Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 hours ago, Nauths said:

Επιταγή από αττικα μπανκ πως την κρίνετε;

Θες να πεις επιταγή ιδιώτη που τυγχάνει να έχει λογαριασμό στην Attica, ή τραπεζική επιταγή της Attica στο όνομα του ιδιώτη;

Το πρώτο ειναι κλασική επιτάγη, ειναι σχεδόν άσχετο το απο ποιά τράπεζα ειναι το μπλοκάκι. Το δευτερο ειναι σχεδόν το ίδιο με το να έχεις μετρητά στο χέρι. 

Επεξ/σία από Skrobo
  • Απαντ. 40
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Nauths είπε

Ο πελάτης φαίνεται να είναι μεγάλος, με μεσαία κατανάλωση για τα δικά μου δεδομένα και ενώ τον πρότεινα με δική μου πρωτοβουλία πίστωση ενός μήνα, στη λήξη του μήνα μου πρότεινε την επιταγή τρίτου για 3η βδομάδα του Ιουνίου. 

Να του πεις να την δώσει αλλού την επιταγή κι εσένα να σε πληρώσει στην ώρα του. Εσύ μέχρι την 3η βδομάδα του Ιουνίου πώς θα κινηθείς; Αν ήταν έτσι ας σου έδινε από την αρχή επιταγή λήξης 1 μήνα σήμερα θα πληρωνόσουν.
Οπότε εξαρτάται πόσο πολύ καλός πελάτης είναι και αν τον θες να τον κρατήσεις ή όχι, έχεις 2 επιλογές: 
1. Αρνείσαι την επιταγή και απαιτείς εξόφληση και είτε εξοφλείσαι είτε σε πιστολιάζει

2. Παίρνεις την επιταγή, τρως άλλο 1 1/2 μήνα καθυστέρηση και είτε εξοφλείσαι, είτε είναι ακάλυπτη. Του ξεκαθαρίζεις ότι εφόσον είναι ακάλυπτη θα σφραγίσεις - έτσι θα εκτεθεί απέναντι στον πελάτη του και θα ζοριστεί να πληρώσει.

Σε κάθε περίπτωση έχεις να κάνεις με το ενδεχόμενο να τονε προγκήξεις αλλά better safe than sorry. Το ότι δεν είσαι safe έχει να κάνει εξαρχής βέβαια με το ότι έκανες πίστωση, υποτίθεται όταν το έκανες ήξερες με ποιον έχεις να κάνεις. Αλλά εντάξει αυτά είναι ρουτίνα.

1 ώρα πριν, afragorn είπε

Πάντως στην μετά κρίσης Ελλάδα, αν δεν υπήρχαν οι μεταχρονολογημένες επιταγές θα είχαν κλείσει οι μισές επιχειρήσεις. Όταν όλοι χρωστάνε σε όλους και ακόμα χειρότερος προμηθευτής είναι το ίδιο το κράτος που σε κρεμάει σε ανύποπτο χρόνο με καθυστερήσεις κλπ, οι επιταγές είναι η μοναδική διέξοδος για πολλούς...

Οι επιταγές ήταν και ο λόγος που έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις, ΕΠΑΝΩ στην κρίση. Δεκάδες δις ευρώ γύριζαν σε μεταχρονολογημένες επιταγές στον αέρα, έγινε η κρίση έγινε και το μπαμ και άρχισαν να σκάνε τα κανόνια του Ναβαρόνε. Αν γίνει ένα μπαμ τώρα και κόψει απότομα η δουλειά (που συνθήκες κραχ έχουμε να ξέρετε) να δω τι θα τις κάνουν τις επιταγές, όσοι κρατάνε, και πώς θα τις καλύψουν, όσοι έχουν δώσει!

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, Malthador είπε

Πουθενά αλλού στον πλανήτη δεν διακινούνται μεταχρονολογημένες επιταγές με τον τρόπο και την συχνότητα που γίνεται στην Ελλάδα.

Θυμάμαι στα νιάτα μου κάποιος μου είχε πει ότι η έννοια "μεταχρονολογημένη επιταγή" δεν υφισταται.

Δηλαδή και μετά από 6 μήνες πχ να είναι η ημνια της επιταγής, αν τη πας στη τράπεζα (και έχει υπόλοιπο) θα εξοφληθεί (νομίζω δε θα σφραγιστεί).

