nchatz Δημοσ. Παρασκευή στις 12:17 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 12:17 μμ Η Seagate αναμένει να κυκλοφορήσει σκληρό δίσκο χωρητικότητας 100 terabyte μέχρι το 2030, καθώς προβλέπει ότι οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης θα χρειαστούν τέτοια τεράστια αποθηκευτικά μέσα για τα ολοένα και πιο περίπλοκα chatbots και τις υπηρεσίες generative AI. Σύμφωνα με τον B.S. Teh, ο οποίος επιβλέπει την ανάπτυξη της παγκόσμιας εμπορικής στρατηγικής και τις λειτουργίες της Seagate, σύντομα θα υπάρξει σημαντική ζήτηση για εξαιρετικά μεγάλους δίσκους βασισμένους στην αποδεδειγμένα αξιόπιστη τεχνολογία μαγνητικής αποθήκευσης. Επί του παρόντος, ο μεγαλύτερος σκληρός δίσκος της Seagate είναι το μοντέλο Exos M των 36TB, που παρουσιάστηκε νωρίτερα φέτος. Η εταιρεία έχει πρόσφατα επενδύσει σημαντικά στην προώθηση λύσεων βασισμένων σε HDD για να συνεχίσει να αυξάνει τη χωρητικότητα αποθήκευσης. Η Seagate είναι μεγάλος υποστηρικτής της τεχνολογίας Heat-Assisted Magnetic Recording (HAMR), μιας τεχνολογίας που αυξάνει την πυκνότητα δεδομένων χρησιμοποιώντας μια δίοδο λέιζερ προσαρτημένη σε κάθε κεφαλή εγγραφής για να αυξήσει τον αριθμό των bits που αποθηκεύονται σε μια μαγνητική επιφάνεια. Επιπλέον, η Seagate επιδιώκει και άλλες καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένων των σκληρών δίσκων με βάση την τεχνολογία NVMe που στοχεύουν στη σημαντική βελτίωση της αξιοπιστίας και της βιωσιμότητας των συστημάτων αποθήκευσης σε εταιρικά περιβάλλοντα και κέντρα δεδομένων. Όπως η Nvidia και πολλές άλλες τεχνολογικές εταιρείες σήμερα, η Seagate αυτοπροσδιορίζεται πλέον ως "εταιρεία AI", δείχνοντας πού πιστεύει ότι βρίσκονται - ή θα βρίσκονται - τα έσοδα τα επόμενα χρόνια. "Ένα βασικό στοιχείο για να απολαύσει κανείς αυξημένα έσοδα στη βιομηχανία AI είναι να παρέχει τη χωρητικότητα αποθήκευσης που χρειάζονται οι εταιρείες AI", δήλωσε ο Teh σε πρόσφατη συνέντευξη. "Τίποτα δεν ανταγωνίζεται τους σκληρούς δίσκους στην κάλυψη αυτής της αυξανόμενης ζήτησης." Η 70χρονη τεχνολογία HDD παραμένει καλά προσαρμοσμένη για την αναμενόμενη έκρηξη στα κέντρα δεδομένων AI, παρόλο που αναλυτές και ΜΚΟ εκφράζουν ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές και ενεργειακές επιπτώσεις αυτής της τάσης. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, ένα μόνο ερώτημα στο ChatGPT καταναλώνει έως και 2,9 watt-hours ενέργειας, ενώ μια απλή αναζήτηση στο Google είναι σχεδόν 10 φορές πιο αποδοτική. Η Seagate αντιμετωπίζει τις περιβαλλοντικές ανησυχίες εστιάζοντας σε παράγοντες που μπορεί να επηρεάσει μέσω των επιχειρηματικών και κατασκευαστικών πρακτικών της. Οι νεότεροι σκληροί δίσκοι είναι σχεδιασμένοι είτε για να μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας ανά terabyte είτε για να αυξάνουν την πυκνότητα δεδομένων. Καθώς οι πελάτες ενσωματώνουν αυτούς τους δίσκους στα κέντρα δεδομένων τους, ο Teh υποστήριξε ότι θα επωφεληθούν από τις μειωμένες απαιτήσεις σε χώρο, ενέργεια και πόρους. Επιπλέον, η Seagate εργάζεται για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εργοστασίων παραγωγής της ενσωματώνοντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. View full article
alcemist Δημοσ. Παρασκευή στις 12:24 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 12:24 μμ Φαντάσου πόσο χρόνο θα θέλει το defragmentation σε windows 95 Στα σοβαρά τώρα, μιλάμε για την ανάγκη αύξησης του bandwidth αλλά η αύξηση σε χωρητικότητα είναι που με τρομάζει (σε data centers). 20
