Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χαιρετώ την παρέα.

Γενικώς δεν είμαι και πολύ του βιβλίου. Βασικά θα έλεγα ότι δεν είμαι καθόλου του βιβλίου. Βασικά τελείωσα το Λύκειο το 2004 και από τότε δεν ξανα έπιασα βιβλίο, ούτε καν στην σχολή (πληροφορικής γαρ, όλα τα κάναμε στον υπολογιστή). Παρόλα αυτά αποφάσισα για να έχω κάτι να απασχολούμαι να πιάσω τελικά κάποιο βιβλίο και παράλληλα θα ήθελα να ξεσκονίσω και τις γνώσεις μου. Είχα επιχειρήσει να βοηθήσω ένα βαφτιστήρι με κάτι ασκήσεις στα μαθηματικά και κυριολεκτικά δεν θυμόμουν τίποτα. Δεν είμαι της λογοτεχνίας αλλά μου αρέσουν μαθηματικά - φυσική. Στο σχολείο ήμουν Θετικής κατεύθυνσης στην 2α Λυκείου και Τεχνολογικής στην 3η. Σκεφτόμουν λοιπόν να αγοράσω σχολικά βιβλία αρχικά γενικής παιδείας 1 -2 - 3 Λυκείου (όχι κατεύθυνσης καθώς θεωρώ ότι θα είναι πιο δύσκολα), άλγεβρα - γεωμετρία - φυσική. Το θέμα είναι θα καταλάβω τίποτα ή να ξεκινήσω από τα σχολικά βιβλία του γυμνασίου; ή προτείνετε κάτι άλλο; Θεωρώ ότι έχω μια ικανότητα αναζήτησης πληροφοριών στο ίντερνετ μιας και πληροφορικάριος, οπότε αν κολλήσω κάπου θα μπορούσα να αναζητήσω πληροφορίες στο ίντερνετ, απλώς θα ήθελα να έχω τα βιβλία σαν μπούσουλα για να διαβάζω.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Επεξ/σία από gokuthelegend
Δημοσ.
5 ώρες πριν, gokuthelegend είπε

Χαιρετώ την παρέα.

Γενικώς δεν είμαι και πολύ του βιβλίου. Βασικά θα έλεγα ότι δεν είμαι καθόλου του βιβλίου. Βασικά τελείωσα το Λύκειο το 2004 και από τότε δεν ξανα έπιασα βιβλίο, ούτε καν στην σχολή (πληροφορικής γαρ, όλα τα κάναμε στον υπολογιστή). Παρόλα αυτά αποφάσισα για να έχω κάτι να απασχολούμαι να πιάσω τελικά κάποιο βιβλίο και παράλληλα θα ήθελα να ξεσκονίσω και τις γνώσεις μου. Είχα επιχειρήσει να βοηθήσω ένα βαφτιστήρι με κάτι ασκήσεις στα μαθηματικά και κυριολεκτικά δεν θυμόμουν τίποτα. Δεν είμαι της λογοτεχνίας αλλά μου αρέσουν μαθηματικά - φυσική. Στο σχολείο ήμουν Θετικής κατεύθυνσης στην 2α Λυκείου και Τεχνολογικής στην 3η. Σκεφτόμουν λοιπόν να αγοράσω σχολικά βιβλία αρχικά γενικής παιδείας 1 -2 - 3 Λυκείου (όχι κατεύθυνσης καθώς θεωρώ ότι θα είναι πιο δύσκολα), άλγεβρα - γεωμετρία - φυσική. Το θέμα είναι θα καταλάβω τίποτα ή να ξεκινήσω από τα σχολικά βιβλία του γυμνασίου; ή προτείνετε κάτι άλλο; Θεωρώ ότι έχω μια ικανότητα αναζήτησης πληροφοριών στο ίντερνετ μιας και πληροφορικάριος, οπότε αν κολλήσω κάπου θα μπορούσα να αναζητήσω πληροφορίες στο ίντερνετ, απλώς θα ήθελα να έχω τα βιβλία σαν μπούσουλα για να διαβάζω.

Θεωρώ τα σχολικά βιβλία λίγο πολύ άχρηστα, δεν γράφουν καλά την θεωρία, ούτε επεξηγούν τις λύσεις των ασκήσεων, γενικά ότι να ναι. Η γνώμη μου είναι να πάρετε ένα καλό βοήθημα από πρώτη λυκείου και παράλληλα να έχετε σε pdf το αντίστοιχο σχολικό που ούτως ή αλλως υπάρχουν δωρεάν.

Δημοσ.

Το έχω προσέξει ότι έχουν ανεβεί και online τα σχολικά βιβλία. Αλλά δεν με βολεύει καθόλου να διαβάζω από οθόνη. Θέλω να έχω το βιβλίο σε φυσική μορφή. Να μπορώ να γράφω πάνω σημειώσεις, να τσακίζω σελίδες σε σημεία που με ενδιαφέρουν και πάει λέγοντας. Ακόμη και αν δεν είναι και τόσο καλά, δεν μπορώ να ξεκινήσω από τα σχολικά βιβλία για να έχω κάποιο μπούσουλα και μετά να επεκταθώ και σε άλλα βιβλία;

Δημοσ.
1 ώρα πριν, gokuthelegend είπε

Το έχω προσέξει ότι έχουν ανεβεί και online τα σχολικά βιβλία. Αλλά δεν με βολεύει καθόλου να διαβάζω από οθόνη. Θέλω να έχω το βιβλίο σε φυσική μορφή. Να μπορώ να γράφω πάνω σημειώσεις, να τσακίζω σελίδες σε σημεία που με ενδιαφέρουν και πάει λέγοντας. Ακόμη και αν δεν είναι και τόσο καλά, δεν μπορώ να ξεκινήσω από τα σχολικά βιβλία για να έχω κάποιο μπούσουλα και μετά να επεκταθώ και σε άλλα βιβλία;

Δες τα λίγο σε pdf εάν σε βολεύουν ο τρόπος που ειανι γραμμένα και μετά μπορείς να τα αγοράσεις! Είναι πολύ οικονομικά ευτυχώς. 

Κάποτε είχαν 2-3€ το βιβλίο σε βιβλιοπωλείο.

Δημοσ.
5 ώρες πριν, julypickles είπε

Κάποτε είχαν 2-3€ το βιβλίο σε βιβλιοπωλείο.

6 βιβλία που έχω βρει είναι 23.50 ευρώ τελική τιμή μαζί με τα έξοδα αποστολής, στα Public. Αλλά αν τα βρω σε παρόμοια τιμή τότε θα τα αγοράσω από τοπικό βιβλιοπωλείο για να στηρίξω την τοπική οικονομία.

Δημοσ.

Τα σχολικά βιβλία είναι άθλια. Πάρε βοηθήματα που τα εξηγούν επαρκώς και έχουν άφθονες ασκήσεις για εμπέδωση των εννοιών.

Αν δε νοιάζεσαι άμεσα να δώσεις πανελλήνιες οπότε δε σε καίει να είσαι ενημερωμένος με την τρέχουσα ύλη, έχει μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση στη μισή τιμή.

Δημοσ.

Εγώ δεν κατάλαβα. Υπάρχει κάποιος λόγος που θέλεις να μάθεις τη σχολική ύλη ή απλώς θέλεις να ασχοληθείς και να μάθεις περισσότερα για κάποια πράγματα μέσα από βιβλία; Αν είσαι στη δεύτερη κατηγορία, θα σου πρότεινα να διαβάσεις βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης. Και πιο ενδιαφέροντα είναι και δε σε ζαλίζουν με τεχνικά ζητήματα που δεν τα χρειάζεσαι στην καθημερινότητα ή στη δουλειά σου. Υπάρχουν πολλά και καλά. 

Δημοσ.
4 ώρες πριν, yannis27gr είπε

Τα σχολικά βιβλία είναι άθλια. Πάρε βοηθήματα που τα εξηγούν επαρκώς και έχουν άφθονες ασκήσεις για εμπέδωση των εννοιών.

Αν δε νοιάζεσαι άμεσα να δώσεις πανελλήνιες οπότε δε σε καίει να είσαι ενημερωμένος με την τρέχουσα ύλη, έχει μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση στη μισή τιμή.

Δεν με ενδιαφέρουν οι πανελλήνιες ούτε να ξαναπάω σχολείο. Θέλω απλώς να ξεσκονίσω τις γνώσεις μου γιατί δεν θυμάμαι τίποτα.

1 ώρα πριν, FilipposMD είπε

Εγώ δεν κατάλαβα. Υπάρχει κάποιος λόγος που θέλεις να μάθεις τη σχολική ύλη ή απλώς θέλεις να ασχοληθείς και να μάθεις περισσότερα για κάποια πράγματα μέσα από βιβλία; Αν είσαι στη δεύτερη κατηγορία, θα σου πρότεινα να διαβάσεις βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης. Και πιο ενδιαφέροντα είναι και δε σε ζαλίζουν με τεχνικά ζητήματα που δεν τα χρειάζεσαι στην καθημερινότητα ή στη δουλειά σου. Υπάρχουν πολλά και καλά. 

Μπορείς να προτείνεις μερικά;

Δημοσ.

Τι θα σε ενδιέφερε; Κατά καιρούς έχω διαβάσει ωραία πράγματα για διαφορά που -για μένα- είναι πολύ ενδιαφέροντα:

- Η προέλευση του σύμπαντος, αστροφυσική και τέτοια.

- Η εξέλιξη των ειδών, προέλευση του ανθρώπου κτλ.

- Διάσημα μαθηματικά προβλήματα. 