4 ώρες πριν, james01gr είπε

Η μεταχρονολογημενη επιταγή χρησιμοποιείται στην Ελλάδα ως γραμματιο. Δεν παύει όμως να πρέπει υπαρχει επαρκές υπόλοιπο στον λογαριασμό του εκδότη ανά πάσα στιγμή για να καλυφθούν όσες επιταγές έχει εκδώσει. Την επιταγή μπορείς να την εισπράξεις πριν την λήξη της. Απλά στην Ελλάδα δεν συνηθίζεται αυτό.

Εδώ παραλίγο να γίνουν τα διάφορα χαρτάκια "νόμισμα" της χώρας.
Οι επιταγές τολάχιστον έχουν μερικές δεκαετίες εμπειρίας στην αγορά 

• Like 1
  • Moderators
Δημοσ.
5 hours ago, Ducatista said:

Ναι αλλά στο εξωτερικό είναι πολύ πιο εύκολη η πίστωση χωρις καμια εξασφάλιση πρακτικά μόνο καλη διάθεση εδω δεν υπάρχουν αυτά γιαυτο και οι επιταγες

Δεν ισχύει αυτό, πουθενά δεν σου δίνουν χρήματα γιατί είσαι όμορφος.

5 hours ago, afragorn said:

Πάντως στην μετά κρίσης Ελλάδα, αν δεν υπήρχαν οι μεταχρονολογημένες επιταγές θα είχαν κλείσει οι μισές επιχειρήσεις. Όταν όλοι χρωστάνε σε όλους και ακόμα χειρότερος προμηθευτής είναι το ίδιο το κράτος που σε κρεμάει σε ανύποπτο χρόνο με καθυστερήσεις κλπ, οι επιταγές είναι η μοναδική διέξοδος για πολλούς...

Ακριβώς ένας από τους λόγους που φτάσαμε στην κρίση ήταν και το τσίρκο με τις επιταγές και τις πιστώσεις. Πολλοί ήσαστε μικροί τότε για να το θυμάστε, αλλά το Carrefour για παράδειγμα μοίρασε άπειρο πόνο σε πολλές μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις της Ελλάδας όταν έκλεισε.

Υπήρχε τρόπος μέχρι και να γεννήσεις μετρητά από το τίποτα, ανταλλάζοντας μεταχρονολογημένες επιταγές με κάποιον άλλον και προεξοφλώντας τες στην τράπεζα. Πράγμα παράνομο φυσικά, αλλά γινόταν κατά κόρον και μάλιστα εν γνώσει του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

3 hours ago, DrLo said:

Θυμάμαι στα νιάτα μου κάποιος μου είχε πει ότι η έννοια "μεταχρονολογημένη επιταγή" δεν υφισταται.

Δηλαδή και μετά από 6 μήνες πχ να είναι η ημνια της επιταγής, αν τη πας στη τράπεζα (και έχει υπόλοιπο) θα εξοφληθεί (νομίζω δε θα σφραγιστεί).

Έτσι είναι. Η επιταγή είναι πληρωτέα άμα τη εμφανίσει της. Αλλά για λόγους οικονομικής τάξης οι τράπεζες αποφεύγουν να πληρώνουν μια επιταγή νωρίτερα από την ημερομηνία που αναγράφεται στο σώμα της και στην περίπτωση που θες να την εισπράξεις νωρίτερα σε κατευθύνουν να ανοίξεις αλληλόχρεο λογαριασμό για να την προεξοφλήσεις (με το αζημίωτο προφανώς).

• Like 3
Δημοσ.
3 ώρες πριν, Malthador είπε

Δεν ισχύει αυτό, πουθενά δεν σου δίνουν χρήματα γιατί είσαι όμορφος.

Ακριβώς ένας από τους λόγους που φτάσαμε στην κρίση ήταν και το τσίρκο με τις επιταγές και τις πιστώσεις. Πολλοί ήσαστε μικροί τότε για να το θυμάστε, αλλά το Carrefour για παράδειγμα μοίρασε άπειρο πόνο σε πολλές μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις της Ελλάδας όταν έκλεισε.

Υπήρχε τρόπος μέχρι και να γεννήσεις μετρητά από το τίποτα, ανταλλάζοντας μεταχρονολογημένες επιταγές με κάποιον άλλον και προεξοφλώντας τες στην τράπεζα. Πράγμα παράνομο φυσικά, αλλά γινόταν κατά κόρον και μάλιστα εν γνώσει του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Έτσι είναι. Η επιταγή είναι πληρωτέα άμα τη εμφανίσει της. Αλλά για λόγους οικονομικής τάξης οι τράπεζες αποφεύγουν να πληρώνουν μια επιταγή νωρίτερα από την ημερομηνία που αναγράφεται στο σώμα της και στην περίπτωση που θες να την εισπράξεις νωρίτερα σε κατευθύνουν να ανοίξεις αλληλόχρεο λογαριασμό για να την προεξοφλήσεις (με το αζημίωτο προφανώς).