Dr_Pepper Δημοσ. Παρασκευή στις 12:27 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 12:27 μμ Απο την στιγμή που οι τιμές δεν κατεβαίνουν αλλά ανεβαίνουν μου ειναι αδιάφορο.. Μεγάλωσα ενδιάμεσα στις εποχές που οι υπολογιστές δεν ειχαν καν σκληρό γιατι ήταν ακριβός και είχαν δισκέτα (κασέτες δεν πρόλαβα ) Μετά είχαν μερικά MB και κάνανε μερικά εκατοστάρικά Μετά είχαν 1 GB και κανανε 100-200 (το πρώτου μου windows 95 PC που το πήρα πιο κοντά στο 98 όμως πριν μοιραζόμουν αυτό του μεγάλου μου αδερφού που είχε 800ΜΒ και έκανε πάνω απο 200 ευρώ όταν ήταν καινούργιος - ο δίσκος εννοώ - ) Μετά είχαν 10 GB και κάνανε 100 περίπου Μετά είχαν 80GB και κάνανε 100 περίπου Μετά είχαν 160GB και κάνανε 100 περίπου Μετά είχαν 250 GB και κανανε 100 περίπου Μετά είχαν 500 GB και κάνανε 100 περίπου Μετά είχαν 1TB και κανανε 100 περίπου και έκτοτε άρχισε σιγα αλλά σταθερά η κατηφόρα μετά τα 2ΤΒ κάνανε 100 περίπου και έμεινε εκει πάνω κατω τώρα ναι μέν έχει και 20ΤΒ αλλά θα πρέπει να πουλήσεις το νεφρό σου για να τους αγοράσεις και ειναι έτσι για καμιά δεκαετία περίπου ενώ οι προηγούμενες αλλαγές γινόταν μέσα σε 1 με 3 χρόνια.. 6
Retromaniac Δημοσ. Παρασκευή στις 12:29 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 12:29 μμ (επεξεργασμένο) 16 λεπτά πριν, alcemist είπε Φαντάσου πόσο χρόνο θα θέλει το defragmentation σε windows 95 Στα σοβαρά τώρα, μιλάμε για την ανάγκη αύξησης του bandwidth αλλά η αύξηση σε χωρητικότητα είναι που με τρομάζει (σε data centers). Και εγώ άμα δω πάνω από 8tb δίσκο έχω εφιάλτες. Δεν είναι και λίγα. Άσε που βγαίνουν και οι νέες ταινίες "Στους δρόμους με τους δίσκους 3", "Ο δολοφόνος με το δίσκο" και "Στα σαγόνια του δίσκου". Μιλάμε για θριλερ όχι αστεία! Μόνο το πολύ σκληρός δίσκος για να πεθάνει βλέπεται άνετα 😜 Επεξ/σία Παρασκευή στις 12:42 μμ από Retromaniac 2
Alani13 Δημοσ. Παρασκευή στις 12:47 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 12:47 μμ (επεξεργασμένο) Καλά ναι μέχρι να βγουν ssd και nvme σε αυτές τις χωρητικότητες απλά. Επεξ/σία Παρασκευή στις 04:24 μμ από Alani13
SaFiS Δημοσ. Παρασκευή στις 01:47 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 01:47 μμ Να εμπιστεύεσαι 100ΤΒ δεδομένων σε μηχανικό δίσκο και ειδικά Seagate… 🤔🤔🤔 2 3
alexpap Δημοσ. Παρασκευή στις 02:01 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 02:01 μμ (επεξεργασμένο) “Η Seagate αναμένει να κυκλοφορήσει σκληρό δίσκο χωρητικότητας 100 terabyte μέχρι το 2030, καθώς προβλέπει ότι οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης θα χρειαστούν τέτοια τεράστια αποθηκευτικά μέσα για τα ολοένα και πιο περίπλοκα chatbots και τις υπηρεσίες generative AI.” Εμείς από την άλλη που έχουμε φυσική νοημοσύνη δεν θα χρειαστούμε τόσες μεγάλες αναβαθμίσεις. Με τι ταχύτητες ένας Seagate 20TB που πήρα φέτος έχει μέγιστη ταχύτητα 300ΜΒ/s στα μεγάλα αρχεία. Γιατί οι εταιρείες δεν δείχνουν τις άλλες τρεις ταχύτητες στα Μεσαία, Μικρομεσαία και μικρά αρχεία. Επιτέλους να καταλάβουμε ότι οι σκληροί δίσκοι είναι αμάξι 4-ταχυτο. Α ρε SisoftSandra εσύ έκανες τεστ στα μηχανήματα και μετά σε κάνανε χρηματιστήριο και πάτωσες δεν υπάρχεις πουθενά. Σημείωση: Φυσικά με Format NTFS (New Technology File System) κάτι σαν την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι πάντα Νέα ενώ εμείς έχουμε γεράσει. Επεξ/σία Παρασκευή στις 02:12 μμ από alexpap 2
atheatos Δημοσ. Παρασκευή στις 02:04 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 02:04 μμ 14 λεπτά πριν, SaFiS είπε Να εμπιστεύεσαι 100ΤΒ δεδομένων σε μηχανικό δίσκο και ειδικά Seagate… 🤔🤔🤔 Αν υπάρχουν και σε backup δίσκο κανένα πρόβλημα, ας είναι και μάρκα με έκαψες….
