Gingerbread Δημοσ. 18 Απριλίου Δημοσ. 18 Απριλίου Δεν έχω καμία σχέση με τον κλάδο. Περισσότερο αξιοποιώ την πληροφορική ως γιατρός με τα διάφορα συστήματα που έχουμε στους υπολογιστές και διάφορες τηλεϊατρικές εφαρμογές αλλά μέχρι εκεί. Κάνουμε καμία παρουσίαση για το ΑΙ, ψάξαμε 2 πραγματάκια αλλά γενικά δεν έχω εικόνα του κλάδου. Όταν ήμουν μαθητής η πληροφορική ήτραν στα πολύ high της όλοι σου έλεγαν α να πας πληροφορική. Εκείνο το τμήμα δε της βιοιατρικής με εφαρμογής στην πληροφορική το είχαν το νέο Πολυτεχνείο φάση. Αλλά με αυτά που διαβάζω κατά καιρούς μπερδεύομαι. Αρχικά βλέπω πολύ κόσμο online να λέει ότι δεν χρειάζεται το πτυχίο, ότι πρέπει να μάθεις μόνος σου, κώιδικες, γλώσσες προγραμματισμού και ιστορίες. Εμένα μου φαίνεται αδιανόητο ότι θα μπορούσε κάποιος χωρίς πτυχίο να είναι πληροφορικάριος (σε όποιον τομέα). Σαν να σε χειρουργεί κάποιος χωρίς πτυχίο ιατρικής. Και μετά βλέπω από την μια να λένε ότι developers παίρνουν κάτι γαμάτους μισθούς 2 και 3 χιλιάρικα και παραπάνω (για Ελλάδα μιλάω) αλλά ταυτόχρονα να βλέπω κόσμο να λέει πως δεν βρίσκει δουλειά πουθενά. Οπότε από περιέργεια θα ήθελα κάποιον που έχει όρεξη να μου εξηγήσει κάποια πράγματα για τον κλάδο.
Μακιαβέλλι Δημοσ. 18 Απριλίου Δημοσ. 18 Απριλίου Απλά πήγαν κάποιοι που δεν τους ενδιέφερε η πληροφορική σε τμήμα πληροφορικής, γιατί τους είπε η μαμά τους "πήγαινε και θα σε πάρουν στη δουλειά είναι το μέλλον". Τύπου ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι δημόσιο και θα σε πάρουν με τυπικά προσόντα. Βγήκαν από το τμήμα όπως βγαίναν οι δάσκαλοι πριν χρόνια και νόμιζαν ότι θα μπουν στην "επετηρίδα" και όταν έρθει η σειρά τους θα πιάσουν την καλή. Ε δεν ήρθε ποτέ η σειρά τους. Γιατί απλά κοίταξαν να πάρουν πτυχίο. 3
sokratismalamas Δημοσ. 18 Απριλίου Δημοσ. 18 Απριλίου Δούλεψα 6 χρόνια στην Ελλάδα σε πολυεθνικές. Η κατάσταση έχει περίπου ως εξής: Όλες οι εταιρίες θέλουν να πάρουν κόσμο στην πληροφορική. Πάντα είχαν μια [ ή και πολύ περισσότερες] θέσεις εργασίας ανοιχτές σε διάφορους τομείς της εταιρίας . Αυτοί που κουβαλάνε τα project και τις ομάδες είναι- τις περισσότερες φορές - άτομα με πολύ καλή γνώση τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο της δουλειας και των καθημερινών challenge που έχουν. Έχουν εμπειρία, τίτλους senior και εννοείται καθαρίζουν καλά λεφτα (σε σχέση με εργαζόμενους πάντα στην ίδια εταιρεία σε άλλους τομεις) . Ακόμη , ειναι σχεδόν σίγουρο ότι έχουν βγάλει και κάποιο σχετικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ . Η ομάδα των senior έχει και πιο μικρούς σε ηλικία/ άπειρους που συμπληρώνουν. Ανάλογα την εταιρεία, αυτοί μπορεί να είναι όντως γνώστες του αθλήματος ή απλά να μπηκαν με βυσμα γιατί " να βάλουμε το παιδί στα κομπιούτερ " που πληρώνουν. Για να δικαιολογηθει η πρόσληψη πρέπει να υπάρχει και κάποιο σχετικό χαρτί ( συνήθως μεταπτυχιακό με άκυρο προπτυχιακό) Επειδή όμως ο κλάδος είναι πολύ ευρύς και επειδή δεν είναι αυστηρά ρυθμισμένος , αυτό σημαίνει πως ο οποιοσδήποτε