάκι" ωφελεί/είναι ζητούμενο για κάποιους.

Αλλά αν και εφόσον κοιτάμε την πραγματικότητα (την ελληνική αγορά) και βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι (και όχι όπως θα θέλαμε/μπορούσε να είναι) τότε δυστυχώς η φάση μπλοκάκι είναι αυτή η ζοφερή που ξέρουμε.

Και ο λόγος που οι περισσότεροι (θα μπορούσα ίσως άνετα να πω "όλοι" αλλά ας το παίξω λίγο αισιόδοξος) εργοδότες πάνε σε αυτή τη λύση, σίγουρα ΔΕΝ είναι για να σου δίνουν άδεια ή αποζημίωση αλλά για να απαλλαγούν από αυτές.

Οι όποιες εξαιρέσεις μπορεί να ξέρουν κάποιοι (προσωπικά ξέρω "μπλοκάκια" αλλά καμία εξαίρεση) δε νομίζω ότι αρκούν για να τεκμηριώσουν αυτό το σύστημα εργασίας σαν θετικό και υπέρ του εργαζομένου. Τουλάχιστον όχι όπως υλοποιείται στην καθημερινότητα

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, DrLo είπε

Κάτι τέτοια διαβάζω και αναρωτιέμαι αν αξίζει να εξηγείς πράγματα στο insomnia.

Έχω καταλήξει ότι αν ο άλλος δε σκαμπαζει λες ένα "ΟΚ" και ασ'τον να πιστεύει ότι θέλει 

ΟΚ

3 ώρες πριν, Jiakometi είπε

Αν επιτρέπεται ποιο ήταν / είναι το επιστημονικό σου πεδίο ? 

Πληροφορική, ερευνητικά προγράμματα διάφορα για το διδακτορικό και μεταδιδακτορικη έρευνα. Δυστυχώς όλα αυτά τα προγράμματα (ΕΣΠΑ τότε) σε βάζουν (έβαζαν τουλάχιστον) για να πληρωθείς να κάνεις έναρξη και να κόβεις τιμολόγια.

3 ώρες πριν, crimsonwall είπε

Υ.Γ. Οι συνεργάτες σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα έχουν επιστροφή φόρου από την εφορία λόγω της φύσης της σύμβασης. Αν δεν τα παίρνει κάποιος πίσω μάλλον πρέπει να αλλάξει λογιστή χθες.

Έχεις επιστροφή λόγω 20% παρακράτησης όντως αλλά αυτο δεν έχει κάποια σχέση με τον ΦΠΑ που πληρώναμε και ο οποίος δεν ήταν επιλέξιμη δαπάνη για τα τότε προγράμματα (ΕΣΠΑ 2007-2013). Μπορεί 5-6 άτομα που είχαμε πρήξει το πανεπιστήμιο να λάβουμε απαλλαγή ΦΠΑ να είχαμε όλοι λάθος. Πάντως δεν θα σκάσω για γεγονότα 15 χρόνια πριν. Πλέον έχω ξεφύγει από αυτό το μόρφωμα που λέγεται μπλοκάκι μια για πάντα.

Επεξ/σία από m3ltd0wn
  • Haha 2
Δημοσ.
Στις 16/10/2024 στις 9:49 ΠΜ, chrisxkar είπε

Επανάσταση που καταργουν έναν έκτακτο φόρο που είχε εφαρμοστεί προσωρινά το 2013

...και που τον αντικατέστησαν με ένα άλλο φόρο, του τεκμαρτού εισοδήματος που του χρόνου θα είναι για 11620Ε εισόδημα (πλασματικό) και φόρος το λιγότερο 1256Ε χωρίς να υπολογίσω και προκαταβολή 55% για την επόμενη χρονιά! Κατάργησαν το 650 και έφεραν φόρο 2 φορές πάνω που κάθε χρονιά θα αυξάνεται κιόλας.

Δημοσ.
10 ώρες πριν, 1comment είπε

.Κατάργησαν το 650 και έφεραν φόρο 2 φορές πάνω που κάθε χρονιά θα αυξάνεται κιόλας.

και βασικά δεν τον κατήργησαν εντελώς, οποίος κάνει ένσταση για το τεκμαρτό και δικαιωθεί (εστω κι αυτος ο ενας) θα πληρώσει το τέλος επιτηδεύματος, win-win κατασταση για το κράτος 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...