cpc464 Δημοσ. Παρασκευή στις 02:09 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 02:09 μμ Εχω τις ποιό υπέροχες εμπειρίες με seagate, εξωτερικός δίσκος του 1 tb όταν το θεωρούσαμε πολύ μου έχει βγάλει track 0 bad-disk unusable, σε boot drive σε έναν core duo 6850 πριν χρόνια μου έβγαλε λευκό καπνο και πάπαλα,και 2 barracuda με πολλα πολύτιμα προγράμματα και προσωπικά αρχεία και φωτογραφίες παρέδωσαν το πνέυμα σε λιγότερο απο χρόνο, απο τότε μόνο WD και Toshiba,δεν ξαναεμπιστεύομαι seagate. Τώρα για τους παραδοσιακούς δίσκους έχουν ζωή ακόμα, οι ssd τους read-write κύκλους που έχουν οι hd δεν τους φτάνουν ακόμα. 2
anax111 Δημοσ. Παρασκευή στις 02:41 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 02:41 μμ Εάν έχουν δύο ή και παραπάνω ακίδες ανάγνωσης - εγγραφής ώστε η καταχώρηση και ανάγνωση των δεδομένων να γίνεται γρήγορα τότε μια χαρά λύση θα είναι και προφανώς πολύ οικονομικότερη των SSD - NVMe. Ναι, και εγώ δεν εμπιστεύομαι πολύ τους Seagate αλλά ρε παιδιά μιλάμε για Data Centers, πάντα θα υπάρχει backup των δεδομένων. Προσωπικά περίμενα περισσότερες εξελίξεις στον τομέα των HDDs τα τελευταία χρόνια αλλά δεν επιβεβαιώθηκα. Έπεσαν και πολύ οι τιμές των SSDs αλλά όχι τόσο ώστε να μην συμφέρει η ανάπτυξη φθηνών HDDs για αποθήκευση.
georgiosmag Δημοσ. Παρασκευή στις 02:42 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 02:42 μμ Θα προλάβουμε άραγε να δούμε έναν δίσκο κανονικό 3,5άρι τάξεως πέταμπάιτ? Είμαι περίεργος θα τα καταφέρουν? Και με τι υλικό είναι το θέμα.. Να βάλω στο synology μου μέσα 4 δίσκους από 1pb και ας φύγω από την ζωή
Jts Δημοσ. Παρασκευή στις 02:57 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 02:57 μμ 1 ώρα πριν, Alani13 είπε Καλά ναι μέχρι να βρουν ssd και nvme πάλι και ξανά μανά. Ssd υπάρχουν χρόνια τώρα. Για γερά πορτοφόλια όμως.
vorlon68 Δημοσ. Παρασκευή στις 03:13 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 03:13 μμ (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, Dr_Pepper είπε Απο την στιγμή που οι τιμές δεν κατεβαίνουν αλλά ανεβαίνουν μου ειναι αδιάφορο.. Μεγάλωσα ενδιάμεσα στις εποχές που οι υπολογιστές δεν ειχαν καν σκληρό γιατι ήταν ακριβός και είχαν δισκέτα (κασέτες δεν πρόλαβα ) Μετά είχαν μερικά MB και κάνανε μερικά εκατοστάρικά Μετά είχαν 1 GB και κανανε 100-200 (το πρώτου μου windows 95 PC που το πήρα πιο κοντά στο 98 όμως πριν μοιραζόμουν αυτό του μεγάλου μου αδερφού που είχε 800ΜΒ και έκανε πάνω απο 200 ευρώ όταν ήταν καινούργιος - ο δίσκος εννοώ - ) Μετά είχαν 10 GB και κάνανε 100 περίπου Μετά είχαν 80GB και κάνανε 100 περίπου Μετά είχαν 160GB και κάνανε 100 περίπου Μετά είχαν 250 GB και κανανε 100 περίπου Μετά είχαν 500 GB και κάνανε 100 περίπου Μετά είχαν 1TB και κανανε 100 περίπου και έκτοτε άρχισε σιγα αλλά σταθερά η κατηφόρα μετά τα 2ΤΒ κάνανε 100 περίπου και έμεινε εκει πάνω κατω τώρα ναι μέν έχει και 20ΤΒ αλλά θα πρέπει να πουλήσεις το νεφρό σου για να τους αγοράσεις και ειναι έτσι για καμιά δεκαετία περίπου ενώ οι προηγούμενες αλλαγές γινόταν μέσα σε 1 με 3 χρόνια.. Ειχα αγοράσει για την Amiga 100ΜΒ 2,5αρι δισκο 105000δρχ Επεξ/σία Παρασκευή στις 03:14 μμ από vorlon68 3