Προφανώς είναι η άποψη σου αλλά το δεν ισχύει ειναι λιγάκι άτοπο εφόσον δεν μπορείς να έχεις εικόνα πέραν κάποιων δικών σου (φαντάζομαι) εμπειριών

Δημοσ.
12 hours ago, Nauths said:

To γνωρίζω φίλε μου, απλά εμένα οι δικοί μου δεν δέχονται επιταγές οπότε μου αυξάνει τη πίστωση.

Ζήτησα φωτογραφία της επιταγής για να επικοινωνήσω με την τράπεζα και φυσικά να υπογραφεί μία υπεύθυνη δήλωση ανάληψης του χρέους από μέρους του πελάτη σε περίπτωση ακάλυπτης επιταγής.

Ο πελάτης φαίνεται να είναι μεγάλος, με μεσαία κατανάλωση για τα δικά μου δεδομένα και ενώ τον πρότεινα με δική μου πρωτοβουλία πίστωση ενός μήνα, στη λήξη του μήνα μου πρότεινε την επιταγή τρίτου για 3η βδομάδα του Ιουνίου. 

Ο πελάτης τρέχει από τα τέλη Γενάρη, οπότε καλύτερα αγενείς με υγιείς επιχειρήσεις, παρά ύπνο με άγχος.

Τι να σου κάνει η υπεύθυνη δήλωση; Όσοι την έχουν οπισθογραφήσει είναι υπεύθυνοι με την σειρά από τον τελευταίο μέχρι να φτάσουν στο εκδότη. Δεν χρειάζεσαι κάτι άλλο. Η απόδειξη του χρέους του πελάτη σου προς εσένα αποδεικνύεται με το τιμολόγιο ή άλλο νόμιμο παραστατικό. 

Παρεμπιπτόντως οι μεταχρονολογημένες επιταγές είναι Ελληνική πατέντα. Πρακτικά στην αγορά δουλεύουν όπως οι συναλλαγματικές (γραμμάτια)  λόγο ευκολίας δεν χρειάζεται να συμπληρώσεις 500 χαρτάκια  και το ότι δεν έχουν κερατιάτικα όπως τα γραμμάτια με το χαρτόσημο (δεν ξέρω αν έχει καταργηθεί αυτό). Η ημερομηνία της επιταγής είναι συμφωνία κυρίων. Μπορείς να την πας στην τράπεζα πριν την ημερομηνία  και η τράπεζα θα την πληρώσει αν υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο και αν όχι μπορείς να ξεκινήσεις την διαδικασία σφραγίσματος της.

Σιγουρα θα έχεις κάποιο γνωστό στην τράπεζα που συνεργάζεσαι. Πάρε τηλέφωνο να μάθεις ανεπίσημα τι καπνό φουμάρει ο εκδότης της. Και αν αποφασίσεις να την δεχτείς κοιτα το ποσό να μην είναι τέτοιο που να σου δημιουργήσει πρόβλημα αν δεν πληρωθεί στην ώρα της ή καθόλου.

Δημοσ.
19 ώρες πριν, mechpanos είπε

Να του πεις να την δώσει αλλού την επιταγή κι εσένα να σε πληρώσει στην ώρα του. Εσύ μέχρι την 3η βδομάδα του Ιουνίου πώς θα κινηθείς; Αν ήταν έτσι ας σου έδινε από την αρχή επιταγή λήξης 1 μήνα σήμερα θα πληρωνόσουν.
Οπότε εξαρτάται πόσο πολύ καλός πελάτης είναι και αν τον θες να τον κρατήσεις ή όχι, έχεις 2 επιλογές: 
1. Αρνείσαι την επιταγή και απαιτείς εξόφληση και είτε εξοφλείσαι είτε σε πιστολιάζει

2. Παίρνεις την επιταγή, τρως άλλο 1 1/2 μήνα καθυστέρηση και είτε εξοφλείσαι, είτε είναι ακάλυπτη. Του ξεκαθαρίζεις ότι εφόσον είναι ακάλυπτη θα σφραγίσεις - έτσι θα εκτεθεί απέναντι στον πελάτη του και θα ζοριστεί να πληρώσει.

