Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, e-k είπε

Δεν έχουν αλλάξει. Μην ανησυχείς, είναι ίδιες με τις προηγούμενες χρονιές. Κάτω από 200τμ είναι το σπίτι. Διψήφια είναι.

Μου αρέσει που έβαλες και γελάκι. 🙄 Τα 200τμ είναι για να μην βγει τεκμαρτό εισόδημα στον παραχωρούντα, όχι ότι η δωρεάν παραχωρημένη μονοκατοικία δεν βγάζει τεκμήριο διαβίωσης σε εσένα (το οποίο, αν κρίνω από τα όσα έχεις γράψει μέχρι στιγμής, το αγνοείς και πόσο είναι).

• Haha 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
24 λεπτά πριν, Zazula είπε

Μου αρέσει που έβαλες και γελάκι. 🙄 Τα 200τμ είναι για να μην βγει τεκμαρτό εισόδημα στον παραχωρούντα, όχι ότι η δωρεάν παραχωρημένη μονοκατοικία δεν βγάζει τεκμήριο διαβίωσης σε εσένα (το οποίο, αν κρίνω από τα όσα έχεις γράψει μέχρι στιγμής, το αγνοείς και πόσο είναι).

Μονοκατοικία 50 τ.μ. κυρίων χώρων, με 95 τ.μ. βοηθητικών χώρων, σε περιοχή με τιμές ζώνης έως 2.800 ευρώ  -> άρα τεκμήριο  6960€

Σε αυτό με βοήθησε η ιστοσελίδα https://www.forin.gr/tools/tekmhria

Άλλαξε αυτό φέτος; Ίδιο δεν ήταν και τις προηγούμενες χρονιές;

ΑΠΟΡΙΑ: Γιατί η καλή μας ΑΑΔΕ στο ΕΙΧ όχημα γνωστοποιεί αυτόματα το ποσό τεκμαρτής δαπάνης του (στην περίπτωσή μου 3200€) ενώ στην κατοικία κάνει την πάπια και το κρύβει;

Επεξ/σία από e-k
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, gokuthelegend είπε

Η αδερφή μου δήλωνε φιλοξενούμενη στο σπίτι των γονέων μέχρι που βρήκε δουλειά και νοίκιασε δικό της σπίτι. Πέρσι της βγήκε προσυμπληρωμένη δήλωση και δεν φαινόταν ούτε φιλοξενούμενη ούτε ότι νοίκιαζε. 

Εννοειται οτι θα ελεγξεις για τυχον λαθη. Εαν στο κρινουμενο ετος ηταν φιλοξενουμενη/ενοικιαζομενη και δεν αναφερεται ετσι στη δηλωση, θα πρεπει να γινει τροποποιητικη.

Επεξ/σία από fitsoulas2024
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, e-k είπε

Μονοκατοικία 50 τ.μ. κυρίων χώρων, με 95 τ.μ. βοηθητικών χώρων, σε περιοχή με τιμές ζώνης έως 2.800 ευρώ  -> άρα τεκμήριο  6960€

Σε αυτό με βοήθησε η ιστοσελίδα https://www.forin.gr/tools/tekmhria

Άλλαξε αυτό φέτος; Ίδιο δεν ήταν και τις προηγούμενες χρονιές;

ΑΠΟΡΙΑ: Γιατί η καλή μας ΑΑΔΕ στο ΕΙΧ όχημα γνωστοποιεί αυτόματα το ποσό τεκμαρτής δαπάνης του (στην περίπτωσή μου 3200€) ενώ στην κατοικία κάνει την πάπια και το κρύβει;

Για τα ποσά που γράφεις  έχεις  3000 (ατομικο) +  6960 (κατοικίας) + 3200 (αυτοκίνητου) = 13160 τεκμήριο

και για την κάλυψη του  3500 (πωληση) + 6900 (ανάλωση) = 10400 

Ετσι προκύπτει  οτι λείπουν ακόμη  2760  για να καλύψεις τα τεκμήρια.... απο  εκει προκύπτει ο φόρος.

Πιο πάνω είχες γράψει.... 

"γ. Έβαλα ανάλωση κεφαλαίου (κωδ. 787) ίση με τα έξοδα στο κωδ. 049."   

Ανάλωση  δεν βάζουμε για να καλύψουμε το 049  (που το είδες αυτό;)  αλλά για να καλύψουμε τα τεκμήρια...

• Like 1
Δημοσ.
11 ώρες πριν, e-k είπε

Συμφωνούμε, υπάρχουν επαγγελματίες με ακριβώς αυτό το αντικείμενο και τους πληρώνει το κράτος, τους πληρώνει το κράτος για να μας βοηθάν, εμάς, τους έξυπνους φορολογούμενους που έχουμε και τους τρόπους και τις γνώσεις. Σου ξαναλέω τόσα χρόνια τις κάνω εγώ τις δηλώσεις.

Συνόψεις εδώ...

https://i.ibb.co/zW3FGNhR/1.jpg

https://i.ibb.co/MD8kcpSV/image.jpg

Ευχαριστώ και @asdfnikos για το σύνδεσμο θα κοιτάξω να το δουλέψω κι αυτό μπας και βγάλω άκρη μέχρι να μου μιλήσει κάποιος από την ΑΑΔΕ.

Κατ αρχήν γιατί κρύβεις τα τετραγωνικά του σπιτιού?

Πώς θα κρίνουμε?

ΥΓ. Έκανες ένα βασικό λάθος: 

Με εισόδημα 0€ ΔΕΝ χρησιμοποιείς χρεωστική κάρτα.

9 ώρες πριν, teot είπε

Ανάλωση  δεν βάζουμε για να καλύψουμε το 049  (που το είδες αυτό;)  αλλά για να καλύψουμε τα τεκμήρια...

Ακριβώς 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, teot είπε

Για τα ποσά που γράφεις  έχεις  3000 (ατομικο) +  6960 (κατοικίας) + 3200 (αυτοκίνητου) = 13160 τεκμήριο

και για την κάλυψη του  3500 (πωληση) + 6900 (ανάλωση) = 10400 

Ετσι προκύπτει  οτι λείπουν ακόμη  2760  για να καλύψεις τα τεκμήρια.... απο  εκει προκύπτει ο φόρος.

Θες να πεις με ανάλωση πρέπει να καλύπτουμε το εισόδημα είτε πραγματικό είτε τεκμαρτό;

Δεν νομίζω ότι είναι έτσι διότι αυτό δεν εξηγεί πέρυσι (για το 2023) γιατί μου είχε βγει μηδενικός φόρος με 049 5000€ και 787 4000€.

5 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε

Κατ αρχήν γιατί κρύβεις τα τετραγωνικά του σπιτιού?

Πώς θα κρίνουμε?

ΥΓ. Έκανες ένα βασικό λάθος: 

Ακριβώς 

Είπα βρε τα τμ είναι 50 κύριοι και 95 βοηθητικοί.

Γιατί με εισόδημα 0€ δεν πρέπει να χρησιμοποιώ κάρτα; Άλλο πάλι τούτο...

Επεξ/σία από e-k
Δημοσ.
41 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε

9 ώρες πριν, teot είπε

Αν είσαι άνεργος με 0 εισόδημα δεν πρέπει να μαζέψεις αποδείξεις επί του τεκμαρτού εισοδήματος που είναι 3,000 ευρώ νομίζω; Ερώτηση κάνω, δεν ξέρω. Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι τα τελευταία 1-2 χρόνια.

Δημοσ.
24 λεπτά πριν, gokuthelegend είπε

Αν είσαι άνεργος με 0 εισόδημα δεν πρέπει να μαζέψεις αποδείξεις επί του τεκμαρτού εισοδήματος που είναι 3,000 ευρώ νομίζω; Ερώτηση κάνω, δεν ξέρω. Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι τα τελευταία 1-2 χρόνια.

Οχι 

1 ώρα πριν, e-k είπε

Θες να πεις με ανάλωση πρέπει να καλύπτουμε το εισόδημα είτε πραγματικό είτε τεκμαρτό;

Δεν νομίζω ότι είναι έτσι διότι αυτό δεν εξηγεί πέρυσι (για το 2023) γιατί μου είχε βγει μηδενικός φόρος με 049 5000€ και 787 4000€.

Είπα βρε τα τμ είναι 50 κύριοι και 95 βοηθητικοί.

Γιατί με εισόδημα 0€ δεν πρέπει να χρησιμοποιώ κάρτα; Άλλο πάλι τούτο...

Για να μην χρειάζεται να κάνεις ανάλωση κεφαλαίου 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
58 λεπτά πριν, gokuthelegend είπε

34 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε

Οχι 

Προσπαθώ να βρω πληροφορίες πάνω σε αυτό αλλά εδώ και εδώ στις εξαιρέσεις δεν βγάζουν εκτός τους ανέργους. Παράδειγμα, βγάζουν εκτός των ηλεκτρονικών αποδείξεων τους άνω των 70 ετών και τους ΑΜΕΑ, όσους μένουν σε χωριά κάτω των 500 κατοίκων και διάφορες άλλες κατηγορίες, αλλά για τους ανέργους δεν αναφέρει τίποτα. Και τα 2 άρθρα είναι πρόσφατα από το 2025. Υπάρχει κάποια άλλη πηγή;

Μάλιστα στο 1ο λινκ που παραθέτω αναφέρει το εξής:

Αναφορά σε κείμενο

Και αν δεν έχω εισόδημα;
Ακόμα και φορολογούμενοι χωρίς δηλωθέν εισόδημα έχουν υποχρέωση κάλυψης αφορολόγητου μέσω e-αποδείξεων, εφόσον προκύπτουν τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης (όπως κατοχή Ι.Χ., συντήρηση ακινήτου). Αν δεν καλυφθεί το απαιτούμενο ποσό, επιβάλλεται αυτόματα έξτρα φόρος 22% στη διαφορά, εκτός αν υπάρχει τεκμηριωμένος λόγος εξαίρεσης.

Επεξ/σία από gokuthelegend
Δημοσ.
2 hours ago, GREGORYMO said:

Οχι 

Για να μην χρειάζεται να κάνεις ανάλωση κεφαλαίου 

H "ανάλωση κεφαλαίου από προηγούμενα έτη"  πως υπολογίζεται?! Μπορώ να το κάνω μόνος μου ή θέλει λογιστή?

Δημοσ.

Μια ερωτηση οποιος γνωριζει. Μου ηρθε η φορολογικη δηλωση προσυμπληρωμενη και την εστειλα ετσι οπως ειναι. Διαβαζω οτι για την επιστροφη ενοικιου θελει να συμπληρωσεις τον κωδικο 081 στον οποιο πρεπει να βαλεις τον αριθμο καταχωρησης μισθωτηριου. Να κανω τροποποιητικη δηλωση και να τον καταχωρησω;

Προθεσμια για τροποποιητικη ειναι μεχρι τελος Ιουλιου;

Δημοσ.
2 ώρες πριν, HuskerDu είπε

H "ανάλωση κεφαλαίου από προηγούμενα έτη"  πως υπολογίζεται?! Μπορώ να το κάνω μόνος μου ή θέλει λογιστή?

Έχεις περιθώριο για ανάλωση κεφαλαίου κατά αρχήν?

Δημοσ.
29 minutes ago, GREGORYMO said:

Έχεις περιθώριο για ανάλωση κεφαλαίου κατά αρχήν?

Ναι, έχω περίπου 33 χρόνια εργασίας, πέρσι αποχώρησα από την εταιρία με ένα καλό ποσό αποζημίωσης και πληρώνω προαιρετική ασφάλιση για 2.5 χρόνια περίπου. 

• Thanks 1
Δημοσ.
29 λεπτά πριν, HuskerDu είπε

Ναι, έχω περίπου 33 χρόνια εργασίας, πέρσι αποχώρησα από την εταιρία με ένα καλό ποσό αποζημίωσης και πληρώνω προαιρετική ασφάλιση για 2.5 χρόνια περίπου. 

Προαιρετική ασφάλιση γιατί;Συνταξιούχος δεν είστε;

Δημοσ.
20 minutes ago, sonikk said:

Προαιρετική ασφάλιση γιατί;Συνταξιούχος δεν είστε;

όχι, θέλω, όπως γράφω, 3 χρόνια για τα 62.

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...