Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Κάθε φορά που οδηγώ, ειδικά εκτός Αττικής και βλέπω καφέ ταμπέλα, με πιάνει ένα δέος. Εσωτερικά, νοιώθω αυτόματα πως εκεί που με στέλνει αυτή η καφέ ταμπέλα είναι σίγουρα ένας τόπος σχεδόν μαγικός, καθώς οι πρόγονοί μας είχαν μια ανώτερη αίσθηση του γιατί / πώς / πού να δημιουργήσω κάτι στον εκάστοτε χώρο. Όταν λοιπόν (αν και σπανίως πιά λόγω υποχρεώσεων) αρχίζω τις αναζητήσεις μου, έχω ανακαλύψει ειδικά μέσω Google (ναι αν θέλετε το πιστεύετε) ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ μέρη, αρχαίους ναούς, που πραγματικά ΚΑΝΕΙΣ απο το "Υπουργείο Πολιτισμού" δεν έχει κάτσει κάτω να οργανωθεί και με την ανάλογη σοβαρότητα να τα αναδείξει. Και για λόγους τουρισμού (ΕΝΑ απο αυτά να υπήρχε πχ στην Ελβετία θα το γνώριζε όλος ο κόσμος), και για λόγους εκπαίδευσης της κοινωνίας μας και των νέων μας.  

Ως παράδειγμα αναφέρω τι μπορεί να δεί κανείς 1 ώρα απο την Αθήνα κατευθυνόμενος προς τις αρχές της Βοιωτίας :

1. Ερυθρές - Πλαταιές. Πολύ πολύ κοντά στην Αθήνα, ιστορικότατο σημείο ύψιστης σημασίας και ανοικτά προσβάσιμος αρχαιολογικός χώρος

2. Κοιλάδα των Μουσών. Κοντά στις Ερυθρές, ένας μικρός κρυμμένος παράδεισος. 

3. Άρχαίος Πύργος Άσκρης

4. Τρόπαιο της Μάχης των Λεύκτρων 

5. Καταρράκτες Πέτρας

5. Το μουσείο της Θήβας που όντως είναι ένας μικρός θησαυρός.

Θα μπορούσα να γράφω για ώρες. Είναι αμέτρητα το σημεία που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί και να ανακαλύψει ειλικρινά πολλά όμορφα πράγματα για το μεγαλειώδες παρελθόν του τόπου μας. Άσε που αν το συνδυάσεις με μια καλή ταβερνούλα πρόκειται να κάνεις μια τρομερή μονοήμερη εκδρομή με την οικογένεια / φίλους... Και μόλις αναφέρθηκα στην αρχή της Βοιωτίας. Αν κάποιος ξεκινήσει να δεί τα πάντα στον  Ελλαδικό χώρο θα χρειαστεί 2 ζωές! Είναι τόσα πολλά και έχουν τρομερό ιστορικό ενδιαφέρον. Τί να πεί κανείς για την Ακρόπολη? Τί? Η μετουσίωση της καλαισθησίας, ομορφιάς και αρχιτεκτονικής που κοιτά την αιωνιότητα. 

Θα ήταν ιδεατό, να προσφέρουμε ποιοτική παιδεία στα παιδιά μας, που βάζει πραγματικά θεμέλια. Αλλά αυτό είναι μια άλλη, μεγάλη συζήτηση...  

Ανακαλύψτε την Ελλάδα μας, όσο μπορείτε. Όσο μας επιτρέπουν....

• Like 6
  • Thanks 1
Δημοσ.

Από πότε είναι αυτή η εφημερίδα; Πέρα από την πλάκα έχουν γίνει αμέτρητες τέτοιες προσπάθειες. Προφανώς όσο προχωράει η τεχνολογία των γραφικών θα είναι και πιο εντυπωσιακές.

Δημοσ.

Μάλλον μπερδέψανε το Φειδία με την Ινδία (ή έστω με τη Μινωϊκή εποχή) και έχουνε δει και πολύ Ιντιάνα Τζόουνς. Αν ρωτήσεις ένα τυχαίο Έλληνα στη λαϊκή θα σου πει αμέσως τα λάθη στο άγαλμα.

image_2025-05-14_105246105.png

Δημοσ.

Για όσους δεν το γνωρίζετε στο Nashville των ΗΠΑ υπάρχει ζωντανή αναπαράσταση του κτιρίου σε πραγματικό μέγεθος. 

Screenshot_20250514_110802_Google.jpg

• Like 9
Δημοσ.
32 minutes ago, JcD said:

Για όσους δεν το γνωρίζετε στο Nashville των ΗΠΑ υπάρχει ζωντανή αναπαράσταση του κτιρίου σε πραγματικό μέγεθος.

Συζητούσαμε κάτω από το άγαλμα κατά πόσο θεμιτό θα ήταν να γινόταν αποκατάσταση των αρχαίων. Από την μία βλέπεις πως θα ήταν στην εποχή του, αλλά από την άλλη έχει μεγάλη αξία το πραγματικό απομεινάρι ενός πολιτισμού τόσων χιλιάδων ετών. Ίσως θα μπορούσε να συνυπάρχουν το γνήσιο και μια σύγχρονη αναπαράσταση σε άλλο σημείο. Προσωπικά δεν ένοιωσα το ίδιο δέος στον Παρθενώνα του Νάσβιλ με οποιοδήποτε αρχαίο απομεινάρι έχω επισκεφθεί. Ίσως μια θεατρική αναπαράσταση του κόσμου με ηθοποιούς ζωντάνευε το μέρος.

DSC04048.jpg.9d894922303a1c6d7358f8c8e8201f18.jpg

• Like 1
Δημοσ.
1 hour ago, Athoz said:

Συζητούσαμε κάτω από το άγαλμα κατά πόσο θεμιτό θα ήταν να γινόταν αποκατάσταση των αρχαίων. Από την μία βλέπεις πως θα ήταν στην εποχή του, αλλά από την άλλη έχει μεγάλη αξία το πραγματικό απομεινάρι ενός πολιτισμού τόσων χιλιάδων ετών. Ίσως θα μπορούσε να συνυπάρχουν το γνήσιο και μια σύγχρονη αναπαράσταση σε άλλο σημείο. Προσωπικά δεν ένοιωσα το ίδιο δέος στον Παρθενώνα του Νάσβιλ με οποιοδήποτε αρχαίο απομεινάρι έχω επισκεφθεί. Ίσως μια θεατρική αναπαράσταση του κόσμου με ηθοποιούς ζωντάνευε το μέρος.

DSC04048.jpg.9d894922303a1c6d7358f8c8e8201f18.jpg

Θεωρώ ότι είναι αδύνατον και ότι απλός θα φτιάχναμε καρικατούρες των αυθεντικών, τα υλικά που χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθουν σήμερα, καλύτερα να μείνουμε με τις εικονικές αναπαραστασεις. Το κτίριο στο Nashville είμαι αυτό ακριβώς, καρικατούρα. 

Δημοσ.

Τυχαια ανακαλυψα ότι εδώ Αμερική έχουν φτιάξει το μοναδικό στον κόσμο 1:1 κτιριο του Παρθενώνα στο Nashville Tennessee και έπαθα πλάκα. Εχει το αγαλμα της θεάς Αθηνάς στο πλήρες μέγεθος να κρατάει το αγαλμα του θεού Ερμή.

Για οποιον ενδιαφέρεται να το τσεκάρει https://www.nashvilleparthenon.com/ και 

Δημοσ.
4 ώρες πριν, JcD είπε

δικαιωματα πληρώνουν αυτοί; 😁

• Haha 2
Δημοσ.
19 ώρες πριν, anax111 είπε

Δεν υπήρχε τρόπος να φωτιστεί κάτι τότε έντονα εκτός από δάδες, λυχνίες ή κεριά και δεν υπήρχαν ούτε καπνοδόχοι. Οπότε εάν το φωτίζανε έντονα σύντομα θα ήταν όλα κατάμαυρα στο εσωτερικό του ναού από τον καπνό. 

Για το χρυσοελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς του Φειδία έχουμε λεπτομερείς περιγραφές αλλά και πολλά αντίγραφα που σώθηκαν, κάπως έτσι ήτανε. Για το μόνο που έχω ένσταση στο βίντεο και δεν ταιριάζει με την εποχή είναι τα χαλιά που μοιάζουν περσικά με λεπτή ύφανση. Η συγκεκριμένη λεπτή ύφανση αναπτύχθηκε πολύ αργότερα, είναι αντικείμενο εκτός εποχής. 

εγώ μιλάω για το πρόσωπο της αθηνάς και το ύφος του γλυπτού που είναι λες και έχει φάει μπουγάτσα 

Δημοσ.
3 ώρες πριν, chek2fire είπε

εγώ μιλάω για το πρόσωπο της αθηνάς και το ύφος του γλυπτού που είναι λες και έχει φάει μπουγάτσα 

😄😄😄  Δεν ξέρω ρε φίλε τι έτρωγε η Αθηνά! Δεν την είχα και γκόμενα! 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...