θεωρητικά μπορεί να δώσει στον εαυτό του τον τίτλο του γνωστή της χ γλώσσας προγραμματισμού ή εργαλείου και να διεκδικήσει την πρόσληψη του σε οποιαδήποτε θέση σχετική με πληροφορική . Έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση που κυκλοφορούν τόσοι δήθεν γνωστές και κάτοχοι ειδικής γνώσης εργαλειων που κάποια εταιρεία που θέλει να προσλάβει άτομα κάθε φορά τραβάει λαχειο . Επομένως, ναι υπάρχουν εταιρίες που πληρώνουν καλά λεφτα , υπάρχουν εταιρίες που έχουν πολύ δυνατά πρότζεκτ, όμως ένα πτυχίο ή μια πιστοποίηση δεν ανοίγουν απλά τις πόρτες για όσους δηλώνουν ότι "είναι κομπιουτεράδες" Σκέψου το εξής, ποδοσφαιριστές είναι όλοι όσοι παίζουν επαγγελματικά ποδοσφαιρο. Είναι και αυτός που παίζει αλλαγή στην Γ εθνική Ελλάδας, ειναι και αυτός που παίζει στον Ολυμπιακο. Είναι και ο Μεσι. Θα ήταν ψέματα αν λέγαμε πως όλοι αυτοί δεν κάνουν το ίδιο ακριβώς επάγγελμα. Αλλά με ποσο διαφορετικές συνθήκες και απολαβές ο καθένας..... το ίδιο γίνεται και στην πληροφορική. Όποιος είναι καλός τον ψάχνουν οι εργοδότες Όποιος έχει απλά να διαφημίσει πιστοποιήσεις και χαρτιά, κατά κανόνα μένει για αλλαγή στην Γ εθνική. 1
Xdanger Δημοσ. 18 Απριλίου Δημοσ. 18 Απριλίου 6 ώρες πριν, Gingerbread είπε Και μετά βλέπω από την μια να λένε ότι developers παίρνουν κάτι γαμάτους μισθούς 2 και 3 χιλιάρικα και παραπάνω (για Ελλάδα μιλάω) αλλά ταυτόχρονα να βλέπω κόσμο να λέει πως δεν βρίσκει δουλειά πουθενά. Ψάχνουν και δεν βρίσκουν, και με μισθούς αρκετά πάνω από τα 3κ (καθαρά πάντα) Το θέμα είναι απλό, αν δεν σου αρέσει και αν δεν σου κόβει, όση χαρτούρα και να μαζέψεις, όσες γλώσσες και εργαλεία να έχεις παπαγαλήσει, δεν μπορείς να κάνεις την δουλειά. Τουλάχιστον όχι στο επίπεδο που απαιτείται. Αν δεν είναι ο μοναδικός, είναι σίγουρα από τους λίγους κλάδους που μπορείς να έχεις προϋπηρεσία χωρίς καν να έχεις βγει στην αγορά εργασίας. Όσοι δεν βρίσκουν δουλειά συνήθως είναι αυτοί που λένε γνωρίζω c++ 90%, αρχιτεκτονική 80% και kubernetes 0% γιατί δεν μου το μάθανε στην σχολή αλλά περιμένω από εσάς να μου τα μάθετε. 1 ώρα πριν, sokratismalamas είπε Έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση που κυκλοφορούν τόσοι δήθεν γνωστές και κάτοχοι ειδικής γνώσης εργαλειων που κάποια εταιρεία που θέλει να προσλάβει άτομα κάθε φορά τραβάει λαχειο Γιατί? Δεν ξέρουν να κάνουν συνεντεύξεις? 1
Sugizo Δημοσ. 19 Απριλίου Δημοσ. 19 Απριλίου 22 hours ago, sokratismalamas said: Σκέψου το εξής, ποδοσφαιριστές είναι όλοι όσοι παίζουν επαγγελματικά ποδοσφαιρο. Είναι και αυτός που παίζει αλλαγή στην Γ εθνική Ελλάδας, ειναι και αυτός που παίζει στον Ολυμπιακο. Είναι και ο Μεσι. Θα ήταν ψέματα αν λέγαμε πως όλοι αυτοί δεν κάνουν το ίδιο ακριβώς επάγγελμα. Αλλά με ποσο διαφορετικές συνθήκες και απολαβές ο καθένας..... το ίδιο γίνεται και στην πληροφορική. Όποιος είναι καλός τον ψάχνουν οι εργοδότες Αυτό ακριβώς, IT είναι και το Service Desk/Support, IT είναι και ο CIO, ο τελευταίος παίρνει δεκαπλάσιο+ μισθό από τον πρώτο σε πολυεθνική.
ProponitisTouKanape Δημοσ. 19 Απριλίου Δημοσ. 19 Απριλίου 22 ώρες πριν, Xdanger είπε Ψάχνουν και δεν βρίσκουν, και με μισθούς αρκετά πάνω από τα 3κ (καθαρά πάντα) Το θέμα είναι απλό, αν δεν σου αρέσει και αν δεν σου κόβει, όση χαρτούρα και να μαζέψεις, όσες γλώσσες και εργαλεία να έχεις παπαγαλήσει, δεν μπορείς να κάνεις την δουλειά. Τουλάχιστον όχι στο επίπεδο που απαιτείται. Αν δεν είναι ο μοναδικός, είναι σίγουρα από τους λίγους κλάδους που μπορείς να έχεις προϋπηρεσία χωρίς καν να έχεις βγει στην αγορά εργασίας. Όσοι δεν βρίσκουν δουλειά συνήθως είναι αυτοί που λένε γνωρίζω c++ 90%, αρχιτεκτονική 80% και kubernetes 0% γιατί δεν μου το μάθανε στην σχολή αλλά περιμένω από εσάς να μου τα μάθετε. Γιατί? Δεν ξέρουν να κάνουν συνεντεύξεις? Γενικά το HR χωλαίνει σε πολλές εταιρίες. Καθότι δεν φέρνει έσοδα και απλά καταναλώνει, συνήθως υποστελεχώνεται, τόσο σε αριθμό όσο και σε ποιότητα κόσμου. Οπότε υπάρχει ένα στοιχείο randomness στις προσλήψεις, καλά βιογραφικά τρώνε άκυρο, μέτρια βιογραφικά προχωράνε για συνεντεύξεις και τελικά τρώνε άκυρο από managers/directors/partners
Xdanger Δημοσ. 19 Απριλίου Δημοσ. 19 Απριλίου Ισχύει, αλλά όσα περάσουν από το hr δεν σημαίνει πως μετά θα πρέπει να πάρουν κάποιον στην τύχη, μπορεί να γίνει και μια συνέντευξη με τον team leader και εκεί μπορεί να φανεί αν κάποιος ξέρει στα αλήθεια αυτά που λέει πως ξέρει. Υπάρχουν τρόποι. 1
Μακιαβέλλι Δημοσ. 20 Απριλίου Δημοσ. 20 Απριλίου Επίσης τείνω να πιστεύω από ίδια εμπειρία τα τελευταία χρόνια ότι το HR κάνει το απόλυτα βασικό screening (τύπου να πετάξει έξω τα 0 εργασιακή εμπειρία ή ένα πολύ κακογραμμένο βιογραφικό). Όλα τα άλλα τα περνάνε ψιλοαβερτα και κόβει ο team leader την πλειονότητα. Για in house θέσεις τουλάχιστον.
George_pzg21 Δημοσ. 20 Απριλίου Δημοσ. 20 Απριλίου Τα πράγματα είναι δύσκολα για juniors έξω από Αθήνα. Οποίος έχει ψάξει ξέρει πόσο δύσκολο είναι το πράμα. Μέχρι και σε εταιρίες κατεργα πλέον κόβουν για πλάκα. Έχω δει ουρές 50 60 άτομα να περιμένουν για να μιλήσουν 3 λεπτά σε ημέρες καριέρας στις πιο δημοφιλείς εταιρίες. Ένας γνωστός στη θεσσ βρήκε δουλειά με βασικό μετά από 7 μήνες αναζήτησης, ενώ ήταν από τους καλύτερους της χρονιάς του.
rain-man Δημοσ. 20 Απριλίου Δημοσ. 20 Απριλίου (επεξεργασμένο) Υπάρχει η πληροφορική "ξέρω δύο εργαλεία που είδα tutorial στο youtube άρα είμαι προγραμματιστής", υπάρχει η πληροφορική "σπούδασα 5 χρόνια στο MIT και είμαι εξπερ να λύνω NP προβλήματα σε γραμμικό χρόνο", υπάρχει η πληροφορική "είμαι μηχανολόγος του πολυτεχνείου και επειδή είμαι έξυπνος και καλός στην αναγνώριση μοτίβων αφού το έχω με τις θετικές επιστήμες εκτελώ χρέη προγραμματιστή γιατί το ΚΕΝΑΚ δεν πληρώνει". Όλοι μπορεί να λένε ότι είναι προγραμματιστές, δεν υπάρχει αντίστοιχο των μηχανικών με τα τεχνικά έργα και τις υπογραφές. Δεν έχουν όλοι το ίδιο επίπεδο εγκεφάλου και γνώσης. Κατά κάποιο τρόπο η αγορά τους χωράει όλους, το θέμα για μια εταιρεία είναι να μπορεί να καταλάβει τι είναι ποιος για να τους βάλει στην σωστή θέση ευθύνης και αυτό το καταλαβαίνουν μόνο όσοι είναι στο υψηλότερο επίπεδο και όχι φυσικά η HR απόφοιτη φιλολογίας. Επεξ/σία 20 Απριλίου από rain-man 1
ProponitisTouKanape Δημοσ. 20 Απριλίου Δημοσ. 20 Απριλίου 22 ώρες πριν, Xdanger είπε Ισχύει, αλλά όσα περάσουν από το hr δεν σημαίνει πως μετά θα πρέπει να πάρουν κάποιον στην τύχη, μπορεί να γίνει και μια συνέντευξη με τον team leader και εκεί μπορεί να φανεί αν κάποιος ξέρει στα αλήθεια αυτά που λέει πως ξέρει. Υπάρχουν τρόποι. Μα φυσικά, αυτό έγραψα. Ακόμα και να περάσει ένα κουλό βιογραφικό, θα ακυρωθεί στον επόμενο γύρο. Ωστόσο αυτη η τυχαιότητα στο ποιον περνάει και ποιον κόβει το HR δυσκολεύει τους team leaders γιατί τους φορτώνει συνεντεύξεις με κόσμο που δεν θα έπρεπε. 4 ώρες πριν, George_pzg21 είπε Τα πράγματα είναι δύσκολα για juniors έξω από Αθήνα. Οποίος έχει ψάξει ξέρει πόσο δύσκολο είναι το πράμα. Μέχρι και σε εταιρίες κατεργα πλέον κόβουν για πλάκα. Έχω δει ουρές 50 60 άτομα να περιμένουν για να μιλήσουν 3 λεπτά σε ημέρες καριέρας στις πιο δημοφιλείς εταιρίες. Ένας γνωστός στη θεσσ βρήκε δουλειά με βασικό μετά από 7 μήνες αναζήτησης, ενώ ήταν από τους καλύτερους της χρονιάς του. Ο καλύτερος της χρονιάς του ως προς τι; Πρώτος στο πανεπιστήμιο; Αυτός που πάει σε ημέρα καριέρας, έχει τσιμπήσει άκυρο για διάφορους λόγους κάνοντας αιτήσεις μόνος του. Για αυτό και πάει στην ημέρα καριέρας, μπας και ξεπεράσει τον πρώτο σκόπελο και καταφέρει έστω να φτάσει σε συνέντευξη 1
George_pzg21 Δημοσ. 21 Απριλίου Δημοσ. 21 Απριλίου 20 ώρες πριν, ProponitisTouKanape είπε Ο καλύτερος της χρονιάς του ως προς τι; Πρώτος στο πανεπιστήμιο; Ναι
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα