Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ο CEO της Anthropic Dario Amodei προειδοποιεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να εξαλείψει το 50% συγκεκριμένων θέσεων εργασίας  τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Anthropic, Dario Amodei, προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο Axios ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να εξαλείψει έως και το 50% όλων των white collar jobs (θέσεις λευκού κολάρου), αυξάνοντας την ανεργία έως και 20% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Ο όρος αυτός αναφέρεται σε εργασίες γραφείου ή διοικητικές, επαγγελματικές και γνωστικές εργασίες, που συνήθως απαιτούν εκπαίδευση, χρήση υπολογιστών και πνευματική εργασία, σε αντίθεση με τις “blue collar jobs” (μπλε κολάρα) που είναι χειρωνακτικές ή τεχνικές εργασίες (όπως εργάτες, τεχνικοί, εργοστασιακοί υπάλληλοι κ.λπ.).

O Amodei δήλωσε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να εξαφανίσει "τις μισές θέσεις εργασίας λευκού κολάρου εισαγωγικού επιπέδου", ενώ θα αυξήσει την ανεργία κατά 10-20%. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσα στα επόμενα ένα έως πέντε χρόνια.

Ο Amodei τονίζει ότι οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης και η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσουν να "ωραιοποιούν" αυτό που έρχεται, δηλαδή "την πιθανή μαζική εξάλειψη θέσεων εργασίας στους τομείς της τεχνολογίας, των οικονομικών, του δικαίου, των συμβουλευτικών υπηρεσιών και άλλων επαγγελμάτων, ειδικά στις θέσεις εισαγωγικού επιπέδου."

Όπως αναφέρεται στο Axios, ο Amodei επιθυμεί να κινητοποιήσει την κυβέρνηση και τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης ώστε να προετοιμαστεί η χώρα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και να προστατευθούν οι άνθρωποι από την επερχόμενη απειλή.

Ο CEO της Anthropic υπαινίχθηκε ότι οι νομοθέτες αγνοούν την κατάσταση, λέγοντας πως οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να μην γνωρίζουν "ότι αυτό πρόκειται να συμβεί", και επειδή ακούγεται τρελό, απλά δεν το πιστεύουν.

Η πρόσφατη κυκλοφορία του Claude 4 Opus της Anthropic, έχει τη δυνατότητα να γράφει κώδικα σε σχεδόν ανθρώπινο επίπεδο, καθώς και να σχεδιάζει και να εξαπατά. Είναι το ίδιο μοντέλο που πρόσφατα αναφέρθηκε ότι σαμπότάρισε εντολές μηχανισμού τερματισμού, επιχειρώντας ακόμη και να εκβιάσει τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να το απενεργοποιήσουν.

Ο Amodei περιέγραψε στο Axios ένα πιθανό μέλλον όπου "Ο καρκίνος θεραπεύεται, η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 10% ετησίως, ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος — και το 20% των ανθρώπων δεν έχουν δουλειά" ως ένα σενάριο που θα μπορούσε να ξεκλειδωθεί από τις "αδιανόητες" δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο CEO της Anthropic επανέλαβε ότι οι παραγωγοί τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης έχουν καθήκον φροντίδας και υποχρέωση να είναι ειλικρινείς σχετικά με τη μελλοντική απειλή. Επισήμανε επίσης μια περίεργη δυναμική: οι επικριτές πιστεύουν ότι οι δημιουργοί τεχνητής νοημοσύνης προσπαθούν απλώς να διαφημίσουν τα προϊόντα τους, αγνοώντας έτσι τις προειδοποιήσεις για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με την έρευνα της Anthropic, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται σήμερα κυρίως για να ενισχύσει τις εργασίες που εκτελούνται από ανθρώπους, αλλά ο Amodei τονίζει ότι αυτό τελικά θα εξελιχθεί περισσότερο προς τον αυτοματισμό, όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει τη δουλειά αντί ενός ανθρώπου.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης σε σημαντικές απολύσεις σε εταιρείες όπως η Microsoft και το όραμα της Meta για ένα μέλλον όπου οι προγραμματιστές μεσαίου επιπέδου σύντομα δεν θα είναι απαραίτητοι. Ο Amodei παρομοίασε την κατάσταση με ένα τρένο που δεν μπορεί να σταματήσει απλά στεκόμενος μπροστά του, αλλά απαιτεί καθοδήγηση. Υποστηρίζει ότι μια αλλαγή πορείας είναι εφικτή, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί "τώρα".

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ.

λογικο δεν ειναι? πρακτικά ΤΝ σε συνδυασμό με ρομποτική μετά από καποια χρονια όταν θα ξελιχθεί σε μεγαλο βαθμό (και η δυο τομείς αυτοί) και φτάσει στο σημειο αυτο παράγωγης (δημιουργίας αυτόνομων μονάδων ανάλογα με την ζήτηση χωρίς καποια παρέμβαση) όπως και αυτοδιόρθωσης , στο συνολο θα ειναι σε θεση να αντικαταστήσει πάνω από 95% εργασιών 
τα λιγα που δεν θα ειναι σε θεση να αντικαταστήσει λόγο ιδεολογιας και image και μονο ειναι υψιλα διοικητικά πρόσωπα και πολιτικα πρόσωπα και προφανώς καποια ατομα στο νοσοκομεια κλπ (εκει που θα ειχαν 1000 άτομο προσωπικό θα βγαίνουν με δυο καθαρά και μόνο just in the case 

Δημοσ.

Αν κάποια εργασία μπορεί να αντικατασταθεί από ένα ρομπότ, μάλλον δεν ήταν και ιδιαίτερα σημαντική εργασία 

• Thanks 1
  • Haha 5
Δημοσ.

Ακόμα η ΤΝ είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο και δεν μπορεί να απειλήσει καμιά παραδοσιακή θέση όπου χρειάζονται οι άνθρωποι, ήδη όσες εταιρίες έσπευσαν να υιοθετήσουν την ΤΝ δεν είδαν καμιά συνταρακτική αύξηση παραγωγικότητας στους περισσότερους τομείς και υπήρξε ελάχιστα χρήσιμη απλά ως βοηθητικό εργαλείο για να γίνουν κάποιες εργασίες λίγο γρηγορότερα από τους ανθρώπους. Για την ώρα είναι ένα τεράστιο μαρκετίστικο Big Fail που κοστίζει πολλά χρήματα, δημιουργεί νέες ενεργειακές ανάγκες και προβλήματα και δίνει μπόλικο χρήμα στους μαρκετίστες και τους πέτσινους. Θέλει αρκετά ακόμα χρόνια εξέλιξης για να γίνει παραγωγική!

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, kisan είπε

Αν κάποια εργασία μπορεί να αντικατασταθεί από ένα ρομπότ, μάλλον δεν ήταν και ιδιαίτερα σημαντική εργασία 

Ε ναι,.οι μεταφραστες ας πουμε που υπαρχουν μερικους αιωνες ηταν άχρηστοι. 

Βρε ινσομνια, λευκο κολαρο; really??

Επεξ/σία από basilis_k6
  • Like 9
  • Haha 1
Δημοσ.

Αποκλείεται.

Οι ειδικοί του insomnia, και ειδικά οι προγραμματιστές το έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό. 

Το επιβεβαιώνω και εγώ. Η ΑΙ είναι μάρκετινγκ τρικ. 

Απλά από το 2022 μέχρι σήμερα γλίτωσα εκατοντάδες εργατοώρες για δουλειά που μου έβγαλε η ΑΙ. 

• Like 10
  • Haha 2
Δημοσ.

Πως ακριβώς θα αναπτύσεται η οικονομία κατά 10% τον χρόνο με 20% ανεργία; Ποιος θα κάνει κατανάλωση; Θα αυξηθούν οι μισθοί των υπολοίπων τόσο πολύ για να μην υπάρξει μείωση;

Δημοσ.

Εγώ θέλω να πω ότι να βάλει κάποιος ΑΙ σε τεχνική υποστήριξή είναι ότι μεγαλύτερή βλακεία που έχω δει ποτέ στην ζωή μου, δεν ξέρω καμία δουλεία η οποία στα σοβαρά μπορεί να κάνει το ΑΙ. Αυτο το "Fear Mongering" που πλασάρουν συνέχειά για να κάνουν επένδυσή ενώ είναι εντελώς άχρηστο στο πραγματικότητά

https://www.livemint.com/companies/news/klarnas-ai-replaced-700-workers-now-the-fintech-ceo-wants-humans-back-after-40b-fall-11747573937564.html

• Thanks 1
Δημοσ.
13 λεπτά πριν, mrmerfeor4 είπε

Εγώ θέλω να πω ότι να βάλει κάποιος ΑΙ σε τεχνική υποστήριξή είναι ότι μεγαλύτερή βλακεία που έχω δει ποτέ στην ζωή μου, δεν ξέρω καμία δουλεία η οποία στα σοβαρά μπορεί να κάνει το ΑΙ. Αυτο το "Fear Mongering" που πλασάρουν συνέχειά για να κάνουν επένδυσή ενώ είναι εντελώς άχρηστο στο πραγματικότητά

https://www.livemint.com/companies/news/klarnas-ai-replaced-700-workers-now-the-fintech-ceo-wants-humans-back-after-40b-fall-11747573937564.html

Για να το γράφεις αυτό προφανώς δεν έχεις δει εμπορικές εφαρμογές Τ.Ν. που έχουν αναπτύξει σοβαρές επιχειρήσεις. Εγώ ήμουν σε μία επίδειξη μίας τέτοιας εφαρμογής πριν από μερικές ημέρες και κυριολεκτικά έπαθα πλάκα. Κατά την άποψή μου το ποσοστό που αναγράφει το άρθρο είναι μικρό. Στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών π.χ. μέσα σε 5 χρόνια από τώρα δεν θα εργάζεται ούτε ένας άνθρωπος. 

• Like 5
  • Thanks 2
  • Haha 1
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, anax111 είπε

Στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών π.χ. μέσα σε 5 χρόνια από τώρα δεν θα εργάζεται ούτε ένας άνθρωπος. 

ελπιζω να ειναι νομικα υποχρεωμενοι να δηλωνουν πως μιλαω με ρομποτ για να του το κλείνω στη μαπα.

• Like 1
  • Haha 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για όσους πιστεύουν η ΤΝ είναι αρκετά μακριά από τα να αρχίσει να παίρνει δουλειές απλός ρίξτε μία ματιά στην παρακάτω λίστα με δοκιμές και deployments από robo-taxis και σκεφτείτε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 1.208.378 επαγγελματικά οχήματα:

🔹 Waymo (Google / Alphabet) – ΗΠΑ

• Κατάσταση: Παραγωγή, πλήρως αυτόνομη.

• Περιοχές: Phoenix (Arizona), San Francisco, Los Angeles.

• Ιδιαίτερο: Είναι το πιο ώριμο σύστημα. Στην Arizona λειτουργεί χωρίς οδηγό ασφαλείας από το 2020.

• Εφαρμογή: Ο χρήστης κατεβάζει την εφαρμογή Waymo One και κάνει κανονική κράτηση ride.

🔹 Cruise (General Motors) – ΗΠΑ

• Κατάσταση: Πιλοτική και παραγωγική φάση (μέχρι πρόσφατα).

• Περιοχές: San Francisco, Austin, Phoenix.

• Πρόβλημα: Τον Οκτώβριο 2023 ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας στο San Francisco μετά από ατύχημα με πεζό. Το project μπήκε σε παύση, αλλά επανέρχεται σε δοκιμές με ανθρώπινο οδηγό.

🔹 Baidu Apollo Go – Κίνα

• Κατάσταση: Παραγωγική φάση σε κάποιες πόλεις.

• Περιοχές: Πεκίνο, Γουχάν, Τσονγκτσίνγκ κ.ά.

• Ιδιαίτερο: Επιτράπηκε από τις κινεζικές αρχές η πλήρως αυτόνομη λειτουργία χωρίς επιτήρηση οδηγού σε επιλεγμένες περιοχές.

🔹 AutoX – Κίνα

• Κατάσταση: Δοκιμές και περιορισμένη λειτουργία χωρίς οδηγό.

• Περιοχές: Shenzhen, Σαγκάη.

• Ιδιαίτερο: Προωθείται ως το πρώτο πλήρως αυτόνομο ρομπο-ταξί στην Κίνα χωρίς οδηγό ασφαλείας σε κάποιες δοκιμές.

🔹 Motional (Hyundai + Aptiv) – ΗΠΑ

• Κατάσταση: Σε συνεργασία με τη Lyft.

• Περιοχές: Las Vegas (δοκιμές).

• Στόχος: Κυκλοφορία πλήρως αυτόνομων ταξί το 2024–2025 σε πολλές πόλεις.

🔹 Zoox (Amazon)

• Κατάσταση: Δοκιμαστικό.

• Όχημα: Φουτουριστικό διπλής κατεύθυνσης (δεν έχει μπρος/πίσω).

• Ιδιαίτερο: Εσωτερικά είναι σχεδιασμένο σαν lounge, χωρίς τιμόνι.

🔹 Pony.ai – Κίνα / ΗΠΑ

• Κατάσταση: Δοκιμές σε ΗΠΑ και Κίνα.

• Περιοχές: Καλιφόρνια, Γκουανγκτζού, Πεκίνο.

• Στόχος: Απόκτηση άδειας μαζικής παραγωγής ρομπο-ταξί.

Επεξ/σία από orgixmh
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
39 λεπτά πριν, anax111 είπε

Στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών π.χ. μέσα σε 5 χρόνια από τώρα δεν θα εργάζεται ούτε ένας άνθρωπος. 

η Aegean μέχρι χθές είχε δημοσίευση για θέσεις τηλεφωνητών , δουλειά 8ωρη απο το σπίτι , ζητούσε οι τηλεφωνητές εκτός απο ελληνικά αγγλικά να ξέρουν και μια τρίτη γλώσσα , γαλλικά ή γερμανικά , ιταλικά κτλπ , γιατί προχώρησε σε προσλήψεις και δεν έβαλε ΑΙ να κάνει την δουλειά ?

Επεξ/σία από ethereum

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...