JcD Δημοσ. Παρασκευή στις 03:15 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 03:15 μμ 1 hour ago, cpc464 said: Εχω τις ποιό υπέροχες εμπειρίες με seagate, εξωτερικός δίσκος του 1 tb όταν το θεωρούσαμε πολύ μου έχει βγάλει track 0 bad-disk unusable, σε boot drive σε έναν core duo 6850 πριν χρόνια μου έβγαλε λευκό καπνο και πάπαλα,και 2 barracuda με πολλα πολύτιμα προγράμματα και προσωπικά αρχεία και φωτογραφίες παρέδωσαν το πνέυμα σε λιγότερο απο χρόνο, απο τότε μόνο WD και Toshiba,δεν ξαναεμπιστεύομαι seagate. Τώρα για τους παραδοσιακούς δίσκους έχουν ζωή ακόμα, οι ssd τους read-write κύκλους που έχουν οι hd δεν τους φτάνουν ακόμα. Πέραν τούτου μπορείς να ανακτήσει δεδομένα από χαλασμένο ssd? Γιατί από μηχανικό δίσκο μπορείς. 2
Dr_Pepper Δημοσ. Παρασκευή στις 03:32 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 03:32 μμ 12 λεπτά πριν, vorlon68 είπε Ειχα αγοράσει για την Amiga 100ΜΒ 2,5αρι δισκο 105000δρχ Ναι όταν το έκανες αυτό ήταν η εποχή που οι δίσκοι ήταν πανάκριβοι και ακόμη και τα drives δισκέτας ήταν πανάκριβα και είχε και drive με απλές κασέτες σαν αυτες που βάζεις στο stereo ... και έκτοτε πάντα την επόμενη χρονιά (η σχεδόν την επόμενη) όλα γινόταν ή γρηγορότερα/η καλύτερα (πχ μεγαλύτερη χωρητικότητα) ή φθηνότερα ή και τα δύο, έχει σταματήσει αυτό στους δίσκους (αλλά και οι SSD δεν "καλπάζουν" έχουν περάσει περίπου 12 χρόνια απο τον πρώτο 1TB SSD και ακόμη ειναι αρκετά τσιμπημένες αυτοί με 2TB και ότι παραπάνω απο αυτό είναι πανάκριβο ενώ θα έπρεπε να βλέπαμε πχ 20TB SSD στα 100 άντε 300 ευρώ το πολύ... τι ειναι το SSD ΑΜΜΟΣ είναι που την κάνανε πλάκα και ζωγραφίσανε πάνω της ένα κύκλωμα... απλά μας αρμέγουν...) 1 ώρα πριν, cpc464 είπε Τώρα για τους παραδοσιακούς δίσκους έχουν ζωή ακόμα, οι ssd τους read-write κύκλους που έχουν οι hd δεν τους φτάνουν ακόμα. Εξαρτάται γιατί πέρα ότι έχουν βελτιωθεί πολύ σε αυτό δεν γράφουν στο ίδιο σημείο δηλαδή αν πάρεις δίσκο μεγαλύτερης χωρητικότητας απο τις καθημερινές σου ανάγκες πολύ άνετα θα ξεπεράσει σε ζωή τον σκληρό γιατί ο κύκλος ζωής ειναι per cell, άρα αν δεν γράφεις ΟΛΑ τα cells παράλληλα κάθε φορά τότε ουσιαστικά ειναι extra cell* κύκλος ζωής Ενώ στους HDD πολλά μέρη φθείρονται έτσι και αλλιώς είτε γράψεις σε έναν τομέα είτε σε όλους τους τομείς σε όλους τους δίσκους. To πρόβλημα ειναι ότι ειναι πανάκριβοι. googlάρωντας στα γρήγορα κάποιες αναφορές https://www.adata.com/id/quikTips/benifits-of-large-capacity-ssds/ https://serverfault.com/questions/883697/does-bigger-capacity-ssd-have-longer-life-due-to-wear-leveling Πρακτική μέτρηση με χιλιάδες SSD που χρησιμοποιήθηκαν: 55 λεπτά πριν, JcD είπε Πέραν τούτου μπορείς να ανακτήσει δεδομένα από χαλασμένο ssd? Γιατί από μηχανικό δίσκο μπορείς. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση σαν τους HDD κάποιες φορές ναι κάποιες φορές όχι εξαρτάται. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα