Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
2 ώρες πριν, gokuthelegend είπε

Λογικά ο λογιστής θα έχει άλλους 100 πελάτες, αν έπρεπε να πάρει τον καθένα για να επιβεβαιώσει τα έξοδα για το αφορολόγητο προφανώς θα τελείωνε του χρόνου ανήμερα. Οι περισσότεροι ούτε καν ρωτάνε, απλώς συμπληρώνουν το ποσό που στέλνουν οι τράπεζες και τελειώνει εκεί το θέμα. Το σωστό φυσικά θα ήταν να γίνει κάποιος έλεγχος μεταξύ λογιστή και πελάτη. Ο πελάτης έχει υποχρέωση να κρατά τις αποδείξεις ασχέτως αν οι τράπεζες ενημερώνουν την εφορία, ώστε αν γίνει έλεγχος να έχεις αποδεικτικά στοιχεία.

Αν και χρησιμοποιώ μόνο μια τράπεζα και κάρτα για τα έξοδα, προτείνεις λοιπόν να στέλνω στον λογιστή και εγώ τι ξόδεψα, για επιβεβαίωση. 

Θα το κάνω, αν έτσι τον διευκολύνω και είναι το σωστό. Άλλωστε, γνωριζόμαστε από παιδιά μικροί και τον εκτιμώ. 

• Απαντ. 139
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

ο λογιστής σου μπορεί να βλέπει το ποσό που εχεις "συγκεντρώσει" σε πληρωμές οπότε μάλλον δεν χρειάζεται να μπεις στον κόπο. Αν δεν σου είναι κόπος δεν χάνεις κάτι να κάνετε μια επαλήθευση.

Δημοσ.
Στις 19/3/2025 στις 1:05 ΜΜ, kogba είπε

Αν και χρησιμοποιώ μόνο μια τράπεζα και κάρτα για τα έξοδα, προτείνεις λοιπόν να στέλνω στον λογιστή και εγώ τι ξόδεψα, για επιβεβαίωση. 

Θα το κάνω, αν έτσι τον διευκολύνω και είναι το σωστό. Άλλωστε, γνωριζόμαστε από παιδιά μικροί και τον εκτιμώ. 

Δε τον διευκολύνεις. Του βάζεις παραπάνω δουλειά να κάθεται και να ελέγχει ενώ μπορεί να πατήσει ένα next next και τέλος.

Ξέρω τι θα πείτε, δουλειά του είναι, πληρώνεται....Άλλο θέμα αυτό.

Χαρές που θα κάνουν οι λογιστές πάντως αν σκάνε μύτη οι πελάτες με μια σακούλα αποδείξεις και κάθονται να μετράνε (αν το κάνουν) 2€-2€ την κάθε απόδειξη.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 λεπτά πριν, Neptu είπε

Δε τον διευκολύνεις. Του βάζεις παραπάνω δουλειά να κάθεται και να ελέγχει ενώ μπορεί να πατήσει ένα next next και τέλος.

Ξέρω τι θα πείτε, δουλειά του είναι, πληρώνεται....Άλλο θέμα αυτό.

Χαρές που θα κάνουν οι λογιστές πάντως αν σκάνε μύτη οι πελάτες με μια σακούλα αποδείξεις και κάθονται να μετράνε (αν το κάνουν) 2€-2€ την κάθε απόδειξη.

Αν είναι έτσι, δεν θέλω να χάσει παραπάνω χρόνο από ότι χρειάζεται. Απορία είχα τι είναι καλύτερο για τον ίδιο.

Για την περίπτωσή μου κιόλας, είναι τελείως αχρείαστο, από ότι καταλαβαίνω(παρακολουθώ το ποσό που πρέπει να μαζέψω ως αφορολόγητο μέσω εφαρμογής της μίας και μοναδικής τράπεζας που χρησιμοποιώ). Μέσω κάρτας όλο το αφορολόγητο, δεν μαζεύω τις χάρτινες αποδείξεις έτσι και αλλιώς. 

Επεξ/σία από kogba
Δημοσ.
Στις 19/3/2025 στις 9:53 ΠΜ, kogba είπε

Οι τράπεζες ενημερώνουν την ααδε για τις δαπάνες μας;

Δεν θυμάμαι να ενημέρωσα ποτέ τον λογιστή για τα έξοδα για αφορολόγητο, απο τότε που έγινε το 30% ηλεκτρονικά(ούτε και μου ζήτησε δηλαδή).  Ούτε μπήκε πρόστιμο. 

Στην εφαρμογή της τράπεζας το παρακολουθώ γενικώς, πόσα έξοδα έχω για αφορολόγητο. Την διαδικασία δεν ξέρω. 

Είσαι οκ .

Δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 19/3/2025 στις 11:49 ΠΜ, Ntinaras είπε

Θυμαται κανεις που μπαινω να δω ποσο % εχω καλυψει με ηλεκτρονικες αγορες?

Στην εφαρμογή του e-banking, λογικά και μέσω browser.

Στην Alpha Bank το έχει εκεί που γράφει αφορολόγητο αν θυμάμαι σωστά.Στην Eurobank εκεί που γράφει δαπάνες.Οπότε και για τις άλλες τράπεζες, θα έχει την ίδια περιγραφή.

Επεξ/σία από AntiCambeR
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 ώρες πριν, kon1to είπε

ο λογιστής σου μπορεί να βλέπει το ποσό που εχεις "συγκεντρώσει" σε πληρωμές οπότε μάλλον δεν χρειάζεται να μπεις στον κόπο. Αν δεν σου είναι κόπος δεν χάνεις κάτι να κάνετε μια επαλήθευση.

Τα ποσά αυτά που στέλνουν οι τράπεζες δεν συμπληρώνονται αυτόματα στην φορολογική δήλωση. Εμφανίζονται σε ένα παραθυράκι και εσύ επιβεβαιώνεις ότι είναι σωστό. Το συνολικό ποσό πρέπει να συμπληρωθεί χειροκίνητα από αυτόν που θα κάνει τη φορολογική δήλωση (από τον λογιστή δηλαδή). Αυτό γίνεται διότι από την μεριά των τραπεζών μπορεί να υπάρξουν false positives, δηλαδή να έχουν μετρήσει αγορές/πληρωμές που κανονικά δεν περνάνε στο αφορολόγητο ή και false negatives δηλαδή να μην έχουν μετρήσει αγορές/πληρωμές που κανονικά θα έπρεπε να περνάνε στο αφορολόγητο. Φυσικά αν ο λογιστής έχει άλλους 100 πελάτες να δει προφανώς δεν θα καθίσει να ασχοληθεί με τον καθένα διότι θα τελειώσει του χρόνου ανήμερα, οπότε απλώς βάζει τα ποσά που έχουν στείλει οι τράπεζες και τελειώνει εκεί το θέμα.

Επεξ/σία από gokuthelegend
Δημοσ.

Αυτά τα ελέγχουν καθόλου οι εφοριατζήδες; Για να πιάσω το αφορολόγητο του 2024 έκανα κάτι αγορές μαζεμένες στις 30-31/12 αλλά δεν υπολογίστηκαν όλες στο αφορολόγητο του 2024, μάλλον επειδή λόγω αργιών καθυστέρησε η εκκαθάριση. Θυμάμαι πάντως ότι δεν είχαν προσμετρηθεί κάπου στα 150+ ευρώ συνολικά. Προφανώς δε θυμάμαι ποιες αγορές δεν είχαν μετρηθεί, ούτε το ακριβές ποσό. Αν πάω απλά στη φορολογική και προσθέσω ένα τυχαίο νούμερο εκεί γύρω υπάρχει περίπτωση να έχω πρόβλημα;

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, SOADNICK είπε

Αυτά τα ελέγχουν καθόλου οι εφοριατζήδες; Για να πιάσω το αφορολόγητο του 2024 έκανα κάτι αγορές μαζεμένες στις 30-31/12 αλλά δεν υπολογίστηκαν όλες στο αφορολόγητο του 2024, μάλλον επειδή λόγω αργιών καθυστέρησε η εκκαθάριση. Θυμάμαι πάντως ότι δεν είχαν προσμετρηθεί κάπου στα 150+ ευρώ συνολικά. Προφανώς δε θυμάμαι ποιες αγορές δεν είχαν μετρηθεί, ούτε το ακριβές ποσό. Αν πάω απλά στη φορολογική και προσθέσω ένα τυχαίο νούμερο εκεί γύρω υπάρχει περίπτωση να έχω πρόβλημα;

Ίσως 

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Υπαρχουν λογαριασμοι, επιχειρησεων, δηλωμενοι με τετοιο τροπο, (δεν ξερω πως να το θεσω ή την ακρινη ορολογια)

ωστε αν τους πληρωνεις με ebanking,

η εν λογω πληρωμη να προσμετραται στο αφορολογητο;

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, mindreader είπε

Υπαρχουν λογαριασμοι, επιχειρησεων, δηλωμενοι με τετοιο τροπο, (δεν ξερω πως να το θεσω ή την ακρινη ορολογια)

Ναι. Οι επαγγελματικοί λογαριασμοί. Αν το είδος της επιχείρησης είναι τέτοιο που η συναλλαγή με κάρτα στην συγκεκριμένη επιχείρηση μετράει στο αφορολόγητο, τότε αν πληρώσεις στον επαγγελματικό λογαριασμό της επιχείρησης επίσης θα μετρήσει στο αφορολόγητο. Εγώ έχω κάνει 2-3 συναλλαγές με πληρωμή σε λογαριασμό και τις δείχνει κανονικά στο αφορολόγητο στο e-banking.

• Like 1
Δημοσ.
15 minutes ago, mindreader said:

μεχρι και καταθεση για αγορα σπιτιου που εγινε με μεταφορα πιαστηκε στο αφορολογητο

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, poulinos είπε

μεχρι και καταθεση για αγορα σπιτιου που εγινε με μεταφορα πιαστηκε στο αφορολογητο

Αυτή η κατηγορία νομίζω δεν περνάει στο αφορολόγητο. Και κακώς που ο ιδιοκτήτης του ακινήτου σου έδωσε τον επαγγελματικό λογαριασμό του, θα έχει και αυτός πρόβλημα.

Επεξ/σία από gokuthelegend
  • Haha 1
Δημοσ.
1 hour ago, gokuthelegend said:

Ναι. Οι επαγγελματικοί λογαριασμοί. Αν το είδος της επιχείρησης είναι τέτοιο που η συναλλαγή με κάρτα στην συγκεκριμένη επιχείρηση μετράει στο αφορολόγητο, τότε αν πληρώσεις στον επαγγελματικό λογαριασμό της επιχείρησης επίσης θα μετρήσει στο αφορολόγητο. Εγώ έχω κάνει 2-3 συναλλαγές με πληρωμή σε λογαριασμό και τις δείχνει κανονικά στο αφορολόγητο στο e-banking.

Απλα μια διευκρινηση, οχι συναλλαγη με καρτα, καταθεση με το ebanking μου, στον λογαριασμο τους, δηλαδη μεταφορα χρηματων απο προσωπικο λογαριασμο σε 'επαγγελματικο' λογαριασμο, κανονικα προσμετράται;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...