Σε κάθε περίπτωση έχεις να κάνεις με το ενδεχόμενο να τονε προγκήξεις αλλά better safe than sorry. Το ότι δεν είσαι safe έχει να κάνει εξαρχής βέβαια με το ότι έκανες πίστωση, υποτίθεται όταν το έκανες ήξερες με ποιον έχεις να κάνεις. Αλλά εντάξει αυτά είναι ρουτίνα.

Οι επιταγές ήταν και ο λόγος που έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις, ΕΠΑΝΩ στην κρίση. Δεκάδες δις ευρώ γύριζαν σε μεταχρονολογημένες επιταγές στον αέρα, έγινε η κρίση έγινε και το μπαμ και άρχισαν να σκάνε τα κανόνια του Ναβαρόνε. Αν γίνει ένα μπαμ τώρα και κόψει απότομα η δουλειά (που συνθήκες κραχ έχουμε να ξέρετε) να δω τι θα τις κάνουν τις επιταγές, όσοι κρατάνε, και πώς θα τις καλύψουν, όσοι έχουν δώσει!

Προ κρίσης είχαμε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα διαλυμένο. Δεν υπήρχε κανένας έλεγχος από τη τράπεζα της Ελλάδος ή την ΕΕ. Οι τράπεζες χρωστούσαν δις, το κράτος χρωστούσε δις, ο καθένας έπαιρνε 10 δάνεια και 20 πιστωτικές, της @#@$% το κάγκελο γινόταν. Μακάρι να ήταν μόνο οι επιταγές το πρόβλημα.

Αυτή την εποχή όμως που υπάρχει επιτήρηση και αυστηρά κριτήρια από τις τράπεζες, θεωρώ πως είναι ένα ασφαλές μέσο διακίνησης χρήματος. Επειδή δουλεύω και σε λογιστήρια, τα τελευταία 5 χρόνια δεν έχω ακούσει για ούτε μία περίπτωση ακάλυπτης επιταγής. Και έχω δει πολλές επιταγές δεκάδων χιλιάδων Ευρώ... Όλοι είναι άκρως φερέγγυοι. Φτου φτου μη το ματιάσω. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν θέλω να σου το χαλάσω αλλά, τις τράπεζες τις ανακεφαλαιοποίησε 3 φορές το δημόσιο, το οποίο, συνεχίζει και χρωστάει ΔΙΣ, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερο ακόμα και τώρα, απ' ό,τι όταν μπήκαμε στα Μνημόνια το 2009, απλά είμαστε όλοι ξυλιασμένοι κι έτσι το χρήμα που κυκλοφορεί "στον αέρα" είναι πολύ μικρότερο, από ότι ήταν το 2009 οπότε αναλογικά είναι λιγότερα τα φαινόμενα. Όλοι είναι φερέγγυοι μέχρι να σκάσει ένας, που θα χρωστάει στον επόμενο, που θα γίνει ντόμινο. Αυτό λέω. Οπότε θέλει μια σχετική επιφυλακτικότητα. Better safe than sorry αν ρωτάς εμένα. 
Δεν θα κάνουμε εμείς την δουλειά των τραπεζικών ιδρυμάτων, να πάει όποιος θέλει στην τράπεζα να σηκώσει όριο να αποκτήσει ρευστότητα αφού είναι τόσο φερέγγυος.

By the way όπως έχει αναφερθεί ήδη, οι μεταχρονολογημένες επιταγές είναι ελληνική (και ίσως ανατολιτική aka Τουρκική ίσως) πατέντα, η επιταγή νομικά είναι πληρωτέα άμα τη εμφανίσει ασχέτως τί ημερομηνία γράφει επάνω. Ωστόσο κανένας δεν σου την εξοφλεί πριν την αναγραφόμενη ημερομηνία, είναι άγραφος νόμος. Το είχα πει κάποτε σε έναν διευθυντή τράπεζας πάνω στην συζήτηση περί επιταγών, ότι άμα θέλω την καταθέτω και απαιτώ να εξοφληθεί, και μου λέει "Ναι αλλά εγώ δεν την εξοφλώ, αν θες μπορείς να φωνάξεις τον εισαγγελέα".

Επεξ/σία από mechpanos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, mechpanos είπε

Δεν θέλω να σου το χαλάσω αλλά, τις τράπεζες τις ανακεφαλαιοποίησε 3 φορές το δημόσιο, το οποίο, συνεχίζει και χρωστάει ΔΙΣ, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερο ακόμα και τώρα, απ' ό,τι όταν μπήκαμε στα Μνημόνια το 2009, απλά είμαστε όλοι ξυλιασμένοι κι έτσι το χρήμα που κυκλοφορεί "στον αέρα" είναι πολύ μικρότερο, από ότι ήταν το 2009 οπότε αναλογικά είναι λιγότερα τα φαινόμενα. Όλοι είναι φερέγγυοι μέχρι να σκάσει ένας, που θα χρωστάει στον επόμενο, που θα γίνει ντόμινο. Αυτό λέω. Οπότε θέλει μια σχετική επιφυλακτικότητα. Better safe than sorry αν ρωτάς εμένα. 
Δεν θα κάνουμε εμείς την δουλειά των τραπεζικών ιδρυμάτων, να πάει όποιος θέλει στην τράπεζα να σηκώσει όριο να αποκτήσει ρευστότητα αφού είναι τόσο φερέγγυος.

By the way όπως έχει αναφερθεί ήδη, οι μεταχρονολογημένες επιταγές είναι ελληνική (και ίσως ανατολιτική aka Τουρκική ίσως) πατέντα, η επιταγή νομικά είναι πληρωτέα άμα τη εμφανίσει ασχέτως τί ημερομηνία γράφει επάνω. Ωστόσο κανένας δεν σου την εξοφλεί πριν την αναγραφόμενη ημερομηνία, είναι άγραφος νόμος. Το είχα πει κάποτε σε έναν διευθυντή τράπεζας πάνω στην συζήτηση περί επιταγών, ότι άμα θέλω την καταθέτω και απαιτώ να εξοφληθεί, και μου λέει "Ναι αλλά εγώ δεν την εξοφλώ, αν θες μπορείς να φωνάξεις τον εισαγγελέα".

Δεν αντιλέγω πουθενά, ούτε θα λύσουμε τώρα το χρέος της χώρας. Η οικονομία παγκοσμίως κινείται σε πολύ λεπτές γραμμές και ένα κραχ είναι αναπόφευκτο. Το που θα σκάσει και πως, δε το ξέρει κανείς. 

Όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις, κατασκευαστικές ναυτιλιακές κ.λπ της χώρας ανταλλάσσουν επιταγές μεταξύ τους. Αν στο μέλλον σκάσει κάποια φούσκα, θα έχουμε και τα ανάλογα αποτελέσματα.

Ο φίλος που άνοιξε το θέμα προφανώς θα έχει φαντάζομαι κάποια μικρομεσαία επιχείρηση και θα φοβάται να πάρει μία επιταγή ακόμα και μικρής αξίας. Λογικό το βρίσκω. Για μένα δεν είναι τόσο θέμα φερεγγυότητας αλλά ταμειακών διαθεσίμων. Αν  λαμβάνοντας μία επιταγή 2 ή 3 μηνών καταλήξει να μην έχει άμεση ρευστότητα να κινηθεί, πρέπει να το σκεφτεί πολύ σοβαρά.

Επεξ/σία από afragorn
  • Like 1
Δημοσ.
38 minutes ago, mechpanos said:

Μπούρδες του διευθυντή που νομίζει ποιος είναι. Ο εισαγγελέας δεν θα κάνει τίποτα. Ξεκινάς με ένα επίσημο παράπονο και συνεχίζεις με αγωγή. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. 

Δημοσ.

Απόλυτα σωστό το point! Συνήθης τακτική εργοληπτικών που αναμένουν πληρωμές μετά από μήνες με την παράδοση των έργων, να δίνουν μακροπρόθεσμες επιταγές για να κινηθούν. Και φερέγγυες (ΤΕΡΝΑ πχ). Οπότε βάζει πολύ βάρος στην ρευστότητα του προμηθευτή, αντί να το βάλει στην δική του. Και άλλοι βέβαια (ανέφερες κλάδους ενδεικτικά). Αντίστοιχα και για μικρότερα μεγέθη, θέλει προσοχή το πώς ο τρόπος πληρωμής ενός πελάτη, βάζει σε δοκιμασία τα ταμειακά της επιχείρησης γιατί στο μεταξύ τα έξοδα τρέχουν, και ο ΦΠΑ βέβαια θα πρέπει να πληρωθεί...

4 λεπτά πριν, gakost είπε

Μπούρδες του διευθυντή που νομίζει ποιος είναι. Ο εισαγγελέας δεν θα κάνει τίποτα. Ξεκινάς με ένα επίσημο παράπονο και συνεχίζεις με αγωγή. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. 

Μα δεν το κάνει επειδή νομίζει ότι κάποιος είναι, το κάνει επειδή έτσι πρέπει να κάνει γιατί έτσι λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα και τέτοια οδηγία έχει, "άγραφη". Να κάνω επίσημο παράπονο και αγωγή για να γίνει τι; 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...