Διαβάζω κυρίως στα αγγλικα, οπότε δεν είμαι σίγουρος τι έχει μεταφραστεί, αλλά μια αρχή θα μπορούσε να είναι το «Υφαίνοντας το ουράνιο τόξο» του Dawkins που καλύπτει διαφορά φαινόμενα,

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, FilipposMD είπε

Τι θα σε ενδιέφερε; Κατά καιρούς έχω διαβάσει ωραία πράγματα για διαφορά που -για μένα- είναι πολύ ενδιαφέροντα:

- Η προέλευση του σύμπαντος, αστροφυσική και τέτοια.

- Η εξέλιξη των ειδών, προέλευση του ανθρώπου κτλ.

- Διάσημα μαθηματικά προβλήματα. 

Διαβάζω κυρίως στα αγγλικα, οπότε δεν είμαι σίγουρος τι έχει μεταφραστεί, αλλά μια αρχή θα μπορούσε να είναι το «Υφαίνοντας το ουράνιο τόξο» του Dawkins που καλύπτει διαφορά φαινόμενα,

Βασικά μου αρέσουν τα μαθηματικά και η φυσική. Δεν θέλω όμως θεωρητικά πράγματα αλλά πρακτικά, δηλαδή να λύνω ασκήσεις, μαθηματικούς τύπους κλπ.

Δημοσ.
8 ώρες πριν, gokuthelegend είπε

Βασικά μου αρέσουν τα μαθηματικά και η φυσική. Δεν θέλω όμως θεωρητικά πράγματα αλλά πρακτικά, δηλαδή να λύνω ασκήσεις, μαθηματικούς τύπους κλπ.

Είναι η κόρη μου Γ Γυμνασίου και την κανω εγώ φροντιστήριο τόσο φέτος όσο και του χρόνου στο Λύκειο, οπότε έχω μια καλή εικόνα των δεδομένων.  

Για Φυσική - Χημεία, μπορείς να ξεκινήσεις με βιβλία της Α' Λυκείου. Ακόμη και κάποιος με μηδενικές γνώσεις θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα. Οι γνώσεις που παίρνει κανείς από το Γυμνάσιο σε αυτά είναι ελάχιστες και εμπεριέχονται στα βιβλία της Α Λυκείου.

Στα Μαθηματικά όμως, οι γνώσεις της Γ' Γυμνασίου είναι απαραίτητες. Επομένως, κατέβασε κάποιο επαναληπτικό διαγώνισμα της Γ Γυμνασίου κι αν μπορείς να το λύσεις τότε ξεκινάς κι εκεί από Α' Λυκείου, αλλιώς ξεκίνα από Γ Γυμνασίου.

Αναφορικά με βοηθήματα, των εκδόσεων Σαββάλα είναι εξαιρετικά. 

Υ.Γ. Αφού δε σε ενδιαφέρουν οι πανελλήνιες, έχω βοηθήματα παλαιότερων ετών σε Φυσική και Χημεία της Β Λυκείου (4 βιβλία συνολικά). Άν τελειώσεις αυτά που θα αγοράσεις για την Α Λυκείου και θες να συνεχίσεις, στείλε μου πμ να στα στείλω (free of charge φυσικά).

Δημοσ.
9 hours ago, gokuthelegend said:

Είναι μεν το αντίθετο του βιβλίου, αλλά το non-profit https://www.khanacademy.org/math έχει ανα θεματική ενότητα ή ανα επίπεδο/τάξη courses με σύντομα video, κείμενο και πολύ hands-on practice. Κατα τη γνώμη μου πολύ καλός τρόπος να "ξεσκονίσεις" γνώσεις και να εμβαθύνεις επιλεκτικά όπου σε ενδιαφέρει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 28/4/2025 στις 4:37 ΜΜ, gokuthelegend είπε

Χαιρετώ την παρέα.

Αφενός, θα πρότεινα την αγορά των βοηθημάτων του Σαββάλα που περιέχουν μεθοδολογίες, αναλυτική εξήγηση της θεωρίας κλπ. και είναι προσιτά για έναν που δεν πάει φροντιστήριο ή απέχει από την εκπαίδευση για χρόνια. Αφετέρου, θα σας συμβούλευα να λύσετε ασκήσεις και από την τράπεζα θεμάτων, γιατί περιέχει κατά βάση ασκήσεις μέσης δυσκολίας χωρίς να απευθύνονται σε ανθρώπους που ξέρουν πολύ ανώτερα/η μαθηματικά/φυσική (γιατί τα βοηθήματα του Σαββαλα τείνουν να έχουν μερικές ασκήσεις με εξεζητημένες γνώσεις και να αποπροσανατολίζουν τον μαθητή από τον αρχικό στόχο). 

Αφήνω και τον σύνδεσμο: https://www.trapeza-thematon.gr/ 

Υ.Γ: Μπορείτε να προμηθευτείτε τα σχολικά βιβλία των μαθηματικών και της φυσικής του λυκείου εντελώς τζάμπα από κάποιο τοπικό σχολείο γιατί κάθε χρόνο στα περισσότερα σχολεία περισσεύουν και στοιβάζονται άθικτα στις αποθήκες.

Επεξ/σία από marouli821316

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...